Krucha, aromatyczna tarta z wędzonym łososiem i cukinią. Do tego sporo sera, świeże pomidorki. Tarta z wędzonym łososiem jest szybka, ale efektowna. Lekko słony smak łososia w tarcie łagodzony jest przez cukinię i do tego przełamany serem. Składniki: ciasto: – 225 g mąki pszennej – 140 g masła – 1 łyżeczka soli – 4-5 łyżek wody Nadzienie(...)pora – 0,5 szkl. śmietany kremówki (lepiej 36%) – 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% – sól, pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę, masło, sól i wodę zagniatamy na kruche ciasto. Formujemy kulę i wkładam na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkować (3-5 mm grubości) i wyłożyć formę do tarty. Brzegi przyciąć do formy. Włożyć jeszcze na kilkanaście minut
Pociąg Do Kuchniwykładamy papierem do pieczenia. Ciasto ścieramy na grubych oczkach dociskając na koniec nieco do blaszki. Do naszej masy makowej dodajemy dwa ubite białka łącząc delikatnie i starannie. Wykładamy na kruche ciasto. Pozostałe dwa białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier i jeszcze przez chwile ubijamy. Na koniec wsypujemy kokos i łączymy łyżką. Wykładamy na mak Ciasto pieczemy w temp. 180*C przez
W Moim Magicznym Domuprzepis na wspaniały mazurek chałwowy. Od dzisiaj to mój mazurek Nr 1. Tak pysznego mazurka w życiu nie jadłam. Polecam :-) Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm Składniki na ciasto kruche: 120 g zimnego masła lub margaryny 80 g cukru pudru łyżeczka olejku waniliowego 150 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej. Składniki na masę chałwowo – orzechową: 200 g dowolnej(...)kremówki 30% - 36% 10o g dowolnych orzechów 1,5 łyżki cukru pudru Dodatkowo do przybrania: 100 g gorzkiej czekolady orzechy Sposób wykonania kruchego spodu: Masło lub margarynę posiekać nożem. Dodać mąki, olejek, cukier puder i zagnieść jednolite ciasto. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Odrobinę ciasta odłożyć na uformowanie wałeczków na boki ciasta, wtedy skutecznie przytrzyma nam masę
Na słodko lub wytrawnieSary Buenfeld) i od razu zapragnęłam je zrobić! Słodycz wiórków kokosowych i kwaskowatość dżemu z czarnej porzeczki idealnie się ze sobą komponują! Ciasto przygotowuje się błyskawicznie, jeśli masz wszystkie składniki akurat pod ręką! Chwila na wyrobienie kruchego spodu, chwila na ubicie białek, poukładanie wszystkiego warstwami w blaszce i około 30 minut pieczenia - i to przepyszne ciasto może zagościć również(...)białka schowaj do lodówki. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier oraz wiórki koksowe, całość wymieszaj. Masło poszatkuj na mniejsze kawałki i dodaj do pozostałych suchych składników, wyrabiaj siekaczem do kruchego ciasta lub rękoma, aż wszystkie składniki się połączą, po czym dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Formę wyłóż papierem do pieczenia, tak by wystawał poza krawędzie, by łatwiej było później wyciągnąć
Moje QulinariaUwielbiam ciasteczka. Zwłaszcza takie kruche, maślane, przełożone konfiturą. Jednym trzeba poświecić więcej czasu innym mniej. Te zdecydowanie należą do tych mniej wymagających, co mnie bardzo ucieszyło. Zacznę od tego, że wyglądają uroczo. Są kruchutkie z chrupiącą bezą a przełożone konfiturą z czarnej porzeczki sprawiają wrażenie obłędnych. Musiałam chować przed moim małym pomocnikiem, gdyby mógł zjadłby wszytskie. A zabawa razem zanim(...)cukru + 100 g szczypta soli 1 opakowanie cukru waniliowego konfitura ulubiona Żółtka, mąkę, masło, 30 g cukru, cukier waniliowy umieszczamy w misie miksera i za pomocą haka do ciasta kruchego łączymy składniki, tak aby powstało nam zbite ciasto. Możemy również ugnieść ciasto ręcznie. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie ubijamy białka
