kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:500/648)

Ciasteczka z lemon curd 191

Przy okazji robienia kremu lemon curd zrobiłam też ciasteczka. Proste zwykłe, maślane z dziurką ;))) Przepis na ciasteczka wzięłam stąd - klik . Robiłam już kiedyś, ciasteczka i są naprawdę mięciutkie, kruche i bardzo smaczne. Najlepiej zrobić z podwójnej porcji jak chce się więcej, bo z jednej wyjdzie nam około 40 pojedynczych ciasteczek, a jak złożymy to 20 sztuk. Można też oczywiście robić(...)mniej) 1 duże jajko szczypta soli cukier puder do posypania ciasteczek krem lemon curd - tutaj  Wszystkie składniki wkładamy do miski (masło kroimy na drobne kawałki), zagniatamy.  Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie odrywamy kawałki, wałkujemy na grubość około 4 mm, wykrawamy ciasteczka (musimy pamiętać żeby zrobić tyle samo

kruche babeczki
Kruche ciasteczka z żurawiną i pistacjami (Cranberry Noel) 131

Inspiracja z blogu: Bea w kuchni.  Ciasteczka te - piecze się zazwyczaj w okresie Świąt Bożego Narodzenia, ale ja robię to niezależnie od pory roku.  Są takie kruche, maślane, delikatne i idealnie komponują się z bakaliami. Ciasteczka są banalnie łatwe w przygotowaniu, więc każdy sobie z nimi poradzi. (około 40 sztuk) 175g masła 75g cukru pudru 1 łyżeczka cukru(...)Masło utrzeć na puch i dokładnie połączyć z cukrem pudrem oraz mlekiem. Wsypać posiekane pistacje, pokrojoną na mniejsze kawałki żurawinę - a na końcu mąkę. Całość dokładnie wymieszać. Z ciasta uformować wałek o średnicy około 4 cm, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażarki na 20-30 minut. (Przed zawinięciem można posmarować białkiem i obtoczyć w pistacjach.) Po tym czasie

Di gotuje
Waniliowe ciasteczka z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi (ze śmietanką do kawy) 160

Poza tym moje mleko czeka na wenę do zrobienia bloku czekoladowego, więc zamieniłam je na śmietankę do kawy. Jeśli chcecie - spokojnie możecie użyć mleka zamiast śmietanki. Ciasteczka są bardzo delikatne, kruche na wierzchu i lekko miękkie w środku (dzięki czekoladzie).     (około 17 sztuk) 1,5 szklanki mąki 1/4 szklanki śmietanki do kawy w proszku (może by mleko) 1/3-1/4 szklanki(...)czekolady   Masło/margarynę zmiksować z cukrem, dodać pozostałe składniki (oprócz czekolady i wiórek) i całość dokładnie wymieszać. Na końcu masę połączyć z wiórkami i posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kulki (o wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczać i układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec 10-15 minut w 180 stopniach. (Powinny lekko się zarumienić z obu stron

Di gotuje
Ciastka- pisanki migdałowo pomarańczowe 161

Ciastka- pisanki migdałowo pomarańczowe, są bardzo smaczne, kruche i jak pomalujemy to będą kolorowe. Moje dzieci chętnie je malowały i perełki naklejały, oczywiście kilka w trakcie schrupały, bo im smakowały. Czasem proste czynności, dają naszym najbliższym wiele radości.  Składniki: 200 g mąki pszennej, 100 g tartych migdałów, 50 g cukru pudru, 1 żółtko, 150 g masła,   szczypta soli(...)pomarańczy, ponadto: lukier, barwniki, perełki dekoracyjne, pisaki kolorowe, cukier puder. Przygotowanie: Mąkę mieszamy z migdałami, cukrem i solą. Dodajemy pokrojone zimne masło, żółtko, skórkę z pomarańczy i zagniatamy ciasto. Ma być jednolite i gładkie. Jeśli ciasto jest zbyt suche można dodać łyżkę wody. Z ciasta formułujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Ciasto

