Polecam kolejne kruche ciasteczka ze skórką pomarańczową i czekoladą, przepis zaczerpnęłam ze strony mojeciasto.pl. Ciasteczka robiłam już kilka razy bo bardzo nam smakują. Są proste w wykonaniu i nie potrzeba foremek do wykrawania. składniki: 125 g masła lub margaryny 170 g mąki pszennej, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 100 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru pudru 2 łyżki(...)pomarańczowaej kandyzowanej 80 g płatków czekoladowych (lub startej czekolady) Na stolnicę wysypać mąki. Dodać proszek do pieczenia oraz cukry, wymieszać. Dodać masło i posiekać nożem. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Następnie dodać skórkę pomarańczową i płatki czekoladowe, ja dodałam też trochę posypki dekoracyjnej bo miałam zbędną. Zagnieść aż składniki się połączą. Z ciasta uformować wałek i lekko spłaszczyć, zawinąć
Monia miesza i gotujePALUCHY WIEDŹMY W internecie od wielu lat krąży przepis na te wyjątkowe ciasteczka! Paluchy wiedźmy wywołają uśmiech nie tylko na twarzach dzieci, ale rozbawią także dorosłych:) Przepyszne, maślane, kruche ciastka z migdałowym pazurem - to moja kolejna propozycja na nadchodzący Halloween. Wbrew pozorom robi się je błyskawicznie i mnóstwo przy tym śmiechu, także ich przygotowanie może być wspaniałą zabawą dla całej(...)łyżeczki esencji lub olejku migdałowego 3/4 łyżeczki soli DO DEKORACJI: 3/4 szklanki migdałów (mogą też być blanszowane) WYKONANIE: Wszystkie składniki krótko, lecz dokładnie zmiksuj i zagnieć jednolite ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią i wsadź do lodówki na około 30 minut . Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C . Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i uformuj palce. Muszą
Słodko-Słony Świat IlonyKarnawał trwa w najlepsze, więc pora, aby na blogu pojawiły się karnawałowe przepisy. Zaczynamy od faworków. Wieki ich nie robiłam. Od jakiegoś czasu, pojawiały się u
CookYourselfprzyrządzić samemu ( klik ). Ciasteczka są reeewelacyjne. Przypominają orzechowe herbatniki, a samo masło nie dominuje smaku i w żaden sposób go nie przytłacza. Cukrowa otoczka idealnie komponuje się z kruchym i sypkim ciastkiem. Przyznam, że często je piekę, jeśli mam dylemat - jak wykorzystać nadmiar masła orzechowego, którego zwolenniczką niekoniecznie jestem. Polecam zrobienie podwójnej porcji i dodam, że świetnie przechowują(...)puszystości. Dodać masło orzechowe i aromat waniliowy. Po wymieszaniu - wbić jajko. Następnie wsypać mąkę - wymieszaną z sodą. Całość dokładnie zagnieść (ręcznie lub mikserem z końcówką do mieszania). Z ciasta formować kulki (mniejsze od orzechów włoskich, większe od laskowych). Kuleczki obtoczyć w cukrze, lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując odstępy, bo odrobinę urosną i "rozpłyną się") na blasze wyłożonej papierem
Di gotujejest za luźne należy dodać odrobinę mąki, a jeśli zbyt twarde dolewamy troszkę wody. Uformowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto dzielimy na 7-8 części i każdą z nich rozwałkowujemy cienko na kształt okręgu podsypując mąką (pszenną lub kukurydzianą). Można też każdą kulkę włożyć pomiędzy 2 arkusze folii aluminiowej(...)powierzchni powinny tworzyć się bąble, które mogą się przyrumienić, ale nie spalić! Przy smażeniu tortilli należy bardzo uważać, by placki nie przypiekły się za bardzo. Staną się wówczas kruche i łamliwe uniemożliwiając zawinięcie w nie farszu. Usmażone placki zawijamy w lnianą ściereczkę zwilżoną wodą, aby nie wysychały. Dip czosnkowy: Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy majonez, ketchup, przeciśnięte lub drobno posiekane
