kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:148/648)

Makowiec japoński 204

mnie na stole zrobił furorę, więc polecam nie tylko na świąteczny czas, ale także na niedzielę lub imprezy okolicznościowe, no chyba, że nie przepadacie za makiem :D Ciasto kruche: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2-3  żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: 500 g maku 4 jabłka 6 płaskich łyżek kaszy(...)pieczenia Lukier: 1 białko cukier puder sok z cytryny Wykonanie: Składniki na ciasto siekam, szybko zagniatam, zawijam w folię i wstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę. Jeśli ciasto będzie zbyt kruche należy dodać odrobinę śmietany.  Mak zaparzam, odcedzam na sicie i mielę 3-krotnie. Masło ucieram z cukrem, dodaję żółtka i zmielony mak. Jabłka obieram i ścieram

Ciasteczkowy Potwór
Bardzo kruche faworki. Najlepszy przepis! 170

roku można zaszaleć i nie liczyć kalorii. Tłusty czwartek nie może się odbyć bez faworków i pączków. Dziś przedstawiam najlepszy przepis jaki znam na wyjątkowo kruche i bardzo smaczne faworki. Dlaczego wyjątkowe?...bo są lekkie, pełne pęcherzyków powietrza i co najważniejsze bardzo pyszne. Szybciutko znikały z talerza. W trakcie przygotowywania, znów trzeba było pójść na kompromis i połowę przygotować bardzo(...)śmietanę i ocet.  Bardzo dokładnie zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto "bijemy" ze wszystkich stron drewnianym ubijakiem - kulą przez około 10 minut. Dzięki temu ciasto będzie niezwykle krucheCiasto dzielimy na porcje i rozwałkowujemy na blacie delikatnie posypanym mąką.  Ciasto kroimy na paski, następnie równoległoboki. Po środku robimy małe nacięcie i przekładamy jeden koniec przez otwór

Pan i Pani Smith w kuchni
Czy z tej mąki będzie chleb? 153

kluskowe 500 Wrocławska – ciasta drożdżowe, francuskie, półfrancuskie, naleśniki, zupy, sosy 500 Poznańska – ciasta kluskowe, pierogowe, na pizzę, zasmażki, sosy 500 Szymanowska – cista drożdżowe, piaskowe, parzone, kruche, kluskowe 500 Krupczatka – ciasta kruche, półkruche, parzone, makaronowe 550 Luksusowa – cista drożdżowe i smażone 750 Chlebowa- chleb, pieczywo 950 Bułkowa – pieczywo 1400 Sitkowa – pieczywo 1850 Graham – pieczywo pełnoziarniste 2000 Razowa – pieczywo, ciasta pełnoziarniste Maki

Pyry na Gaz
tartaletki z mascarpone i czarną porzeczką 127

Najczęściej robię je z budyniem i owocami ale tym razem postanowiłam wykorzystać zapas serka mascarpone.To był strzał w dziesiątkę, bo lekkie i kremowe nadzienie doskonale komponowało się z kruchym mocno kakaowym ciastem. Całość przełamałam dżemem(...)czarnej porzeczki, którego kwaśna nuta dodała tym ciastkom charakteru. Spody tarteletek zawsze smaruję czekoladą, dzięki temu nie muszę się martwić, że odmiękną od nadzienia. Składniki na 6 sztuk na kruche ciasto: 130 g mąki 20 g ciemnego kakao 100 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka  szczypta soli  na nadzienie: 250 g serka mascarpone 100 ml schłodzonej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Mazurek pierrot-lion 136

