"Bez cukru #kasiunagotuje" to książka, która ukazała się niedawno nakładem Wydawnictwa Edipresse Książki . Autorką jest Katarzyna Burzyńska - Sychowicz dziennikarka i prezenterka telewizyjna, pasjonatka zdrowego stylu życia
kruche babeczkijadłam. W mojej rodzinie wzbudził kontrowersje ze względu na słony spód, który niestety nie posmakował domownikom. Zmodyfikowałam więc trochę przepis i tak powstał pyszny, dosyć "ciężki" kremowy sernik na kruchym, mocno orzechowym spodzie ze słodką kajmakową polewą i chrupiącymi płatkami migdałów. Czy to nie brzmi pysznie? :) Polecam na Wielkanoc! :) Składniki na tortownicę o średnicy ok 24 cm: Spód: 100g orzeszków(...)utrzeć z oboma rodzajami cukru, dodać 300g masy kajmakowej (w puszcze jest ok 500g, resztę zostawiamy na polewę. Tak samo robimy, jeśli gotujemy puszkę zagęszczonego mleka słodzonego- 300g do ciasta, a resztę odkładamy na polewę), jajka, ser i mąkę. Wszystko dobrze miksujemy. Konsystencja masy zależy od sera, którego używacie. Może wyjść naprawdę rzadka, ale jeśli dodacie mąkę ziemniaczaną, po upieczeniu
Zawsze głodna!Teraz przypomnimy sobie prace ręczne ze szkoły :). Na stolnicę wysypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, robimy dołek i wbijamy żółtka, pieprzymy, dodajemy szpinak i ziemniaki. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je i robimy palcem wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia. Nasza rada : zawsze starajcie się(...)Dodajemy paprykę, cukinię i kalarepę, i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy puszkę pomidorów oraz przeciśnięty czosnek i wszystko dusimy do miękkości, jednak nie zbyt długo. Ważne, aby warzywa pozostały kruche. Możemy lekko podlać całość wodą, jeśli będzie zbyt mało soku w pomidorach. Na koniec dodajemy fasolkę i 2-3 łyżki kukurydzy i doprawiamy pieprzem, roztartym w dłoniach estragonem i skrapiamy
vegetanietrochę urozmaicić tradycję pomyślałam o stworzeniu wariacji czekoladowej. I uwierzcie mi. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Ciasteczka są baaaardzo czekoladowe (za sprawą dobrej jakości gorzkiej czekolady) korzenne i kruche. Najlepiej je zrobić co najmniej tydzień przed świętami aby lekko namiękły (choć maczane w herbacie nadają się do jedzenia od razu). Gotowe nadają się idealnie do dekoracji, gdyż w trakcie pieczenia(...)pozbyć się grudek. Jajka roztrzepujemy, dodajemy je do suchych składników razem z czekoladową mieszanką i zagniatamy (masa będzie klejącą dlatego polecam robić to za pomocą robota kuchennego) - gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki (jeżeli odstawicie na całą noc, masa bardzo stężeje i będzie trzeba ją lekko podgrzać np w misce z kąpielą wodną
Słodkie Przyjemnościupieczenia chleba według tego przepisu podchodziłam już na Boże Narodzenie, ale zrobiło mi się krucho z czasem, więc postanowiłam to odłożyć na później. Teraz, przeglądając przepisy z których chciałabym stworzyć moje wielkanocne menu znowu wpadł mi w ręce ten rozmarynowy chlebek i tym razem postanowiłam go wypróbować. Polecam go na świąteczne śniadanie, będzie idealnym i oryginalnym dodatkiem(...)czas mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia. Do miski wbijamy jajka, wlewamy przestygnięte mleko z masłem, dodajemy sól. Miksujemy dodając po szklance mąki, aż do momentu kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski i nie stanie się gładkie. Wtedy dodajemy żurawinę i wyrabiamy, aż ciasto się z nią całkowicie połączy. Następnie
Kulinarne przygody Gatityoraz jajka i żółtka. Drożdże wymieszałam ze śmietaną na gładki mus. Dodałam do miski do pozostałych składników. Wszystko wymieszałam, żeby składniki się połączyły i szybko zagniotłam ciasto. Uformowałam z ciasta kulę, przełożyłam do miski i przykryłam folią i wstawiłam na 3 godziny do lodówki. Teraz zrobiłam farsz W dużym rondlu zagotowałam 3 szklanki wody. Soczewicę przelałam na sicie. Do wrzącej(...)złocistego koloru. Gorące bułeczki wyjęłam z piekarnika, przełożyłam na kratkę i po wystudzeniu wyłożyłam na talerz. Jakie wyszły? Wspaniałe, z pysznym farszem. Są delikatnie kruche. Nie są suche. Farsz doskonale przyprawiony. Czego chcieć więcej? Więcej bułeczek :) Serdecznie namawiam Was, żebyście zrobili takie bułeczki, bo są idealne na drugie śniadanie, na wycieczkę... Nie pożałujecie. Życzę
