kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:532/648)

Ciasteczka "kocie oczka" ( z dżemem i ganaszem czekoladowym ) 204

  Znacie tradycyjne "kocie oczka" ? Zazwyczaj przekłada się je powidłami śliwkowymi lub gęstym dżemem. Ja postanowiłam tym ciasteczkom nadać nowy wymiar. Dołożyłam jeszcze ganasz czekoladowy, ażeby

kolorowotorcikowo
Faworki – chrusty przepis II 191

chyba namawiać. To charakterystyczne danie dla okresu karnawału, szczególnie lubiane w ostatki czy Tłusty Czwartek. Tym razem przepis zaczerpnięty od Doroty z Mojewypieki . Faworki wychodzą z niego bardzo dobre, kruche, chociaż jednak preferuję te z przepisu na faworki mojej mamy Może to tylko kwestia sentymentu, chociaż tym też nic nie brakuje. Oczywiście, obowiązkowo faworki muszę być posypane sporą ilością cukru(...)idzie, kolorem. Pamiętajmy, że warto po wyjęciu z tłuszczu przełożyć chrust na papierowy ręczniczek, dzięki czemu odsączymy nadmiar tłuszczu i samo danie będzie lżejsze. To również jedno z nielicznych ciast, które traktujemy wałkiem. I to nie chodzi o etap rozwałkowania, ale o uderzanie ciasta, które ma za zadanie wtłoczyć do środka powietrze, które utworzy nam w ciastkach bąbelki. Drukuj Faworki

Mieszam w Garnku
Austriackie kruche ciasteczka z marmoladą lub dżemem w wersji Walentynkowej lub Świątecznej (Sandwich Cookies) 200

Austriackie kruche ciasteczka z marmoladą w oryginale robione są przy pomocy dwóch foremek, obu okrągłych, karbowanych, ale jedna posiada karbowany otworek, który tworzy kształt kwiatuszka. Ja zrobiłam ciasteczka w nieco innym kształcie, serduszka z gwiazdą w środku. Po prostu stwierdziłam, że będzie to ładnie wyglądać i dawać taki Walentynkowo – Świąteczny klimacik :) Ciasteczka nie są trudne w zrobieniu, za to pyszne(...)skórkę z cytryny i żółtka. Całość zagniatamy w jednolitą, gładką masę, a następnie przekładamy do folii spożywczej lub woreczka i wkładamy do lodówki na około 1 – 2 godziny. Wystudzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 – 5mm i wycinamy z niego ciasteczka foremkami lub szklanką i kieliszkiem, pamiętając o tym by w połowie ciasteczek, na środku zrobić otworki. Ciasteczka pieczemy na blaszce

Smakowy Raj
Amoniaczki 214

Koleżanka kiedyś namówiła mnie żebym spróbowała upiec amoniaczki. Dużo o nich słyszałam, ale nigdy nie próbowałam upiec. Nie wąchałam też amoniaku i bałam się zapachów podczas

W kuchni bez szafek
Kolorowy sernik na zimno 154

Już dawno go nie robiłam i naszła mnie ochota na taki serniczek, w necie można znaleźć multum przepisów na serniki na zimno, ze śmietanką 30 %, z

Piekielna Kuchnia Pati
Chleb bezglutenowy 218

trzeba o tym pamiętać. Oczywiście brak glutenu przekłada się na to, że chleb nie ma szansy być puszysty, więc nie można tego oczekiwać. Jest raczej zwarty i kruchy ale i tak smaczny. Na pewno osobom, które nie mogą spożywać glutenu ten przepis się przyda Chleb bezglutenowy Składniki: 500 g mąki bezglutenowej gotowej -i z takiej skorzystałam- ale można też użyć(...)więcej. Chleb bezglutenowy nie podwoi objętości a długie wyrastanie mu nie sprzyja.   Foremkę 10×25 cm wysmarować dowolnym tłuszczem i obsypać mąką bezglutenową. Po lekkim wyrośnięciu ciasto na chleb wymieszać drewnianą łyżką i przełożyć do przygotowanej foremki. Przykryć ciasto w foremce folią -uważając żeby się nie przykleiła do ciasta- i zostawić do lekkiego wyrośnięcia na 10-20 minut

UgotujmyTo.pl
Muffiny z borówką amerykańską 133

Ostatnio przez ta pogodę mam ochotę na same słodkie wypieki, wczoraj babka szpinakowa i muffinki a dziś mam ochotę na kruche babeczki.  Muffiny z borówkami i są miękkie i bardzo wilgotne dzięki owocom. Doskonałe do popołudniowej herbaty, ale przede wszystkim szybkie w przygotowaniu. Z tej porcji masy powstaje 12 dużych babeczek z borówkami. Składniki: 100 g masła 2 jajka(...)mieszamy. Do mokrej masy dodajemy suche składniki czyli mąkę z dodatkami, dokładnie mieszamy szpatułką lub łyżką a na koniec wsypujemy borówkę. Teraz musimy bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Nakładamy porcje ciasta do papilotek do 2/3 wysokości, posypujemy pozostałym cukrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut ustawiając piekarnik góra i dół bez termoobiegu

Życie zaczyna się w kuchni
Pavlova z truskawkami 302

Każdy z nas ma pewnie swoje awaryjne wypieki, takie których jest pewny. Dla mnie to pieczenie bezy. Szybkie, proste, bezproblemowe. Zawsze nadmiar białek mrożę i w

Plate of Joy
CIASTECZKA PEŁNOZIARNISTE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 380

Kiedyś zrobiłam bardzo podobne ciasteczka, jednakże zostały zapomniane. W biegu świątecznych zakupów  wpadły mi podobne w oko na półce w sklepie, więc postanowiłam upiec swoje

