kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:526/648)

Kruche waniliowe ciasteczka z Rudolfem 101

Ciasteczka które nie tylko są fajnie wyglądają, ale też wspaniale smakują. Mogą być ozdobą na świątecznym stole, słodkim upominkiem a na pewno słodką przekąską dla każdego

Słodka Kraina Wypieków
Ciasteczkowe choinki 196

również inaczej: od początku wyrabiać oddzielnie obie porcje. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Z jasnego ciasta odciąć połowę, podsypując stolnice mąką (żeby ciasto nie kleiło się do niej i do wałka) rozwałkować na placek o grubości około pół cm i wykrawać dowolne kształty. Ja użyłam zestawu(...)ozdobami, które przykleja się rzadkim białym lukrem. I jak tu powstrzymać się przed zjedzeniem? ;) ...nawet mały prezent znalazł się pod choinką ;) Ciastka są bardzo delikatne i kruche. Dosłownie rozpływają się w ustach. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, ale są tak pyszne, ze szybko znikają :) Życzę Wam smacznych choinek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierniczki na ostatnią chwile - kruche 137

Jak co roku jednego dnia przed świętami pieczemy z córka pierniczki. Zostało już naprawdę niewiele czasu więc tym razem mam przepis na " szybkie pierniczki" nie potrzebują

Basia w kuchni
nadrabiamy zaległości czyli tort czekoladowo-ajerkoniakowy 147

Odkładanie rzeczy na później  i zamiatanie problemów pod dywan nie sprzyja ich rozwiązywaniu. Mimo, że staram się zawsze racjonalnie organizować swój czas i nie odkładać

ciastkarnia na kruchym spodzie
Rogaliki i księżyce marcepanowe ( ciasteczka marcepanowe ) 177

Leżał schowany na dnie szafki i czekał ... czekał ... czekał ... Marcepan ! Nie miałam pomysłu na niego. Aż w końcu pomysł zrodził się w momencie ochoty na coś

kolorowotorcikowo
Ciasteczka jogurtowe z morelami 147

Zbliżają się Walentynki a więc moją pierwszą propozycją na coś słodkiego do lampki przy świecach są te oto ciasteczka. Są bardzo kruche o wyrazistym smaku owocowym i owsianym, gdyż dodatkiem do nich są również płatki owsiane. Temp. pieczenia: 190 C Czas pieczenia: 20 - 25 minut źródło "Gotuj krok po kroku" Składniki: 60 g margaryny 150 g jogurtu naturalnego 1 jajko(...)jajkiem i cukrem. Dosypać mielony cynamon. Wymieszać. Wystudzoną margarynę wlać do masy jogurtowej z płatkami owsianymi. Do podanych składników dodać przesianą mąkę z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Ciasto dobrze wymieszać . Wykładać małe porcję , formować w koła i lekko przygniatać na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia  . Piec ok. 20 - 25 minut w temp. 190 C. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Tort bezowy z pieczonym rabarbarem, śmietaną i pistacjami 181

którą bardzo lubię, używałam też białek w proszku i tych pasteryzowanych, w kartoniku. Delecta zadbała o eleganckie wizualnie opakowania, bardziej chwytające oko, nowoczesne, kobiece i delikatne. Nie kupiłabym tego ciasta tylko dla opakowania, ale je dostałam – więc przetestowałam. A w testach – jak zwykle ochoczo – pomagał mi Charlie Gibson;) Piekarnik rozgrzewamy do 110⁰C z termoobiegiem (finalnie otrzymamy(...)domowa beza jednak pod tym względem wygrywa i nie rozlewa się nigdy.   Blaty suszyłam przez 1,35h w 110⁰C z termoobiegiem. Wyjęłam, ostudziłam. Obiecana na opakowaniu „wyjątkowo krucha beza” jest rzeczywiście wyjątkowo kruchą bezą i trzeba się z nią obchodzić bardzo, bardzo delikatnie przy przekładaniu na talerz. Po takim suszeniu pozostała krucha z zewnątrz i piankowa w środku

Karo in the Kitchen
CIASTECZKA. KRUCHE I MOCNO MAŚLANE. NAJLEPSZE. 121

Kasi", "Palmie" czy innej margarynie. Zawsze prawdziwe, 82% masło!  Przepis zaczerpnęłam z niezawodnego bloga  ILOVEBAKE.PL . I jak autorka bloga zapewnia w tytule:Najlepszy przepis na najbardziej kruche ciastka maślane - tak jest. Właśnie te ciastka są dla mnie Nr 1. Polecam gorąco wszystkim łasuchom tych maślanych pyszności 💗 Składniki: (na ok. 35-40 szt) 3 szklanki mąki krupczatki(...)Następnie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Szybko siekamy nożem i następnie zagniatamy  i owijamy folią. Wkładamy na 2-3 godz. do lodówki. Ja przygotowałam sobie ciasto poprzedniego dnia wieczorem, i trzymałam w lodówce do następnego dnia. Po tym czasie stolnicę oprószamy lekko krupczatką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy ciasteczka dowolnymi foremkami

Walijskie Pichcenie
Kruche ciasteczka z kawałkami orzechów i czekolady 131

facet ma dzisiaj swój wieczór dla siebie- cwaniak ma jutro wolne. Natomiast ja... no jutro robota, pewnie pójdę troszkę wcześniej do pracy, stąd dzisiaj na spokojnie. :) Zrobiłam sobie pyszne kruche ciasteczka z kawałkami orzechów i czekolady. Pięknie pachną... a jak smakują.. do tego pyszna herbatka i można sobie odpoczywać :) Sobie jak sobie, jemu też coś zostawię, bo wyszło około(...)Dodać jajko, aromat oraz łyżkę śmietany i nadal miksować. Suche składniki tj. mąkę, proszek do pieczenia, sól wymieszać w osobnej misce. Do składników "mokrych" dodać składniki "suche" i zagnieść ciasto. Dodać czekoladę oraz orzechy. Formę wyścielić papierem do pieczenia. Kształt mozna nadać dowolny. Ja robiłam kulki w dłoni i spłaszczałam je w formie na placki :) Smacznego

