Składniki: na 15-20 sztuk 1 kostka masła 3 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii lub 1 op cukru waniliowego 0,5 kubka mąki krupczatki marmolada
Luźna KuchniaKruche i delikatne a zarazem niezwykle proste, maślane ciasteczka waniliowe to idealny poczęstunek dla najmłodszych, moje dzieci pochłonęły je w mig dla mnie zostało jedno ;) składniki na 30 ciasteczek 1 i 1/2 szklanki mąki 25 dag masła 3 łyżki cukru pudru 2 jajka szczypta soli sok z 1 cytryny cukier waniliowy do posypania przepis Jajka gotujemy na twardo .Wyjmujemy żółtka(...)przecieramy przez sito . Masło siekamy z mąką, dodajemy cukier puder, mieszamy. Dodajemy żółtka, szczyptę soli i sok z cytryny. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ciastka foremką. Pieczemy na złoty kolor w temp.180 st.C. Gotowe ciastka posypujemy cukrem waniliowym
Smakowite Daniadlaczego ) i chyba jednak bardziej ku nim się skłaniam niż ku pączkom w tłusty czwartek. Dziś przepis na faworki z piwem Ponoć z przepisu M. Gessler . Są wyjątkowo kruche , delikatne i chrupiące . Dzięki alkoholowi nie nasiąkają tłuszczem. Wystarczy kilka składników i godzinka czasu , by wyczarować dwie konkretne michy tego smakołyku . Składniki : 3 szklanki mąki 7 żółtek piwo jasne(...)naczynia z miarką , bądź do szklanki i dopełnić piwem do pojemności 250 ml Wymieszać. Mąkę przesiać do miski , dodać sól i proszek do pieczenia. Wlewać masę piwną i zagniatać ciasto. Trzeba na to poświęcić kilka minut aby zapewnic sobie chrupkie delikatne faworki. Gdy już ciasto będzie jednolite i elastyczne odłożyć na ok 10 min pod przykryciem. Odrywać kawałki ciasta
Malinowa Kawiarenkalukrem z dodatkiem czerwonego barwnika spożywczego. Do dekoracji nie potrzeba, żadnych specjalnych foremek czy cukierniczych akcesoriów, wystarczy kilka woreczków strunowych (można je kupić w sklepach papierniczych lub w Ikei). Kruche ciastka spokojnie mogą zaczekać do Walentynek jeśli zdecydujecie się upiec je już teraz. Tzn. teoretycznie mogą, bo moich już dawno nie ma ;) Składniki na ciasteczka (jeśli decydujemy się na lukrową(...)Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, nożem tniemy na prostokąty i przekładamy na blachę
CiastkozercyCo prawda piernik staropolski należy wykonać dużo wcześniej przed świętami ale postanowiłam podzielić się przepisem bo może ktoś będzie chciał po świętach ochotę na piernika. W
ciastkarnia na kruchym spodzieBabeczki w wersji mini. Kruchy spód, w środku powidła śliwkowe a na górze orzechowa beza. Smaczne i podzielne. Długo zachowują świeżość i idealnie sprawdzają się w świątecznych dniach. Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g cukru pudru Emix 125 g margaryny lub masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka powidła śliwkowe Beza orzechowa 200 g orzechów włoskich(...)cukru 2 białka Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojoną margarynę i posiekać nożem. Dodać żółtka, cukier puder i zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do woreczka i schładzać 1 godzinę w lodówce. Ciastem wylepić małe foremki do babeczek. Na dno dać pół łyżeczki powideł śliwkowych i nałożyć kopczyk bezy orzechowej. Beza orzechowa: białka ubić na sztywno. Dodawać
Ala piecze i gotujepyszne róże karnawałowe. Robiłam je w tym roku po raz pierwszy. Nie mogłam jednak znaleźć jednego idealnego przepisu, dlatego połączyłam kilka i powstały mi takie oto różyczki:) Są kruche, słodkie, po prostu smaczne! I na pewno będą pasowały na wiele okazji, nie tylko na Tłusty Czwartek:) Składniki: 400g mąki pszennej, 3 żółtka, 1 białko, szczypta soli(...)cukier puder. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli, cukier oraz cukier waniliowy. Dodać żółtka, śmietanę i masło, posiekać. Dodać ocet. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, 3 szklankami o różnej średnicy wycinać kółka. Delikatnie ponacinać brzegi kółek. Za pomocą białka sklejać ze sobą
Z miłości do słodkościWiosna... słońce... ciepło... i owoce! Z tej okazji mam dla Was przepis na kruchą tartę, wypełnioną waniliową masą budyniową i przyozdobioną słodkimi, świeżymi owocami. Pyszne i bardzo łatwe w wykonaniu! Mniaaaaam! Tarta z kremem budyniowym i owocami Składniki: tarta: 20 dag mąki, 10 dag masła, 3 łyżki wody, szczypta soli, krem: 1 i 1/2 szklanki mleka(...)łyki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 żółtko, dodatkowo: owoce (u mnie maliny, borówki amerykańskie, truskawki i jasne winogrono). Wykonanie: Z mąki, masła, wody i soli zagniatamy ciasto. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Tartę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 35 minut. Przygotowujemy krem: 1 szklankę mleka powinniśmy zagotować wraz
paapilotkaaJeden z moich ulubionych przepisów na kruche ciasteczka to proste ciasteczka czekoladowe – są cieniutkie, mocno kakaowe i nie za słodkie. Mój ideał :) Postanowiłam upiec je w nowym wariancie: z Nutellą w środku, czy może być coś lepszego? :) Wykorzystałam do nich silikonowe foremki na cakepops ( pamiątki z wakacji ), ale jeśli nie macie foremek na zdjęciach będzie pokazany jeszcze jeden sposób(...)którego wystarczy zwykły kieliszek. Składniki na ciasteczka + Nutella lub inny krem czekoladowy Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni. Bez chłodzenia będzie ciężko je rozwałkować. Jednorazowo wyciągamy