Mazurek robiłam po raz pierwszy w życiu. Zawsze wydawało mi się, że takie ciasto, to nie ciasto. No bo jak może smakować zwykłe kruche ciasto z jakąś tam masą, bez żadnej wkładki i innych wizualnych polepszaczy? A może smakować i to wybornie, o czym przekonałam się na własnej skórze i teraz żałuję, że tak późno. Jeśli więc macie jakieś obiekcje(...)Masa: 1 opakowanie czekoladek pierrot - 100 g 6 batonów lion 6 łyżek mleka Do dekoracji: biała polewa suszone morele daktyle kandyzowana skórka cytrynowa Wykonanie: Składniki na kruchy spód siekam, zagniatam kulę ciasta, zawijam w folię spożywczą i wkładam na godzinę do lodówki. Rozwałkowuję na prostokąt na blaszkę o wym. 24x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na  obrzeże ciasta

Ciasteczkowy Potwór
Kruche ciasto z pyszną pianką i malinami 96

Dostałam ten przepis od koleżanki Izy, tak zachwalała to ciasto, że od razu musiałam sprawdzić.Wyszło rewelacyjnie, bardzo kruche, pyszne i delikatne ciasto. Ciasto – do miski wrzucić masło, żółtka, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Podzielić ciasto na dwie części w proporcji 60-40%. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i zamrozić. Można tak przygotować ciasto nawet dzień wcześniej. Jeśli

Kuchnia Pokoleń
Mazurek migdałowo-kawowy 127

idealnie do siebie pasują w połączeniu z bardzo kruchym ciastem.Poza sezonem mazurkowym można podawać go w formie ciasta 😋Można go przygotować 2-3 dni przed Świętami jak również zamrozić. CIASTO KRUCHE 500 g mąki tortowej 250 g margaryny 4 żółtka 0,5 szklanki cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru waniliowego(u mnie własnej roboty) WIERZCH CIASTA(...)wymieszać.Masę wyłożyć na podpieczony spód(może być gorący) i równo rozprowadzić.Piec w 150 ºC  przez 20-25 minut,aż masa się zetnie. Placki ciasta przestudzić.UWAGA cisto jest bardzo kruche i trzeba być delikatnym przy wyciąganiu,bo może popękać.Przed zrobieniem masy kawowej,dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia,włożyć upieczony spód ciasta. MASA KAWOWA

Anielskie wypieki
Tarta kokosowa z włoską bezą bezglutenowa 162

Tarta z włoską bezą na mąkach bezglutenowych. Mąki bezglutenowe bardzo dobrze spisują sie w kruchych ciastach. Do tart - pszennych- najlepsze są mąki z niską zawartoscią glutenu, aby ciasto było odpowiednio kruche ( wiedza od pani Bozeny Sikoń - mistrzyni cukiernictwa). Pierwszy raz robiłam bezę włoską. Lubię, kiedy wszystko udaje się za pierwszym razem. I tak było w tym przypadku. Tarta jest wspaniała

AZgotuj!
NAJPROSTSZY MAZUREK CZEKOLADOWY (LAST MINUTE) 154

zdecydował się w ostatniej chwili na jeszcze jeden wypiek lub po prostu miał ochotę na inną wersję mazurka, niż tradycyjna, to musicie koniecznie upiec mój czekoladowy mazurek 😋 Pyszne, maślane, kruche ciasto (do zagniecenia mikserem z końcówka do mieszania w 2 minuty lub ręcznie w kilka więcej, a do tego roztopiona mleczna czekolada z dodatkiem odrobiny niebieskiego barwnika - w ciemnej(...)wykałaczką zrób esy-floresy. Gotowy mazurek schłodź w lodówce, aż do stężenia czekolady.   Mazurek krój na kawałki dużym, ostrym nożem.  Gotowe! Smacznego! UWAGA! Upieczone ciasto jest bardzo kruche, więc musisz obchodzić się z nim z największą delikatnością

Słodko-Słony Świat Ilony
Tarta na co dzień z brzoskwiniami i morelami lub mazurek na Wielkanoc 251

