truskawkami( przepis od Dorotus z MW). Przy okazji wypróbowałam prostokątną foremkę na tartę z wyjmowanym dnem. Spisała się super! A tarta wyszła znakomita, prawdziwa poezja smaków: kakaowe kruche ciasto i czekoladowy krem patisserie, do tego słodziutkie truskawki i parę listków orzeźwiającej mięty z mojego ziołowego ogródka. Polecam serdecznie! Tym wpisem dołączam się do akcji na Durszlaku” Truskawkowe Szaleństwo”. Truskawkowy(...)mąki pszennej 80 g krupczatki 30 g kakao 60 g cukru pudru 100 g zimnej kasi/masla 1 jajko Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 1h. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je i wykleić nim dno formy 11x35 cm, położyć papier i fasolę. Piec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć
Mia Cucina Sofietapierniku staropolskim (który już nastawiłam) przyszedł czas na coś co bardzo chciałam zrobić ale zawsze brakowało okazji i zapału. Seromak, nazwa może niezbyt ładna ale ciasto jest przeprzepyszne. Składa się z 3 warstw, z kruchego spodu, u mnie wersja pierniczkowa, masy makowej i masy serowej. Masa makowa i serowa są przepyszne, wilgotne, aromatyczne i stanowią idealny duet, fajnym dopełnieniem jest(...)kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżką maki ziemniaczanej'; document.write(" "); Składniki na spód: 300 gr pierniczków bez lukru mleka żeby spryskać/namoczyć pierniczki Spód z pierniczków można zastąpić zwykłym ciastem kruchym, które należy przygotować z połowy składników z przepisu na tartę z czerwoną porzeczką. Pierniczki zmielić w maszynce do mięsa wcześniej można je odrobinkę spryskać mlekiem żeby maszynka nam się
moj przepis nadramatycznie - jest to, owszem, wygodne, ale czasem brakuje mu tego staroświeckiego romantyzmu... Na Dzień Mamy, nie tylko dla mam, mam wyjątkowo pyszną propozycję. Ciasto, choć nieco czasochłonne, jest banalnie proste w przygotowaniu, a smakuje obłędnie! Kruchy, maślany spód, galaretka z zatopionymi w niej słodko-kwaśnymi malinami, rozpływający się na języku waniliowy krem z mascarpone, a całość zwieńczona śnieżnobiałą, idealnie kruchą(...)laski wanilii beza: 2 białka 100 g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 30 g płatków migdałowych Kruchy spód: Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać z proszkiem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Dodać żółtka, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Ciasto rozwałkować na wielkość
Pożeraczka, czyli raz adobrzemakowca na kruchym spodzie z mąki pełnoziarnistej, oblanego obficie polewą czekoladową. Makowiec jest bardzo soczysty, słodki i smaczny! Dodam tylko jeszcze, że bardzo prosty w wykonaniu! Smacznego! SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE: - 3 żółtka - 250 g mąki pełnoziarnistej - 100 g mąki pszennej - 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej - 200 g margaryny PALMA firmy BIELMAR - 1 łyżka śmietany - 1 płaska łyżeczka proszku
SMYKWKUCHNImąka z pełnego przemiału. Są jeszcze... mąka kukurydziana - nie zawiera glutenu; nadaje się praktycznie do wszystkiego, czyli domowego chleba kukurydzianego, naleśników, ciast (szczególnie ciast kruchych), biszkoptów, placków, bułek, panierek do kotletów i ryb czy zagęszczania sosów i zup; mąka gryczana - otrzymana dzięki zmieleniu nasion gryki, używana jest do produkcji makaronów, ciast, naleśników. Jest często mieszana z mąką pszenną(...)dość ciężka, a brak glutenu powoduje, że wypieki zawierające tylko tę mąkę często rozpadają się i są kruche. mąka orkiszowa - ma podobną strukturę do zwykłej mąki pszennej. Możemy z niej przygotować m.in. naleśniki, pierogi, różnego rodzaju ciasta, domowe makarony. mąka grochowa - mąka bezglutenowa, powstała z przemiału ziaren grochu. mąka ryżowa - bezglutenowa; wytwarzana z brązowego
