kruszonka: 25 g zmielonych migdałów 25 g mąki 25 g masła 25 g cukru Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik do 180 st (piekłam z termoobiegiem). Ze składników na ciasto zagniećcie kruche ciasto (mąka, masło, żółtka, cukier, śmietana). Wylepcie nim okrągłą (lub kwadratową) formę razem z brzegami. Nakłujcie spód i wstawcie do nagrzanego piekarnika na kwadrans. W międzyczasie przygotujcie pianę z białek
OliveandThymeMacie ochotę na coś słodkiego? Śliwki jeszcze w sklepach można dostać więc beż problemu upieczecie to ciasto. Czekoladowe kruche ciasto, lekko cynamonowo śliwkowe nadzienie ułożone na budyniowej chmurce... ja nie odmówię kawałka, a Ty?! Składniki na ciasto; 2,5 szkl mąki pszennej 1 szkl cukru 2 budynie czekoladowe (bez cukru) 20 dag miękkiego masła 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku
Radość kipiąca uśmiechem.zmysłów i podniebienia. Aromatyczny kokos idealnie pasuje do wiśni dlatego polecam tartę gorąco do kawy czy herbaty. Wiśnie miałam świeże ale równie dobrze sprawdzą się mrożone czy ze słoika. Kruche ciasto, kwaskowate wnętrze i beza kokosowa dopełnia całości, pyszne połączenie. Tarta wiśniowa z kokosem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieJest tak smaczna i w zasadzie mało pracochłonna, że postanowiłam przymknąć oko na średnio fajne zdjęcia. Mam nadzieję, że mi wybaczycie i uwierzycie: warto upiec to smaczne ciasto. Składniki kruchego ciasta: 1 szklanka mąki pszennej 100 g zimnego masła szczypta soli 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany 1/3 szklanki drobnego cukru Mąkę przesiać, dodać sól, cukier i masło. Posiekać nożem
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepyszny wilgotny sernik nadziany soczystymi wiśniami w kisielu osadzony w kruchym cieście, był inspiracją stworzoną specjalnie dla mojego brata, który jest wielbicielem serników w każdej postaci. Wsad wiśniowy, jak i dodatek dżemu truskawkowego na wierzchu obrazuje zbliżające się lato, dzięki czemu od samego patrzenia można przenieść się do słodkiej krainy leniuchowania w ciepłych promieniach letniego słońca :D Składniki
Kulinarna (nie)codziennośćŚwięta wielkanocne dobiegają końca, jednak przepis może Wam się przydać w przyszłym roku :) Mazurek jest bardzo łatwy i tani w przygotowaniu, a do tego jeszcze smaczny! Kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 1/3 szklanki cukru, 50g suszonych śliwek, 200g masła lub margaryny, szczypta soli, Mąkę przesiać, dodać cukier
Z miłości do słodkościPleśniaka każdy zna, a dziś chcę Wam zaprezentować taką tam moją modyfikacje, bardzo łatwą i szybką w przygotowaniu - pleśniak z makiem. Łatwy i szybki w przygotowaniu, bo wystarczy kruche ciasto i gotowa masa makowa i mamy makowiec last minute ;). Pyszny i elegancki, idealnie nada się na wielkanocny stół. Ciasto: 3 szklanki mąki 250 g masła (lub margaryny) 5 żółtek
Cynamonowe szczęścieBardzo lubimy tiramisu, jednak przyrządzony w tradycyjny sposób zdecydowanie za szybko znika. Dlatego postanowiłam wypróbować przepis Oli i upiec kruche ciasto przełożone kremem a'la Tiramisu i podłużnymi biszkoptami. Ciasto wyszło naprawdę bardzo smaczne. Troszkę jednak przypiekła mi się górna warstwa ciasta, bo nie wyłączyłam piekarnika o czasie:) I przez to niestety nie zmiękła tak jak trzeba
Z miłości do słodkościsera w wiaderku (ważne aby ser nie był za rzadki ) 1 szklanka cukru pudru 5 jajek 0,5 kostki masła Wykonanie Z podanych składników na ciasto wyrabiamy kruche ciasto , wszystko razem zagniatając i uzyskując jednolitą masę, którą wkładamy na około godziny do lodówki Formę o wymiarach 37 x 23 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą / mąką. Wyciągamy ciasto
