kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:530/648)

Wielkanocna babka piaskowa- bezglutenowa. 153

pisankami, lanym poniedziałkiem i babką piaskową... Nie wiem dlaczego umknął mi gdzieś żurek i chrzan.... Babka piaskowa lekka, puszysta i z dnia na dzień bardziej krucha... koniecznie posypana cukrem pudrem mniam ! Taką babkę znalazłam na Moich wypiekach , i jak zawsze coś muszę zmienić, ulepszyć, tak ta babka jest idealna(...)tylko zamieszać do połączenia. Dodać skórkę cytrynową lub ulubiony aromat. Masło rozpuścić w garnuszku i takie wrzące wlać do ciasta dokładnie zamieszać do połączenia - nie miksować. Ciasto wlać do formy- rośnie jak szalone wiec nie powinno zajmować więcej niż 2/3 wysokości. Piec

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Świąteczne kruche ciasteczka z cynamonową nutą 172

Moje dzieci uwielbiają piec ze mną ciasteczka. Dziś upiekliśmy partię pysznych kruchych ciasteczek z cynamonową nutą. Były tak pyszne, że do zdjęcia dotrwała tylko ostatnia partia choineczek. Bałwanki, skarpetki zostały szybko zjedzone Za piękne foremki do pieczenia ciasteczek dziękuję raz jeszcze firmie Cenos . Foremki dostałam w uroczej świątecznej paczce A wracając do ciasteczek… polecam(...)cynamonu możecie dodać go więcej Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier puder i posiekane masło. Dodajemy 2 żółtka, szczyptę soli i łyżeczkę cynamonu. Całość szybko zagniatamy ręką. Z ciasta tworzymy kulę, zawijamy ją w folię lekko spłaszczając i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Odrywamy kawałki ciasta (resztę zostawiamy w lodówce). Rozwałkowujemy delikatnie – o mnie na około

Słodkie okruszki
Ciastka "Ziarna kawy" (czekoladowo-kawowe) 110

Zawsze uważałam, że podobne ciasteczka bardziej "wyglądają", aniżeli smakują. I tu się pomyliłam, bo są nie tylko urocze, ale i... pyszne! Takie czekoladowo-kawowe, lekko maślane, kruche... Nawet piekłam je kilka razy pod rząd... Zrobiłam dwie wersje: w czekoladzie i bez. Przyznam, że bardziej odpowiada mi ta druga - jest jakby delikatniejsza. Kombinowałam też z różnymi kawami Tommy Cafe : z naturalną(...)następnie szybko zagnieść - do uzyskania jednolitej konsystencji. (W razie potrzeby - dosypać mąki.) Masę zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce - przez około 30 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki o wielkości orzecha włoskiego. Z każdego kawałka uformować owalny kształt, a na środku (wzdłuż) - za pomocą patyczka do szaszłyków zrobić dość głęboki rowek. Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej

Di gotuje
Biscotti z suszonymi wiśniami i nerkowcami 178

soczystą wiśnią Bakalland i orzechami nerkowca oraz tradycyjnymi surowymi migdałami. Receptura nieco inna niż ta na catuccini, ale zapewniam was że po drugim pieczeniu ciastka będą tak samo kruche, lekko twardawe i pełne smaku. To co jest ich ogromną zaletą, to że możecie je przechowywać bez obaw powyżej jednego tygodnia choć nie wiem czy nie znikną w mgnieniu oka. Zatem(...)gładkiej jednolitej masy,  3. Płynną masę łączymy delikatnie z suchymi składnikami. Dodajemy orzechy, migdały razem ze skórką, oraz suszone wiśnie. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.  4. Ciasto wykładamy na papier do pieczenia rozprowadzając i nadając nieco płaski kształt po bokach. 5.Ciasto pieczemy w 35 minut w 160 stC. Po pieczeniu wyjmujemy i studzimy.  6. Po wystudzeniu

vaniliowoczekoladowa
Bezy z figami 162

Sezon na figi w pełni. Słodko-fioletowe, kuszą ze sklepowych półek. Nie daję się im prosić; wkładam do koszyka najpierw cztery, później jeszcze dwie. Bo co

