Ciastka z maszynki to smak z dawnych dziecięcych lat. Ponieważ ostatnio nabyłam bardzo fajną maszynkę do wyciskania ciastek to koniecznie musiałam zrobić. Wyszły rewelacyjne w smaku. Kruche i w smaku doskonałe. Jeśli jesteście posiadaczami maszynki to koniecznie zróbcie takie ciacha, a jeśli nie to proponuję zakupić i piec mnóstwo słodkich ciastek. Z jednej porcji wyszło mi około 100 ciastek. Źródło(...)szklanki cukru pudru 3 łyżki oleju Mąkę przesiać do miski , dodać cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka,olej i masło pokrojone w kosteczkę. Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać delikatnie mąką. Zawinąć w folię i lekko schłodzić. Wkładać ciasto porcjami do maszynki i wyciskać na blaszkę ciasteczka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około
O kuchni z uczuciemPrzyznaję, że poświęciłam niezliczone ilości czasu i składników, ale w końcu metodą prób i błędów udało mi się upiec coś, co w pełni mnie zadowala! ;) Wyrośnięte, puszyste i lekko kruche. Śmiało mogą konkurować z tradycyjnymi, pszennymi goframi. Składniki (4 szt.): 4 żółtka i 4 białka (M) 1/3 szklanki dobrze zmielonej mąki kokosowej 4 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki oleju kokosowego(...)ksylitolu (lub inny słodzik) szczypta soli Wszystkie składniki (oprócz białek) dokładnie zmiksuj. W osobnej misce ubij na sztywno białka ze szczyptą soli. Następnie ubite białka dodawaj stopniowo do reszty ciasta, delikatnie mieszając je łyżką. Piecz w dobrze rozgrzanej gofrownicy, najlepiej posmarowanej odrobiną oleju. Podawaj z ulubionymi dodatkami - ja użyłam masła orzechowego roztopionego z mlekiem i jagodami. Smacznego! WAŻNE
Powiedz dietom nieIdealnie kruche rogaliki wypełnione marmoladą, rozpływają się w ustach. Doskonale smakują w towarzystwie kawy lub gorącej herbaty. SKŁADNIKI 150 g masła, 1 szkl. mąki krupczatki Lubella , 1 szkl. mąki pszennej tortowej, 2 żółtka, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1/3 szkl. cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki wiórek kokosowych, szczypta soli Dodatkowo: cukier puder, marmolada twarda(...)wielowocowa Jamar , 1 białko WYKONANIE W misie malaksera umieszczamy suche składniki, dodajemy masło pokrojone w kostkę, żółtka oraz śmietanę, mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto dzielimy na 2 części, wkładamy do woreczków foliowych, umieszczamy w zamrażarce na 30 min. Schłodzone ciasto chwilę wyrabiamy, formując kulkę, rozwałkowujemy na ok. 0,3 cm. Tniemy na 8 trójkątów, na każdym kładziemy trochę marmolady
słodki bratekkruche i pyszne ciasteczka. Dodatkowo są proste w przygotowaniu. Według mnie największym ich atutem jest to, że są w nich kawałki czekolady. Składniki: 200 g masła 240 g cukru 1 jajko 1 żółtko 360 g mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g gorzkiej czekolady 100 g czekolady deserowej Wykonanie: Masło zmiksować z cukrem. Następnie dalej miksując(...)dodać jajko i żółtko. Do masy dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia, dokładnie zmiksować. Obie czekolady posiekać, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Z ciasta formować niewielkie kulki, rozpłaszczyć je i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 o C przez ok. 15 minut
Mama Gotujeidealne kule. Tego lata owoce późno dojrzały, dlatego w lipcu udało mi się jeszcze zerwać z krzaka ostatnie bardzo słodkie owoce. Postanowiłam dodać im towarzystwa w postaci migdałów i kruchej bezy. Powstała pyszna i ulotna chwila. W jedzeniu jest coś boskiego. Żeby stworzyć cudowne kulinarne dzieło, trzeba włożyć dużo serca i marzeń. I oczywiście najlepsze składniki! Składniki na spód: 210g(...)agrestową: 800 g agrestu 150 g cukru 3 łyżki skrobi ziemniaczanej Składniki na bezę: 3 białka 150g cukru pudru garść płatków migdałów Sposób wykonania: Dokładnie ugnieść składniki na ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i wstawić je na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć na papierze do pieczenia do tortownicy. Dno ponakłuwać widelcem. Można
Kuchnia Pani WiosnyDigestive to najbardziej popularne ciasteczka w UK. Są kruche, pełnoziarniste, o charakterystycznym słodko - słonym smaku. Najlepsze z mleczną czekoladą. Składniki: 175 g mąki pełnoziarnistej 50 g mąki pszennej 50 g zmielonych płatków owsianych pół łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 3-4 łyżki brązowego cukru 60 ml mleka ewentualnie mleczna lub gorzka czekolada Wykonanie: Płatki owsiane(...)zmielić blenderem ale niezupełnie na mąkę. Połączyć z mąką pełnoziarnistą i pszenną, solą, proszkiem do pieczenia, masłem, cukrem i mlekiem. Zagnieść lub zmiksować końcówką z hakiem na jednolite ciasto. Wałkować je na grubość około 4 - 6 mm. Wycinać szklanką lub foremką ciastka o średnicy około 5 cm. Dziurkować widelcem. Wyłożyć na wyłożona papierem do pieczenia blachę, piec około
Pyry na Gazpytajcie (wyrwałam kartkę już jakiś czas temu...). Sobie autorstwa nie przypisuję, choć ciacha zmodyfikowałam na własne potrzeby, zamieniłam mąkę pszenną na orkiszową i zamiast cukru dałam ksylitol. Kolejne pyszne, kruche ciacha skradły nasze podniebienia. Podane było iż wychodzi z przepisu 20 sztuk, więc automatycznie podwoiłam ilości... wyszło mi 80... :-) Ale to dobrze bo inaczej nawet bym nie spróbowała... Składniki: - 270g(...)żółtka - 110g mielonego ksylitolu (lub cukru pudru) - 4 łyżki suchego maku Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i przy użyciu haka mieszamy do połączenia składników. Można również zagnieść ciasto energicznie dłońmi. Gładkie, jednolite ciasto dzielimy na pół, formujemy 2 kule, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy na kilka minut w lodówce lub zamrażarce. Ja nie chłodziłam zbyt długo, ok.15
Smaczne ZdroweChyba jeszcze nigdy tak szybko nie zniknęły u mnie ciasteczka ze stołu tak jak te. Ciastka są miękkie(nie kruche), a marcepan, który się w nich znajduje tak uzależnia, że nie można przestać ich jeść:) Świetne połączenie, szkoda tylko, że ma dużo kalorii. Przepis znalazłam tutaj . Składniki: -125g masła -75g ksylitolu -100g masy marcepanowej -3 krople(...)temp. pokojowe utrzeć z ksylitolem i marcepanem na gładką masę. Dodawać porcjami zmieszane ze sobą żółtka, jajko i olejek migdałowy, a następnie przesianą mąkę. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Ciasto natychmiast po jego zrobieniu(dopóki jest jeszcze plastyczne) formować lub wycinać różne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciasteczkami pozostawić do zastygnięcia
Smaczne ZdroweKolejny produkt z paczki przetestowany. Tym razem krem do karpatki. Jednak ja wykorzystałam go do przełożenia ciasteczek. Ciasteczka są kruche a w połączeniu z kremem bardzo smaczne. Jednak te ciasteczka ze względu na krem nie mogą być długo przechowywane. U mnie nie było problemu, szybko znikały. Składniki: 60 dkg mąki pszennej 40 dkg masła 20 dkg cukru pudru Emix(...)olejku cytrynowego Emix 1 opakowanie krem do karpatki Emix Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać. Dodać żółtko, cukier puder, śmietanę, sól i olejek cytrynowy. Zagnieść ciasto, uformować kulkę. Włożyć do woreczka i schładzać przez 2 godziny w lodówce. Wyjąć ciasto i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wykrawać foremkami serduszka. W połowie serduszek wykroić mniejsze
Ala piecze i gotujeCzęsto pytacie o jakiś słodki deser bez wymyślnych bezglutenowych mąk. To już kolejny przepis po tych ciastkach gdzie potrzeba tylko kilku podstawowych składników do jego przygotowania
PaleoLifeDzięki kruchym spodom do babeczek można wyczarować najróżniejsze słodkości. Moje ulubione babeczki są z budyniem i owocami, ale niestety moje maluchy uważają, że są "uczulone" na owoce dlatego robię im z różnymi kremami. Plusem takich babeczek jest to, że nie trzeba od razu wszystkich zjeść tylko część włożyć do pojemniczka i schować na tzw. "czarną godzinę" ;) Składniki(...)jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200g masła Przygotowanie: Masło połączyć z mąką, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na około godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto podzielić sobie na mniejsze kulki i rozwałkować na około 3-5 mm. Wykrajać
Amatorka kuchennaPamiętam, jak kiedyś robiłam z moją mamą rurki z kremem. Teraz zaś ja robię ze swoimi dzieciakami. Miło się wspomina takie chwile. Dlatego dziś na tapecie
Ciasteczkowy PotwórSkładniki: na 15-20 sztuk 1 kostka masła 3 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii lub 1 op cukru waniliowego 0,5 kubka mąki krupczatki marmolada
Luźna KuchniaKruche i delikatne a zarazem niezwykle proste, maślane ciasteczka waniliowe to idealny poczęstunek dla najmłodszych, moje dzieci pochłonęły je w mig dla mnie zostało jedno ;) składniki na 30 ciasteczek 1 i 1/2 szklanki mąki 25 dag masła 3 łyżki cukru pudru 2 jajka szczypta soli sok z 1 cytryny cukier waniliowy do posypania przepis Jajka gotujemy na twardo .Wyjmujemy żółtka(...)przecieramy przez sito . Masło siekamy z mąką, dodajemy cukier puder, mieszamy. Dodajemy żółtka, szczyptę soli i sok z cytryny. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ciastka foremką. Pieczemy na złoty kolor w temp.180 st.C. Gotowe ciastka posypujemy cukrem waniliowym
Smakowite Daniadlaczego ) i chyba jednak bardziej ku nim się skłaniam niż ku pączkom w tłusty czwartek. Dziś przepis na faworki z piwem Ponoć z przepisu M. Gessler . Są wyjątkowo kruche , delikatne i chrupiące . Dzięki alkoholowi nie nasiąkają tłuszczem. Wystarczy kilka składników i godzinka czasu , by wyczarować dwie konkretne michy tego smakołyku . Składniki : 3 szklanki mąki 7 żółtek piwo jasne(...)naczynia z miarką , bądź do szklanki i dopełnić piwem do pojemności 250 ml Wymieszać. Mąkę przesiać do miski , dodać sól i proszek do pieczenia. Wlewać masę piwną i zagniatać ciasto. Trzeba na to poświęcić kilka minut aby zapewnic sobie chrupkie delikatne faworki. Gdy już ciasto będzie jednolite i elastyczne odłożyć na ok 10 min pod przykryciem. Odrywać kawałki ciasta
Malinowa Kawiarenka