Kuchnia u Krysitych, którzy szukają siły i delikatności w jednym. RYŻOWE – wg. producenta dla lekkości Wzbogacone o crunch ryżowy i żurawinę. Bardzo lekkie, a dzięki tostowaniu – niezwykle delikatne i kruche. JĘCZMIENNE – wg. producenta dla chrupania Wzbogacone o crunch jęczmienny i prażone ziarna dyni i słonecznika Bardzo chrupiące, grube, „solidne ” – idealne w formie chrupiącej przekąski. LUBELLA postanowiła(...)świetnym pomysłem na śniadanie, drugie śniadanie, obiad i deser po pysznym obiedzie, podwieczorek, a nawet imprezową przekąskę! Idealne do jogurtów, wszelkiego rodzaju koktajli, owocowych sałatek, a także ciast i deserów. Ja z przyjemnością sięgam po dokładkę! http://comozezboze.pl/ Wpis powstał we współpracy z marką LUBELLA
Ostra na Słodkowiek wieków zajadałam się tylko i wyłącznie kruchymi, chrupiącymi chruścikami, jak kto woli faworkami. Aż do czasu, kiedy w pewnym polskim sklepie pojawiły się do kupienia faworki mięciutkie, puszyste, delikatne. W niczym oprócz kształtu nie przypominające tych co jadłam. Stały się moimi ulubionymi… Ale o receptę na nie nie śmiałam zapytać Wszystko zmieniło się w dniu wspólnych zakupów(...)rozumiem. Bardzo Wam polecam. Składniki: 0,5 kostki masła 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 6 jaj 60 g drożdży 375 ml letniego mleka mąki, tyle ile pochłonie ciasto 1 łyżka octu lub spirytusu olej do smażenia cukier puder do posypania Cukier, cukier waniliowy ucieramy lub ubijamy z jajkami. Masło rozpuszczamy. Drożdże rozrabiamy w letnim mleku. Rozpuszczone, letnie masło
Made By Mom And SonWszystkich i wszędzie zaczyna ogarniać świąteczna gorączka, nie wiem jak w Polsce ale tutaj mamy już pełen asortyment rzeczy niezbędnych lub zbędnych na święta:) Jednym
ciastkarnia na kruchym spodzieSernik to obowiązkowe ciasto na święta. Tym razem proponuję za herbatnikach. Można dodać bakalie i zrobić polewę, jak kto lubi. Sernik jest wilgotny i bardzo smaczny. Polecam :) 1 kg mielonego twarogu np. taki KLIK 6 jajek 1 szklanka cukru 15 dag miękkiego masła 1 budyń waniliowy + 2 łyżki mąki pszennej+ łyżeczka proszku do pieczenia(...)grzałka góra dół, na środkowym poziomie. Sernik studzę w uchylonym piekarniku. Kroję schłodzony. świetny pomocnik, polecam;) 2 miliony książek od LIDLA! a może sernik na kruchym? KLIK super okazje
Takie tam pichcenieCzasem nachodzi mnie wielka ochota na coś słodkiego + chrupkiego jak ciasteczka. I z reguły właśnie wtedy braknie mi składników! Może przepis przyda się komuś w potrzebie
W kuchni bez szafekPrzed świętami podziwiałam na instagramie mazurkowe dzieła sztuki i chyba pozazdrościłam zabawy, bo zdecydowałam się na upieczenie drugiego mazurka w życiu. Pierwszym był pomarańczowy mazurek z
wcinaj toSkładniki : 1 duże jabłko jajko 3/4 szklanki płatków owsianych 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka mąki kukurydzianej łyżka posiekanych
Proste PotrawyKruche, pachnące, mocno cytrynowe Wielkanocne ciasteczka w kształcie jajek... Prezentują się uroczo, a smakują cudownie :) Są niezwykle proste do zrobienia, więc mi pomagała moja Córka. Miałyśmy z tego niezłą frajdę, a przy okazji nie mogłyśmy się powstrzymać od wyjadania z garnuszka lemon curdu. No właśnie, bo lemon curd gra tu główną rolę - jeśli uwielbiacie ten cytrynowy krem(...)pszennej (może być orkiszowa, ale ciasteczka wyjdą ciemniejsze) 0,5 lyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli kilka kropel aromatu wanilinowego lub 1 lyżeczka ekstraktu z wanilii maka do podsypywania ciasta DODATKOWO: lemon curd, okolo 3/4 porcji z tego przepisu cukier puder do posypania WYKONANIE: Do miski miksera wrzuć pokrojone w kostkę masło, dodaj pozostałe składniki i hakiem do mieszania zagnieć
Słodko-Słony Świat IlonyBardzo smaczne, kruche ciasteczka cynamonowe z orzechami. Pachnące, apetyczne, szybkie w przygotowaniu. Zamiast orzechów możemy dodać dowolne bakalie. Przepis jest podobny do ciasteczek, które są już na stronie Małej Cukierenki – „ Cynamonki ”. Jesienią i zimą uwielbiam takie ciasteczka, wspaniałe do herbaty, polecam… Z podanego przepisu przygotujemy około 25-30 sztuk aromatycznych ciasteczek. Ciasteczka cynamonowe z orzechami Składniki powinny być(...)wanilię, wymieszać. 3. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 4. Do maślanej masy dodać mąkę i rękoma szybko zagnieść ciasto. Dodać orzechy, wymieszać. Ciasto wstawić na około 25-30 minut do lodówki. 5. Z ciasta formować w rękach kulki, obtaczać je w cynamonie i układać na blaszce wyłożonej papierem
Mała Cukierenka