Zasmakuj Kuchnicoś innego z udziałem jabłek. Swój wybór skierowałam na rustykalną tartę, którą miałam ochotę zrobić już jakiś czas temu, tylko z innymi owocami. Kruchy spód tym razem połączyłam z karmelizowaną szarą renetą, oczywiście doprawioną cynamonem. Ciasto było tak pyszne(...)poszło w jedno popołudnie, dlatego gorąco Wam je polecam. Dla niektórych z pewnością będzie to dobra informacja, że nie trzeba do niej formy do tarty. Wystarczy zwykła blaszka. Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki Pół kostki miękkiej margaryny lub masła 6 łyżek cukru Aromat waniliowy Cukier waniliowy 2 żółtka Szczypta soli Nadzienie: 3-4 jabłka (u mnie szara reneta
Fabryka pomysłówszkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki bułki tartej Pianka: 4 łyżki cukru 4 białka kisiel np.wiśniowy 1 kg śliwek cukier puder do posypania ciasta Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. 2/3 ciasta zawinąć w folię i schłodzić, resztę włożyć do zamrażalnika. Pianka: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec
Smakołyki Asizeszytu ( 1987 rok ) Piękne to lata były, dlatego z sentymentem wracam do tych przepisów. Dzisiaj, żeby je odczytać, muszę zakładać okulary 😃 W związku z moim kolejnym artykułem dotyczącym sporządzania ciast kruchych i półkruchych ( czytaj na stronie: Zasady pieczenia ciast ) prezentuję wypróbowany przez lata przepis. Składniki: -50 dag mąki -15 dag tłuszczu -2 jaja
Kulinarne przemysleniaDziś zapraszam Was na aromatyczne ciasto z prażonymi jabłkami. Zamiast tradycyjnej szarlotki na kruchym cieście proponuję Wam ten pyszny i prosty w przygotowaniu wypiek (jabłecznik). Idealne ciasto do popołudniowej kawy lub herbaty. U nas zawsze znika w błyskawicznym tempie. W szczególności smakuje nas zwłaszcza w okresie jesień-zima. Spróbujcie i Wy. Pyszne ciasto, a w środku wspaniałe prażone jabłka
Słodkie okruszkiszarlotkę. To dlatego, że akurat mam pod dostatkiem jabłek z ogrodu rodziców, a po drugie uwielbiam szarlotki. Jak sprawić aby ciasto odpowiadało zdrowym wytycznym? Czasami wystarczy trochę wyobraźni. Kruche ciasto zastąpiłam kaszą jaglaną. W wielu opracowaniach na jej temat można wyczytać, że to królowa kasz. To prawda, jest doskonała nie tylko ze względu na swoje właściwości odkwaszające i oczyszczające
Przysmaki Karolkimniejsze kawałki (również duże rodzynki i żurawinę) - do masy dodać mąki, składniki wymieszać, wyrobić mikserem lub dłonią, pod koniec dodając bakalie - ciasto będzie miększe i bardziej klejące niż ciasto kruche, powinno jednak bez problemu dać się zagnieść - ciasto zafoliować i schłodzić, lub od razu podzielić na dwie części i uformować w rulony o średnicy około 3,5-4cm (schłodzone
Smakołyki BerenikiWypieki z białek" i nie koniecznie muszą to być wypieki słodkie, mogą być i wytrawne. Ważne żeby pokazać jak można wykorzystać nadmiar białek po wypiekaniu drożdżowców czy ciasta kruchego. U mnie tym razem padło na białkowe ciasto z żurawiną. Puszyste i pełne aromatu ciasto z żurawiną, spróbujcie koniecznie. Białkowe ciasto z żurawiną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKlasyczna karpatka z ciasta parzonego i pyszny krem budyniowy. Ta wersja ciasta jest najprostsza i najlepsza. Można ją urozmaicić poprzez dodanie warstwy dżemu lub upieczenie spodniego blatu - z ciasta kruchego. (Forma o wymiarach 25 x 35 cm) Ciasto: 125g masła/margaryny 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka wody 4 jajka (średnie/duże) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem
Di gotujegrze przewiduje zaledwie mąkę, pierś z kurczaka, por, czosnek i sól. Staraliśmy się utrzymać ten prosty charakter i dodaliśmy jedynie tłuszczu oraz pieprzu. Pieczone pierogi zazwyczaj robi się z ciasta kruchego lub drożdżowego, jednak my postawiliśmy na parzone ciasto charakterystyczne dla gotowanej wersji. Okazuje się, że w formie pieczonej również zdaje egzamin, a pierożki mimo swej prostoty mają ciekawą strukturę
Nerds KitchenNastępnie dodajemy spirytus, śmietanę oraz żółtka. Dokładnie zagniatamy ciasto. Następnie ubijamy dokładnie ciasto za pomocą drewnianego wałka . Dzięki ubijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu bardzo kruche. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą część rozwałkowujemy na cienki placek a następnie kroimy w paski. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i jeden z końców przekładamy przez otwór. Gotowe faworki
Passion of Cooking