Szplitry Szplitry są to kruche ciasteczka, w sieci krążą różne przepisy, u mnie w domu od wieków przepis na nie jest niezmienny i tradycyjnie wypiekamy te ciasteczka na Święta, jednak są przepyszne także do popołudniowej kawki. Ich słodycz pochodzi tylko z nadzienia, więc nie należą do ciężkostrawnych wypieków. Jeśli jednak wolicie bardziej słodkie wypieki, ciasteczka można dodatkowo polać polewą(...)białko marmolada, gęsty dżem lub powidła Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Dodać margarynę (masło), przesiana mąkę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i chłodzić w lodówce minimum 2 godz. (można ciasto przygotować wieczorem, a dopiero piec kolejnego dnia). Schłodzone ciasto podzielić na parę części, każdą część
My sweet a lifeDziś zapraszam po przepis na kruche ciasteczka, które z powodzeniem można powiesić na choinkę. Łatwe w przygotowaniu, w czasie pieczenia po całym domu unosi się wspaniały zapach, a same ciastka tak pyszne, iż obawiam się, że moje nie przetrwają do świąt :) Kolejny etap do dekoracja ciasteczek lukrem. To świetna zabawa z dzieckiem, nie chodzi tu przecież o perfekcyjną dekoracje ciastek(...)łyżka kakao * 1 łyżeczka cynamonu * 1 łyżeczka przyprawy do piernika Dodatki można dać wszystkie, albo tylko wybrany. Do dekoracji lukier królewski (przepis tutaj) . Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć je folią i włożyć do zamrażalnika na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 6-7 mm na stolnicy podsypanej mąką. Foremkami wykrawać ciasteczka
Zrób to smaczniePrzepis autorski (mój). Bardzo lubię takie słodkie kuleczki, bo oprócz ekspresowego przygotowania - zachwycają swoim pysznym smakiem. Zapach to również pokusa nie do odparcia! Są kruche i takie... chałwowo-kokosowe. Jednym słowem: pyyyszne! Koniecznie sami spróbujcie! (około 13 sztuk) 150g ciastek typu markizy chałwowe (u mnie z Cukrów Nyskich) 60g oleju kokosowego 50g wiórek kokosowych Dodatkowo: 1 łyżka syropu(...)wiórkami kokosowymi i syropem/miodem (wg smaku). (Ciągle używałam malaksera, ale można ręcznie.) Jeśli masa nie nadaje się do formowania - należy ją schłodzić w lodówce przez około 20 minut. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe - przechowywać w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętym pojemniku. (*) Trufelki świetnie smakują w wersji solo, ale można również je ozdobić polewą lub kulki całkowicie
Di gotujeadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Oprócz formy silikonowej do koronek będziemy potrzebować proszku do koronek lub gotowej pasty. Można ją dostać w sklepach internetowych z akcesoriami do dekoracji ciast. Wszystko jedno, jaką masę kupimy do koronek, należy postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu produktu. Gotową pastę do koronek trzeba dokładnie rozsmarować na macie, żeby nie było szczelin(...)patrz FILM ). Koronki przechowujemy w ręcznikach papierowych, żeby nie zwilgotniały. Przyklejamy je do tortu, smarując lukier odrobiną wody lub klejem spożywczym ( patrz FILM ). Koronki jak wyschną są kruche i delikatne, więc proszę się nie obawiać o krojenie toru. Pozdrawiam serdecznie :) Różowy Tort Koronkowy
Mała CukierenkaPyszna, kremowa masa serowa, która w smaku kojarzy mi się raczej z ptasim mleczkiem niż sernikiem, a do tego bardzo kruchy spód. Pyszne połączenie, polecam gorąco!!! Składniki: opakowanie kruchych ciastek - 380g 1/2 kostki masła 1 płaska łyżka kakao Masa serowa : 1/2 kostki masła 4 żółtka 2 kostki białego sera- po 200 gram 3/4 szklanki cukru 7 białek Wykonanie: Herbatniki(...)się składników. Gotową masę przekładam na spód i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut. Po tym czasie wyjmuję sernik i posypuję po wierzchu pozostałym ciastem kakaowym. Ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę jeszcze 30-40 min. Wyłączam piekarnik i zostawiam ciasto by przestygło
Ciasteczkowy PotwórPyszne, kruche ciasteczka z kokosem i żurawiną już znalazły swoich wielbicieli:) Bardzo ciekawe połączenie, chyba jeszcze nigdy nie jadłam takich ciasteczek, a znalazłam je tutaj . Wychodzi około 60 sztuk. Składniki: -220g masła pokrojonego w kostkę -0,5 szklanki ksylitolu -2 łyżki mleka -1 łyżka cukru waniliowego -1/2 łyżeczki soli -410g mąki orkiszowej białej (lub 2,5 szkl.m(...)wiórki kokosowe-do obtoczenia Wszystkie składniki z wyjątkiem żurawiny i orzechów wymieszać w jednej misie hakiem. Dodać orzechy i żurawinę pokrojoną na małe kawałki, wyrobić do połączenia składników. Z ciasta uformować 2 wałki ok. 30 cm. Posmarować każdy wałek wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ciasto położyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie owinąć. Chłodzić w lodówce przez
