Ciasteczkowy czas u nas nastał;) Ostatnio były pyszne czekoladowe ciasteczka w polewie, jednak dzisiejsze są kompletnie inne. Są to kruche ciasteczka, jednak bez dodatku masła. W środku zawierają niespodziankę w postaci karteczki z wróżbą:) Dzięki wróżbie ciasteczka świetnie pasują na wieczór andrzejkowy oraz na Sylwestra. po upieczeniu ciasteczka są dość twarde, dlatego warto upiec je co najmniej dwa dni wcześniej(...)szczypta soli, 100g cukru waniliowego. Przygotowanie Mąkę przesiać z dodatkiem cukru pudru. Dodać szczyptę soli, cukier waniliowy, jajko oraz żółtko i olej. Posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Na środku każdego kółeczka układać zrolowaną karteczkę z wróżbą. Ciastka składać
Z miłości do słodkościHej :-) Takie kopytka ostatnio robiliśmy, no mój mąż robił (żeby potem nie było, że nie napisałam ;)), ja biegałam z siostrą za sukienką do ślubu, a on
kruche babeczkiPyszny, kruchy piernik, który świetnie smakuje z powidłami i kubkiem ulubionej herbaty. Niezbyt słodki ale bardzo smaczny i korzenny. Składniki (na małą keksówkę (20 cm x 10 cm): 1 szklanka mąki pszennej 1 białko 3 łyżki miodu 1/2 łyżeczki sody 50 gram masła 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy korzennej 2 łyżki mleka szczypta cynamonu Miód podgrzewam z mlekiem(...)masłem do rozpuszczenia. Studzę. Do miski przesiewam sodę, mąkę, kakao, przyprawy. Dodaję rozpuszczone masło oraz białko jaja. Całość dokładnie mieszam i przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę 35 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu można przełożyć powidłami i posypać cukrem pudrem. Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango Papajadrobiazgi. W końcu przecież to właśnie drobiazgi budują nasze dni. Przygotujcie sobie i w sobie małe kawałki szczęścia. Budulec Waszego szczęścia sami musicie odnaleźć, a składniki na drożdżowe pierścionki kruche jak ludzkie nastroje są takie: - 500 g mąki pszennej - 120 g masła - 120 g margaryny - 70 ml mleka - 25 g drożdży - skórka starta z 1 cytryny - 1 żółtko(...)czasie dodaję wszystkie pozostałe składniki. Żeby użyć pół jajka, rozbijam jajko, roztrzepuję je widelcem i dzielę na dwie części. Mieszam wszystko najpierw łyżką, następnie wyrabiam ręką. Wyrobione spójne ciasto nie wymaga odstawienia do wyrastania. Z kuli odrywam małe kawałeczki wielkości orzecha laskowego i toczę w dłoniach małe wałeczki, które w dalszej kolejności na palcu zawijam na kształt obrączki. Ciasteczka
I tu będę miała takie teKruche, słodkie ciasteczko i wytrawna, lekko kwaśna konfitura jeżynowo - malinowa. Piękny kształt i wyśmienity smak. Idealne na Święta. Z prawdziwą wanilią i aromatyczną cytryną. Rozpływają się w ustach. Składniki: 300g mąki pszennej 140g cukru pudru 140g masła w temperaturze pokojowej 1 cytryna (sok i starta skórka) 2 ugotowane i starte żółtka wanilia konfitura malinowa lub jeżynowa cukier puder(...)dekoracji Sposób wykonania: Mąkę, cukier puder, masło, sok z cytryny i startą skórkę, starte żółtko i wanilię ugniatamy razem w misce. Schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka o różnych kształtach. W połowie robimy okrągłe otworki. Ciasteczka przekładamy na blaszkę i pieczemy kilka minut w temp. 180-200 stopni Celsjusza. Po ostudzeniu całe ciasteczka smarujemy
