kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:489/648)

Cantucci z wiśniami 185

Ciasteczka idealne na lato, uwielbiam je, bo można je długo przechowywać i przez kilka tygodni są równie pyszne jak zaraz po upieczeniu. Słodkie, kruche, z bakaliami, do kawy na podwieczorek idealne!. Bardzo ciekawa propozycja rodem z kuchni Włoskiej. Po bakalie na te ciasteczka zapraszam Was na stronę www.Skworcu.com.pl . Składniki: 3 szklanki mąki 3 jaja 10 dag masła 3/4 szklanki cukru(...)całości zmiksuj z cukrem na puszystą masę, dodaj miękkie masło i zmiksuj na jednolitą masę. Do masy jajecznej przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj resztę składników i zagniataj ciasto. Pod sam koniec wyrabiania ciasta dołóż bakalie i zagniataj tak, aby je równomiernie rozłożyć. 2. Ręce oprósz obficie mąką i formuj cztery podłużne wałki, o szerokości

Apetyczna babeczka
Króliczy tort z malinami 219

Dodawać po łyżce budyniu. pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem, rozsmarować trochę kremu, powtykać połowę malin i posypać połową pokruszonej bezy. Przykryć drugim blatem ciasta, powtórzyć czynność. Przykryć ostatnim blatem ciasta, wierzch oraz boki dokładnie posmarować kremem. Masa plastyczna: 1kg cukru pudru,  200g glukozy,  8 łyżeczek żelatyny,  3 krople gliceryny,  140ml wody,  kilka kropel ulubionego aromatu(...)zagniatać, aż masa stanie się gładka i elastyczna jak plastelina. Białą rozwałkowaną masą pokryć cały tort. Z reszty masy formować potrzebne elementy, zabarwione na odpowiednie kolory. *Ja dodatkowo użyłam kruchych, ciemnych ciastek imitujących ziemię;) Inspiracja:  Torty artystyczne

Z miłości do słodkości
Rogaliki wodne 296

Kruche drożdżowe rogaliki z marmoladą. Bardzo smaczne. Obsypane cukrem pudrem lub lukrem wg uznania. Najlepsze w dniu pieczenia. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu. Rogaliki wodne  PRZEPIS Temperatura pieczenia: 190-200°C Czas pieczenia: ok. 15 min.(do zarumienienia rogalików) Składniki  50 dag mąki pszennej 25 dag masła/margaryny 50 g świeżych drożdży 2 jajka  2 łyżki śmietany(...)jabłka (lub mus jabłkowy)  do posypania: cukier puder lub lukier (w wersji light bez posypki :)) Przygotowanie Mąkę posiekać z margaryną, dodać jaja, drożdże, śmietanę i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, zawinąć w płócienną szmatkę i włożyć do dużego garnka z wodą (ja wrzuciłam bez szmatki i też wyszło :)). Gdy wypłynie, rozwałkować ciasto na kształt okręgu, wykroić trójkąty, nałożyć nadzienie

coolinarnastrefa.blogspot.com
Biszkopt orkiszowy idealny - metoda 1-2-3 351

UWAGI: jajka w całości ubija się dłużej niż same białka, ale się opłaca, bo masa jest bardzo puszysta, a cukier idealnie rozpuszczony i nie tworzy się na górze biszkoptu krucha, cukrowa skorupka     użyć drobnego cukru zamiast dodatku mączki ziemniaczanej można zamiennie użyć mączki kukurydzianej nie dodawać proszku do pieczenia lub sody. Psują smak, a doskonale ubite jajka mają(...)papierem do pieczenia, boku nie smarować tłuszczem. Biszkopt podczas pieczenia będzie ładnie się "wspinał" i nie opadnie boki biszkoptu odzielić ostrym nożem od boków foremki dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta możliwe modyfikacje: biszkopt kakaowy - zamiast 1-2 łyżek mąki dodaj kakao. Waniliowy - dodaj ziarenka wanilii. Piegusek - dodaj suchy mak w zamian za część mąki. W ten sam sposób dodaj mielone

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Różnica zdań, czyli dlaczego nie mogę pomalować sufitu. I wytrawne ciasteczka z rozmarynem 212

Mają niesamowicie sypką, piaskową strukturę; bez szklanki wody albo herbaty się nie obejdzie. Można to oczywiście zmienić, zmniejszając nieco ilość masła i dodając jajko. Ciasteczka będą bardziej zwarte i kruche, w tradycyjnym znaczeniu tego słowa. Mi odpowiadają takie, jakie są; ich zabawna struktura zaskakuje. C. się krztusił i stwierdził, że on tego jadł nie będzie. Ciasteczka są lekko słone, rozmarynowe(...)ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki drobno posiekanych igiełek rozmarynu 200 g miękkiego masła Mąki przesiać, wymieszać z cukrem, solą i rozmarynem. Dodać masło, zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałeczek o średnicy 4-5 cm, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez przynajmniej 1 godzinę. Schłodzone ciasto pokroić w 6-8 milimetrowe plastry. Układać płasko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Waniliowe serca z truskawkami 185

