Dziś zapraszam na pyszny, wyrazisty a zarazem delikatny quiche (kisz) z kurkami i kurczakiem na kruchym spodzie, z dodatkiem aromatycznych suszonych ziół. Danie inspirowane jest przepisem ze strony Ósmy kolor tęczy . Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód do formy 20x30cm: 350 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 całe jajko 2 żółtka(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania spodu: w misce mieszamy mąkę, sól, cukier i zioła prowansalskie. Dodajemy jajko, żółtka i posiekane zimne masło. Szybko zagniatamy na jednolite ciasto, formujemy kulkę, zawijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę do schłodzenia. Schłodzonym ciastem wyklejamy formę o bokach 20x30 cm. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu. 2. Na dużej patelni
My Culinary ArtCiasteczka śmietankowe z orzechami to małe, pyszne, wprost uzależniające słodkie krążki najeżone orzechami i udekorowane czekoladą. Ich smak jest delikatnie śmietankowy, a same ciasteczka są kruche, mimo małej ilości masła w składzie. Dzięki obniżonej zawartości tłuszczu ciasteczka są nieco mniej kaloryczne niż tradycyjne ciastka na maśle, w zależności od wielkości ciastek, jedna sztuka bez czekolady(...)włoskich 30g czekolady gorzkiej 30g czekolady mlecznej Wykonanie: - składniki powinny być zimne - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, śmietankę, cukier puder oraz żółtko, składniki wymieszać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto powinno być dość miękkie i lekko klejące, można je zafoliować i schłodzić lub od razu formować ciasteczka - ciasto podsypać mąką, rozwałkować na dość cienki placek - kieliszkiem wykrawać małe kółeczka
Smakołyki BerenikiPierwszy raz robiłam ciasteczka , stąd różne ich zabarwienie ( wypieczenie ) 200 g cukru pudru 200 g masła 2 jajka 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczko sody
Jemy PijemyDziś rewelacyjne ciasteczka na bazie smalcu. Chociaż słowo smalec może przerażać, to właśnie on nadaje tym ciasteczkom wyjątkowy smak. Ciastka dość ciężko się robi ponieważ bardzo
Mama GotujeWczoraj to mnie naszło na jakieś słodkie i małe co nie co. Początkowo miały to być kruche kokosanki, ale po przejrzeniu kilku stron internetowych przypomniałam sobie, ze gdzieś mam przepis na kokosanki tylko z bezą. Jak znalazłam, okazało się, że to jeden wielki kokosanek:) Ale i tak postanowiłam upiec właśnie to ciacho i wcale nie żałuję(...)końcu daję śmietanę, wszystko wymieszam przez kilka minut i rozsmarowuję na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 15 min. Gdy ciasto jest już w piekarniku, ubijam białka na sztywną pianę dodając po trochu cukier. Na koniec wsypuję wiórki kokosowe i wszystko mieszam delikatnie łyżką. Po 15 min pieczenia wyjmuję ciasto
Ciasteczkowy PotwórŚwięta zbliżają się wielkimi krokami więc czas zacząć myśleć o świątecznym menu. Paszteciki z kapustą i grzybami wydają się być bardzo na miejscu. Nasze paszteciki są kruche dlatego świetnie komponują się z kubkiem gorącej zupy grzybowej. Możecie wykorzystać mięso z rosołu i przygotować paszteciki z mięsnym farszem. Składniki (ok.45 pasztecików): • kapusta kiszona 400g • grzyby suszone 40g • mąka migdałowa 300g • jajko(...)grzybami i doprawiamy solą i pieprzem. 3. Do miski wsypujemy mąki, starty drobno ser, sól, łupinę babki jajowatej dodajemy jajka i śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. 4. Nakładamy część ciasta na folię i przez folię wałkujemy na grubość 3-4mm. Nakładamy farsz i zwijamy. Kroimy na małe paszteciki i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy ok. 35min
Keto PrzepisyŁatwe, szybkie i smaczne ciasteczka z dodatkiem puree z dyni i posiekanej czekolady. Choć wyglądają na kruche, w rzeczywistości są bardzo miękkie. Ja dodałam do ciasteczek czekoladę gorzką o zawartości 74% kakao przez co ciasteczka, choć dobre, nie były zbyt słodkie. Jeżeli wolicie bardziej słodkie ciastka użyjcie czekolady deserowej lub pół na pół: gorzkiej i mlecznej. Składniki(...)kawałki masło. Mieszamy, dodając po kolei: cukier, dynię (puree warto przed dodaniem odsączyć na sitku) i skórkę pomarańczową. Na koniec wsypujemy posiekaną czekoladę. Mieszamy. Łyżeczką nabieramy spore porcje ciasta i układamy na blaszce (z wyposażenia piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Można je leciutko spłaszczyć. Między ciastkami zachowujemy kilkucentymetrowe odstępy. Pieczemy na złoty kolor ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy
MyCookBook.plPrzepis na pyszne placuszki jogurtowe z suszoną morelą, ananasem i orzechami mam dziś dla Was. Wszystkie te pyszności dostałam ze sklepu Radix - Bis :-) Placuszki pyszne, lekkie
kruche babeczkiTaki oto przepis wpadł mi ostatnio w ręce podczas buszowania w segregatorze w poszukiwaniu sposobu na wykorzystanie pozostałych białek. W oryginale znajdują się
Ciasteczkowy Potwórszykujemy morele – myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę. Gdy ciasto wyrośnie dodajemy pokrojone morele, delikatnie mieszamy. W szerokim garnku rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Łyżką do lodów nabieramy porcje ciasta i kładziemy na rozgrzany olej (jedna porcja na próbę, aby sprawdzić, czy olej jest wystarczająco gorący). Jeżeli jest wystarczająco gorący kładziemy następne porcje (u mnie mieściło się po 6 sztuk(...)smakują, gdy ograniczymy to wątpliwe „poprawianie” smaku. Gorąco polecam i życzę smacznego. Na blogu znajdziecie też inne przepisy z morelami na: Sos morelowy Placek jogurtowy – truskawkowo morelowy Kruchy placek morelowo budyniowy Wydrukuj przepis The post Racuchy drożdżowe z morelami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkopisankami, lanym poniedziałkiem i babką piaskową... Nie wiem dlaczego umknął mi gdzieś żurek i chrzan.... Babka piaskowa lekka, puszysta i z dnia na dzień bardziej krucha... koniecznie posypana cukrem pudrem mniam ! Taką babkę znalazłam na Moich wypiekach , i jak zawsze coś muszę zmienić, ulepszyć, tak ta babka jest idealna(...)tylko zamieszać do połączenia. Dodać skórkę cytrynową lub ulubiony aromat. Masło rozpuścić w garnuszku i takie wrzące wlać do ciasta dokładnie zamieszać do połączenia - nie miksować. Ciasto wlać do formy- rośnie jak szalone wiec nie powinno zajmować więcej niż 2/3 wysokości. Piec
Piekarz-Kucharz-GarkotłukMoje dzieci uwielbiają piec ze mną ciasteczka. Dziś upiekliśmy partię pysznych kruchych ciasteczek z cynamonową nutą. Były tak pyszne, że do zdjęcia dotrwała tylko ostatnia partia choineczek. Bałwanki, skarpetki zostały szybko zjedzone Za piękne foremki do pieczenia ciasteczek dziękuję raz jeszcze firmie Cenos . Foremki dostałam w uroczej świątecznej paczce A wracając do ciasteczek… polecam(...)cynamonu możecie dodać go więcej Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier puder i posiekane masło. Dodajemy 2 żółtka, szczyptę soli i łyżeczkę cynamonu. Całość szybko zagniatamy ręką. Z ciasta tworzymy kulę, zawijamy ją w folię lekko spłaszczając i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Odrywamy kawałki ciasta (resztę zostawiamy w lodówce). Rozwałkowujemy delikatnie – o mnie na około
Słodkie okruszkiZawsze uważałam, że podobne ciasteczka bardziej "wyglądają", aniżeli smakują. I tu się pomyliłam, bo są nie tylko urocze, ale i... pyszne! Takie czekoladowo-kawowe, lekko maślane, kruche... Nawet piekłam je kilka razy pod rząd... Zrobiłam dwie wersje: w czekoladzie i bez. Przyznam, że bardziej odpowiada mi ta druga - jest jakby delikatniejsza. Kombinowałam też z różnymi kawami Tommy Cafe : z naturalną(...)następnie szybko zagnieść - do uzyskania jednolitej konsystencji. (W razie potrzeby - dosypać mąki.) Masę zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce - przez około 30 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki o wielkości orzecha włoskiego. Z każdego kawałka uformować owalny kształt, a na środku (wzdłuż) - za pomocą patyczka do szaszłyków zrobić dość głęboki rowek. Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej
Di gotujesoczystą wiśnią Bakalland i orzechami nerkowca oraz tradycyjnymi surowymi migdałami. Receptura nieco inna niż ta na catuccini, ale zapewniam was że po drugim pieczeniu ciastka będą tak samo kruche, lekko twardawe i pełne smaku. To co jest ich ogromną zaletą, to że możecie je przechowywać bez obaw powyżej jednego tygodnia choć nie wiem czy nie znikną w mgnieniu oka. Zatem(...)gładkiej jednolitej masy, 3. Płynną masę łączymy delikatnie z suchymi składnikami. Dodajemy orzechy, migdały razem ze skórką, oraz suszone wiśnie. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 4. Ciasto wykładamy na papier do pieczenia rozprowadzając i nadając nieco płaski kształt po bokach. 5.Ciasto pieczemy w 35 minut w 160 stC. Po pieczeniu wyjmujemy i studzimy. 6. Po wystudzeniu
vaniliowoczekoladowaSezon na figi w pełni. Słodko-fioletowe, kuszą ze sklepowych półek. Nie daję się im prosić; wkładam do koszyka najpierw cztery, później jeszcze dwie. Bo co
Pożeraczka, czyli raz adobrze