W Moim Magicznym Domuprzesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać szczyptę soli, cukier waniliowy, posiekane masło, jajko oraz żółtko i rozpuszczone drożdże. Wszystko posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie, kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wym. ok. 20x35cm. Rozsmarować masę orzechową, zostawiając po bokach około
Z miłości do słodkościmojprzepisna.pl | Szarlotka z jabłek prażonych Szarlotka prosta i szybka. Składa się z kruchego ciasta i prażonych jabłek ze słoika. Polecam wykorzystać jabłka własnej produkcji, możecie je zrobić z tego przepisu ( klik, klik ). Inspiracja z blogu Moje Wypieki . U mnie wersja nieco zdrowsza bo z mąki orkiszowej i ryżowej, wy oczywiście możecie wykorzystać zwykłą mąkę pszenną, np. krupczatkę. Składniki na wysoką
moj przepis namleka 1/2 szklanki oleju 4 żółtka 2 jajka cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy piana 3/4 szklanki cukru 6 białek 20 dag wiórek kokosowych Wykonanie: Z składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, następnie wyłożyć je na brytfankę (w czasie gdy robię ser zazwyczaj podpiekam delikatnie ciasto). Składniki na ser zmiksować ze sobą i wylać na ciasto, całość piec 60 minut
Pychotkaaajest szarlotka, jednak bardzo często piekę też takie malutkie sakiewki wypełnione kleksem śmietany i jabłkami. Są niebywale kruche i naprawdę przepyszne! Gwarantuję, że na jednym nie skończycie:) Kruche ciasto: 225 g mąki pszennej tortowej, 225 g masła, 2 łyżki cukru, 3/4 łyżeczki soli, łyżka soku z cytryny, 6 łyżek lodowatej wody
Z miłości do słodkościPyszna tarta o wilgotnym nadzieniu. Bardzo smaczny spód na bazie mąki pełnoziarnistej. Oczywiście możemy użyć dowolnego, ulubionego,kruchego ciasta. Tym razem żeby ułatwić sobie pracę, ciasto rozwałkowałam zaraz po zagnieceniu i wyłożyłam nim formę. Tak przygotowane wstawiłam do lodówki. Dzięki temu nie trzeba męczyć się z wałkowaniem schłodzonego ciasta. Moja cukinia była mocno wyrośnięta, obrałam ją i pozbawiłam pestek. Jeżeli
Stare Garymasy makowej i sera z wiaderka, ale naprawdę warto poświęcić mu nieco więcej czasu. Jest to idealne połączenie - ser, mak i śliwka cieszy podniebienie i oczy! Składniki: Ciasto na kruchy spód: 450 g mąki, 300 g masła, 150 g cukru pudru, 3 żółtka, 3 duże łyżki kwaśnej śmietany, ½ torebki cukru waniliowego, szczypta soli, 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie) Masa makowa(...)odstawiamy. Dodajemy pozostałe składniki: kwaśną śmietanę, sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny. Na końcu dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Śliwki myjemy i drylujemy rozcinając je całkowicie. Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko wylepiamy nim blaszkę 24 x 36 cm i nakłuwamy widelcem. Na tak przygotowany spód wykładamy w poprzecznych rzędach masę makową. Paski masy makowej wygładzamy umoczoną
Nie tylko w kuchniSzarlotka wielu z nas kojarzy nam się z Babcią , rodzinnym domem i ciepłą kuchnią – mi również! No i dziś mam dla Was przepis na taką
Ostra na Słodkoplastry). Dodajemy cukier, cukier waniliowy i cynamon. Mieszamy. Po 10 minutach wyciągamy blachę z piekarnika posypujemy ja pokruszonymi herbatnikami i wykładamy na nią jabłka. Posypujmy startym na tarce pozostałym ciastem kruchym. Wstawiamy na 50 minut do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
ChilliJemyDebiut w mojej kuchni . Jabłuszka zapiekane w cieście. Postanowiłam wziąć udział w akcji Ciasto na Niedzielę . Postanowiłam wypróbować swój przepis, połączenie ciasta kruchego i ciasta ucieranego . W każdym razie wyszło bardzo smacznie :) Składniki zapiekane jabłka w cieście 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g zimnego masła, pokrojonego
