cukrem, dosypać mąkę. Szybko zagnieść ciasto. 2.)Piec około 15 minut w temp. 200"C. Do momentu, aż ciasto stanie się złote. P.S Ciasto może byś spodem szarlotki, tarty makowej, czy służyć jako baza do kruchych babeczek z masą karmelową Bakalland posypanych prażonymi migdałami. Smacznego
Luźna KuchniaPrzepis na to ciasto pochodzi z bloga "moje wypieki"... ciasto kruche jest nie za słodkie, a pianka leciutka jak puch. Do tego ciasta można wykorzystać nie tylko truskawki, ale każde miękkie owoce... ciasto zniknęło w jedno popołudnie i na pewno będę robić je częściej. Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki pszennej mąki 250 g margaryny 5 żółtek 3 łyżki
IMPRESJA SMAKUTarta brzoskwiniowa w stylu rustykalnym.Tu perfekcjonizm nie jest wymagany,bo im bardziej nieforemnie rozwalkujemy ciasto ,tym tarta bedzie bardziej szykowna.Musicie sprobowac,bo tarta jest przepyszna.Niesamowicie chrupiace kruche ciasto i pachnace karmerlizowane brzoskwinie,to zachwyci kazdego.Ponadto to male co nieco do kawy jest niskokaloryczne,gdyz owoce leza na ciescie bez dodatkow typu smietanka czy mascarpone.Bardzo prosto i pysznie.Polecam! Skladniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!powstał pyszny pomysł. Ciasteczka dzięki temu, że zrobione są z ciasta przeznaczone na paszteciki nie są bardzo słodkie, i naprawdę bardzo fajne, i proste do wykonania. Składniki: Ciasto: Kruche paszteciki Dodatkowo: mleczna czekolada Wykonanie: A więc tak z rozwałkowanego cienko ciasta wycinamy kwadraty. Czekoladę łamiemy na kostki (nie ścieramy i nie rozdrabniamy), taką jedną kostkę nakładamy na kwadracik ciasta
Moje pyszne gotowanieMam coś dla leniwych wielbicieli serników. To ciasto, choć nie może stać na równi z sernikiem, z pewnością może go zastąpić w chwili naprawdę wielkiej ochoty
kolorowotorcikowoTeraz w sezonie taki quiche z grzybami musi znaleźć się na każdym stole choć raz,kruche ciasto i leśne grzyby to wspaniałe połączenie,polecam na obiad! Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 10 dag masła szczypta soli 1 jajko 1 żółtko 1 czubata łyżka śmietany 18% Farsz: 1/2 kg grzybów -koźlarze,maślaki 1 cebula 3 łyżki masła gałka muszkatołowa(...)smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku 3 jajka 150 ml śmietany 18% 10 dag sera gouda pęczek pietruszki naciowej Sposób przygotowania Ciasto: mąkę przesiewamy ze szczyptą soli na stolnicę dodajemy masło,jajko, żółtko,śmietanę i zagniatamy kruche ciasto.Owijamy w woreczek foliowy wkładamy na 20 minut do lodówki. Farsz: Grzyby oczyszczamy,z maślaków obieramy skórkę z kapeluszy kroimy na cienkie
Wanilia i Kardamonozdobą świątecznego stołu. Razem z siostrami stanęłyśmy na wysokości zadania i możemy pochwalić się, że mamy ponad 70 sztuk :) Jestem przekonana, że znikną w mig ! Babeczki przygotowałyśmy z tradycyjnego ciasta kruchego. Przepis (70 sztuk babeczek): 3 szklanki mąki, 1 margaryna, 3 żółtka, 2 łyżki śmietany,pół szklanki cukru. Wykonanie: Ciasto szybko zagnieść. Odstawić na godzinę do lodówki
Mój Smak na ŻyciePołączenie kruchego ciasta z kremem i sezonowymi owocami to mój ulubiony sposób na przygotowanie pysznych babeczek /tartaletek/.....na każdą okazję. Kruchy spód, słodkie puszyste kremowe wypełnienie i orzeźwiające, soczyste owoce. Nie można się im oprzeć. Dodatek serduszkowego akcentu to taki mały symbol i propozycja na słodki deser
