kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:530/648)

Wiosenne ciasteczka orkiszowe z budyniem i powidłami 145

Zazwyczaj takie ciasteczka piekłam w zimie przed świętami, ale niedawno do mojej foremkowej kolekcji dołączyły takie wiosenne i uznałam, że w końcu trzeba je przetestować :) Upiekłam kruche, budyniowe (z prawdziwą wanilią) ciasteczka na pełnoziarnistej mące orkiszowej z dodatkiem mielonych orzechów włoskich i przełożyłam je domowymi powidłami śliwkowymi z pomarańczą, a wersja żółta to domowa konfitura z pigwowca. Ta druga wersja(...)masła 60 g oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu waniliowego premium Delecta z dodatkiem wanilii 2-3 łyżki mielonych orzechów włoskich 2 żółtka 4 łyżki mleka (można dodać więcej, jeśli ciasto nie nadaje się do wałkowania) domowe powidła (ja użyłam śliwkowych z pomarańczą i konfitury pigwowej) Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka - jedne z dziurką, a drugie

FitKot
Pieczone faworki 174

można jeść tylko w karnawale? Jeżeli ktoś tak twierdzi, to ja się pod tym nie podpisuje. Ostatnio na urodzinach jednego z moich podopiecznych rodzice przynieśli do przedszkola znakomite ciasteczka kruche w smaku przypominające mi jednak coś bardzo nie oczywistego. A dokładniej właśnie faworki,, tylko uwaga. One nie były smażone, ale smakowały wyśmienicie! Dlatego postanowiłam poeksperymentować w domu i stworzyć swoją(...)dodajemy oba cukry i mieszamy. Jajka roztrzepujemy razem z ekstraktem i masłem, a następnie dolewamy do suchych składników. Zagniatamy i odstawiamy na około 30 minut w chłodne miejsce. Gotowe ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy, następnie wycinamy koła, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy przez 7-8 minut w piekarniku rozgrzanym do 190`C. Ostudzone ciasteczka obficie posypujemy

Słodkie Przyjemności
PLACUSZKI Z JAGODAMI I... 99

Pokochałam je dopiero z wiekiem, być może im człowiek starszy tym bardziej docenia ulotne chwile, widoki i krajobrazy, które chcesz zapisać w pamięci bo wiesz, że są drogocenne i kruche.  Cieszę się, że wraca moda na retro, teraz każdy szuka fajnych starych rzeczy nadając im nowe życie. Ja też do nich należę i muszę kochani Wam powiedzieć jedno, gromadzę(...)proszku do pieczenia - 4 łyżki cukru - 3 jajka - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 2 łyżeczki masła roztopionego Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ucieramy robotem kuchennych na gładkie, lejące się ciastoCiasto podzieliłam na dwie części do jednej dodałam jagody do drugiej pokrojone w plasterki truskawki. Smażymy na nagrzanej patelni, posmarowanej lekko olejem. Podajemy ciepłe, można obsypać cukrem pudrem! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Bułeczki z nadzieniem malinowym 109

Ulubione śniadanie - na słodko ! Tak zaczyna się u mnie idealny dzień :) Jednak rano z czasem bywa krucho, więc często wieczorami piekę. Kiedy takie bułeczki na mnie czekają, jakoś łatwiej mi wstać ;). Skorzystałam tutaj z przepisu na Domowe bułeczki z książki Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy rodziny Szaciłło, który oczywiście zmodyfikowałam. Muszę przyznać, że bardzo lubię ich przepisy. Szczególnie(...)mąkę pełnoziarnistą, sól i polać wyrośniętymi drożdżami. Wlać resztę mleka, mieszając mąkę, bez ugniatania. Dodać 1 szklankę słonecznika i sezam. Wymieszać i wyłożyć masę na blat posypany mąką. Wyrabiać ciasto podsypując mąką krupczatką. Gdy ciasto przestanie się kleić do rąk, podzielić na tyle bułeczek ile chcemy uzyskać. Każdą kulkę lekko rozpłaszczyć umieścić w niej łyżeczkę/łyżkę dżemu w zależności