Proste rozwiązania bardzo często okazują się najlepsze, dlatego jako słodki dodatek do prezentu wybrałam właśnie kruche ciasteczka. Niewątpliwie uroku dodaje im domowy dżem z soczystych truskawek z dodatkiem wanilii. Lekko posypane cukrem pudrem prezentują się uroczo. Taki prezencik od serca spakowałam do słoika i przewiązałam kokardką. Tego typu podarunek z pewnością wywoła uśmiech na twarzy każdego obdarowanego! No, chyba(...)łyżeczka proszku do pieczenia 125g margaryny 1 łyżka cukru waniliowego dowolne nadzienie- dżem, nutella, masło orzechowe itd. cukier puder Z mąki, margaryny, jajka, proszku i cukru szybko zagniatamy gładkie ciasto i chłodzimy 15 minut w zamrażarce. Po tym czasie ciasto wałkujemy podsypując mąką. Szklanką wycinamy okrągłe ciastka. W połowie ciastek pośrodku wykrawamy dowolny kształt foremką lub nożem. Pieczemy

Wrzosowa Polana
Paszteciki krucho- drożdżowe z nadzieniem pizza gyros 182

Pyszne, kruche paszteciki ! Składniki: 20 dag mąki 12 dag margaryny 3 dag drożdży ½ łyżeczki cukru 4 łyżki mleka sól do smaku 1 jajko papier do pieczenia Składniki na nadzienie: 1 puszka kukurydzy 1 filet z kurczaka 25 dag pieczarek 1 cebula biała 1 czerwona papryka 15 dag żółtego sera 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa tłuszcz do smażenia Wykonanie nadzienia: Pieczarki(...)cebulą i oczyszczaną papryką. Dodać pokrojone mięso, przyprawę do gyrosa , przełożyć na patelnię i podsmażyć na tłuszczu. Nadzienie przestudzić, wsypać odsączoną kukurydzę, pokrojony drobno ser i dokładnie wymieszać. Wykonanie ciasta: Mąkę posiekać z margaryną, dodać drożdże utarte z cukrem i mlekiem, posolić do smaku i wyrobić ciasto. Następnie rozwałkować, nałożyć nadzienie, zwinąć w rulon, pokroić w grube plastry i ułożyć

Tradycyjna Kuchnia
Kruche ciasteczka czekoladowo - imbirowe 190

Smaczne kruche ciasteczka, które swoim wyglądem i smakiem zachęcają aby zajadać jedno po drugim ;) Składniki na jedną dużą blachę od piekarnika: 200 gr mąki 100 gr masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 cm świeżego imbiru 1 jajko 80 gr cukru 2 łyżeczki kakao szczypta kurkumy 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajemy cukier, masło(...)części  i do jednej dajemy starty imbir, a do drugiej kakao. Zagniatamy osobno i chowamy do lodówki na 20-30 min. 3. Po tym czasie z każdej połówki ciasta formujemy wałek, następnie wałek ciemny delikatnie rozwałkujemy i oklejamy nim wałek żółty. Całość ponownie staramy się schłodzić przez jakieś 30 min aby lepiej nam było kroić ciastka. 4. Ostatni krokiem

Gotowanie...to proste !
SEROWO-KRUCHE PIEROŻKI Z JAGODAMI 203

razem jagodowe nadzienie zamknęłam w kruchych, serowych pierożkach.  Są one pyszne zaraz po upieczeniu, jak i następnego dnia.  Nadzienie możemy modyfikować wg uznania, bo równie smaczne są z marmoladą lub nadzieniem z jabłek :)) Składniki: 1,5 szkl. mąki  pszennej 100g roztopionego masła  100g białego sera 1 całe jajko i 1 żółtko 1,5 łyżeczki proszku(...)mieszamy Lukier: cukier pu der łyżka soku z jagód Wykonanie: Jajko i żółtko ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy pokruszony ser, rozpuszczone masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Blat stołu posypujemy odrobiną mąki. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę nadzienia jagodowego. Sklejamy dokładnie (na pół, jak pierogi). Układamy na blaszce wyłożonej papierem

Walijskie Pichcenie
Tarta makowo- pomarańczowa 187

Idealne połączenie kruchego spodu, słodkiego maku i kwaskowatego kremu. Składniki: Na tartę o śr 28 cm Spód: 300g mąki 150g masła szczypta soli 4 łyżki przegotowanej wody 50 g cukru pudru 1 żółtko 850g gotowej masy makowej ok. 250g kremu pomarańczowego: 2 duże pomarańcze 1/2 cytryna 110g cukru kryształu 125g masła 2 żółtka Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę(...)soli, wodę, cukier puder oraz żółtko. Wszystko razem siekamy i łączymy na gładką kulę. Zawijamy w woreczek foliowy i odkładamy na pół godziny do zamrażarki. 2. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wałkujemy- ja wkładam je między dwie duże folie. Ciasto nie kruszy się i łatwiej jest później przełożyć je do formy. Rozwałkowane przekładamy do wysmarowanej masłem formy na tartę