Różowa kuchniaKolejna odsłona szarlotki :) Tym razem do delikatnego, kruchego ciasta i całej masy jabłkowego nadzienia dołączyła puszysta bezowa pianka. Kwaśne jabłka i słodka beza - połączenie idealne! Polecam! Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder, wymieszać. Masło pokroić na małe kawałki
maniapieczeniaKruche kokosowe ciasto z dodatkiem jabłek,bardzo smaczne, proste w wykonaniu i co również ważne może dość długo stać i z każdym kolejnym dniem staje się coraz lepsze. Przepis pochodzi z tej strony. Składniki na ciasto kakaowe: 5 szklanek mąki pszennej 250 g margaryny 1 szklanka cukru 5 żółtek 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Słodka Kraina WypiekówDziś będzie wytrawnie :) Pyszna tarta z wybornym kurkowym nadzieniem na kruchym cieście z dodatkiem ostrego sera, czyli propozycja na letni obiad. Kurki uwielbiam! W lato zawsze czekam niecierpliwie, aż się pojawią. W tym roku przez upalną pogodę i brak deszczu nie jest ich niestety tak dużo jak w zeszłym roku, ale są i naprawdę warto się na nie choć
maniapieczeniarabarbar oraz orientalne azjatyckie smaki, czyli imbir. Ciasto jest słodkie, kwaśne i korzenne. Działa zdecydowanie orzeźwiająco i nie ciąży na żołądku tak, jak to bywa z niektórymi ciastami. Mniam! KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I IMBIREM Składniki na ciasto: - 175 gram mąki - 100 gram masła - 2 łyżki wody Przygotowanie ciasta: W misce umieszczamy mąkę i dodajemy do niej pokrojone w kostkę
Życie zamknięte w smakuKrokodyle oczy Na pierwszy rzut oka, ciasto to wydaje się być bardzo skomplikowane. Jest i ciasto kruche i ciasto biszkoptowe, jest i oczywiście masa budyniowa, są owoce rzecz jasna, jest i polewa. Jest wszystko co być powinno w dobrym cieście. Jednak skomplikowane to ciasto wcale nie jest, jedyną żmudną pracą jest kulanie kulek z owocami, pozostałe czynności są banalnie proste
na moim stole...Tarta Jabłkowa Kruche ciasto w połączeniu z jabłkami i cynamonem, najlepiej na ciepło a do tego lody śmietankowe, mmm... chyba nie ma osoby, która mogłaby się oprzeć takiemu połączeniu. Składniki 300 g mąki pszennej 150 g masła 1 żółtko 4 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg jabłek cukier waniliowy 1 łyżka cynamonu Mąkę wymieszaną z proszkiem
Słodka Kraina WypiekówPyszne kruche ciasto z bardzo dużą ilością kruszonki, do tego słodkie morele w sam raz na gorące letnie popołudnie. Składniki : 250 g mąki 125 g masła 75 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Zimne masło siekamy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajko i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na minimum 30 minut
Słodka Kraina Wypiekówjest ona potrzeba, bo niczego się najpierw nie podsmaża. Pomidorki w zalewie octowo-klonowej najpierw godzinę pieczemy, żeby wydobyć ich cudownie słodki smak i aromat, a następnie przykrywamy kruchym ciastem. Efekt, muszę przyznać, niebanalny. Danie cudownie proste w przygotowaniu, a smak zupełnie wyjątkowy. Jedyne drobne ale , to, moim zdaniem, zbyt duża ilość octu (a i tak zmniejszyłam jego ilość
Pożeraczka, czyli raz adobrze180g masła 90g cukru pudru 230g mąki pszennej 1 płaska łyżka cynamonu 40g mąki ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy gładkie ciasto. Wyrobione kruche ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. Po schłodzeniu ciasto wałkujemy na grubość ok 4mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawamy ciasteczka, które układamy na blaszce wyłożonej papierem
