kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:543/648)

Lemon curd – idealny krem cytrynowy 169

Mocno cytrynowy, piekielnie aromatyczny, słoneczny krem. Lemon curd nadaje się jako krem do ciast, nadzienie do babeczek, rogalików, smarowidło do porannego tosta, na kanapkę, na sos do lodów, owoców, lepiszcze do podwójnych bez, dodatek do jogurtu czy smoothie. Niektórzy wyjadają łyżeczką ze słoików Nutellę. Ja wyjadam lemon curda – i nie mam litości. Za jednym posiedzeniem zjem sama połowę słoika. Chyba(...)wtedy słoik zamykamy. W lodówce lemon curd spokojnie może stać 2 tygodnie. U mnie nie stoi spokojnie bo zjadam go w maksymalnie 3 dni, bijąc się łyżką po łapach. Krucha babeczka, do niej łyżeczka lemon curda, włoska beza spieczona na szczycie. Jogurt naturalny i pełna łyżka tego pysznego, słonecznego kremu. Dwa małe beziki złączone żółta aromatyczną masą… – Eeej

Karo in the Kitchen
Owsiane ciasteczka z czekoladą i żurawiną 260

Przepyszne, owsiane, kruche ciasteczka z kawałkami czekolady mlecznej i gorzkiej oraz suszoną żurawiną to doskonała, bardzo sycąca przekąska w ciągu dnia, szczególnie wtedy gdy czujemy spadek energii i chętnie byśmy coś zjedli... Zamiast sięgać po niezbyt zdrowego batonika czy też wafelka, sięgnijcie po owsiane ciasteczko. Ciasteczka są dość spore, zawierają mało cukru i dużo zdrowego błonnika. Kwaskowa żurawina cudownie łączy(...)połamać i pociąć nożem na małe kawałeczki. Żurawinę osączyć, ostudzić. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do sypkich produktów.  Dodać jajko. Wsypać żurawinę i kawałki czekolady. Zagnieść ciasto. Powstała masa będzie lekko lepiąca. Piekarnik rozgrzać do 180 ° Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 C. Blachę do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia

maniapieczenia
Bezy - przepis podstawowy 352

Klasyczne śnieżnobiałe bezy. Warto mieć je zawsze w domu pod ręką, z ich małą pomocą można bowiem wyczarować wiele przepysznych deserów. Dzięki długiemu suszeniu w niskiej

maniapieczenia
Chałwa lniana kokosowa/żurawinowa/cynamonowa/naturalna - GJ-Gaca 113

Wszyscy, którzy są z nami od dawna na pewno znają chałwy lniane Gacjana . Dziś chcemy Was nimi wręcz przygnieść i zaprezentować już prawie ostatnie smaki, które

Candy Pandas
Syrnik ze łorzechami i rabarbarym (Sernik z orzechami i rabarbarem) 125

Niyrołz [1] to mje [2] jakosik tak korci, żeby cojś pokōmbinować [3] ze receptym [4] . Tyn syrnik żech prōbowoł na roztomajte [5] sposoby, ale jak żech

Chop w kuchni
Jak przygotować grilla 138

Jak przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami.  Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie

Cztery Fajery
Kluski śląskie idealne 153

gotowania w mundurkach (Lord, Ditta, Denar, Hubal, Dali).   Typ B to tak zwane odmiany ogólnoużytkowe- uniwersalne. Ziemniaki o średniej twardości, nierozsypujące się, w końcowej fazie gotowania stają się kruche, zaś przy smażeniu pozostają miękkie wewnątrz, a z wierzchu chrupiące. Dobry materiał na frytki, chipsy, placki. Idealne będą do duszenia i gotowania np. w zupie (Irys, Irga, Orlik, Flaming, Gala(...)wyjmujemy z naczynia i w to miejsce dodajemy dokładnie taką samą część mąki ziemniaczanej. Dodajemy wyjętą wcześniej część ziemniaków, jedno jajko i szybko mieszamy (widelcem, łyżką, ubijaczką do ziemniaków). Ciasto ziemniaczane, czy na nasze śląskie gumiklyjzy, czy na klasyczne kopytka, czy na włoskie gnocchi nie lubi jak się je długo gniecie, masuje i dotyka. Moje pierwsze kopytka przez takie pieszczoty

Karo in the Kitchen
KRUCHE AMONIACZKI 240

Ostatnio wiele frajzdy sprawia mi pieczenie ciasteczek. Chciałam zabierać się za robienie pierniczków, ale podczas przygotowywania składników znalazłam przepis na odwrocie opakowania, na te właśnie ciasteczka

kuchniabellissima.wordpress.com
Świąteczne ciasteczka - amoniaczki: Grudniowe Wyzwanie Blogerek 224

Pamiętacie przepis na  jabłecznik pod twarożkową kołderką ? W listopadzie wszelkiego rodzaju jabłeczniki były bohaterami comiesięcznego (jak ustaliłyśmy) Wyzwania Blogerek. Na czym takie wyzwanie polega? Otóż