MyCookBook.plzbliżają się święta. W witrynach sklepowych pojawiły się choinki , a dookoła unosi się zapach obieranych cytrusów i cynamonu. W ostatnich dniach postanowiłam wprowadzić świąteczny nastrój w naszym domu. Upiekłam kruche mandarynkowe paluchy z gorzką czekoladą. Zapach przepiękny, świąteczny, a smak nic nie ustępował zapachowi: maślany z delikatną nutą mandarynki. Idealne dla amatorów cytrusowych smaków na zimowe wieczory. Przepis znaleziony(...)gorzkiej czekolady ( my użyłyśmy czekolady Terravita z zawartością 70% kakao) Miękkie masło wraz z cukrem miksujemy na jasną puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy mikserem do uzyskania jednolitego ciasta. Owijamy je folią i wkładamy na mniej więcej godzinkę do lodówki. Blat kuchenny lekko podsypujemy mąką. Odrywamy kawałki ciasta i rolujemy wałeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Kolizje SmakówKARMELOWYM SYROPEM Składniki na ciasto: - 300 gram mąki krupczatki - 200 gram masła - 100 gram cukru pudru - 1 żółtko - 1 łyżka zimnej wody Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy. Wyklejamy okrągłą formę i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Podpiekamy przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni. Składniki na masę serową: - 700 gram twarogu(...)miksujemy ich zbyt długo, żeby nazbyt nie napowietrzyć masy. W innym wypadku sernik urośnie, a potem opadnie (u mnie to właśnie się stało). Masę wylewamy na podpieczony wcześniej kruchy spód. Pieczemy całość w temperaturze 150 stopni przez około 2 godziny. Przez połowę czasu z parą wodną. Studzimy w uchylonym piekarniku. Składniki na syrop karmelowy: - 150 gram brązowego cukru
Życie zamknięte w smakusię moich foremek do wykrawania kruchych ciasteczek, na które czekałam i czekałam i nie mogłam się ich doczekać:) Jak się doczekałam to musiałam od razu je przetestować i upiekłam kruche ciasteczka . Składniki: 50 dag mąki 30 dag masła 15 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka Wykonanie: Masło, żółtka i cukier puder ucieram w malakserze. Mąkę przesiewam(...)minut. Gorące zdejmuję z blachy i odstawiam by całkowicie wystygły. Zimne można polać polewą, polukrować lub zostawić w takiej formie w jakiej się piekły. Z rej porcji ciasta wyszło mi około 120 sztuk Rada: Blaszkę, na której układam ciastka, zostawiam suchą. Nie smaruję jej tłuszczem, ani nie wykładam papierem do pieczenia
Ciasteczkowy Potwórmasę. Następnie dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy . Do wymieszanej masy dodajemy połowę mąki . Następnie zagniatamy ciasto z pozostałą mąką, aż będzie zwarte i gładkie. Jeśli mamy trochę czasu, zawijamy ciasto w folie i wkładamy do lodówki na pół godziny, jednak ten element nie jest niezbędny Cisto wałkujemy na blacie oprószonym mąką na grubość ok 1/2 cm i wycinamy ciasteczka. Piec(...)końcu powstał malutki otworek. Cienką linią obrysowujemy kontury kształtów, które później wypełniamy rzadkim lukrem. Dzięki temu lukier jest nałożony bardzo starannie i estetycznie Powodzenia! Post Kruche ciasteczka – barwne motylki pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchnisuszonymi , Mama woli te z pistacjami i cytryną , a mi ze świętami kojarzą się czekoladowe z miodem :) Cantucci, cantuccini lub biscotti - włoskie ciasteczka, twarde, dwukrotnie pieczone dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem najczęściej zanurza się je w kawie lub winie. Polecam zrobić od razu 2 lub 3 krotnie więcej ;) Składniki: 2 duże jajka 150 g drobnego cukru(...)minut, po czym zdjąć z nich skórkę. Jajka ubić z cukrem na gładką, białą masę. Cały czas miksując dodać ekstrakt, proszek do pieczenia i mąkę. Wmieszać morele i migdały. Ciasto będzie klejące, więc wysypać stolnicę dość mocno mąką. Kłaść ciasto i zagniatać plastyczne, gęste ciasto. Z ciasta formować wałki, które następnie umieszczać na blasze i spłaszczać. Piec w temp