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka choinki 295

Według mnie kruche maślane ciasteczka pasują na każdą okazję, dlatego postanowiłam zrobić je w wersji świątecznej wraz z odpowiednią dekoracją. Duże choinki ozdabiamy kolorowymi cukiereczkami, ja wybrałam Skittles, bo mają ładne żywe kolory, ale myślę, że dobrze w tej roli sprawdziłyby się też Lentilki, M&Msy lub dowolne inne małe kolorowe cukierki. Gotowe ciasteczka można przechowywać w zamkniętym pudełku(...)wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Składniki zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem

Ciastkozercy
"Chałwa" lniana orzechowa i słonecznikowa - GJ 105

Pamiętacie pierwszą recenzję chałwy lnianej z sezamem ? Jeśli nie to koniecznie musicie to nadrobić i oczywiście przeczytać podwójną naszą opinie dla kolejnych smaków tej cudownej słodkości

Candy Pandas
Wiosenne ciasteczka orkiszowe z budyniem i powidłami 137

Zazwyczaj takie ciasteczka piekłam w zimie przed świętami, ale niedawno do mojej foremkowej kolekcji dołączyły takie wiosenne i uznałam, że w końcu trzeba je przetestować :) Upiekłam kruche, budyniowe (z prawdziwą wanilią) ciasteczka na pełnoziarnistej mące orkiszowej z dodatkiem mielonych orzechów włoskich i przełożyłam je domowymi powidłami śliwkowymi z pomarańczą, a wersja żółta to domowa konfitura z pigwowca. Ta druga wersja(...)masła 60 g oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu waniliowego premium Delecta z dodatkiem wanilii 2-3 łyżki mielonych orzechów włoskich 2 żółtka 4 łyżki mleka (można dodać więcej, jeśli ciasto nie nadaje się do wałkowania) domowe powidła (ja użyłam śliwkowych z pomarańczą i konfitury pigwowej) Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka - jedne z dziurką, a drugie

FitKot
Pieczone faworki 163

można jeść tylko w karnawale? Jeżeli ktoś tak twierdzi, to ja się pod tym nie podpisuje. Ostatnio na urodzinach jednego z moich podopiecznych rodzice przynieśli do przedszkola znakomite ciasteczka kruche w smaku przypominające mi jednak coś bardzo nie oczywistego. A dokładniej właśnie faworki,, tylko uwaga. One nie były smażone, ale smakowały wyśmienicie! Dlatego postanowiłam poeksperymentować w domu i stworzyć swoją(...)dodajemy oba cukry i mieszamy. Jajka roztrzepujemy razem z ekstraktem i masłem, a następnie dolewamy do suchych składników. Zagniatamy i odstawiamy na około 30 minut w chłodne miejsce. Gotowe ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy, następnie wycinamy koła, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy przez 7-8 minut w piekarniku rozgrzanym do 190`C. Ostudzone ciasteczka obficie posypujemy

Słodkie Przyjemności
PLACUSZKI Z JAGODAMI I... 91

Pokochałam je dopiero z wiekiem, być może im człowiek starszy tym bardziej docenia ulotne chwile, widoki i krajobrazy, które chcesz zapisać w pamięci bo wiesz, że są drogocenne i kruche.  Cieszę się, że wraca moda na retro, teraz każdy szuka fajnych starych rzeczy nadając im nowe życie. Ja też do nich należę i muszę kochani Wam powiedzieć jedno, gromadzę(...)proszku do pieczenia - 4 łyżki cukru - 3 jajka - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 2 łyżeczki masła roztopionego Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ucieramy robotem kuchennych na gładkie, lejące się ciastoCiasto podzieliłam na dwie części do jednej dodałam jagody do drugiej pokrojone w plasterki truskawki. Smażymy na nagrzanej patelni, posmarowanej lekko olejem. Podajemy ciepłe, można obsypać cukrem pudrem! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Bułeczki z nadzieniem malinowym 104