Made By Mom And SonBardzo delikatne kruche babeczki o smaku orzechów i kawy z dwoma kremami – czekoladowym i maślanym. Ich przygotowanie jest proste i jedynie wylepianie foremek ciastem zajmuje trochę czasu. Składniki na około 20 babeczek: 400 g mąki pszennej 35 g zmielonych orzechów włoskich 110 g brązowego cukru 220 g masła 1 żółtko 1 łyżeczka kawy szczypta soli Składniki na krem maślany(...)siekamy ze sobą, a na koniec dodajemy żółtko i krótko zagniatamy. Aluminiowych foremek niczym nie smarujemy. Będzie potrzebne około 20 sztuk średnicy 7 cm (mierzone u góry). Ponieważ ciasto jest kruche zamiast je wałkować, wykładamy nim każdą foremkę. Foremki z ciastem przed pieczeniem trzymamy w lodówce przynajmniej 30 minut. Dzięki schłodzeniu ciasto będzie kruche, delikatne i nie skurczy się
Trzeci talerzpowoli zbierać przepisy do świątecznego menu. Jeśli chodzi o ciasta to obowiązkowy jest u nas oczywiście sernik, makowiec, jakieś ciasto z orzechami, pierniczki i ostatnio też miodownik, czyli kruche miodowe ciasto z kremem z kaszy manny. Tutaj znajdziecie przepis na tradycyjny miodownik. Dziś proponuje miodownik z wkładką makowego biszkoptu. Jest równie pyszny jak tradycyjna wersja :) Ciasto miodowe: 400g mąki
Z miłości do słodkościmnie co pysznego przygotowuję Żarłoczkowi kiedy chcę go udobruchać. Odpowiedź jest bardzo prosta bo jest tylko jedna rzecz działająca na niego jak balsam. To szarlotka . Najlepiej jeśli będzie mieć kruche ciasto i dużo owocowego nadzienia. No i musi być jej cała blacha żeby wystarczyło na przynajmniej kilka dużych porcji. Żarłoczek uwielbia szarlotkę a ponieważ lubię sprawiać mu przyjemność, także kulinarną(...)upiekłam kolejną wersję tego ciasta. Tym razem do ciasta wykorzystałam tylko mąkę jaglaną i wyszło niezwykle kruche. Farsz z jabłek, gruszek i żurawiny dopełnił smakowitej całości. Wyszło cudownie. A może upieczecie jabłecznik z budyniem ? Taka wersja szarlotki też bardzo smakowała mojemu Żarłoczkowi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaWiśnie zamknięte z orzechami włoskimi w kruchej babeczce! Prosty i zarazem wykwintny deser. Składniki: Ciasto kruche • 300 g mąki pszennej • 150 g masła • 100 g cukru • 3 żółtka • masło do smarowania foremek Nadzienie • kilka łyżek orzechów włoskich • dżem wiśniowy • kilkanaście wiśni wydrylowanych • cukier puder do posypania Wykonanie: • Makę wymieszać z cukrem. • Masło zetrzeć
To co kochamorzechy włoskie Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, masło posiekać na kawałki wrzucić do mąki dodać łyżeczkę śmietany, żółtka, cukier, szczyptę soli i siekaczem do ciasta kruchego lub ręką połączyć składniki.Na koniec zagnieść ciasto i wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy. Masa serowa: Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę dodać kremowy twarożek, zmiksować . Czekoladę rozpuścić
Wanilia i KardamonSezon na truskawki w pełni, dlatego pora na ciasta z truskawkami i inne słodkości. Wolisz kruche ciasto czy tartę? A może muffinki z... The post Ciasta z truskawkami, tarta z truskawkami i inne pyszności appeared first on Eksperymentuj z życiem
Eksperymentalnie.comSezon na truskawki w pełni, dlatego pora na ciasta z truskawkami i inne słodkości. Wolisz kruche ciasto czy tartę? A może muffinki z... The post Ciasta z truskawkami, tarta z truskawkami i inne pyszności appeared first on Eksperymentuj z życiem
Eksperymentalnie.comZapiekamy do czasu, aż ziemniaki będą miękkie, a ser przyrumieniony (około 30 minut). Zajrzyj również tu: 1. Ciasto "Kubuś" 2. Swojski Kopiec Kreta 3. Kruche ciasto z jabłkami i bezą kokosową
My World by Dagmara RekMazurek kajmakowy na delikatnym cienkim cieście w formie jajka - pisanki. Ciasto z dodatkiem ugotowanych żółtek jest bardzo kruche i łamliwe i takie właśnie na być. Połączone z lepkim kajmakiem jest dość stabilne i raczej nie grozi mu pęknięcie podczas przenoszenia. Czytaj dalej
