Tak jak pisałam w zeszłym tygodniu, jak przyszły do nas sery korycińskie mój syn wybrał jeden i powiedziała, że ten ma być do pizzy. Nie było
kruche babeczkiTłusty czwartek... aby z tradycji stała się zadość, zapraszam dziś na chrust :) Trochę lżejszy od tradycyjnego więc z czystym sumieniem możemy sobie pozwolić na dwa? pięć
Tagebuch po polskuPrzepis cieszył się ogromnym powodzeniem! Dziękuję za wszystkie zdjęcia ze wspólnego pierniczenia w tym roku! Pierniczki to jedne z moich ulubionych ciasteczek, te robione w grudniu są bardzo aromatyczne, kruche, z dużą ilością lukru królewskiego. Pierniczki z tego przepisu nadają się od razu do konsumpcji. spokojnie można je przechowywać do 3 tygodni w szczelnie zamkniętym słoju lub puszcze. Pierniczki(...)szklanki do całej szklanki cukru pudru WYKONANIE: - masło, cukier, miód, kakao i przyprawę do piernika rozpuść w rondelku. - masę wystudź - połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto - ciasto przełóż do torebeczki foliowej i schłodź od 15 do 30 minut w lodówce - gotowe ciasto wałkujemy na duże blaty grubości od 2-4 mm, w zależności jaką grubość chcemy aby miały
SMYKWKUCHNIŚwięta zbliżają się wielkimi krokami i nim się obejrzymy, będziemy siadać do wigilijnego stołu. W domu pojawiły się już bożonarodzeniowe dekoracje, prezenty kupione, co tu
Smakowity Blog KulinarnyChociaż wielu osobom kruche ciastka Cranberry Noel kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia - ja takich skojarzeń nie mam. Po prostu bardzo lubię dodatek kwaskowej żurawiny w wypiekach, stąd pomysł na upieczenie ciasteczek. Te ciastka są super z wielu przyczyn. Robi się dosłownie 15 minut. Są szybkie, dziecinnie proste i baardzo smaczne. Uprzedzam, żeby nie wydłużać czasu wypieku ciastek(...)lodówki rozkręcamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko, aromat, mleko oraz obie mąki i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy żurawinę i orzechy i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na ok 1h. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na placek ok 1cm grubości i wycinamy literatką kółka. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Walijskie PichcenieTak, tak świnki w kocykach :-) Przepis na nie pochodzi z książki "ABC gotowania 3" Mariety Mareckiej. Recenzja książki tutaj ( klik ). W oryginalnym przepisie autorka użyła kiełbasek
kruche babeczkiTrochę staromodna, może mało odkrywcza tarta z jabłkami, ale to właśnie takie wypieki nigdy się nie nudzą i zawsze jest na nie odpowiedni czas. Pyszna, krucha, rozpływająca się w ustach z delikatnym posmakiem kardamonu oraz wanilii, z dużą ilością chrupiącej kruszonki do wydłubywania. Działająca jak wehikuł czasu – każdy kęs to powrót do dzieciństwa i miłych wspomnień. Obłędna na ciepło(...)soku z cytryny Przygotowanie: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, jajko, cukier puder, cukier z wanilią oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść (ciasto można wyrobić przy użyciu miksera z odpowiednią końcówką). 2) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. 3) Przygotować jabłka: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne
Fitsweet.mekiedy je zobaczyłam u Fika z Facet i kuchnia byłam przekonana, że mi posmakują, nie spodziewałam się jednak, że okażą się aż tak pyszne!!! Bardzo korzenne, z wyczuwalnymi goździkami, kruche na zewnątrz a w środku wilgotne a mimo to puszyste. Recepturę trochę zmodyfikowałam. Przede wszystkich nie użyłam czysto bezglutenowych mąk Polecam je Wam BARDZO! nie tylko tym bezglutenowym(...)Stopniowo dodajemy do masy roztrzepane jajko. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę owsianą i ryżową dodajemy do miski z masłem razem z sodą oczyszczoną, przyprawami i kakao. Wyrabiamy ciasto na niskich obrotach. Gotowe ciasto powinno być gładkie, elastyczne i dość lepkie.. Formujemy ciastka ręcznie albo z użyciem foremek. Ja na jedno ciastko brałam ok 50 g ciasta
Dzieje kuchennej WiewióryPyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Takie właśnie są kruche rogaliki. Wykonuje się je naprawdę szybko. Ale proponuję wykonać je od razu z podwójnej porcji, ponieważ znikają ze stołu jeszcze ciepłe. Doskonałe na chłodne, jesienne popołudnie z filiżanką herbaty lub kawy. Przechowywane w pudełku dość długo zachowują swoją kruchość :) Jako nadzienie do rogalików wykorzystałam przepyszny mus "śliwkowe czeko love(...)żółtka * 1/4 szklanki cukru pudru * 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany Dodatkowo: Nadzienie: marmolada, dżem, powidła, czekolada lub inne ulubione. Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki (oprócz nadzienia), zagnieść ciasto, w razie czego dosypać odrobinę mąki. Ciasto owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na 15-20 minut. Następnie ciasto podzielić na 4 części. Każdy kawałek rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką
Zrób to smacznieZnakomita tarta z truskawkami, ze świeżymi owocami pachnącymi już latem. Tarta składa się z trzech części - delikatnego, kruchego spodu upieczonego w 50% z mielonych migdałów, kremu mascarpone o wyraźnym aromacie amaretto i truskawek stojących jak żołnierzyki. By tarta ładnie się prezentowała wierzch truskawek można posmarować Tortengussem. Tarta jest absolutnie bajkowa i smakuje obłędnie. Bardzo trafne połączenie smaku migdałów i mascarponowego(...)migdałami, ksylitolem i (zmielonym na cukier puder) z masłem pokrojonym na małe kawałeczki. Po kilku minutach mieszania, gdy powstanie masa o charakterze "mokrego piasku" dodać żółtko. Powstałą kulę ciasta owinąć folią spożywczą i umieścić na 1 godzinę w lodówce podłużną lub okrągłą foremkę wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto między arkuszem papieru do pieczenia i folią spożywczą do rozmiarów foremki. Zdjąć folię
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dech w piersiach. Jest piękny! I zielony! Czy można nie chcieć od razu biec do kuchni...? Ja chciałam, ale niestety; mój zapał został szybko ostudzony. Tajemniczym składnikiem, nadającym barwę ciastu, jest zielona herbata matcha. Tutaj: nie do dostania. Ileż się naszukałam, ileż napytałam... I nic. Nie ma. Zrezygnowana, na długie lata o serniku zapomniałam. Aż w końcu robiłam zakupy(...)spód z dwóch trzecich oryginalnej porcji. Sernik nadal jest słodki, jednak smak czekolady doskonale przełamuje herbata i delikatna nuta cynamonu. Spód jest kruchutki, bardziej przypomina ciasteczkowy niż klasyczny kruchy. Masa serowa jest cudownie kremowa, delikatna, a jednocześnie ciężka. Coś wspaniałego! Ja nie potrafię się oderwać... Sernik z białą czekoladą i zieloną herbatą matcha (na zimno) Składniki: (na tortownicę o średnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzePodoba rozpieszcza nas totalnie, już drugi tydzień ciepła i słońca. Taka rekompensata za miesiąc deszczu to ja rozumiem, oby tak dalej było. Niech lato oczywiście
ciastkarnia na kruchym spodzieUwielbiam babeczki,muffinki, te z owocami , marmoladą, maślane , kruche, czekoladowe , z bakaliami. Dziś przyszła mi wielka ochota na Muffinki z Białym Makiem oraz powidłami. Dzięki bardzo dobrej jakości produktom ze sklepu https://www.galeriaherbat.pl/ , babeczki wyszły rewelacyjnie. Uwaga ! Znikają z talerza bardzo szybko :) Polecam zarówno dla małych jak i dla tych większych BABECZKOŻERCÓW :) SKŁADNIKI(...)składniki łączymy ze sobą w osobnych miskach. Następnie łączymy wszystko razem.Ja połączyłam mikserem na najwyższych obrotach (ok 2 minuty). 2. Przygotowuję foremki do muffinek. 3.Do każdej foremki/papilotka nakładam po1łyżce ciasta a następnie 1 łyżkę powideł i znów ciasta. 4.Piekę muffinki w 180 stopniach przez ok 25-30 min , aż się zarumienią. 10. Babeczki można jeść ciepłe . Najlepiej smakują
Gotowanie PatkiZ racji tego, że mój Ukochany ma dzisiaj urodziny, przygotowałam dla Niego specjalny tort :) Trzywarstwowy, biszkoptowy, z różnymi odcieniami niebieskiego. Kolor można powiedzieć, że wybrał się
My Culinary ArtZ okazji jutrzejszego dnia babci, córki postanowiły upiec ciastka. Długo szukały i wybierały ten jeden jedyny przepis wśród 1000 tak samo smakowicie wyglądających ciastek. Ostatecznie padło
Smaczne ZdroweBardzo kruche, smaczne, wytrawne babeczki z pieczarkami oraz żółtym serem to wyśmienita przekąska na wszelkiego rodzaju domowe przyjęcia. Podane z czerwonym barszczem stanowią wyjątkowo atrakcyjne dla kubków smakowych danie. składniki na 12 babeczek 500 g pieczarek 300 g mąki pszennej 150 g masła 2-3 łyżki zimnej wody 150 g startego żółtego sera 1 cebula 4 żółtka(...)doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, żółtka, masło oraz wodę. Wszystkie składniki łączymy dłonią i wyrabiamy ciasto, po czym wstawiamy je do lodówki na 1/2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i odrywając po kawałku wylepiamy nim posmarowaną olejem formę na muffiny. Babeczki pieczemy
Smakowite Daniapokrojone masło i zmiksować (powstaną drobne okruszki ciasta). Dodać żółtko i wodę i dalej miksować.Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Ciasto rozwałkowa. Wyłożyć całą formę (łącznie ze ściankami). Spód ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Piec przez(...)Białka wlać do miski i ubić mikserem na pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając. Ubijać białka jeszcze przez kilka minut. Pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną. Na kruchym spodzie wyłożyć krem, a następnie wyłożyć pianę z białek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut. SMACZNEGO
KuukBuuk