Moniki Smakołyki
Tarta z gruszką i kozim serem 177

Kozi ser jak dla mnie ma zbyt intensywny zapach. Jednak połączony z słodką gruszką, na kruchym spodzie smakuje genialnie. Do tego świeży tymianek i całą tartę mogłabym zjeść sama. Przepisem podzielił się LAS , który miałam okazję odwiedzić jakiś czas temu. Dla niewtajemniczonych cóż to za miejsce, relację przedstawiam  tu   :) Składniki na spód 2 szklanki mąki pszennej 1 żółtko(...)proszku do pieczenia Dodatkowo 2 gruszki  200 g sera koziego  świeży tymianek Sposób przygotowania Mąkę przesypać na stolnicę, dodać pozostałe składniki, całość posiekać nożem następnie zagnieść.  Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i ostrożnie przenieść do formy na tartę. Dopasować do boków  i widelcem podziurawić dno ciasta. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i zapiekać spód ok.25

pink envelope
BABULCE 88

zwykłe babeczki z bitą śmietaną i owocami. Tak określił je mój brat. Nazwa na tyle zapadła mi w pamięć, że chyba tak już zostanie. Warto przy wypiekach tych kruchych babeczek, pokusić się o zrobienie ich w większej ilości. Mając je zawsze pod ręką, możemy przygotować błyskawiczny deser. Bardzo dobrze się przechowują, w szczelnie zamkniętym pojemniku (oczywiście bez nadzienia). Dzisiaj podaję(...)żółtko 2 łyżki cukru pudru. na krem 1 mała śmietanka 30 % 1 łyżka cukru pudru 1 śmietanfix aromat wiśniowy kiwi, arbuz i winogrona różowe A jak to zrobić: Zagnieść ciasto z wszystkich podanych wyżej składników i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na płat o grubości 3-4 milimetry. Wykroić szklanką krążki i wyłożyć

Kuchnia w opałach
Ciastka grejpfrutowo-kardamonowe 108

mojemu facetowi ciasteczka grejpfrutowo-kardamonowe. Przyjemne w smaku, bardzo aromatyczne i kruche. Idealne do popołudniowej herbaty. Ciasteczka można włożyć do puszki i przechowywać kilka dni. Fajna alternatywa dla tradycyjnych kruchych ciasteczek. Zapraszam na Ciasteczka grejpfrutowo-kardamonowe!" Składniki : masło 100 g cukier 150 g łyżka cukru z prawdziwą wanilią  3 żółtka  310 g mąki  5 łyżek śmietany(...)wlewamy śmietanę i dodajemy żółtka, dalej miksujemy. Do masy dodajemy startą skórkę dużego grejpfruta i świeżo zmielony kardamon (przesiany przez sitko). Do robota kuchennego wsypujemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto - jeżeli nie korzystacie z robota możecie to robić mikserem ze spiralnymi końcówkami. Ciasto przekładamy do szprycy zakończonej końcówką w kształcie średniej gwiazdki. Masę wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Słodkie Przyjemności
Rogaliki krucho-drożdżowe 154

rogaliki mają to do siebie że zachowują długo świeżość, nie czerstwieją tak szybko. Są smaczne i szybko znikają z talerza. Rogaliki krucho-drożdżowe SKŁADNIKI: mąka- 500 g drożdże -50 g margaryna- 250 g kwaśna śmietana- 2,5 łyżki jajka - 2 szt cukier - 4 łyżki proszek do pieczenia- 0,5 opak sól - 1 szczypta mleko ciepłe - 125 ml DODATKOWO marmolada jajko(...)ciepłe mleko, zmiksować robotem, odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie pokroić margarynę na kawałki, posiekać z mąką. Dodać rozczyn, jajka, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkujemy na okrągły placek, dzielimy na 8 trójkątów. Na trójkątach ciasta kładziemy porcje marmolady i zawijamy w rogaliki. Układamy rogaliki na blasze wysmarowanej tłuszczem, Rogaliki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem

Kuchnia Danusi
Kruche ciasteczka z kremem z pigwy 134

Te ciasteczka mają jedno, ogromną wadę.  Wychodzi ich za mało.  Szczerze mówiąc, to bałam się, że dzieciaki nie zechcą ich jeść ze względu na

Sto kolorów kuchni
Potrójnie czekoladowe walentynkowe serce 184

Jutro wyjątkowy dzień dla wszystkich zakochanych, zostaniemy obsypani jutro z każdej strony wszystkimi czerwonymi sercopodobnymi gadżetami  z każdej strony. Trzeba się więc przygotować na zmasowany

ciastkarnia na kruchym spodzie
ŚWIĄTECZNE SERNIKI 331

herbatnikowym spodzie i z polewą czekoladową. Czytaj więcej >> 2) ŚWIĄTECZNY CYNAMONEK Z POMARAŃCZAMI Cynamonek to ciekawa wersja świątecznego sernika - z cynamonek i galaretką z pomarańczy, na kruchym , kakaowym spodzie. Czytaj więcej >> 3) PUSZYSTY SERNIK ŚMIETANKOWY Delikatny i puszysty sernik o smaku śmietankowym z sera twarogowego. Czytaj więcej >> 4) SERNIK BANANOWY Z RICOTTY Jest(...)lżejszy i jedząc go nie mamy wyrzutów sumienia. Czytaj więcej >> 8) JAGLANE RAFFAELLO Z OREO Jest to kokosowy sernik bez sera, za to z kaszą jaglaną. Ciasto smakuje i wygląda jak prawdziwy sernik, ale jest zdrowszy i mniej kaloryczny w porównaniu z tradycyjnym sernikiem. Czytaj więcej >> 9) SERNIK NA ZIMNO Z MANGO Sernik na zimno, jest