Smaczne Zdrowe
Ciasteczka z czekoladą na wzór amerykańskich chocolate chip cookies (z mąki amarantusowej) 110

cookies są różne.  Nie wiem który jak najbardziej przypomina ten oryginalny, więc sugerując się kilkoma z nich - upiekłam własne ciasteczka i dodatkowo... amarantusowe Chocolate chip cookies to rodzaj krucho-ciągnących się ciastek - nadzianych mnóstwem czekolady. Są rewelacyjne i nie sposób im się oprzeć. Jeszcze zaprezentuję Wam przepis, który będzie odzwierciedlał oryginał. Nie mniej jednak namawiam Was do mojej wersji(...)połączyć z solą oraz proszkiem do pieczenia (ew. sodą) i dodać do reszty składników. Całość dokładnie wymieszać. Czekoladę posiekać (nie na drobno) i wmieszać (najlepiej dłonią lub łyżką) do ciasta.  Z masy uformować kulki o wielości orzecha włoskiego. Każdą kulkę ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia, leciutko spłaszczyć i wstawić o rozgrzanego piekarnika. Piec około

Di gotuje
(Wypij mnie) Browar Port Gdynia. 203

nadal było zamknięte więc obeszliśmy budynek dookoła i wysłuchałyśmy litanii męskiej "napiłbym się dobrego piwa..." Browar poznaliśmy dopiero w marcu! Z uwagi na otwarcie (9.03) ze stolikami jest naprawdę krucho. Z rezerwacjami również. Z piwem...też.  Męska część twierdzi,że zgrzeszono i to bardzo,ponieważ...piwo było średnie. Piwo było prawdopodobnie niedowarzone bądź ze słabej jakości chmielu,a może(...)złotego trunku..." Rozczarowane chłopy. Cóż. Skuszenie się na litrowe kufle nie było najlepszym wyborem. Ale facet widzący litrowy kufel jest jak kobieta mająca w zasięgu ręki lody i kawałek ciasta. Nigdy nie odmawia. Nigdy nie weźmie połowy porcji. Logiczne prawda? Trochę inaczej ma się sprawa z drinkiem koperkowo-ogórkowo-limonkowy na bazie piwa pszenicznego. Warto na niego wyskoczyć dzisiaj

Fiolka w kuchni
Ciasteczka chałwowe (z tahini) 187

ziemne czy gorzka czekolada. Myślę, że świetnie by tu się sprawdziły różnego rodzaju bakalie, może rodzynki moczone w rumie...? Tahiny jeszcze mi trochę zostało, teraz poszukuję dobrego przepisu na ciasto. :) A ciasteczka póki co bardzo polecam! :) Ciasteczka chałwowe (z tahini)   PRZEPIS {wg receptury Davida Lebovitz'a } temperatura pieczenia: 175ºC | czas pieczenia : ~ 12-14 min Składniki 70 g mąki pszennej(...)Ciastka wyjęte prosto z piekarnika są bardzo delikatne i łatwo je uszkodzić, najlepiej pozostawić je na papierze do wystudzenia. Najlepsze w dniu upieczenia. Smacznego Polecam również przepis na rewelacyjne kruche ciasteczka owsiane: fgfg

coolinarnastrefa.blogspot.com
"Bez cukru" Katarzyna Burzyńska - Sychowicz 151

"Bez cukru #kasiunagotuje" to książka, która ukazała się niedawno nakładem Wydawnictwa Edipresse Książki . Autorką jest Katarzyna Burzyńska - Sychowicz dziennikarka i prezenterka telewizyjna, pasjonatka zdrowego stylu życia

kruche babeczki
Sernik kajmakowy 269

jadłam. W mojej rodzinie wzbudził kontrowersje ze względu na słony spód, który niestety nie posmakował domownikom. Zmodyfikowałam więc trochę przepis i tak powstał pyszny, dosyć "ciężki" kremowy sernik na kruchym, mocno orzechowym spodzie ze słodką kajmakową polewą i chrupiącymi płatkami migdałów. Czy to nie brzmi pysznie? :) Polecam na Wielkanoc! :) Składniki na tortownicę o średnicy ok 24 cm: Spód: 100g orzeszków(...)utrzeć z oboma rodzajami cukru, dodać 300g masy kajmakowej (w puszcze jest ok 500g, resztę zostawiamy na polewę. Tak samo robimy, jeśli gotujemy puszkę zagęszczonego mleka słodzonego- 300g do ciasta, a resztę odkładamy na polewę), jajka, ser i mąkę. Wszystko dobrze miksujemy. Konsystencja masy zależy od sera, którego używacie. Może wyjść naprawdę rzadka, ale jeśli dodacie mąkę ziemniaczaną, po upieczeniu

Zawsze głodna!
Zielone kluski śląskie. 134

Teraz przypomnimy sobie prace ręczne ze szkoły :). Na stolnicę wysypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, robimy dołek i wbijamy żółtka, pieprzymy, dodajemy szpinak i ziemniaki. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je i robimy palcem wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia. Nasza rada : zawsze starajcie się(...)Dodajemy paprykę, cukinię i kalarepę, i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy puszkę pomidorów oraz przeciśnięty czosnek i wszystko dusimy do miękkości, jednak nie zbyt długo. Ważne, aby warzywa pozostały kruche. Możemy lekko podlać całość wodą, jeśli będzie zbyt mało soku w pomidorach. Na koniec dodajemy fasolkę i 2-3 łyżki kukurydzy i doprawiamy pieprzem, roztartym w dłoniach estragonem i skrapiamy

vegetanie