kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:153/648)

Tarta orzechowo czekoladowa na niedzielę 106

czekoladę. Do dużej miski wbij jajka, dodaj cukier, golden surop, roztopione masło, wanilię i whisky. Wymieszaj trzepaczką balonową. Dodaj orzechy i czekoladę, wymieszaj łyżką i wyłóż na ciasto. Ponieważ ciasto kruche jest na proszku nie trzeba jego podpiekać. Zawiń brzegi ciasta do środku. Ja próbowałam utworzyć falbankę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 55 minut. Wyjmij tartę z piekarnika

codojedzenia
SERNIK KRAKOWSKI 167

Tradycyjny sernik na kruchym spodzie, ozdobiony kratką i polany lukrem. SKŁADNIKI Ciasto: (forma 24 x 24 cm) 40 dag mąki 20 dag masła szklanka cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% 2 żółtka Sernik: 1kg białego sera (najlepiej  trzykrotnie zmielonego) 1szklanki cukru cukier waniliowy 2 budynie waniliowe lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka

RAROSSA
CIASTKA ZEBRA (BARDZO KRUCHE) 185

Bardzo kruche ciasteczka z kakao i wanilią. Recepturę na ciasto kruche użyte do wyrobu ciastek, dostałam od koleżanki z Turcji. Inne wypieki z "zebrowym" wzorem: - Sernik zebra - Babka zebra (tradycyjna) - Babka zebra (pomarańczowo-kakaowa Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię

Przepisy Aleksandry
Tartaletki z dynią i jarmużem 84

Idealne na obiad czy kolację. Skorzystałam z ciasta, które pozostało mi z innej tarty.  Zamiast kruchego można użyć też francuskiego.         Składniki: 300 g ciasta kruchego (u mnie z tego przepisu) 2 jajka 4 - 5 łyżek śmietany 18 % sól, pieprz 100 - 150 g dyni 1  liść jarmużu   Wykonanie: Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć

Sto kolorów kuchni
Sernik z twarogu na kruchym spodzie 323

cukier i mleko. Z białek ubijamy sztywną pianę, mieszamy z masą, dodajemy pozostałe składniki. Wylewamy na podpieczone ciasto.  Łączny czas pieczenia: 60 minut, temp. 200 stopni C. Na kruche ciasto: - 3/4 szklanki mąki - 3 łyżki masła - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka jogurtu - żółtko Zagniatamy ciasto, schładzamy w lodówce 30 minut. Wykładamy tortownicę, podpiekamy w piekarniku około

SMYKWKUCHNI
Sernik (z wiaderka) na kruchym spodzie z polewą czekoladową 594

ciasto. Wiem, że prawdziwy ser a ten gotowy do serników to dwie różne rzeczy, ale jestem w 100% zadowolona z efektu. Sernik tylko nieznacznie opadł nie tracąc na wysokości. Kruche ciasto, delikatny ser i polewa czekoladowa to cudowny zestaw, który zasmakuje niejednemu łasuchowi ;) Serdecznie zapraszam! Sernik z wiaderka na kruchym spodzie z polewą czekoladową  ciasto: 200g mąki 100g cukru

Tagebuch po polsku
Rolada makowa 176

Słówko z Wikipedii: Makowiec, także makownik lub strucla z makiem – ciasto (najczęściej drożdżowe, rzadziej kruche) zawijane z masą z maku lub z masą makową na biszkopcie. Typowe danie wigilijne w kuchni polskiej. Mak na masę płucze się i parzy lub moczy przez noc, a potem krótko gotuje przez kilka minut aż do miękkości. Ugotowany i osączony(...)masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 4-6 łyżek śmietany 18% Dodatkowo: polewa czekoladowa orzechy drobno posiekane puszka gotowego maku Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto wstawić je na 30 minut do lodówki. Po 30 minutach ciasto wyjąć podzielić na 2 części, każdą część rozwałkować. Masę makową równo rozłożyć na oba ciasta i zawinąć w rulon

Pychotkaaa
SZARLOTKA Z JABŁKAMI I BEZĄ 97

różni  szarlotka  od jabłecznika?  Niektórzy twierdzą że to jest to samo. Ale tak nie jest. Pomiędzy szarlotką a jabłecznikiem jest pare różnic. Szarlotka  to rodzaj ciasta kruchego lub półkruchego i niekoniecznie musi być z jabłkami, równie dobrze można dodać do niej inne owoce np: morele, śliwki, wiśnie czy truskawki. Podawana jest wyłącznie na zimno. Jabłecznik(...)natomiast może mieć tylko jabłka, jak sama nazwa wskazuje, a ciasto może być inne niż kruche lub półkruche, może być francuskie, bezowe, biszkoptowe lub drożdżowe. Jabłecznik podaje się na zimno i ciepło. SKŁADNIKI: Ciasto: - 3 szkl. mąki samorosnącej (mąka samorosnąca jest to gotowa już mąka do wypieków z dodatkiem proszku do pieczenia i sody)  Jeżeli takiej mąki nie macie

