Dzisiejsza moja propozycja na ciasto jest skierowana do smakoszy orzeszków i szarlotek. Połączenie jabłek z masą orzechową i polewą miodowo- migdałową, na pewno zastąpi w moim domu, zwykłą szarlotkę :) Tarta jest niezwykle krucha,wielka pychotka i..... bardzo szybka znika z foremki ;) Do tarty potrzebne jest : 900 g jabłek prażonych ze słoika ( można oczywiście użyć jabłek świeżych - wtedy potrzebnych nam będzie(...)mąki jajko 2 łyżki bułki tartej Polewa: 80 g miodu 50 g śmietany 20 g masła 80 g posiekanych migdałów łyżeczka mąki Przygotowanie ciasta : Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, formujemy w kulę i wkładamy na 30 min. do lodówki. Ciastem wykładamy spód i boki foremki ( średnica 26 cm) W przepisie tak nie ma , ale ja podpiekłam na złoty
Różne smaki w kuchnitakim przypadku podajemy ciepłe gruszki z ciepłym winnym sosem. Sam sos (po uprzednim odcedzeniu przypraw) gotujemy aż zredukuje się do pożądanej konsystencji. Przygotowanie ciasta ( następny dzień) Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g krupczatki 90 g cukru pudru 220 g zimnej kasi/masła 2 żółtka 30 ml lodowatej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu(...)malin( lub innych owoców) 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej( może być tez mąka ziemniaczana) cukier puder Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy, dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3, zawijamy w folię, schładzamy w lodówce przez 1h. Na rozwałkowany spód ciasta sypiemy pokruszone ciasteczka amaretto, a następnie pokrojone gruszki. Przykrywamy drugim blatem ciasta. W górnym blacie ciasta, foremkami wycinamy dowolne kształty
Mia Cucina Sofietaszybko wyrabiamy ciasto, wykładamy na małą blaszkę (29x23cm). Schładzamy w lodówce na czas robienia bezy. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Na kruche, schłodzone ciasto wykładamy dżem porzeczkowy, na wierzch bezę. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 30 minut
Gotowanie moimi oczamiPrzepis na kruche ciasto dostałam od mojej babci. Można z niego robić małe ciasteczka, ale także spody do innych ciast - sernika czy tarty ( np. takiej jak ta ). To jeden z najbardziej podstawowych przepisów i na pewno przyda się do przygotowania domowych wypieków. Składniki: 0,5 kg mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 200 g masła (margaryny
CiastkozercyCiasto kruche na blaty,ciasteczka,babeczki itp. Składniki : 0,5 kg mąki pszennej 25 dkg margaryny ( najlepiej Palmy ) 13 dkg cukru 2 żóltka 1 dkg amoniaku 25 ml letniego mleka cukier waniliowy otarta skórka z cytryny odrobina przyprawy Kurkuma ( dla koloru ) Sposób wykonania : Mąkę przesiać przez sito na stolnicę. W mące zrobić dołek,dodać do niego pozostałe składniki i wszystko(...)wstawić na kilkanaście minut do lodówki. Po schłodzeniu możemy je wałkować na blaty,ciasteczka i wygniatać z niego babeczki. Piec na złoty kolor w temperaturze 200 C. Ciasto to jest bardzo kruche
Przepisy i porady kulinarnekrucho drożdżowych pasztecikach zostało mi trochę zarobionego ciasta. Jak pisałam, resztka ciasta została wykorzystana „na słodko”. Zrobiłam ciastka krucho drożdżowe z marmoladą. Na paszteciki przygotowałam ciasto z 1kg mąki, poniżej przepis zmniejszony o połowę. Składniki : - 1/2 kg mąki pszennej luksusowej (typ 550) + do podsypywania - 17,5g drożdży instant (lub 35g świeżych) - ¼ łyżeczki proszku do pieczenia - 200g(...)rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem demerara). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 15-20 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Ciastka krucho drożdżowe z marmoladą to propozycja nie tylko na wykorzystanie pozostałości ciasta po pasztecikach. Ciastka są pyszne, więc warto je zrobić nie czekając „na okazję”. Okazją niech będzie trwający karnawał. Z tego samego ciasta można zrobić
mojewypiekiinietylkoskończy oceńcie sami. Zapraszam... Skala smaku 8/10 udało mi się zrobić tylko jedno zdjęcie, gdyż mała blaszka w otoczeniu łasuchów poszła migiem. Przepis "Moje wypieki"pod nazwą "Kruche ciasto milionera" Składniki na kruchy spód: 175 g mąki pszennej 125 g pokrojonego w kostkę masła 50 g brązowego cukru (można użyć cukru pudru) Posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia(...)zbyt gesta, dodawać masła, lecz ostrożnie, by nie przesadzić. W ten sposób polewa po ostudzeniu w lodówce będzie gładka - moja taka super gładka nie była;) Po wylaniu ostatniej wastwy ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin
Kubki smakuCiacho proste i szybkie do zrobienia , udaje się zawsze , smakuje też raczej wszystkim , chyba że ktoś woli słone " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : pół -kruche ciasto : 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka) 250 g masła lub margaryny, zimnego 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru
Ogrodnik w podróżyzimowym. Maślane i chrupiące, doskonałe do kubka mleka, herbaty lub kakao... Zima i święta to również smaki. Jednym z tych smaków jest m arcepan . Postanowiłam dodać go do ciasta na kruche ciasteczka. Ciasteczka zyskały ciekawy migdałowy smak i aromat. Marcepanowe gwiazdki , obficie oprószone cukrem pudrem, imitować będą śniegowe gwiazdeczki. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 90 g marcepanu 100 g masła o temperaturze(...)malakserze ( ja użyłam malaksera ). Do masła z marcepanem dodać jajka oraz mąkę - szybko wymieszać/zagnieść składniki. Ciasto będzie dość luźne, należy przenieść je na folię spożywczą, oprószyć mąką, zawinąć i schować do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto wałkować na grubość około 0,5 cm. Wykrawać dowolne kształty, choć
kolorowotorcikowoalbo kupny dobrej jakości (100% owoców). Na rynku natomiast jest zatrzęsienie borówek, które Tosia uwielbia całym swoim małym jestestwem. Zatem ciasto borówkowe to w tej chwili propozycja idealna. Zapraszam! Kruche ciasto z borówkami 2,5 szkl. mąki pszennej 250g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru kokosowego lub syropu klonowego 5 żółtek 2-3 łyżki śmietany(...)Przez pierwsze 20 minut piec je z góry i z dołu, następnie przełączyć piekarnik na grzanie tylko z góry i piec kolejne 20 minut. Spód tego ciasta jest dość suchy, jak to przy kruchym, ale farsz jagodowy nadaje całości cudownej i słodkiej wilgoci. Dla mnie to smak końca lata podobnie jak pierwsze szarlotki. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkopachnąca. Smakuje jak najlepszy, tradycyjny glutenowy wypiek. Smakowała wszystkim bez wyjątku! Tutaj jednak nie radze zbyt dużo eksperymentować z mąkami, bo ciasto będzie się bardzo kruszyć. Ja do kruchego ciasta użyłam niezawodnej do tego mieszanki Nutrifree Mix per dolci. Przepis zaczerpnięty od Doroty z bloga Moje Wypieki. SKŁADNIKI: ciasto: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutrifree
Kuchnia bezglutenowajajko Kruche ciasteczka pieczone z miłości Wykonanie Zimne masło kroimy w mniejsza kawałki i umieszczamy w misce. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy. Najlepiej użyć do tego siekacza do kruchego ciasta. Jeżeli nie macie takiego sprzętu można ciasto wyrobić w rękach tylko niezbyt długo żeby nie rozgrzać masła. Kruche ciasteczka pieczone z miłości Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, owijamy ją folia(...)wyjmujemy ciasto z lodówki, odrywamy po kawałku i wałkujemy na grubość ok 3-5 mm. Następnie wykrawamy dowolne kształty. Ja wykroiłam kółka szklanką a później w każdym ciastku odcisnęłam wzór specjalnym stempelkiem do ciastek. Kupiłam go jakiś czas temu w sieci i zapomniałam o nim. Wyleżał się swoje w szufladzie kuchennej aż wreszcie postanowiłam go przetestować. Kruche ciasteczka pieczone
Pyza i Surówkazdefiniować jako obrzydliwie słodkie wydawało się najdoskonalszym deserem. Teraz, kiedy pora już umierać, wolę bardziej wyważone smaki - stąd pomysł na stworzenie ciasta o smaku chałwy, które nie będzie ulepkiem. Kruche ciasto: szklanka mąki 100 g masła 1-2 łyżeczki cukru pudru szczypta soli jajko/pół szklanki zimnej wody Masa serowa: 500 g zmielonego sera 200 g chałwy waniliowej pół szklanki(...)chałwę można zmiksować lub pokruszyć ręcznie na mniejsze kawałki i delikatnie wymieszać z resztą. Wylewamy na przygotowany kruchy spód i wkładamy do piekarnika na 50-60 minut w 170 stopniach. Co istotne, na dół piekarnika wstawiamy naczynie z wodą, przez co ciasto powinno wyjść bardziej wilgotne w smaku. Śmietankę i resztę pokruszonej chałwy przeznaczonej na polewę mieszamy
sama złodyczProste, kruche ciasto z jabłkami. Takie proste, niewyszukane a takie jedyne w swoim rodzaju. Czy jest ktoś, kto nie lubi szarlotki?! Nie sądzę. Dzisiejsza szarlotka jest tak zwaną szarlotką sypaną. Jest ekspresowa w wykonaniu. Jest przepyszna, krucha, soczysta… Zakochałam się w niej podczas ostatniej wizyty w Polsce. Nie omieszkałam prosić o przepis. Składników na ciasto nie zagniatamy. Lekko łączymy
Made By Mom And SonDziś mam dla Was kolejny przepis na niesamowicie łatwe i smaczne ciacho! Intensywnie kokosowe … delikatne … niesamowicie kruche … a wyglądem przypominające znanego wszystkim i lubianego przez większość Pleśniaka . Robi się je błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znika! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka krupczatka – 3 szkl * cukier puder – 0,5 szkl * margaryna – 250 g * żółtko
Ostra na Słodko