Motylkowa Kuchniamiksujemy. Przesianą mąkę ziemniaczaną dodajemy do masy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Za pomocą łyżki delikatnie staramy się wmieszać białka w masę serową. Gotową masę serową wykładamy na podpieczone ciasto kruche. Pozostałe ciasto wałkujemy dosyć cienko i wycinamy paski, które układamy pod skosem na wierzchu masy serowej, tak by utworzyła kratkę. Na końcu smarujemy paski ciasta żółtkiem. Ciasto wkładamy
psgotujemyMałe słodkości zawsze cieszą się dużym wzięciem. My szczególnie lubimy gdy pokryte są lekkim kremem i duuuużą ilością świeżych owoców:) Kruche ciasto: 2 żółtka, 2 szklanki mąki pszennej, 175g masła, 5 łyżek cukru. Mąkę przesiać, zrobić dołek, dodać żółtka, rozkłócić nożem. Dodać cukier i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą
Z miłości do słodkościmasła 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 żółtka 1 opakowanie budyniu śmietankowego Winiary bez cukru 1/2 litra mleka 3 duże dojrzałe brzoskwinie Z mąki, masła, jogurtu i żółtek zagniatamy kruche ciasto, jeśli się klei to należy dosypać jeszcze trochę mąki. Ciastko obowiązkowo należy co najmniej przez pół godziny schłodzić w lodówce. Następnie wykładamy nim formę do tarty i zapiekamy przez
Cynamonowe szczęściewypieku użyłam jabłek champion ale muszą być one twarde a w sezonie jesiennym idealna będzie szara reneta. Szarlotka jest piękna a potem jest pyszna, ma mnóstwo jabłek zamkniętych w kruchym cieście, dosłownie zamkniętych. Nie przekaże Wam smaku, mogę tylko zapewnić że jest niebiański. Przypomina mi dzieciństwo i szarlotki mojej babci. Zachęcam do zabawy w pieczenie tak pysznej szarlotki. Szarlotka koralowa
Moje Małe CzarowanieDzisiaj publikuję kolejny przepis z wykorzystaniem naszych pysznych, sezonowych owoców jakimi są truskawki. Tym razem coś do kawusi- ciasto! Mniaaaam! Kruche ciasto z truskawkami Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki, 250 g zimnej margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 żółtek, 3 łyżki cukru pudru, Masa: 5 białek, szklanka cukru, łyżeczka cukru waniliowego, 2 budynie waniliowe
paapilotkaaSezon na rabarbar w pełni, trzeba więc z niego korzystać! Ja polecam przepis na naprawdę pyszne kruche ciasto pokryte kwaśnym rabarbarem i słodka, wilgotną bezą. Smakiem troszkę przypomina popularne ciasto o nazwie Pleśniak. Nam bardzo przypadło do gustu! Ciasto: 500g mąki pszennej, 300g masła lub margaryny, 5 żółtek, 125g cukru, 2 łyżeczki proszku
Z miłości do słodkościJedno z doskonałych połączeń smakowych: kwaśny rabarbar i słodka beza. Słodycz kruchego ciasta i chrupkiej bezy powodują, że dodatek cukru do rabarbaru jest naprawdę zbędny. Tartę lubię również z dodatkiem lodów waniliowych. Poezja smaku! Polecam :-) Składniki: Ciasto: 225 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru 1 duże żółtko 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu Mąkę
maniapieczenialokalne specjały starając się zapamiętać ich smak by móc potem odtworzyć je w mojej kuchni :-) Crostata to bardzo popularna włoska tarta. Genialna w swej prostocie bo składa się z kruchego ciasta z nutką cytryny, cienkiej warstwy migdałów i konfitury owocowej, najczęściej z moreli, brzoskwini lub owoców leśnych. Crostata di marmellata ma zwykle na swym wierzchu kratkę ułożoną z paseczków
maniapieczeniasoli Budyń: 1 szklanka mleka 3 łyżki masła 3 łyżki mąki krupczatki 1 laska wanilii 3 łyżki cukru 2 żółtka opcjonalnie suszone wiśnie Wykonanie: Ze składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto. Ja robię to przy pomocy malaksera. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na lekko omączonym blacie wałkujemy ciasto na grubość