Obiecany przepis na tartę – mazurek z morelami i brzoskwiniami w migdałowym cieście. Przepyszne ciasto, bardzo polecam. Kruchy spód, aromatyczna konfitura z moreli doprawiona sokiem i skórką z cytryny. Do tego migdałowy wierzch i brzoskwinie skąpane w płatkach migdałowych, pychota. Na jednym kawału nie można poprzestać. Przepis z warsztatów Bakalland Andrzeja Polana, troszkę zmodyfikowany.   Zapraszam na FILM .   Subskrybuj kanał

Mała Cukierenka
Szarlotka z połówek jabłek z budyniem -kruche z jabłkami i budyniem 265

lubicie pomarańczową nutę, to ten wypiek jest dla Was:)  W sam raz na poprawę humoru lub sprawienie  przyjemności rodzince :) Szarlotka z połówek jabłek z budyniem -kruche z jabłkami i budyniem Ciasto:  25 dag margaryny  3 szklanki mąki pszennej  ½ szklanki cukru  2 łyżeczki proszku do pieczenia  2 jajka  Ponadto  8 jabłek ( ilość(...)Budyń lekko studzę często mieszając aby nie zrobił się kożuch . Przelewam większą część budyniu na ciasto, na budyń układam połówki jabłek, wydrążonym na dół, na jabłka reszta budyniu i kruche ciasto, można swobodnie przenieść je na wałku . Lekko dociskam i piekę. Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę jakieś 50 minut w 180 st C ( grzałka góra-dół) Po wystudzeniu posypuję pudrem

Takie tam pichcenie
Genialna tarta z brukselką (i syropem klonowym...) 160

małe szalotki 1 łyżka masła 50g masła 2 łyżki mąki 100ml śmietanki kremówki 100ml mleka 100g sera Comte 1 duże jajko sól i pieprz do smaku W kwestii kruchego ciasta jak zwykle napiszę- ja lubię takie bez dodatku jajek, jestem świadoma, że ono kiepsko się łączy i wyklejanie blachy to bardziej przylepianie do niej kawałków ciasta. Pitolę się(...)koniec możemy włączyć grzanie z góry, żeby ser w sosie się przypiekł. Jemy na ciepło lub zimno. Pozwólcie, że na zakończenie podsumuję co czeka konsumującego, w przeciętnym kęsie. Kruche, pachnące tymiankiem ciasto. Chrupiący klonowy boczek. Brukselki- jednocześnie słodkawe i ostre, ale wcale nie gorzkie, jak mi się to od dzieciństwa wydawało. Delikatna cebulka. A to wszystko zalane aksamitnym, intensywnie serowym

les mirabelles
Owsiana tarta z gruszkami! 183

których gruszek jest więcej niż ciasta ;-). Wilgotne, słodkie i kruche! Dlatego przygotowałam tarte z mąki owsianej z gruszkami i dżemem z marakui.  Wyszło obłędnie! ;-))) SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE Z MĄKI OWSIANEJ: - 150 g masła - 250 g mąki owsianej - 50 g mąki pszennej - 2 żółtka - łyżeczka proszku do pieczenia - 60 g brązowego cukru Ciasto szybko zagniatamy i schładzamy w lodówce

SMYKWKUCHNI
Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe 152

Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 60 g cukru 2 żółtka 60 g mielonych migdałów 40 g mielonych orzechów laskowych 100 g miękkiego masła 1 laska wanilii Posypka do rogalików: 100 g cukru kryształu 1 opakowanie cukru(...)wanilinowego 1 łyżeczka startej laski cynamonu 1 laska wanilii Najwyższy czas na wyjątkowe aromaty świątecznej kuchni... a wśród nich zapach prawdziwej wanilii i cynamonu. Wystarczy tylko przygotować bardzo proste kruche ciasto i upiec wyjątkowo delikatne i aromatyczne rogaliki waniliowo-cynamonowe. Mąkę wymieszać ze zmielonymi migdałami i orzechami. Wysypać na deskę. Dodać miękkie masło, nasionka z laski wanilii, cukier oraz żółtka

Świat Ciasta