kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:163/648)

Makowiec na kruchym spodzie z bezą kokosową! Najlepszy! 215

Przepyszne połączenie czekoladowego kruchego ciasta, maku z bakaliami, dopełnionego bezą kokosową, oblaną czekoladą z figami ;-).... Czego chcieć więcej ;-))) ? Składniki: na ciasto: - 2 szklanki mąki - 20 dag masła - 3/4 szklanki cukru - 3 jajka - 4 łyżki cukru - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2 czubate łyżki kakao Zagniatamy szybko ciasto wykładamy blaszkę , ciasto wstawiamy do nagrzanego pieca, podpiekamy 10 minut. Masa makowa: - gotowa

SMYKWKUCHNI
Tarta z marcepanem i grapefruitem. 142

duże i nie za małe ,takie , żeby mieściły się w buzi .Kawałki umieścić na sicie i wstawić do lodówki na dobę. Soku ,który ścieknie nie wypijamy ,wykorzystamy go do ciasta. Kruchy spód. 235g mąki pszennej 50 g mąki krupczatki 85g cukru pudru 125g masła 1 jajko 4 łyżki soku z grapefruita Warstwa marcepanowa. 300g marcepana do ciasta 1 jajko(...)białka Spód. Wszystkie składniki na kruchy spód szybko zagniatamy ,wylepiamy dno foremki ,u mnie tortownica 24cm i wstawiamy do zamrażalnika na 35 min. Pieczemy 15 min. w temp.180 bez nawiewu i 2-3 min z nawiewem. Ciasto studzimy  i przygotowujemy  masę marcepanową. Kostkę marcepana kroimy na kawałki i miksujemy z jajkiem do uzyskania jednolitej masy, ja lubię lekko

Kulinarny karnet Christophera
Tarta ze szparagami 138

Wybór padł na tartę, bo takiej jeszcze nie przygotowywałam. Postanowiłam więc spróbować. Tarta wyszła pyszna, delikatna, łagodna i puszysta. Zagłębiając się w lekturze starej książki kucharskiej przeczytałam jak przygotowywać kruche ciasto i w niej polecano przygotowywać je z mąki krupczatki, akurat byłam w polskim sklepie i taka mąka wpadła mi w oko, postanowiłam ją kupić i przygotować ciasto opartej(...)niej. Mąka ta idealnie nadaje się do tego typu wypieków, a pewnie jeszcze lepiej do kruchych i delikatnych ciasteczek (muszę to koniecznie wypróbować!) - ciasto jest bardzo lekkie, delikatne i kruchutkie. W połączeniu ze szparagami, które są bardzo subtelnym warzywem, dają wspaniały efekt. Polecam!  Ciasto: 180g mąki krupczatki 120g masła szczypta soli 1 jajko Farsz: duży pęczek zielonych szparagów kilka

Codzienne Gotowanie
Kruche babeczki kakaowe z kremem karmelowym 157

nałapać kilogramów staram się je piec rzadziej, żeby nie kusiły. Tym razem jednak jak zobaczyłam przepis na tej stronie , postanowiłam je koniecznie upiec, bo byłam bardzo ciekawa połączenia kakaowego kruchego ciasta z kajmakiem.  Wyszły przepyszne. Delikatne, kruche o wspaniałym połączeniu dwóch smaków. Wprawdzie krem wyszedł mi troszkę rzadszy, ale to w niczym nie ujmuje babeczkom :-) Z podanego przepisu wychodzi(...)margaryny 2 żółtka 1/3 szklanki cukru pudru Sposób wykonania babeczek Odjąć 3 łyżki mąki pszennej i w to miejsce dołożyć 3 łyżko kakao. Z podanych składników zagnieść szybko jednolite ciasto. Foremki do babeczek wysmarować rozpuszczonym masłem lub margaryną i wylepić ciastem. Gotowe babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 11 minut ( gdy foremki są małe) lub 13 minut ( gdy foremki

