Ciasteczka, które ozdobiłam lukrem i perełkami są słodkie i kruche. Do dziurek, które zrobiłam przed ich pieczeniem, nawlekłam tasiemkę i powiesiłam je na choince. Część ciasteczek poporcjowałam, schowałam do przeźroczystego celofanu, ozdobnie zawiązałam, a część do pudełeczek i dzięki temu mam słodkie prezenty na Święta. Uważam, że samodzielnie wykonane prezenty są lepsze od tych, które kupujemy, bo są jedyne, niepowtarzalne(...)pieczenia i cynamonem przesypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojoną margarynę i z pomocą dużego noża, kroimy ją jeszcze drobniej, równocześnie mieszając z mąką. Dodajemy jajko, cukier i zagniatamy ciasto. Z ciasta formułujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i schładzamy ok. 1 godz. w lodówce. Piekarnik nastawiamy do temp. 180 ° C. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na oprószonej mąką powierzchni
Moniki SmakołykiHej :-). Dzisiaj mam dla Was kolejną recenzję, bardzo fajnej książki Kasi Maciejko - Zielińskiej "Zdrowe słodkości". Książka ukazała się nakładem wydawnictwa Samo sedno . Ucieszyłam się z niej
kruche babeczkiWitam serdecznie w Nowym 2013 Roku i z tej okazji pragnę złożyć Wam życzenia wszelkiej pomyślności oraz wielu udanych i kreatywnych chwil w zaciszu domowej kuchni
Ciasteczkowy PotwórPomału wszyscy zbierają się już do powrotu do domu na święta. Nasz też za niedługo czeka dłuższa podróż, na szczęście zapowiadają chwilowe roztopy więc myślę ( mam
ciastkarnia na kruchym spodzieNa niedzielny deser proponuję Wam dzisiaj śmietankową tartę z granatem na spodzie z ciasteczek zbożowych. Możecie ją zrobić w dwóch wariantach: bez pieczenia, spód należy schłodzić
Ciastkozercywłoskie pyszności już po pierwszym kęsie zawładnęły moim sercem ❤❤❤ Są kruche, chrupiące i mocno migdałowe. Mimo swojej prostoty (nazwałabym je takimi naszymi sucharkami all inclusive 😏) rewelacyjnie smakują z kubkiem kawy z mlekiem, lub zwykłej zbożówki czy inki. Ciasteczka są proste do upieczenia (mimo, że piecze się je etapami), tak więc nawet jeśli spotkacie je w jakimś większym markecie(...)spłaszczamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175-180st na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika, przekładamy je na deskę do krojenia i ostrym nożem kroimy na ukośne kromeczki ok 1.5cm szerokie. Pokrojone ciastka układamy ponownie na blaszce i wstawiamy
Walijskie PichcenieCzas płynie nieubłaganie, wielkimi krokami zbliżają się Adwent, a ja jeszcze nie zaczęłam robić piernika, który ma dojrzewać od 2 do 4 tygodni. Za to, jak
Ciasteczkowy PotwórNaszło w końcu i mnie na przygotowanie czegoś iście karnawałowego. Róż nigdy nie robiłam i miałam obawy czy wyjdą, ale nie są twarde jak kamyki, więc
Kuchnia w czekoladzieU mnie ciągle zimno, temperatura jak na złość ledwo przekracza dziesięć stopni, a już prawie na kalendarzu czerwiec. Tak strasznie chciałabym już się wygrzać w słonku
ciastkarnia na kruchym spodzieszczypta soli. Składniki zagniatamy i formujemy ciasto w kulę.Odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie dzielimy na 6 części. Każdą rozwałkowujemy i przekładamy do foremek na tartinki. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, który obciążamy grochem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut. Po tym czasie usuwamy groch(...)jajka się nie ścięły i wstawiamy ponownie na ogień. Gotujemy , aż masa zgęstnieje. Krem odstawiamy do ostudzenia. Ostudzony kremu miksujemy z 90 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej. Kruche spody tartinek smarujemy warstwą dżemu porzeczkowego, na nim układamy krem czekoladowy, a na wierzchu masę limonkową. Całość posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi i otartą skórką z limonki
Bon appetit mon amieim bliżej świąt tym coraz intensywniejsze stają się ataki zdjęć i przepisów na piernik. Oczywiście nie chcąc zostać daleko w tyle również i ja
ciastkarnia na kruchym spodzie"Słodkie sekrety" czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem, to cudnie wydana książka, pełna bardzo ciekawych i smakowitych przepisów książka kucharska dla osób na diecie bezglutenowej, ale
kruche babeczkiJeśli mam być szczera, to ciastek choć było sporo- już dawno nie ma. A namówiła mnie na nie (w sumie namawiać mnie wiele nie musiała
Kuchnia w czekoladzietruskawkami. Lekko zmiksowany, ma konsystencję delikatnej pianki - ciężko się od niego oderwać w upalny dzień. Oczywiście, nie byłabym sobą, gdybym nie dodała czegoś konkretniejszego . Są więc kammerjunkere - tradycyjne kruche ciasteczka, u mnie intensywnie cytrynowe, które podaje się do tego deseru. Przepis mam od dawna ze strony Valdemarsro , i zawsze z niego korzystam. Pierwszy raz upiekłam je w Polsce(...)truskawek Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem trzcinowym i waniliowym oraz skórką z cytryny. Dodać masło, posiekać, a następnie dokładnie rozetrzeć między palcami. Wbić jajko, zagnieść jednolite ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha laskowego, układać na blasze, zachowując odstępy. Palec wskazujący zwilżyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzy weekendzie znowu zapraszam na coś słodkiego, tym razem słoneczka, z przepisu i w wykonaniu mojej Mamy :) Przyznam się, że mi do tej pory zawsze lukier
Kuchnia w czekoladzie