CiastkozercyScones , czyli kruche bułeczki rodem z deszczowej Anglii, poznałam w ...Lublinie. I wcale wtedy nie padało ;) Podczas targów BAKEPOL, ten prosty, a zarazem tak wyrafinowany w smaku wypiek, przygotowała Anna Maria z bloga KUCHARNIA . Polubiłam, pokochałam i ...zrobiłam swoją wersję. Przepis bazowy, jest nadal przepisem Anny Marii, dodatki wybrałam - rozglądając się wokoło i biorąc to, co było pod ręką, zważając(...)jednak, by wszystko do siebie pasowało. I tak w moich scones wylądował siekany szczypior i zielone oliwki. A co jeszcze można dodać do wytrawnego ciasta? A niemalże wszystko: suszone pomidory, płatki papryki, wszelkie zioła świeże lub suszone, kapary, smażone, odsączone z tłuszczu grzyby, oliwki, ziarna i co tam jeszcze wyobraźnia Wam podpowiada. A z czym podać te angielskie bułeczki ? Scones
kolorowotorcikowojestem łasuchem...przyznaję się bez bicia. Ale wolę sama coś upiec i wiedzieć dokładnie co jem. Kruche ciasteczka po prostu uwielbiam! Niezastąpione do kawy czy herbaty. Przepisów na kruche ciasteczka jest bardzo wiele, wszystkie są do siebie bardzo podobne. Z proporcji poniżej wyszły mi 2 blachy takich oto ciasteczek. Potrzebne będą: 250g miękkiego masła 0,5 szklanki cukru pudru(...)mleczna lub gorzka Masło miksujemy na gładką i jasną masę. Dodajemy cukier puder i ubijamy na puszysto. Potem dodajemy resztę składników i wszystko jeszcze raz miksujemy. Na tym etapie ciasto jest już dosyć zwarte i ciężko jest go mieszać mikserem. Ja wolę po prostu dokładnie wymieszać łyżką. W zasadzie to tyle jeśli chodzi o ciasto :-) Dobrze jest go troszkę zagnieść
Smaki Przyprawy i KoloryPyszne kruche ciasteczka o aromatycznym, zniewalającym zapachu cynamonu. W sam raz na jesienne popołudnie ;) Składniki na kruche ślimaczki z cynamonem na 20 sztuk 240 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu szczypta soli 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 60 g masła 1 jajko NADZIENIE: 1,5 łyżki cukru (ja dałam nierafinowanego(...)cynamonem i solą przesiewamy na stolnicę lub do miski, dodajemy cukier z wanilią, pokrojone w drobną kostkę masło, całe jajko i dokładnie siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto, następnie wkładamy je do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnice i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 25x35 cm. Cynamon mieszamy
Rozpustne gotowanietylko ich zjedzenie, najlepiej bez wyrzutów sumienia. Ok, dbam o linię, ale ta moja linia jest dość gruba i wyraźna :D Kruche różyczki z marmoladą Zapraszam na poczęstunek, smacznego :) Kruche różyczki z marmoladą Składniki: 40 dag mąki pszennej + do podsypania – u mnie luksusowa 25 dag masła 4 żółtka 1 białko 8 dag cukru pudru szczypta soli kilka łyżek twardej marmolady(...)oddzieliłam od białek. Żółtka dodałam do mąki, z jednego białka odebrałam troszeczkę do małej miseczki, resztę również dodałam do mąki. Najpierw zarobiłam łyżką, a następnie ręką szybko zagniotłam elastyczne ciasto, zawinęłam je w folię spożywczą i na 15 minut włożyłam do lodówki. Ciasto rozwałkowałam na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Szklanką o średnicy
Kuchenne zapiski EdytyKruche ciasteczka z kremem nutella są pysznym dodatkiem do herbaty lub kawy o każdej porze dnia. Są to proste i szybkie w przygotowaniu ciastka, potrafi je wykonać nawet dziecko. składniki na około 20 ciasteczek 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki nutelli 2 łyżki jogurtu naturalnego przepis(...)miski przekładamy miękkie masło, wsypujemy cukier, sodę oczyszczoną oraz cukier waniliowy, dodajemy również nutellę oraz mąkę na końcu wlewamy jogurt. Dłonią wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i jednolite. Wyrobione ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Ze schłodzonego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego spłaszczamy je dłonią i widelcem odciskamy kratkę. Ciasteczka przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy 15 minut
Smakowite Daniamiksujemy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy i robimy to samo z mlekiem i masłem. Na koniec wsypujemy ziarenka wanilii, wlewamy wodę różaną i mieszamy łyżką. Do każdej muszelki wkładamy łyżeczkę ciasta- jeśli jest go mniej to ciastka wychodzą ładniejsze. Pieczemy 10 minut- pierwsze 6 w temperaturze 220*C, następnie 4 w temperaturze 180*C. Kiedy ciastka są rumiane na brzegach wyjmujemy(...)ciastka warte książki? Pierwsza moja magdalenka była ciepła- nie jestem znana z cierpliwości. Zawiodła mnie- zwykłe ciastko. Ale już kolejna, przestudzona, zachwyciła mnie gładką konsystencją i lekko kruchymi brzegami. Zapach róży nie był szczególnie wyczuwalny, ale ciastka te są ogólnie bardzo delikatne w smaku. Świetnie pasują do gorzkiej, aromatycznej herbaty.Wtedy wyczuć można wszystkie niuanse. I bardzo ciężko się kontrolować
les mirabelles