Justa próbuje gotować
Chleb gryczano-kukurydziany z sumakiem 132

Moje kolejne starcie z bezglutenowym pieczywem, Chlebek ma ładny kolor i porowaty miękisz, ale jest dość kruchy i posiada specyficzny smak. Wprawdzie został skonsumowany, ale to nie moje smaki, więc powtórki raczej nie będzie. Nie znaczy to, że chleb nie jest smaczny, po prostu mnie nie smakuje. Ale przecież trudno po przeszło półwieczu przerzucić się z pszennego pieczywa na pieczywo(...)kurkumy szczypta pieprzu 450 ml letniej wody czarny sezam do posypania WYKONANIE: W misce wymieszać obie mąki, drożdże, siemię lniane i przyprawy. Dodać letnią wodę i olej, wymieszać gładkie ciasto. Miskę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-60 minut do wyrośnięcia. Keksówkę o wymiarach 26x9 cm wyłożyć papierem do pieczenia (może być troszkę krótsza). Delikatnie wymieszane

Kuchenne zapiski Edyty
Kolorowe, kruche ciasteczka 189

Kolorowe, kruche ciasteczka... Złociste, okrągłe i kruche. Maślane, delikatnie cytrynowe. Kolorowo przyozdobione posypką. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Wprost stworzone dla dzieci. Ale nie tylko! Polecam!   Składniki: 250 g mąki pszennej; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej; Szczypta soli; 150 g miękkiego masła; 2/3 szklanki białego cukru; 1 jajo; 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego; Skórka starta(...)miksera, dodać jajo, skórkę cytrynową, aromat śmietankowy i wymieszać. Następnie wsypać mąkę z proszkiem i sodą i krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. Kolorową posypkę wsypać do miseczki. Z powstałego ciasta formować kule wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w kolorowej posypce lekko ją dociskając i układać na blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczając ciastka. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym

Gospodyni Miejska
Ciasteczka stempelki 223

Kruche, aromatyczne, ciasteczka stempelki. W przygotowaniu są proste, szybkie, a smakują pysznie i wyglądają uroczo. Zamiast cynamonu można dodać cukier wanilinowy lub aromat. Piekłam je również z mąką ziemniaczaną, ale z ryżową lepiej trzymają kształt. Bardzo polecam … (inspiracja z strony rotinrice )   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Star Bright oraz Birds of Europe .     Składniki(...)pudrem, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. 2. Następnie dodać obie mąki, cynamon i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Mikser odstawić i rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut. 3. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką stolnicę oraz wałek, rozwałkować je na grubość około

Mała Cukierenka
Ciasteczka stempelki 209

Kruche, aromatyczne, ciasteczka stempelki. W przygotowaniu są proste, szybkie, a smakują pysznie i wyglądają uroczo. Zamiast cynamonu można dodać cukier wanilinowy lub aromat. Piekłam je również z mąką ziemniaczaną, ale z ryżową lepiej trzymają kształt. Bardzo polecam … (inspiracja z strony rotinrice )   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Star Bright oraz Birds of Europe .     Składniki(...)pudrem, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. 2. Następnie dodać obie mąki, cynamon i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Mikser odstawić i rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut. 3. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką stolnicę oraz wałek, rozwałkować je na grubość około

Mała Cukierenka
Świąteczne ciasteczka imbirowe 163

Świąteczne ciasteczka imbirowe... Kruche, delikatne i aromatyczne ciasteczka. Delikatnie szczypiące w język dzięki imbirowi. Pięknie pachnące pomarańczą. Pycha! Składniki: 500 g mąki; 200 g miodu; 100 g cukru pudru; 100 g białego cukru; 120 g margaryny; 1 jajo; 1 łyżeczka sody; Opakowanie przyprawy do piernika (40 g); 1 czubata łyżeczka imbiru (w proszku); Kilka kropel aromatu pomarańczowego.    Sposób(...)kuchennego) wysypać mąkę z sodą, usypać kopczyk i po środku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wlać wystudzony miód z cukrami i przyprawami oraz rozpuszczoną margarynę i jajo i rozpocząć wyrabianie ciasta (ja wyrabiam ciasto za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego). Pod koniec wyrabiania ciasta dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego i wyrobić lekko błyszczące, piernikowe ciasto. Na delikatnie oprószonej

Gospodyni Miejska
ZAKRĘCONE CIASTECZKA 116

razem obejdzie się bez zbędnych wstępów. Pyszne kruche ciasteczka obronią się same. Skąd mam tą pewność? Połowa szybko zniknęła w pracy, a po drugiej w domu zostały tylko okruszki. To chyba o czymś świadczy ;) SKŁADNIKI: 1 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka suchych drożdży 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 110 g masła 1 jajko 1/3 szkl(...)masło w mąkę, aż powstaną drobne grudki. W szklance roztrzepać jajka ze śmietaną i olejkiem migdałowym, wlać do drożdży. Mieszać widelcem, dodając porcjami mąkę z masłem do połączenia składników. Ciasto delikatnie wyrobić ręką, uformować w kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Cukier wymieszać z wodą i olejkiem, powinien nabrać

Kuchnia w opałach