Kulinarne przygody GatityKruche ciasto, udekorowane kwiatuszkami z bitej śmietany i pomarańczowym kremem. Nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy. Krem jest tak pyszny, że ciężko jest się powstrzymać od wyjadania go prosto ze słoiczka ;) Polecam! Kochani! Życzę Wam radosnych, spokojnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych, mokrego dyngusa i bogatego zajączka :-) Wszystkiego co najlepsze na ten szczęśliwy czas! :* Składniki na ciasto: 175 g mąki
Domowa cukiernia EwyPleśniak, czyli kruche ciasto z „rosą”, można zrobić z dowolnymi owocami. Oczywiście trzeba uważać, by dodane owoce nie miały zbyt wiele soku, który sprawi, że konsystencja ciasta nie będzie zbyt ciekawa. W każdym razie kompozycja z jabłkami się jak najbardziej sprawdza :) Ciasto: 200g margaryny lub masła ½ szklanki cukru 5 żółtek 500g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa bezowa
Smakowy RajUwielbiam kwaskowaty smak rabarbaru w połączeniu z delikatnym kruchym ciastem. Przepis na ciasto jest dość prosty, a zarazem uniwersalny, bo zawsze można zamiast rabarbaru dodać inne owoce, na które aktualnie jest sezon. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 180g masła lub margaryny 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 - 600g rabarbaru Dodatkowo: Cukier
Smakowy RajKruche ciasto, chrupiące migdały i masa owocowa. Zapewniam, że to znakomite połączenie ;) Całość zwieńczona cukrem pudrem. Smakuje doskonale. Ciasto, które można upiec zarówno latem jak i teraz, korzystając z mrożonych owoców. Polecam! :) Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru szczypta soli 2 jajka Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekane masło, cukier i sól. Dodać
Domowa cukiernia EwyPyszne,delikatne nie za słodkie, idealnie kruche ciasto:) Słodycz ciasta przełamana kwasowością borówek, dla nas idealne połączenie. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje;) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki . U mnie w wersji z borówkami. Składniki: 250 gram masła 3 łyżki cukru 5 żółtek 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Mąkę,masło, żółtka,proszek
Krakowskie smaki Anitylko. Nie powiem, że jest to dietetyczny deser bo takim nie jest ale raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić na chwile rozpusty;) Serdecznie polecam;) Składniki: Kruche ciasto: 2 żółtka 220 gram maki tortowej pszennej 100 gram cukru pudru 2 łyżki gorzkiego kakao 100 gram masła łyżka oliwy 3 łyżki lodowatej wody Wykonanie: Wszystkie składniki zagnieść na jednolite i gładkie
Krakowskie smaki AniDostałam od rodziców jabłka papierówki więc mimo upału ochoczo zabrałam się za pieczenie szarlotki. Z podanego przepisu wychodzi jedna duża blacha ciasta. Delikatne kruche ciasto z prażonymi jabłkami wymieszanymi z cukrem i cynamonem dało przepyszny efekt.. Polecam.. :-) Przepis wzięłam z strony TEJ z małymi modyfikacjami. Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka
Na słodko lub wytrawnietortami nikt u nas nie przepada, a serniki za to uwielbiamy. Poza tym w przekroju prezentuje się jak tort właśnie :) Mam zamiar powtórzyć go na święta, ale ciasto kruche zastąpię ciastem miodowym, będzie bardziej świątecznie. Czytaj więcej
bistro mamaPrzepis na jabłecznik z budyniem znalazłam u Kasi . W zasadzie, początkowo miałam zamiar upiec placek z mieszanymi owocami i pod tym kątem szukałam przepisu. Jednak, gdy
mojewypiekiinietylkoJesień od zawsze kojarzyła mi się z szarlotkami. A szarlotki od zawsze z odwiedzinami u babci. Tym babcinym co prawda nie udało mi się dorównać , ale