Kuchnia MagdaLeny
Bezglutenowa babka wielkanocna z gruszką i karmelem. 162

została wzięta pod uwagę w planach wielkanocnych. Jednak zobaczyłam wczoraj na instagramie u Dominiki z Food With Passion babkę wielkanocną i trochę jej pozazdrościłam. Te wszystkie moje mazurki są kruche, a ja miałam ochotę na coś miękkiego. Tak czy siak, formy do babki i tak nie miałam więc nie rozważałam zrobienia jej zbyt prędko. Wtem, na zakupach w Rossmannie wpadła(...)jabłka kroimy w kostkę, zasypujemy łyżką cukru kokosowego i gotujemy w rondelku z 2 łyżkami wody (żeby rondelek się nie przypalił). Blenderujemy na gładką masę i odmierzamy 1 szklankę. Ciasto: Wszystkie mąki, sodę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą w misce. W osobnej misce mieszamy mus z jabłek z cukrem kokosowym, cynamonem, stewią, olejem. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy

Fill The Bowl
Sernik potrójnie cytrynowy - najlepszy! 202

Piecze się go długo, przy robieniu masy serowej ręka prawie odpada, ale warto, jak najbardziej warto! Cytryny są moim bohaterem obecnego lata, zdecydowanie :)   Składniki: Kruchy spód: 200 g kruchych ciastek maślanych 80 g rozpuszczonego masła 4 łyżki soku z cytryny skórka starta z 1/2 cytryny Masa serowa: 500 g sera tłustego lub półtłustego potrójnie mielonego (ja swój po prostu(...)dodaniu i rozpuszczeniu całego masła - cały czas podgrzewamy mieszając - po pewnym czasie krem zacznie gęstnieć. Wtedy zdejmujemy go z ognia i studzimy. Na przestudzony sernik wykładamy wystudzony krem - inaczej ciasto może nam się rozbabrać. Krem robi się całkiem długo - ja mieszałam ponad 20 minut. Ale dla tego smaku warto poświęcić każdą minutę tego żmudnego procesu. Sernik chłodzimy przez parę godzin

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Kruche ciasteczka z cukrem i migdałami czyli poWeekendowe Lakocie odc.146 129

słodkość do kawy w weekend. Nietrudno się je robi i znikają w szybkim tempie... U mnie kruche ciasteczka w wersji ciut zmodyfikowanej.  Uprzedzam, są bardzo słodkie i uzależniające. Kruche ciasteczka z cukrem i migdałami 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 125 g cukru 150 g zimnego masła 1 jajko nasionka z połowy laski(...)posypaniem) 30 g migdałów (mogą być w skórkach) Mąkę wsypujemy do miski razem z proszkiem, solą i cukrem. Dodajemy masło i siekamy. Wbijamy jajko oraz wanilię i zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałek o średnicy około 3cm. Zawijamy go w folię spożywczą. Chłodzimy w lodówce minimum 1 godzinę. Ciasto kroimy ostrym nożem w plastry grubości 3-4 mm. Układamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kruche rogaliki z nadzieniem orzechowym 182

ZJEDNOCZY WAS PRZY JEDNYM STOLE, ABYŚCIE MOGLI WSPÓLNIE, Z RADOŚCIĄ PRZYWITAĆ NARODZINY DZIECIĄTKA. Do życzeń załączam przepis na niezawodne kruche rogaliki ze słodkim nadzieniem. Jest to kompilacja przepisów na kruche rogaliki z marmoladą lub masą makową , oraz na drożdżową struclę rumowo-orzechową . SKŁADNIKI NA 32 SZTUKI: 3 szklanki mąki pszennej typ 650 + do podsypania duża szczypta soli 20 dag masła(...)łyżka rumu DODATKOWO: małe jajko łyżka mleka cukier perlisty do posypania WYKONANIE: Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dokładnie posiekać z zimnym masłem na kruszonkę. Dodać śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na przynajmniej 12 godzin. Orzechy zmielić, dodać do nich pozostałe składniki nadzienia i dokładnie wymieszać. Schłodzone ciasto podzielić ciasto

Kuchenne zapiski Edyty

Proponowane wyszukiwania