Na słodko lub wytrawnie
Mazurek makowy 166

Święta w pełni .. :) Pomiędzy żurkiem a jajem, kiełbasą a szynką trzeba także znaleźć czas na odrobinę słodyczy ! Mazurek to obowiązkowa propozycja na wielkanocne dni.  Przygotowany na kruchym cieście z makiem, bakaliami otulony kakaową polewą... palce lizać :) Składniki: Ciasto: szklanka mąki pszennej 150 g margaryny do pieczenia pół szklanki cukru pudru 2 żółtka Masa makowa: 250 g maku szklanka mleka(...)również posiekane orzechy i proszek do pieczenia Białka które nam pozostały ubijamy na pianę i dodajemy na sam koniec delikatnie mieszając z pozostałymi składnikami. Na upieczony kruchy spód wykładamy przygotowaną masę. Wkładamy ciasto  do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez 30 minut. Przygotowujemy polewę: w rondelku rozpuszczamy margarynę. Dodajemy kakao cukier i mleko. Wszystko podgrzewamy mieszając

Taste Therapy
Rurki z bitą śmietaną 191

musiałam zrobić sama :). W moim domu rodzinnym nigdy nie gościły, ale tak wszystkim posmakowały, że zagoszczą na pewno jeszcze nie raz. Bo czy może być coś lepszego niż obłędnie kruche ciasto z lekką bitą śmietaną? Jest z nim trochę zabawy, ale naprawdę warto. Składniki: ok 500 g mąki 250 g margaryny 250 ml śmietany 18% jajko cukier do posypywania

Cynamonowe szczęście
Banoffee na spodzie z pełnoziarnistych herbatników 352

małe dojrzałe banany - sok wyciśnięty z 1 cytryny   - 300 ml śmietany 30 % Wykonanie: Herbatniki dokładnie rozdrobnić i połączyć z roztopionym masłem. Wyłożyć formę do tart przygotowanym "kruchym ciastem na szybko". Cukier rozpuścić w rondlu i delikatnie podgrzewać, aż zacznie zmieniać barwę na brązową. Następnie dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż zgęstnieje. Zdjąć rondel z ognia, wystudzić. Pokrojone(...)plastry banany skropić sokiem z cytryny, ułożyć na blaszce z kruchym spodem i polać warstwę bananów karmelem. Ciasto odstawić do lodówki do czasu aż karmel zgęstnieje . Przed podaniem posmarować ciasto warstwą ubitej śmietany

Kuchenne syntezy
Sernik lekko migdałowy z malinami 403

Przepyszny sernik na tradycyjnym kruchym spodzie z wilgotną masą serową, malinkami i płatkami migdałów. No i czego chcieć więcej??? Przepis od Doroty . Składniki na formę o wymiarach 30x23 cm. Ciasto kruche: 150 g mąki pszennej; 2 łyżki cukru pudru; 100 g zimnego masła lub margaryny; 1 żółtko; 1 łyżka bardzo zimnej wody; Mąkę i cukier puder przesiać przez sito, dodać(...)Schłodzone ciasto rozwałkować, przełożyć do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem  i podpiec w temperaturze 190st.C przez około 15-20 minut na lekko złoty kolor. Ciasto wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. W tym czasie przygotować masę serową. Masa serowa: 1 kg zmielonego półtłustego białego sera;  100 ml śmietany 30% lub 36%; 5 dużych jajek

In my kitchen
Ciasto z rabarbarem 113

Składniki na kruchy spód: -1,5 szklanki mąki -0,5 szklanki cukru pudru -10 dkg margaryny -1 jajko -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -aromat Z podanych składników zagniatamy ciasto.    Składniki na biszkopt: -3 jajka -3 łyżki cukru -2 łyżki mąki ziemniaczanej -2 łyżki mąki pszennej -2 łyżki oleju -aromat Do tego oczywiście kilka pędów rabarbaru.     Rabarbar(...)minuty do wrzącego syropu ugotowanego z jednego litra wody, jednej szklanki cukru i pół łyżeczki kwasku cytrynowego.     Rabarbar wyjmujemy z syropu i odsączamy.    Kruche ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Na spód możemy wyłożyć cienką warstwę dżemu.    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i miksujemy. Dodajemy