Ulubione śniadanie - na słodko ! Tak zaczyna się u mnie idealny dzień :) Jednak rano z czasem bywa krucho, więc często wieczorami piekę. Kiedy takie bułeczki na mnie czekają, jakoś łatwiej mi wstać ;). Skorzystałam tutaj z przepisu na Domowe bułeczki z książki Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy rodziny Szaciłło, który oczywiście zmodyfikowałam. Muszę przyznać, że bardzo lubię ich przepisy. Szczególnie(...)mąkę pełnoziarnistą, sól i polać wyrośniętymi drożdżami. Wlać resztę mleka, mieszając mąkę, bez ugniatania. Dodać 1 szklankę słonecznika i sezam. Wymieszać i wyłożyć masę na blat posypany mąką. Wyrabiać ciasto podsypując mąką krupczatką. Gdy ciasto przestanie się kleić do rąk, podzielić na tyle bułeczek ile chcemy uzyskać. Każdą kulkę lekko rozpłaszczyć umieścić w niej łyżeczkę/łyżkę dżemu w zależności

Corner With Recipes
W piątek, 13-stego. Idealne MLECZNE CIASTECZKA. 184

zaśpiewam Ci tak. Trzynastego!  Poniższe ciasteczka mnie zaskoczyły. Spodziewałam się ciastek dość twardawych, które z czasem będą twardnieć jeszcze bardziej. Natomiast tu... Nie dość, że są na początku idealnie kruche (nie przesadzam!), ale uwaga, nie wolno ich trzymać za długo w gorącym piecu, to z dnia na dzień stają bardziej miękkie. Są niesamowicie trwałe - zrobiłam podwójną porcję, po ponad tygodniu(...)masy maślanej, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie spowoduje zwarzenie się masy). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko w proszku, ekstrakt, zmiksować. Na końcu wrzucić kawałki czekolady, wymieszać. Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odległościach od siebie. Lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 200ºC przez 10 minut. Studzić na kratce

W kuchni Karmel-itki
Ciasteczka czekoladowe 136

Czekolady nie odmawiam, bo ją po prostu uwielbiam! Dlatego bez wahania użyłam jej do wykonania kruchych, rozpływających się w ustach ciasteczek. Są idealne jako deser, na wiosenny piknik, na drugie, słodkie śniadanie do szkoły czy do kubka mleka. Nie wymagają nakladu czasu, robi sie je bardzo szybko i tak samo zjada. Delikatne, z kawałkami czekolady sa właśnie takie, jak większość(...)jakości czekoladę kroimy na małe kawałki. Dodajemy do masy razem z szczyptą soli. Całość mieszamy łyżką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości sporego orzecha włoskiego. Układamy na blasze i lekko spłaszczamy łyżką lub palcem. Pieczemy do zrumienienia się ciasteczek przez ok. 15 min. Przestudzone ciastka układamy na paterze

Raj dla Podniebienia
Ciasteczka Lego 145

Ciasteczka Lego to pierwsza propozycja na słodki prezent, jaki możecie przygotować na Dzień Chłopaka. Kruche ciasteczka można upiec dużo wcześniej i przechować w słoiku do czasu, kiedy będą dekorowane. Prezentem może być cały słoik (kto nie ucieszyłby się ze słoika ciastek?) równie dobrze wyglądają jednak także zapakowane pojedynczo w celofan i przewiązane wstążką. Składniki: 2 szklanki mąki 50 g margaryny(...)będzie potrzebne do zrobienia lukru. Wszystkie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę – powinna mieć konsystencję plasteliny. W razie potrzeby można dodać nieco więcej śmietany kremówki lub mąki. Ciasto rozwałkowujemy na stole podsypując w razie potrzeby mąką. Wycinamy kwadraty i prostokąty, można wyciąć sobie szablon z papieru, żeby były mniej więcej tej samej wielkości. Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania