Pierniczki są nieodłącznym elementem każdych Świąt Bożego Narodzenia. Ich zapach towarzyszy nam przez cały ten radosny czas. Udekorowane lukrem są doskonałą ozdobą naszej choinki. Składniki: 50
Kuchnia w czekoladzieZnacie crumble?To doskonaly i bardzo szybki sposob na pyszny, goracy deser ,a jednoczesnie na zagospodarowanie owocow.Male kokilki pelne soczystych owocow,otulone pierzynka okruchow chrupiacego ciasta i wyglada i smakiem oczaruja kazdego.A clou wszystkiego to czas,bo calosc serwujemy w ciagu 30 minut.Ta pyszna kruszonka ,ktorej glownym skladnikiem sa owoce pochodzi z Anglii.Wszystkie jesienne owoce:jablka,gruszki,sliwki,pigwy swietnie(...)crumble. Z maki,cukru i masla pokrojonego w male kawalki zagniesc szybko kruszonke.Trzeba zrobic to w miare szybko,zeby maslo sie nie rozpuscilo,bo to sprawi,ze okruszki straca krucha strukture i nie beda juz chrupkie Jablko obrac,pokroic w cwiartki,a nastepnie w cienkie szpalty.Wylozyc na dno kokoilek Rozkruszyc na nie marcepan,a potem wylozyc warstwe jezyn Kruszonke podzielic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzisiaj mam dla Was domowe kruche ciastka kokosowe, które z pewnością zaspokoją wasze zachcianki. Kokos ma w sobie dużo tłuszczu, dzięki czemu w środku są miękkie a na wierzchu kruche. Zalecam aby przygotowaną porcję spożyć maksymalnie na drugi dzień, bo potem będą już twarde. Idealnie sprawdzą się na imprezy dla dzieciaczków do pochrupania, czy do wzięcia na wynos(...)Mąki, wiórki mieszamy i dosładzamy wedle uznania. 3. Do roztrzepanych jajek dodajemy mleko i wlewamy do suchych składników. Dolewamy olej, wsypujemy rodzynki i mieszamy wstępnie łyżką. 4. Zagniatamy ciasto. Urywamy kawałki wielkości dużej łyżki i formujemy ciasteczka. 5. Gotowe wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i pieczemy 20 min 180 stopni. Po 10 min zalecam przenieść blaszkę na górę
Zdrowie i pysznie na talerzuUzależniłam się od płatków owsianych. Teraz robię z nich wszystko. Jeżeli znudzi nam się zwykła owsianka dla odmiany można zrobić właśnie takie kruche babeczki. Po pierwsze są zdrowe, a po drugie można do nich użyć naszych ulubionych dodatków, może być to dżem, masło orzechowe, czekoladowe lub owoce. SKŁADNIKI NA 8 MAŁYCH MUFFINEK: mąka z płatków owsianych 160 gram proszek(...)pieczenia, żółtkami, jogurtem i olejem. Wymieszać. Stopniowo dodawać ubite białka delikatnie mieszając. Rodzynki namoczyć w rumie i odstawić na 15 minut. Następnie oprószyć je mąką kukurydzianą. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Przelać do foremek wyłożonych papilotkami ( ja użyłam do nakładania gałkownicy ) Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Wstawić muffiny i piec ok. 15-20 minut do suchego patyczka
Kuchnia Paulettesmaślanego smaku. Wydaje się trudne? Jeśli tak, to tylko pozory. Dajcie szansę ciastu drożdżowemu, a sami przekonacie się, że jest proste i że można z niego upiec pyszne ciasta, drożdżówki, bułki czy chleby. Poniżej garść jednych z moich ulubionych drożdżowych wypieków: Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji Bułeczki drożdżowe z kardamonem(...)owsianymi i siemieniem lnianym Bułeczki z czarnuszką Bułeczki śniadaniowe Kajzerki Bułeczki orzechowe Bułki pszenno-kukurydziane Focaccia Drożdżowy wieniec serowy z siołami Wytrawne drożdżówki z serem i ziołami Pizza krakowska Kruche drożdżowe paszteciki z szynką i żółtym serem Bułeczki z pieczarkami Jeśli macie pytania, piszcie w komentarzach lub na maila. Życzę smacznych drożdżowych wypieków
Codzienna kuchnia niecodziennasię, nie spleśniał – był po prostu bardzo smaczny. W zakładzie produkuje się również chałki. Ciasto jest najpierw dzielone na odpowiedniej wielkości porcje potem maszyna wałkuje je na odpowiedniej grubości ciasto i zwija w wałki. Potem to już czystej postaci popis kunsztu pracownika, który z kilku wałków zaplata je w znany wszystkim kształt chałki. Prosiliśmy o pokaz w zwolnionym tempie(...)Znane w Rzeszowie są również pączki. W Tłusty Czwartek ilość sprzedanych pączków – z nadzieniem z róży i oblanych lukrem z smażoną skórką pomarańczy - liczy się podobno w dziesiątki tysięcy. Kruche babeczki z kremem karmelowym zjadane prosto z pieca smakują najlepiej. Bardzo dziękujemy Panu Henryk Szczęch za oprowadzenie po zakładzie, pokazanie wszystkiego, odpowiedź na wszystkie pytania oraz wspaniałą degustację. Podczas kolejnej
królestwo garówwieprzowiny (szynka, łopatka) i zmielić je sami. Ja maszynki nie mam, więc mięso kupuję już paczkowane. Na kotlety najlepiej nadaje się mieszanka wołowiny i wieprzowiny – odpowiednio tłusta i krucha . Kotlety z samej wieprzowiny są zdecydowanie za tłuste, z samej wołowiny – za suche i wymagają długiej obróbki cieplnej. Mielone mięso ogrzewamy do temperatury pokojowej, umieszczamy w misce. Dużą pszenną bułkę(...)olejem na którym się smażyła. Do miski wrzucamy przyprawy, kaszę mannę, wbijamy całe umyte jajko. Dodajemy 2-3 łyżki zimnej wody i wyrabiamy masę ręcznie, zagniatając ją jak ciasto, aż połączy się dobrze, utworzy jedną całość i zacznie odchodzić od dłoni – około 5-6 minut. Kotlety mają to do siebie, że im dłużej się je wyrabia tym są lepsze
Karo in the Kitchensię dodatkowy zastrzyk energii. A więc… czas na ciasteczka! Szybkie w wykonaniu i pieczeniu, abyście nie musieli tracić zbyt wiele cennego czasu na siedzenie w kuchni. Ciasteczka są delikatne, kruche i chrupiące. Mają lekki kokosowy smak i aromat, który idealnie łączy się z wanilią i białą czekoladą. Z przepisu wychodzi ok. 30 ciasteczek. Składniki: 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki(...)esencją waniliową na jasną, kremową masę. Dodajemy jajko i mieszamy do połączenia. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy mąkę z dodatkami. Mieszamy, aż składniki się połączą i powstanie miękkie ciasto. Następnie dodajemy kawałki białej czekolady i ręcznie zagniatamy. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie każdą spłaszczamy i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
MyCookBook.plKupiłam sobie foremki z wzorami wielkanocnymi, więc trzeba było je wypróbować. Zrobiłam kruche maślane ciasteczka i udekorowałam kolorowymi lukrami. Starałam się jak mogłam, ale takie dekorowanie artystyczne wcale nie jest takie łatwe jak się to wydaje. Teraz się nie dziwię, że ciasteczka ręcznie lukrowane są dosyć drogie. Ale pochłaniają na prawdę sporo czasu. Ciasteczka podane na paterze z Koronkowa filiżanka . Składniki(...)przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, masło, cukier puder, żółtko, sól i zmiksować na wolnych obrotach. Jak masa zacznie się powoli sklejać przełożyć na stolnicę. Zagnieść gładkie i jednolite ciasto, uformować wałek,włożyć do woreczka i schładzać co najmniej godzinę w lodówce. Odrywać po kawałku ciasta i na lekko podsypanej stolnicy rozwałkować na grubość około 3 mm. Foremkami wykroić ciasteczka
Ala piecze i gotujeSezon świąteczny rozpoczęty :-) Kruche ciasteczka cynamonowe robię już kolejny rok. Są pyszne, a do tego nie wymagają leżakowania. Można śmiało jeść je zaraz po upieczeniu. Ale najsmaczniejsze są z dodatkami, dlatego polecam gorąco ozdabianie pierniczków orzechami, migdałami, rodzynkami, żurawiną, kokosem i posypką czekoladową. Opcji jest wiele, a każda tworzy unikalny smak. SKŁADNIKI 1 jajko 100 g masła 1/2 szklanki cukru(...)żurawina WYKONANIE W garnuszku rozpuścić masło, cukier, miód i ocet. Mieszając doprowadzić masę do wrzenia. Ostudzić. Do miski wsypać mąkę, sodę, cynamon, sól, dodać jajko i ostudzoną masę. Wyrobić ciasto, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta, wałkować, wykrawać foremkami ciasteczka i układać w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Passions hobbies lifePyszne, kruche ciasteczka- godne polecenia :) Początkowo miałam problem z opanowaniem maszynki do wyciskania ciastek... wyłożyłam balszkę papierem do pieczenia i wyciskałam ciasteczka w powietrzu... zrezygnowana, odpaliłam kompa i zaczęłam czytać ... okazało się, że maszynka musi bezpośrednio przylegać do blaszki i nie może być żadnego papieru do pieczenia, bo po przylepieniu ciastka do balszki, jednocześnie odrywa się od maszynki :) Robiąc(...)masła, 3 łyżki oleju. Przygotowanie: Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka, cukier waniliowy, mielone migdały, miękkie masło i olej. Zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy do maszynki do wyciskania ciastek. Maszynkę przykładamy do blaszki i wyciskamy bezpośrednio na blaszkę. Ciasteczka pieczemy w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach. Do ciasteczek polecam herbatkę
Aga w kuchnikakao. Druga opiera się na czekoladzie i maśle. Ja wczoraj wykorzystałam tą drugą i muszę przyznać, że efekt jest świetny. Tak przygotowany blok nie jest tak twardy i kruchy, jak ten na mleku w proszku. Jest mniej zwarty i trochę mi przypomina bardzo gęsty mus czekoladowy. Do jego zrobienia wykorzystałam przepis Nigelli, ale nieco go podrasowałam na tą specjalną okazję(...)wadę. Nie da się go dużo zjeść, bo jest bardzo słodki ;) Nawet takie łasuchy, jak my, nie podołały jednemu kawałkowi. Wprawdzie porcja była spora, mimo tego w przypadku jakiegokolwiek ciasta, nie mielibyśmy z tym problemu, ale dość już mojego gadania. Zapraszam na przepis. Blok potrójnieczekoladowy ilość składników na formę w kształcie serca o szerokości 26 cm Do podstawowej wersji będziemy
Ratunku obiadSernik ten tak naprawdę nie miał znaleźć się wśród przepisów, przynajmniej jeszcze nie teraz. Jakiś czas temu mogliście przeczytać na Facebooku, że właśnie się piecze, ale
Kuchnia w czekoladzieDzisiaj przepis na domowe bułki do burgerów, zamiast zabieram młodego do popularnej sieciówki, która serwuje hamburgery zrobiłam domowe. Bułki mięciutkie, słodkawe, idealne. Moje dziecko zjadło jeszcze
kruche babeczki