Rita creative
Galette z jabłkami, orzechami włoskimi i żurawiną 157

Galette to rodzaj kruchego ciasta używanego w kuchni francuskiej, na słodko lub wytrawnie. Do przygotowania takiej rustykalnej tarty, nie potrzeba formy, wystarczy rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia i przełożyć na blaszkę. Ułożyć jabłka i resztę składników, następnie brzegi zawinąć na wierzch. Łatwe… prawda? Bez wysiłku i jakichkolwiek umiejętności kulinarnych można stworzyć coś wyjątkowo pysznego. Szczerze polecam Składniki: Ciasto

Oryginalny smak
Prosty placek z jabłkami. 143

też tradycyjnie cynamonu. Jednak gdy ktoś lubi inaczej, może cytrynę zastąpić tym złotym proszkiem.  I w taki to szybki i łatwy sposób uzyskujemy  smaczne, bardzo  kruche ciasto z dużymi kęsami jabłek

Dieta moja pasja
Pleśniak i moja pierwsza idealna beza 147

przypadek przypomniałam sobie o nim przeglądając mój stary zeszyt z przepisami poszukując pomysłu na weekendowe ciasto. Stary przepis mojej mamy minimalnie zmodyfikowałam w trakcie robienia ciasta. Wierzchu nie posypałam kruchym ciastem dzięki czemu piana z białek nie opadła, a powstała piękna bezowa skorupka.  Pierwszy raz wyszła mi taka idealna beza. Moje dwa wcześniejsze podejścia do bezy , (miała być Pavlova(...)były totalną klapą, więc dałam sobie spokój.  Okazuje się, że do bezy trzeba mieć cierpliwość. Bezy trzeba się nauczyć. W końcu wyszła mi beza idealna - chrupiąca i krucha na zewnątrz, miękka,ale nie gumowata w środku. PLEŚNIAK z BEZĄ Składniki: 4 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek 250 g masła

Bon appetit mon amie
Sernik wiejski 335

cukru Masa serowa: 200g masła 220g cukru 4 łyżki cukru waniliowego Wanilia 5 żółtek 70g mąki 1kg twarogu 3 krotnie mielonego 5 białek karmel, czekolada, orzechy laskowe Sposób przygotowania: Kruche ciasto : Mąkę, masło, cukier i wanilię wsypujemy do miski i mieszamy robotem kuchennym na najniższych obrotach. Następnie wbijamy jajko i dodajemy żółtko i nadal miksujemy. Gdy ciasto będzie zaczynało się(...)się zbytnio nie napowietrzył. Do masy serowej przesiewamy mąkę i mieszamy łopatką. Ostatnią czynnością jest ubicie na sztywno piany z białek i dodanie jej partiami do ciasta. Masę wylewamy na upieczony kruchy blat i pieczemy 60 minut w 200`C Ja po około 30 minutach przykryłam wierzch ciasta folią aluminiową, aby się przesadnie nie przypiekło. Sernik studzimy w piekarniku, lekko

Słodkie Przyjemności
Sernik czekoladowy z mascarpone na kruchym cieście czekoladowym 165

s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SERNIK CZEKOLADOWY Z MASCARPONE NA KRUCHYM CIEŚCIE CZEKOLADOWYM Składniki na kruchy spód: - 1 żółtko - 1 łyżka wody - 2 łyżki kakao - 150 gram mąki krupczatki - 100 gram masła - 50 gram cukru muscovado Przygotowanie spodu: Żółtko roztrzepujemy, dodajemy

Życie zamknięte w smaku
Migdałowa tarta z gruszkami 207

Kruchy migdałowy spód i soczyste gruszki w delikatnym śmietankowym kremie z dodatkiem aromatycznego likieru amaretto...  Dla mnie to połączenie doskonałe . Ciasto nie zawiera ani grama mąki, więc jest całkowicie bezpieczne dla wszystkich unikających glutenu. Dodatkowym plusem jest fakt, że przygotowanie tego pysznego deseru nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych i na pewno uda się każdemu. Wypróbujcie koniecznie! Ciasto

maniapieczenia
Makosernik czyli ciasto makowo-serowe 235

tworzeniu kruchego spodu proponuję Wam zajrzeć na porady , by nie wyszedł za twardy. Makosernik można dowolnie udekorować, czy to polewą, czy innymi dobrociami. Ja przygotowałam mus malinowy. Smacznego! Składniki [CIASTO KRUCHE]: 20 dag mąki pół kostki masła lub margaryny 10 dag cukru pudru 1 żółtko Wykonanie: Mąkę przesiewamy, siekamy ze schłodzonym masłem i cukrem. Dodajemy żółtko, szybko wyrabiamy ciasto

psgotujemy
Tarta kakaowo chałwowa 112

Kruchy spód, kremowa góra i kropeczki czekoladowe, to zapewne połączenie wyjątkowe. Chałwy smak tu dominuje, a kakao mu wtóruje. Kamyczki w masie się zatopiły i wzór na tarcie utworzyły. Słodkości takiej jak się spróbuje to "Niebo w gębie" się poczuje. Składniki na formę o średnicy 30 cm: ciasto:  200 g masła, 400 g mąki, 1 jajo, 3 płaskie(...)śmietanki 30 %, 200 g chałwy waniliowo kakaowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 opakowanie budyniu, 40 g 40 g kamyczków czekoladowych DECORADA Delekta. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy, w razie potrzeby dodajemy łyżkę wody, lub mąkę. Ciasto przenosimy do formy i  dokładnie wylepiamy dno i ścianki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki

Moniki Smakołyki