Kuchnia w czekoladzie
Ciasteczka z maszynki (Domowe kruche) 204

Ciastka z maszynki lub domowe kruche (zależy jak kto je nazywa), i chyba więcej opisów i rozmyśleń, w tym przypadku jest zbędnych. Dodam więc tylko, że ciasteczka wyszły bardzo kruche i smaczne. Jeszcze lepsze niż, te z najlepszej cukierni, bo naprawdę domowe. Składniki: (na 30 ciasteczek) 2 szklanki mąki pół szklanki cukru pudru pół kubka (125 g) masła roślinnego (odjąć(...)cukier i proszek wymieszać. Masło pokroić w kawałki i dodać do mąki, posiekać nożem. Następnie dodać do tego żółtka i śmietanę. Wszystko razem zagnieść, ja najpierw mieszam wszystko łyżką, ciasto nie przyklej się tak bardzo do rąk). Następnie ciasto dokładnie zagnieść. Ciasto przekładamy do maszynki z konkretnym wzorem. Ja wykorzystałam do tego moją wyciskarkę i spisała się na piątkę. Wyciskamy

Moje pyszne gotowanie
CIASTECZKA MEGA KRUCHE 224

jeszcze ciepłe. Ja zarabiałam od razu drugą porcję,żeby zostało coś na następne dni. Są meeega pyszne :-)  , wręcz rozpływają się w ustach, a oto przecież chodzi w kruchych ciachach. Znalezione tutaj . Składniki: - 850g mąki orkiszowej (u mnie typ700)   lub 5 szklanek mąki pszennej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 szkl ksylitolu -cukier albo olejek waniliowy -4 żółtka(...)kawałki i dodać do ok.4,5 szkl. mąki. Dodać do tego ksylitol, cukier lub olejek waniliowy,szczyptę soli, żółtka, proszek do pieczenia, kwaśną śmietanę i olej i zagnieść gładkie ciasto. Jeśli się klei dodać resztę mąki ( ja dosypałam jeszcze 1 łyżkę dodatkowo- wszystko zależy od rodzaju mąki). Ciasto podzielić na 3 części. Do każdej wmieszać inne dodatki, otrzymamy za jednym

Smaczne Zdrowe
pieguski, czyli ciastka w kropki 199

Są takie dni, że zima wydaje nam się bardziej zimna. Faceci wydają się być bardziej z Marsa niż zwykle, a kobiety mogłyby wrócić na Wenus! To

zabawa smakiem
CIASTKA Z OCZKAMI 215

ciągłego braku czasu. Dziś wykopałam przepis z moich starych zbiorów i razem z moją pomocnicą zabrałyśmy się do dzieła. I szczerze Wam powiem, że ciacha wyszły mega kruche i delikatne. Pięknie się prezentują zwłaszcza obsypane cukrem pudrem, rozpływają w ustach. Obiecuję, że takich pysznych ciasteczek nie kupicie nawet w najlepszej cukierni. Polecam :) SKŁADNIKI : 0,5 kg mąki pszennej(...)posypania WYKONANIE : Na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier puder. Dodajemy zimną margarynę i dokładnie siekamy nożem. Robimy wgłębienie do którego wbijamy jajka oraz jogurt lub śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Można schować na całą noc, ciastka zyskają dodatkowo na swojej kruchości. Ciasto dzielimy na pół, Cienko wałkujemy, jedną połowę wykrawamy za pomocą szklanki

Pani na deser
Amoniaczki ciasteczka 253

Amoniak, czyli wodorowęglanem amonu to środek spulchniający, który sprawia, że ciasteczka są kruche i chrupiące. Dla wielu są wspomnieniem dzieciństwa i babcinych wypieków, dla mnie również :) Najprostsze ciasteczka jakie można upiec, dlatego idealnie sprawdzają się przy wspólnym wypiekaniu razem z dziećmi. Może i moim dzieciom pozostaną w pamięci, chociażby zapach jaki się unosi w trakcie pieczenia :) SKŁADNIKI: 3 1/2 szklanki(...)kryształ Mąkę przesiać i posiekać razem z margaryną. W osobnej misce rozmącić 2 jajka i żółtko z cukrem, śmietaną i amoniakiem. Płynne składniki wlać do mąki i zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 4 mm i wycinać dowolne kształty. W trakcie wałkowania można podsypywać ciasto niewielką ilością

https:KKuchniaMniam