Smaczne ZdroweNa większości blogach panuje już świąteczna atmosfera a u mnie ciągle jeszcze nie. Z nastrojem świątecznym poczekam aż przyjadę na święta do Polski. Teraz mam
ciastkarnia na kruchym spodziejednak ). Przetrzepałam Google i kilka innych wyszukiwarek. Pinteresta, Yummly, Allrecipes i całą rzeszę serwisów i czasopism o żarciu, w każdym tłumaczonym przez Google języku. Nie ma. Kaczka w cieście na kulinarnej mapie nie istnieje i jest zapewne takim samym wymysłem jak kurczak generała Tso. Mogę zapomnieć, że w knajpie przy odbieraniu zamówienia sympatyczni, skośnoocy panowie powiedzą mi z uśmiechem(...)tłuszcz, nie mięso. Ponacinane piersi kaczki równomiernie posypujemy przyprawą 5 smaków, wcieramy ją w mięso. Stronę ze skórką solimy. Sól wyciąga wodę, więc nie solimy mięsa żeby zostało kruche i soczyste, ale solimy skórę, żeby stała się chrupka i odwodniona. Odkładamy piersi kaczki na przynajmniej godzinę, żeby zdążyły przejść smakiem. W tym czasie można na przykład naszykować resztę dania, ugotować
Karo in the KitchenPyszny pomysł na kolację we dwoje. Kruchy kurczak z winnym posmakiem, słony ser feta i orzeszki, bukiet warzyw. Do tego delikatna domowa bagietka z czosnkiem, przesmażona na oliwie z oliwek. Bagietki: 390 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 7 g drożdży instant 200 ml gorącej wody 2 ząbki czosnku Masło Oliwa z oliwek Sałatka(...)czerwona cebula ½ pęczka szczypiorku 150 g sera feta 2 łyżki orzeszków ziemnych solonych Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę pszenną, sól oraz cukier. Wsypujemy suche drożdże. Wlewamy gorącą wodę. Ciasto mieszamy za pomocą haka. Gdy jest dość gładkie i zwarte wyłączamy mikser i zagniatamy ręcznie. Formujemy kulę, smarujemy ją oliwą z oliwek. Odstawiamy w misce pod przykryciem na 2 godziny
VioletoweKucharzeniezmroku,dają takie ciepłe światło :-) Dziś chciałabym Wam się pochwalić moimi pierwszymi dekorowanymi ciasteczkami,jakie zrobiłam dla mamy, a że Halloween lada dzień wybrałam wzory Halloweenowe :-) Zrobiłam kruche ciasteczka w kształcie sów,serc,duszków,dyni :-) Nie ukrywam, że jak na pierwszy raz, wyszło znośnie :-) Do tej pory dekorowałam tylko pierniczki, i tylko lukrem białym, ale że kupiłam ostatnio(...)cukru pudru (ciastka nie powinny być słodkie-bo będą jeszcze pokryte lukrem) -0,5 łyżeczki soli -1 jajko -1,5 szklanki mąki pszennej tortowej -1 łyżka śmietany Zagniatamy ciasto, i chłodzimy około 30 minut w lodówce. następnie wałkujemy na około 3-4mm grubości i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu możemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuHej :)) Dawno muffinek nie było, moje dziecko już lamenty zaczęło odprawiać, bo jak to, bo kiedy, bo już i rób co chcesz człowieku ;) Zrobiliśmy, dwa rodzaje
kruche babeczkiSkładniki: 250 g mąki pszennej (2,5 szklanki) plus dodatkowe pół szklanki w razie czego do podsypania podczas wałkowania 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki
KreatywnePinyDania z makaronem to standard w wielu restauracjach, mimo że nie są wykwintne to jednak takie choćby fusilli z kozim serem i polędwiczką z kurczaka można
Kuchnia PROzdrowotnawieś, do prababci. Rano całą rodziną szliśmy na jagody, a potem babcia piekła pyszne jagodzianki. To były fajne czasy. Myślałam, że w tym roku jagodzianek nie będzie, bo krucho z jagodami, ale udało się. Znalazły się jagody i są jagodzianki :) Jutro będę piekła kolejne, bo zostało jeszcze trochę jagód, a tym czasem wrzucę przepis, może ktoś jeszcze się skusi :) Składniki(...)minut. Mąkę przesiać do miski, dodać jedno całe jajko i jedno żółtko (białko zostawić do wysmarowania bułeczek). Następnie dodać szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn i rozpuszczone letnie masło. Wyrobić gładkie ciasto. Można to zrobić mikserem z hakami. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Jagody wymieszać z cukrem. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części i uformować wałki
Agusiowe smakołyki