Przepisy Kulinarnewnuczki do dzisiaj wspominają pieczoną przez nią wspaniałą kremówkę. Teraz i moja rodzina mogła skosztować tego wyjątkowego rodzinnego specjału. Wam również polecam! Ciasto składa się z 4 cieniutkich warstw kruchego ciasta przełożonych smacznym budyniowym kremem. Specyficzne jest to, że do ciasta nie dodaje się ani cukru, ani soli. Jest ono neutralne w smaku, co doskonale uzupełnia intensywny krem, który przygotowuje
Trzeci talerzNiby ładna pogoda sprawia, że nie chce się pichcić w kuchni, lecz dzisiaj u mnie było odwrotnie. Zachciało mi się jakiegoś ciasta z jabłkami i ... na szybko zrobiłam kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą. Składniki na ciasto: 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka margaryny do pieczenia (250g) 400g mąki zwykłej 150g cukru Beza
My World by Dagmara Rekpyszne ciasto do kawki-prosty przepis na kruche ciasto,można do niego dodać różne owoce,jagody,utarte jabłka,dżem,ja tym razem użyłam wiśni ze słoika i wyszło pyszne-polecam Składniki : 2,5 szkl mąki, 250 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 żółtka 2 łyżeczki proszek do pieczenia, 100ml śmietany 18% słoik litrowy wiśni
Swojskie jedzonkoTradycyjny sernik królewski z dodatkiem prawdziwej wanilii. Klasyk nad klasykami. Ciasto jest delikatne, puszyste i kremowe. Uwielbiam ten sernik! Do ciasta polecam lampkę pysznego wina Monte Santi . Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 250 g margaryny lub masła 2 żółtka 2,5 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu
VioletoweKucharzenieinformacji innych osób , które już robiły to ciasto jest warte tej pracy...Jak dla mnie i moich córek szału nie było..ale mam w planach upiec jeszcze marcinka z ciasta kruchego i wtedy zobaczymy które lepsze...To ciasto robi się troszkę szybciej, bo jest to ciasto ucierane i ciasto wykłada się łyżką..no,ale i tak tych placków jest troszkę
Moje domowe kucharzeniewykorzystać. Do tego przepisu można użyć absolutnie każdych owoców, pamiętając aby w sumie ich waga była nie większa niż 500 (no 600 g). ps. Śmiało możesz zastąpić ciasto francuskie ciastem kruchym, przepis znajdziesz np. tu Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 500-600 g owoców, u mnie było to dokładnie: 200 g aronii 3 figi 5 śliwek 2 nektarynki 100 g mielonych
greenscarfcukier wanilinowy 1 szkl. cukru kryształu 3 żółtka Masa: 1,5 kg jabłek soczystych 2 łyżki cynamonu Kamis (uważam że jest najbardziej aromatyczny) 2 łyżki brązowego cukru Składniki na ciasto kruche zagnieść i podzielić 2/3 i 1/3. Ciasto 1/3 włożyć do zamrażarki, a 2/3 wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem i zapiec ok 15 min w temp. 160* Przygotować jabłka, które
Moje Słodkie Piekiełkołyżka cukru Wykonanie: Do misy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia (przesiałam ją najpierw), wsypałam cukier, dodałam budyń waniliowy. Wlałam rozpuszczoną margarynę z mlekiem, wbiłam zółtka. Całość zmiksowałam. Przełożyłam ciasto kruche na stolnice silikonowa. Wyrobiłam jeszcze raz ciasto. Wałkowałam i foremką " ludzik" wycinałam ciasteczka. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia kładłam ludziki. Piekłam 15 minut w 170 stopniach. Jeszcze ciepłe obtaczałam
Różowa kuchniaCzas na śliwki! A jak śliwki to ciasta, ciasteczka, knedle, powidła, itd. Dziś proponuję kruche ciasto z wykorzystaniem pysznych śliweczek, ze słodką bezą z kisielem wiśniowym. Mniaaam! Ciasto ze śliwkami i kisielem Składniki: Ciasto: 1/2 kostki zimnej margaryny, łyżka smalcu, 2 łyżki masła, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 4 łyżki mleka