Maminek kulinarny
Tarta z truskawkami 339

zrobiłam wtedy modyfikację tarty z Kwestii Smaku .  Moja wersja była na biszkopcie.  Ponieważ akurat zbliżały się urodziny syna, pomyślałam, że wersja na kruchym będzie idealna zamiast tortu.  Miałam rację.  Niestety ciasto miało jedną wadę - za szybko się skończyło.     Składniki: ciasto: 200 g mąki 2 łyżki cukru pudru 100 g zimnego masła 1 jajko(...)waniliowego 250 ml śmietanki 30%   truskawki (ok 500 g)   Wykonanie: Mąkę, cukier i masło posiekać, aż utworzą się grudki.  Dodać jajko i wanilię i szybko zagnieść krucha ciasto (ja robiłam to wszystko w robocie).  Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na 30 minut.  Wyjąc ciasto, rozwałkować tak, aby miało średnicę kilka cm większą

Sto kolorów kuchni
W klimacie nieświątecznym: tarta ze śliwkami 164

Wiem, że sezon na śliwki się skończył. Ale jak dobrze poszukacie, to z pewnością jeszcze gdzieś się jakieś znajdą. A jak nie, można naruszyć zmrożone zapasy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na dzień dobry - sernik ze śliwkami pod czekoladową chmurką 244

Ciasto jest pyszne, lekkie i puszyste, dojrzałe śliwki dodają smaczku słodyczy sernika i śmietanowo czekoladowej pianki, a kruchy spód przełamuje w ciekawy sposób puszystość i delikatność całej reszty. Ciasto kruche: 150 g mąki (ja użyłam pszennej pełnoziarnistej) 50 g cukru 80 g masła 1 łyżeczka kakao 2 łyżki jogurtu naturalnego Wszystkie składniki połączyć ze sobą, uformować kulę i jeśli mamy

Cynamonowe szczęście
CIASTECZKA SEROWE Z RABARBAREM 133

Kruche, maślano - serowe mini tarty. Z nadzieniem z rabarbaru i własną konfiturą truskawkową. Zamiast rabarbaru można użyć innych owoców: truskawek, śliwek, moreli, jabłek... Polecam również moje   rożki maślano serowe z jabłkami. Składniki na ciasto: na około 20 talaretek o szerokości 15cm. 125 g sera śmietankowego 125 g masła 1 cukier wanilinowy 2 łyżki cukru 150 g mąki pszennej(...)stopni piekarnika. Piekłam około 25-30 minut. Posypałam płatkami migdałowymi lub cukrem pudrem.   Smacznego! A jeśli lubicie rabarbar to zajrzyjcie tu: * ciasto z rabarbarem czerwoną porzeczką i maślanką * kruche ciasto z rabarbarem * ciasto z rabarbarem i truskawkami   * ciasto drożdżowe z rabarbarem

potrawyregionalne
Ciasto z truskawkami i rabarbarem 229

mąki 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia rabarbar truskawki Kruszonka: 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 1 łyżka cukru Ja rabarbar poddusiłam, tak jak robię to do ciasta kruchego. Obieram go, kroję, wrzucam na rozgrzaną patelnię, posypuję cukrem (1/2 szklanki), duszę 2 minuty (chodzi o to żeby puścił sok), przekładam na durszlak, studzę. Białka oddzielamy od żółtek, masło(...)końcu masło. Wszystko miksujemy na gładką masę. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy. Na wierzchu układamy pokrojone na połówki truskawki i podduszony rabarbar. Owoce troszkę wciskamy w ciasto. Mąkę, masło i cukier mieszamy, ugniatamy, jak masło nam się trochę rozpuści i kruszonka będzie się lepiła, to posypujemy nią ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut

kruche babeczki
Sękaczek- kurche ciasto z jabłkami i orzechami 699

się ta orzechowa pierzynka na wierzchu. Co prawda ciasto nie ma nic wspólnego z sękaczem, ale warto pokusić się o jego zrobienie.  Kruche blaty są przełożone masą jabłkową, do tego warstwa orzechów. Połączenie smaków idealne ;) Ciasto nie jest skomplikowane, a efekt końcowy jest bardzo fajny. Moim gościom smakowało bardzo! :D Składniki: Ciasto: 400g mąki pszennej 250g margaryny 2 łyżki(...)wykładamy resztę masy jabłkowej. Na wierzch kładziemy trzeci blat i smarujemy go polewą orzechową. Odstawiamy do schłodzenia. Gotowe! Życzę smacznego! :) Przepis znaleziony na stronie Śladami Słodkiej Babeczki . Delikatnie zmodyfikowałam kruche ciasto

Czerwona Porzeczka