Kuchnia Pani Wiosnyernik grejpfrutowy to fajny wiosenny deser. Puszysta i lekko kwaskowata (wg. upodobań) masa serowa kontrastuje ze słodkim i kruchym spodem upieczonym z kaszy jaglanej i zmielonego słonecznika. Znakomicie ożywi świąteczny stół i to nie tylko kolorem :). Polubią go też osoby na diecie bezglutenowej, a w wersji wegetariańskiej wystarczy zamienić żelatynę na agar. Do przygotowania masy serowej w tym uwodzicielskim(...)mielonego sera, 300 ml śmietany 36%, 100-200 ml syropu barmańskiego o smaku, 10-11 płatków żelatyny (1 płatek = 1,6 g). Ciasto: 125 g mąki jaglanej (lub kaszy jaglanej zmielonej młynkiem do kawy), 100 g cukru, 70 g masła, 50 g zmielonego słonecznika, 2 jajka, skórka
SzczyptaSmaQCiasteczka kosmiczne wypiekam od kilku lat. Przepis jest na dość dużą ilość ciasteczek, więc jeśli ktoś woli, może zrobić z połowy porcji. Ja osobiście polecam zrobienie
Smakowy RajPrzepis na te smażone ciasteczka pochodzi z mojej ulubionej ostatnio kuchni indyjskiej. Kruche, lekko twarde , trochę przypominające krakersy. Wyczuwalny kminkowo – czosnkowy smak i aromat unosi się w całym domu. Takie ciasteczka są fajnym pomysłem na imprezową przekąskę , albo coś do pochrupania przy piwku i meczu. Polecam! Nie tylko panom ;) SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 150 g * proszek do pieczenia(...)DODATKOWO: * olej – 300 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy kminek i suszoną cebulkę. Wlewamy wodę, dokładnie mieszamy i zagniatamy zwarte ciasto. Rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na ok. 6 mm i ostrym nożem wycinamy romby. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i porcjami smażymy ciasteczka na rumiano. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy
Ostra na SłodkoCiastka digestive Digestive to kruche razowo-owsiane ciastka o charakterystycznym słodko-słonym smaku i chropowatej teksturze. Teoretycznie zdrowsze, ale tylko jeżeli udałoby się poprzestać na jednym. To jednak jest dość trudne... ;) Składniki: 150g płatków owsianych 200g mąki razowej 50g brązowego cukru (jeżeli wolicie słodsze dajcie więcej 75-100g) duża szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150g masła(...)łyżki zimnego mleka Płatki rozdrobnić blenderem na małe kawałki, ale nie na pył. Dodać mąkę, cukier, sól, i proszek do pieczenia. Posiekać z zimnym masłem. Dodać tyle mleka, aby ciasto dało się zagnieść w kulę. Zawinąć w folię, schłodzić 30 minut. Rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej. Wykrawać ciastka, nakłuć widelcem i schłodzić kolejne 30 minut
Pełny talerzRobiliście kiedyś swoje własne kruche ciasteczka? Waniliowe, łamiące się, lekko maślane... po prostu pyszne! Dodatkowo możecie ozdobić je przy pomocy jakiś fajnych stempli. My ostatnio dostałyśmy ze sklepu www.garneczki.pl fantastyczne stempelki do ciastek z motywem świątecznym. Dzieciaki były zachwycone. Ba! Mnie one cieszyły nie mniej niż ich :) Ciastka wyszły fantastyczne, idealne dla małych łasuchów! Ilość porcji: około(...)zimnego masła 35g cukru pudru 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 małe jajko Szczypta soli Składniki umieszczamy na kuchennym blacie. Następnie masło wraz z jajkiem kroimy nożem. Wyrabiamy ciasto ręcznie do połączenia składników. Następnie zawijamy w folie i wkładamy na godzinkę do lodówki. Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy na blacie. Wycinamy ciastka i układamy na blaszce
Kolizje SmakówZapraszam na kolejną odsłonę kruchych, słodkich orzeszków, tym razem kakaowe z masą orzechową. Orzeszki są nieodzowną częścią świątecznych wypieków. Za każdym razem ciut inny smak, dla urozmaicenia. Na orzeszki: 30 dag mąki pszennej 30 dag krupczatki 25 dag masła 300 ml śmietany 18 % 2 żółtka 2 łyżeczki sody 2 łyżki octu(...)szklanki cukru 1 i ½ szklanki mleka w proszku ( pełne – nie odtłuszczone) 10 dag zielonych orzechów włoskich lub laskowych super oferta: Z podanych składników na orzeszki, zagniatam mięciutkie ciasto. Odrywam po kawałku, robię wałeczek, dziele na małe kawałeczki z których formuje kulki ( wielkości odpowiedniej do foremek ) Wypiekam orzeszki. Po wystudzeniu, obkrawam wystające krawędzie. Teraz masa, Kasię, wodę , cukier