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bezglutenowe ciasteczka migdałowe 106

Kruche i bardzo delikatne ciasteczka migdałowe. W opcji do wykonania także w wersji bezmlecznej. Bardzo, bardzo smaczne. SKŁADNIKI:  90 g mąki migdałowej 160 g Mix per dolci Nutrifree Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)podsypania Mąki wsyp do miski i wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodaj schłodzone masło lub olej kokosowy, żółtka i wyrób gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wstaw na 1 godzinę do lodówki.Po wskazanym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm na wysypanym mąką stole i wykrawaj ciasteczka. Układaj

Kuchnia bezglutenowa
Tort bezowy z waniliowym kremem niczym z Castellarii 138

Dziś zapraszam Was na tort bezowy przełożony puszystym kremem waniliowym. Tort jest słodki- ale taki to urok bezy- dlatego posmarowałam spód porzeczkowym dżemem- po to, by

Kraina Miodem Płynąca
Tort sernikowy nugatowo-śmietankowy 142

Wyśmienity tort sernikowy bez pieczenia na kruchym spodzie, o aksamitnej konsystencji i wyraźnie orzechowym smaku. Jest wręcz perfekcyjny na wszelkie uroczystości. Nie jest za słodki mimo sporej ilości czekolady, a wszystko za sprawą śmietankowego, lekko kwaśnego twarogu, który równoważy smaki. Do spodu dołożyłam dodatkowo ok. 50 g posiekanych orzechów laskowych, stąd też dolna warstwa mojego torciku jest odrobinę zbyt sypka(...)wstawiamy na kilka godzin do lodówki do stężenia. Przed podaniem zdejmujemy obręcz tortownicy (możemy pomóc sobie nożem i ostrożnie odkroić od niej sernik). Wierzch tortu oprószyć kakao (tylko brzegi). Ciasto możemy przechowywać w lodówce kilka dni. Smacznego

MyCookBook.pl
Ciasteczka pieczarki 167

Sezon grzybowy w pełni, lecz w tym roku tylko w wybranych lasach grzyb są. Nie należę do tych szczęśliwców, więc postanowiłam sobie przygotować ciasteczka pieczarkowe. Bardzo kruche, idealne do południowej herbaty czy kawy. Przepis znaleziony w "sieci", polecam ponieważ, nie jest czasochłonny, a efekt naprawdę ciekawy. Składniki: 150 gram miękkiego masła  4 czubate łyżki cukru pudru 1 jajko(...)jednolitej masy. Do utartego masła dodajemy całe jajko i aromat migdałowy. Przesiewamy obydwie mąki i sodę i dodajemy do masy maślanej razem z łyżką soku z cytryny. Zagniatamy ręcznie ciasto. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i  układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie kieliszek lub szyjkę z plastikowej butelki zanurzamy w kakao i delikatnie wciskamy w kulki ciasta

tojestpyszne.blogspot.com
6 białek + 3 blaty = 1 tort. Duży. Bezowy. Czekoladowy. 191

cześć rosyjskiej primabaleriny, Anny Pawłowej. Znawcy meryngów toczą debaty o przewadze kruchej odmiany, rozsypującej się w ustach na tysiące słodkich okruszków i o zaletach "pavlovej babuni", która cechuje się kruchą powierzchnią i nieco kleistym i wilgotnym wnętrzem.*  Ja uwielbiam obie wersje. O mojej miłości do bez pisałam przy okazji semifreddo . Kilka lat temu po obejrzeniu jednego z programów Nigelli(...)wolnym miejscu obok masy na blaty, jeśli chcecie (i macie) możecie przygotować czwartą blachę. Po upieczeniu pałeczki będą służyły do udekorowania tortu. Piec 45 minut, do momentu aż ciasto będzie blade i chrupkie - należy pilnować pasków bezowych, by się nie przypaliły. Wyłączyć piekarnik i studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiami.  MUS CZEKOLADOWY Stopioną w kąpieli wodnej czekoladę wystudzić, połączyć

KUCHARNIA
Kilka słów o gofrownicy Dezal 301.6 PROFI + przepis na gofry kokosowe. 169

jest to komuś potrzebne? W tańszych urządzeniach z takowymi się spotkałam, ale przecież wiadomo, że i tak wybieramy największą moc, żeby gofry upiekły się szybko i były kruche. Zresztą gofrownica samodzielnie tę temperaturę reguluje. Koszt urządzenia jest co prawda większy niż standardowych gofrownic, ale według mnie lepiej zainwestować w porządny sprzęt, niż co rusz wymieniać jedną tanią gofrownicę na drugą(...)kwiatu kokosa) szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka wiórków kokosowych Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać. Następnie dodać pozostałe składniki (bez wiórków kokosa). Uwaga: Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, jednak odchodzić bez problemu od łyżki. Odstawić na 15 minut. Gofrownicę natłuścić i dobrze rozgrzać. Do ciasta dodać wiórki i wymieszać. Piec około 4-5 minut

Poranek na słodko

Proponowane wyszukiwania