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!szklanki z kilogramem upłynnionych marchwianych korzeni. Lubię też tartą, soczystą marchew z cytryną. Pyszna jest młoda marchewka duszona w maśle i glazurowana. W Szkocji bardzo smakowało mi słodkie ciasto marchwiowe. Na podobne trafiłem niedawno w barze "TriBeCa" w Krakowie. Idę skrobnąć na jutro. Bikont Nafaszerowany Witaminami Marchewka. Albo się ją kocha, albo nie. Trudna miłość(...)nazwą widnieje w książce kucharskiej, którą za 2 zł wyszperałam kiedyś w pewnym second-handzie. Jest pyszna! Zdrowa nie tylko ze względu na spory udział marchewki, ale także kruchy, lekko orzechowy spód, do którego używa się płatków owsianych. Cudownie kremowe nadzienie i chrupiące podpieczone nerkowce, słodycz marchewki złamana imbirem, sokiem z czerwonych pomarańczy i pieprzem, który dodałam
KUCHARNIAzainspirowały mnie Maćka gwiazdki cynamonowe. Wprawdzie ich nie jadłam, ale jestem pewna, że były pyszne. Moja propozycja małych świątecznych wypieków też jest niczego sobie :) Ciastka są niezwykle kruche, dominuje w nich smak migdałów. Zdjęcie robiłam w pośpiechu, bo jak się okazało nasz chomik wybrał wolność i trzeba było buntownika odnaleźć ;) Na szczęście akcja zakończyła się sukcesem(...)cukru 100 g masła (w temp. pokojowej) ziarna z 1 laski wanilii szczypta soli cukier puder (do oprószenia upieczonych ciastek) Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Chłodzić w lodówce przez 2 godz. Z ciasta formować półksiężyce. Ciasta układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180° przez ok. 10 minut. Po upieczeniu posypać cukrem
zadanie-gotowaniebabkę,którą przed zakończeniem biegu tu na ziemi ,piekła.Tylu lat człowiek nieraz potrzebuje aby zmierzyć się ze swoją własną przeszłością,i choroby która uzmysławia nam, jak jesteśmy" krusi "wobec otaczającego nas tętniącego życia... Zapraszam i wybaczcie mi te sentymentalne wywody,mam nadzieję,że Was nie zanudziłam. 3 szkl.m(...)jajku.Wsypujemy przesianą mąkę z kawą,kardamonem i proszkiem do pieczenia, posiekanymi orzechami,płatkami migdałowymi,dokładnie mieszamy.Wlewamy mleko,miksujemy .Spód blaszki na babkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułka tartą.Wlewamy ciasto do foremki.Pieczemy w 180st. przez 50 min.Ciepłą babkę posypać cukrem pudrem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiCiastka... kruche, z cukrem, w sam raz do kawy czy herbatki. Jeżeli chodzi o mnie to najlepsze takie "maczane":) Mamy kawkę czy herbatkę i przed ugryzieniem moczymy ciasteczko w naszym napoju... tak na jedną chwilkę... i rozpływa się wtedy w ustach:) Polecam. Składniki: 300g mąki pszennej; 250g margaryny; 100g cukru pudru; 1 żółtko; 2 łyżki kwaśnej śmietany; 0,5 łyżeczki(...)Wykonanie: Mąkę pszenną, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać schłodzoną margarynę i dobrze posiekać nożem, potem lekko rozetrzeć palcami. Dodać żółtko i śmietanę i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto uformować w kulę i włożyć do lodówki na minimum 0,5h. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy na min. 3 mm grubości. Foremkami wykrawać ciastka. Wierzch ciastek moczyć najpierw
In my kitchenPrzepyszne rogaliki z ugotowanych ziemniaków. W smaku - zaskakująco smaczne, coś pomiędzy drożdżowymi i kruchymi. Robiłam je bardziej z ciekawości, bez większego przekonania - a później, od pierwszego gryza po prostu zakochałam się w nich! Naprawdę warto wypróbować! SKŁADNIKI: (mi wyszło 24 szt) 250 g ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia) 125 g cukru pudru (niepełna szklanka) 2 jajka(...)mięsa lub przepuścić przez praskę. 2. Do ziemniaków dodać cukier puder, jajka i masło, utrzeć wszystko mikserem. 3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, ręką wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. 4. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą podsypać lekko mąką, rozwałkować na okrąg o grubości ok 4-5 mm i pociąć na trójkąty
Kto ugości moich gości?