Corner With Recipes
W piątek, 13-stego. Idealne MLECZNE CIASTECZKA. 191

zaśpiewam Ci tak. Trzynastego!  Poniższe ciasteczka mnie zaskoczyły. Spodziewałam się ciastek dość twardawych, które z czasem będą twardnieć jeszcze bardziej. Natomiast tu... Nie dość, że są na początku idealnie kruche (nie przesadzam!), ale uwaga, nie wolno ich trzymać za długo w gorącym piecu, to z dnia na dzień stają bardziej miękkie. Są niesamowicie trwałe - zrobiłam podwójną porcję, po ponad tygodniu(...)masy maślanej, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie spowoduje zwarzenie się masy). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko w proszku, ekstrakt, zmiksować. Na końcu wrzucić kawałki czekolady, wymieszać. Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odległościach od siebie. Lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 200ºC przez 10 minut. Studzić na kratce

W kuchni Karmel-itki
Ciasteczka czekoladowe 145

Czekolady nie odmawiam, bo ją po prostu uwielbiam! Dlatego bez wahania użyłam jej do wykonania kruchych, rozpływających się w ustach ciasteczek. Są idealne jako deser, na wiosenny piknik, na drugie, słodkie śniadanie do szkoły czy do kubka mleka. Nie wymagają nakladu czasu, robi sie je bardzo szybko i tak samo zjada. Delikatne, z kawałkami czekolady sa właśnie takie, jak większość(...)jakości czekoladę kroimy na małe kawałki. Dodajemy do masy razem z szczyptą soli. Całość mieszamy łyżką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości sporego orzecha włoskiego. Układamy na blasze i lekko spłaszczamy łyżką lub palcem. Pieczemy do zrumienienia się ciasteczek przez ok. 15 min. Przestudzone ciastka układamy na paterze

Raj dla Podniebienia
Ciasteczka Lego 174

Ciasteczka Lego to pierwsza propozycja na słodki prezent, jaki możecie przygotować na Dzień Chłopaka. Kruche ciasteczka można upiec dużo wcześniej i przechować w słoiku do czasu, kiedy będą dekorowane. Prezentem może być cały słoik (kto nie ucieszyłby się ze słoika ciastek?) równie dobrze wyglądają jednak także zapakowane pojedynczo w celofan i przewiązane wstążką. Składniki: 2 szklanki mąki 50 g margaryny(...)będzie potrzebne do zrobienia lukru. Wszystkie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę – powinna mieć konsystencję plasteliny. W razie potrzeby można dodać nieco więcej śmietany kremówki lub mąki. Ciasto rozwałkowujemy na stole podsypując w razie potrzeby mąką. Wycinamy kwadraty i prostokąty, można wyciąć sobie szablon z papieru, żeby były mniej więcej tej samej wielkości. Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem

Ciastkozercy
Kruche rogaliki drożdżowe z nadzieniem 211

bliżej weekendu, tym ochota na słodkości rośnie, zatem dzisiaj przepis na drożdżowe, ale jednocześnie kruche ciasteczka z nadzieniem. PYCHA! Składniki: 1,5 szklanki mąki 125g masła kilka kropel ekstraktu waniliowego 1/4 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki cukru pudru 25g drożdży 1 jajko Wykonanie: W małej miseczce łączymy ze sobą ciepłe (ale nie gorące) mleko, drożdże, szczyptę cukru i odstawiamy(...)mąki. Jajko ucieramy przy pomocy miksera z cukrem pudrem. Wszystkie składniki (jajka z cukrem, mleko z drożdżami) łączymy ze sobą i wyrabiamy przez ok 10 min. Następnie miskę z ciastem przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto zwielokrotni swoją objętość, dzielimy je na kilka części i wykładamy na stolnicę obficie posypaną mąką

Taste Of My Day
Muffinki straciatella 133

Po serii deserów pora jeść coś konkretnego a mianowicie muffinki. Nie ma nic nic fajniejszego niż zjedzenie kilka takich małych łakoci popijając kawą i siedząc na

ciastkarnia na kruchym spodzie
Muffinki kokosowe z Princessą 147

Princessa kokosowa Na samą myśl ślinka cieknie! Kruchy wafelek … kremowe wnętrze …. i bajkowa reklama … przywodzą na myśl same smakowite skojarzenia. Że uwielbiam kokos , wspominałam już chyba setki razy! ( tak! uwielbiam! ) Chętnie „upycham” go gdzie tylko się da … a smakołykami z jego dodatkiem , zajadam się z wielką przyjemnością! (A czym ja się nie zajadam(...)drobno. W jednej miseczce łączymy suche składniki a w drugiej mokre. Łączymy je ze sobą i mieszamy energicznie do momentu połączenia składników. Foremki do muffinek ( ja używam silikonowych ) napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Wierzch posypujemy obficie wiórkami kokosowymi. Muffinki pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka). Inspiracją był blog : Gotuję, bo lubię / Kasia Guzik