Takie tam pichceniePrzedstawiam dziś jesienną tarte dyniową, która jest lekka, delikatna i bardzo aromatyczna. Przy tym wygląda bardzo optymistycznie – to ciasto w sam raz na jesienne szaro-bure dni. Składniki: Spód: 250 g herbatników maślanych 100 g miękkiego masła Składniki na masę: 2 szklanki puree z dyni sok wyciśnięty z 1cytryny 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka cukru Wykonanie: Ciastka mielimy(...)minut w lodówce. W tym czasie Puree z dyni gotujemy z sokiem z cytryny. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę cytrynową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na kruchy spód. Tartę wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła
Podróż w kulinariaSmaczny, lekko kwaskowaty i kruchy, placek z rabarbarem i dżemem truskawkowym to świetna propozycja wiosennego deseru lub podwieczorku z filiżanką kawy w ręku. Łatwość przygotowania tego smakołyku zachęci niejednego smakosza słodkości. składniki na tortownicę 23 cm 2 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 6 łyżek cukru 3/4 kostki masła 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 łodyg rabarbaru(...)truskawkowego cukier puder do posypania przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę oraz cukier, dodajemy żółtka oraz miękkie pokrojone masło, wsypujemy również proszek do pieczenia i dodajemy śmietanę. Dłonią wyrabiamy ciasto . Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy na pół godziny do lodówki aby się schłodziło. Opłukany rabarbar kroimy na około centymetrowe kawałki. Do posmarowanej tłuszczem tortownicy ścieramy na tarce
Smakowite Daniaprzepis przypadnie Wam do gustu. Jeżeli macie trochę mniej czasu, a chcielibyście zrobić te ciasteczka, zamiast paluszków, przygotujcie okrągłe "krojone" ciasteczka. Będą równie pyszne! Zapraszam na fantastyczne ciasteczka pomarańczowe - kruche a jednocześnie rozpływające się w ustach. No i mogą poleżeć w zamkniętej puszce nawet tydzień, więc możecie je zrobić, zanim wpadniecie w świąteczny szał! :)" Składniki : 200 g masła 2 łyżki(...)masę, dodajemy ekstrakt pomarańczowy i sok z jednej pomarańczy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną a następnie dosypujemy do masy maślanej. Z przygotowanego ciasta przygotowujemy ciasteczka - jeżeli macie niewiele czasu wystarczy zrolować ciasto, zawinąć w folię spożywczą i pokroić na cienkie ciasteczka, jeżeli jednak macie chwilę, podzielcie ciasto na kilka mniejszych części. Każdą
Słodkie PrzyjemnościSzybkie, kruche i pachnące wanilią ciasteczka. Do dekoracji ciasteczek użyłam spodu szklanki z wzorem, bez specjalnych foremek pod ręką możemy użyć zwykłych domowych przedmiotów. Do przechowywania ciasteczek użyłam ceramicznego pojemnika z motywem reniferów ze strony Dekor_Home Składniki: 15 dag margaryny lub masła 15 dag cukru pudru 30 dag maki razowej 1 jajo 2 łyżeczki mielonej wanilii lub ziarenka(...)lasek wanilii, ew. cukier waniliowy szczypta soli 1/2 łyżeczki sody Wanilia mielona, w laskach czy w paście znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . 1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka szklanką, ozdobnym dnem zrobić wzorki z wierzchu każdego kółeczka. Waniliowe ciasteczka układać na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. 2. Piekarnik rozgrzać
Apetyczna babeczka