Zakamarki mojej kuchnizagrają z tą delikatną pianką. To było tak- wieczór, w misce truskawy, a ja szukam pomysłu. Spróbujcie wyguglować "ciasto z truskawkami" a zrozumiecie jaka to tortura. Wszystko piękne, smakowite, kolorowe- jak wybrać to jedno? Na ciepło czy na zimno? Z kruchym, czy z biszkoptem, a może w serniku? Z kremem? Z bitą śmietaną? Z bezą? Jest wszystko, co tylko wpadnie(...)cierpliwość, bo zanim ukroimy pierwszy kawałek musi minąć chwila. To, albo dostaniemy zawału, że pianka opadła (tak, ukroiłam je za wcześnie i tak, spanikowałam, że nie wyszło:-)). KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I LEKKA BUDYNIOWĄ PIANKĄ (ja znalazłam tu a oryginalnie z niezawodnych Moich Wypieków) Na ciasto 2,5 szklanki krupczatki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku
les mirabellestrzeba bardzo delikatnie ściągać z formy aby się nie pokruszyły, u mnie pierwsza próba była nieudana, ale szybko nauczyłam się na błędach i kolejne jakoś ładnie poszły :) Przepis na ciasto (kruche rurki) 1/2 kg mąki pszennej 25 dag masła 25 dag kwaśnej gęstej śmietany szczypta soli Ciasto szybko zagniatamy, tak aby było jednolite i odchodziło
W kuchennej krainieMoja córeczka uwielbia ciasteczka w czekoladzie ale naszą zmorą jest wszystko ubrudzone czekoladą. Znalazłam na to sposób- paluszki z kruchego ciasta do połowy zamoczone w czekoladzie i obtoczone w kokosie. Trzymając za "suchy" koniec zajada ciasteczka nie brudząc rączek. Ciastka z tego przepisu są bardo delikatne i kruche, zachwycała się nimi nawet moja babcia. Dlatego polecam nie tylko dzieciom
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPatrząc na moje przepisy dodane do akcji Ani można by pomyśleć, że Skandynawowie w ogóle, a Duńczycy w szczególności, jeszcze nie wpadli na pomysł, żeby do
Pożeraczka, czyli raz adobrzemożemy na całej jej powierzchni wyłożyć papier do pieczenia, a na nim obciążenie w postaci np grochu, ryżu lub specjalnych kulek ceramicznych, Po 10 min. pieczenia obciążenie zdejmujemy. Resztę ciasta kruchego możemy owinąć w folię i schować do zamrażalnika, a kiedyś zużyć jako kruszonka na ciasto ucierane lub drożdżowe
Kuchnia w czekoladziedziś weny twórczej, więc napiszę tylko, że ciasto wyszło kruche, lekko kwaskowe w smaku, a resztę sprawdźcie sami:) Składniki: 45 dag rabarbaru 15 dag miękkiego masła 10 dag cukru sól 3 jajka 50 g mąki ziemniaczanej 20 dag maki pszennej 15 dag migdałów 50 g płatków owsianych cukier puder Wykonanie: Rabarbar myję, oczyszczam z włókien i kroję na kawałki(...)masła (100 g) i 1/3 cukru (100 g) oraz szczyptę soli ucieram na gładką masę dodając stopniowo jajka i obie mąki z posiekanymi migdałami. Ciasto wykładam do natłuszczonej tortownicy, na wierzch wykładam kawałki rabarbaru. Pozostałe masło i cukier razem zagniatam , dodaję płatki owsiane i ewentualnie marcepan oraz posiekane migdały. Kruszonką posypuję wierzch ciasta z rabarbarem i wstawiam
Ciasteczkowy Potwórtarta na ciemnym, kruchym spodzie, przygotowana z rewelacyjnej mąki puszystej Lubella . Zapieczona z budyniem i udekorowana karmelizowanymi gruszkami. Prosta w przygotowaniu i bardzo efektowna. Polecam. SKŁADNIKI CIASTA(...)szklanki mąki pszennej puszystej LUBELLA 100 g zimnej margaryny 1 duża łyżka ciemnego kakao 1 żółtko 1 łyżeczka gęstej śmietany Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, zawijamy je w folie i odkładamy na 1 godziną do lodówki. Formę na tartę smarujemy masłem, zimne ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim równomiernie blaszkę
Kulinarne Fantazje Marioli