paapilotkaapęczek szczypiorku cienkiego 8 pomidorków cherry sól do smaku przyprawa pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim pieprz czarny do smaku Sposób przygotowania CIASTO: Wszystkie składniki połączyć ze sobą,zagnieść kruche ciasto,owinąć w folię włożyć na 30 minut do lodówki. NADZIENIE: Ser cheddar zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać pokroić w kostkę razem z porem. Boczek pokroić
Wanilia i Kardamondania z rabarbarem. Sezon trwa, a więc na pewno będą inne pomysły. W tym poście dwa placki z rabarbarem i doskonałe racuchy. Mam nadzieję, że skorzystacie z przepisów CIASTO KRUCHE Z RABARBAREM RACUCHY Z RABARBAREM SZYBKIE CIASTO Z RABARBAREM SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyBlueberry Corner by "jagodzianka" Lubię to ciasto. Wyczuwalne kawałki jabłek z dodatkiem cienkiego, kruchego ciasta, potrafią doprowadzić do szaleństwa kubeczki smakowe. Zawsze znika w … Przeczytaj cały artykuł Post Apple Pie (najlepszy placek z jabłkami) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerśmietany 12% kapusta ( u mnie postna z grzybkami) Sposób przygotowania: Wszystkie sypkie produkty dokładnie wymieszaj. Dodaj zimne masło i śmietanę i zagnieć ciasto (nie za długo- gdyż jest to kruche ciasto). Wstaw je na 30 minut do lodówki. po tym czasie rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm i za pomocą szklanki wytnij koła. Napełnij je zimny farszem
Wielki apetytSłodko-kwaskowe, idealne na upały, najlepsze prosto z lodówki. Oprócz walorów smakowych jest jeszcze jeden plus - w postaci efektu kolorystycznego. Ciasto składa się z 4 wartstw, z czego pierwszą (ciasto kruche) z powodzeniem można ominąć. Amatorom tego ciasta polecam wersję z musem brzoskwiniowym, przepis znajduje się TUTAJ lub wersję z musem truskawkowym - TUTAJ Czytaj więcej
bistro mamaDrożdżowe z nutellą już były , więc teraz przeszedł czas na te z ciasta kruchego. Delikatne , wręcz rozpływające się w ustach ciasto , wypełnione po brzegi gorącym czekoladowym kremem i oprószone cukrem pudrem … Do tego szklanka gorącego kakao , albo ulubionej kawy … Czy może być coś lepszego w chłodne , jesienne popołudnie?! Ps. najlepsze prosto z piekarnika , kiedy to gorący krem wręcz
Ostra na Słodkocamembertem i gruszką; suszoną żurawiną i miodem Ostatniego dnia wakacji masło orzechowe kręciłam, w między czasie przecier do słoików pakowałam i ciasto na focaccie zagniatałam..a i jeszcze kruche ciasto kakaowe ze śliwkami i malinami zrobiłam, a na koniec wodą z wiadra się oblałam(kto to wymyślił?!). Intensywnie, a miało być leniwie, ale miło było, szczególnie w towarzystwie
More food, love and dreamsPyszny sernik z ciastem kakaowym według przepisu mojej Teściowej. Świetne ciasto na każdą okazję :) SKŁADNIKI (blacha 40x25cm) Kruche ciasto kakaowe: 500g mąki pszennej 300g masła 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Masa serowa 1,20kg półtłustego twarogu w kostce 8 jajek 300g cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 200g
Moje Kuchenne Rewelacjegalaretka brzoskwiniowa - 1 opak galaretka agrestowa - 1 opak WIERZCH CIASTA galaretka truskawkowa - 1 opak maliny leśne banan - 1 szt listki mięty PRZYGOTOWANIE: CIASTO Wszystkie składniki przełożyć do miski, zagnieść kruche ciasto, odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie formę na tartą o wymiarach 27 cm, posmarować tłuszczem, wyłożyć ciastem, nakłuć ciasto widelcem, włożyć do piekarnika, piec 25 minut
Kuchnia Danusiniej udział. Tym razem "na kulinarnej tapecie" tarta na słodko . Macie formy do tarty? Jeśli tak, to zapraszam do wspólnego pieczenia ..każdy uczestnik piecze tartę jaką chce ..z ciasta kruchego, biszkoptowego ..a może jeszcze z innego ciasta? oczywiście tarta ma być na słodko ..z owocami lub bez ..z dowolną masą itp. Zasady akcji: - pieczemy od piątku do poniedziałku - publikujemy wpisy
Grunt to przepis!