Ostra na Słodko
Bardzo kruche ciastka z marmoladą 711

Ciastka ze składników, które można znaleźć w każdej lodówce. Idealnie kruche i idealnie pyszne. :-) Niepozorne składniki dają zaskakujący efekt, same rozpływają się w ustach. Rozsmakowują się w nich zwłaszcza babcie i ciocie - mówią, że przypomina im smak z dzieciństwa. Gdyby ktoś próbował przekonać mnie, że ciastka z margaryną mogą być tak smaczne, z pewnością bym nie uwierzyła. A dziś sama(...)powstania gładkiej masy. 3. Z masy robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy je i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie pieczone w foremkach do ciastek). Ciasto jest rzadkie, więc co jakiś czas koniecznie maczamy ręce w zimnej wodzie. Na środku każdego ciastka robimy palcem wgłębienie, w którym umieszczamy marmoladę. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni

Szefowa kuchni
Kochamy GENIALNE rozwiązania! 2- składnikowe ciasteczko-krakersy z siemieniem lnianym 254

    Nie mogłam się doczekać, by podzielić się z Wami tym przepisem! Patrz powyżej : jest GE-NIAL-NY!  Poszukując inspiracji do przepisów z siemieniem

Gotowanie to kochanie
Ciastka czekoladowo-kawowe z syropem klonowym i nutą pomarańczy 119

jakiegokolwiek pomysłu na efekt końcowy. Miały być tylko kawowo-czekoladowe, a okazały się takim hitem, że musiałam dopiekać kolejną partię. Czasami jestem z siebie naprawdę dumną... Są delikatnie kruche, ale i odrobinę miękkie. Czekolada wręcz rozpuszcza się w ustach, a syrop klonowy, kawa i pomarańcza to połączenie, które sprawia, że ciasteczka stają się niepowtarzalne i idealnie skomponowane w smaku. Będę(...)chwili można dodać odrobinkę aromatu pomarańczowego.) Do powstałej masy wsypać mąkę, kakao, kawę, proszek do pieczenia i sodę. Całość wyrobić do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu do ciasta wmieszać posiekaną czekoladę i skórkę pomarańczową. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę ułożyć (bez spłaszczania) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku

Di gotuje
Ciastka z ciecierzycy (i krem) 192

robię) kulki z fasoli .  Nawet moja rodzina pałaszowała je ze smakiem, a to rzadkość w przypadku niecodziennych zastosowań i połączeń różnych produktów. Ciastka nie należą do typu tych kruchych, są miękkie i mocno orzechowe.  Z podanych składników (pomijając proszek do pieczenia) można przyrządzić pyszny krem/smarowidło. Takie zdrowe słodycze zawierają dużo białka roślinnego (z cieciorki i masła orzechowego(...)masy formować (zwilżonymi dłońmi) kulki - większe od orzecha włoskiego. Kuleczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nieco spłaszczyć - do grubości około 2 cm i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (Ciasta podczas pieczenia nie tracą kształtu, nie rozpływają się. Jedynie lekko podrosną.) Piec około 15 minut w 175 stopniach. Po upieczeniu odczekać (mniej więcej 1 godzinę), aż stężeją. Dodatkowo ciastka (przed

Di gotuje
Tygryski - kruche ciasteczka z migdałami 151

głęboko, kiedy je zrobiłam. A to dlatego, że piekłam pierwszy raz i chciałam się przekonać, jak będą się przechowywać. Udało się i już mogę powiedzieć, że stały się bardzo kruche i miękkie, nabrały jeszcze bardziej migdałowego aromatu.                  Chyba się nie zdziwicie, że po prostu(...)kakao 125 g całych migdałów w skórce 1. Cukier puder przesiać do miski. Masło posiekać i zagnieść z cukrem. Dodać białka, sól, aromat migdałowy i skórkę cytrynową, ponownie zagnieść. Ciasto podzielić na połowy; do jednej dodać 225 g mąki, zagnieść i krótko wyrobić. Do drugiej połowy dodać kakao i 210 g mąki, również krótko wyrobić. Oba ciasta zawinąć oddzielnie

Kuchnia Prezydentowej