Ostra na SłodkoOjj sezon truskawkowy rozpoczął się u mnie pełną parą! Ciasta … naleśniki … zapiekanki … koktajle i …. i tarty ! Tak – tarty! Dziś mam dla
Ostra na Słodkoblache sernika a jego migdałowy aromat kusił niesamowicie... Teraz ja kuszę moich chłopaków tym pysznym serniczkiem, którym nigdy nie pogardzą:) A jaki jest Wasz ulubiony sernik? Forma 25x36cm Kruche ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 250g margaryny Palma z murzynkiem, szklanka cukru, jajko, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, kilka kropel olejku migdałowego. Mąkę
Z miłości do słodkościWiem nie te święta... Ale są fajne. Dzieciaki szalały! Wystarczy każde kruche ciasto, opcjonalnie czerwony barwnik spożywczy, dżem, i obrane migdały. Do ciasta dodajemy barwnik (nie jest to konieczne ale fajnie wygląda), formujemy palce, nacinamy na zgięciach. Miejsce na paznokieć smarujemy odrobina dżemu truskawkowego i wciskamy pół migdała.Pieczemy i gotowe
Malinowe PocałunkiKruche ciasto, soczysty rabarbar i pyszny budyń... Takie właśnie ciasto piecze moja mama, nie mogło go więc zabraknąć i u mnie w sezonie rabarbarowym. Ja uwielbiam ten kremowy budyń, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe... Możecie użyć dowolnych owoców;) Składniki: 200g masła lub margaryny, 3 szklanki mąki pszennej, jajko + 2 żółtka, 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków, łyżeczka
Z miłości do słodkościDoskonałe połączenie kruchego ciasta, truskawek i bezy... Ciasto bardzo podobne do pleśniaka, jaki robi moja mama, jednak pierwszy raz robiłam je z truskawkami i muszę Wam powiedzieć, że idealnie tu pasują. Inspirowałam się przepisem Majany :) Ja tego typu ciasta uwielbiam jeszcze ciepłe, oprószone cukrem pudrem... Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej, 4 łyżki cukru, 375g masła lub margaryny, 6 żółtek
Z miłości do słodkościOstatnio sporo potraw robiłam z truskawkami, a mam przecież jeszcze mnóstwo pysznego rabarbaru... Tym razem przygotowałam tartę z przepisu Kasi . Doskonałe połączenie jabłek, rabarbaru i kruchego ciasta. Do tego ta kruszonka z chrupiących płatków owsianych... Nie jest mocno słodka, a dzięki owocom nie jest też sucha. Polecam! Ciasto: jajko, 150g masła lub margaryny, 300g mąki pszennej, 3 łyżki cukru
Z miłości do słodkościSezon na maliny trwa w najlepsze, muszę więc go dobrze wykorzystać. Zawsze obowiązkowo piekę kruche ciasto z dodatkiem malin, ale tym razem dodałam do niego twaróg. Ciasto wyszło fantastyczne:) Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, dzięki malinom odpowiednio soczyste, a kruszonka nadaje mu wspaniały migdałowy posmak... Inspiracja Ciasto: 400g mąki pszennej, 250g półtłustego twarogu, jajko, 120g drobnego cukru
Z miłości do słodkościPołączenie kruchego ciasta, słodkiego sernika i kwaśnych czerwonych porzeczek okazało się rewelacyjne! Zazwyczaj nie używam gotowego twarogu we wiaderkach, jednak tym razem się skusiłam. I dobrze zrobiłam, bo w tym połączeniu świetnie się sprawdziło:) Ciasto jest wilgotne, słodko-kwaśne. Idealne na lato... Spód: 300g mąki pszennej, 150g masła, 150g cukru pudru, łyżka cukru waniliowego. Mąkę przesiać
Z miłości do słodkościNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Zimne masło pokroić w kostkę. Dodać jedno jajko, starty żółty ser, szczyptę soli oraz mąkę pełnoziarnistą - szybko zagnieć kruche ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na 40 minut. W tym czasie umyć grzyby, osuszyć. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju rzepakowym. Dodać kurki
kolorowotorcikowoBardzo łatwa w przygotowaniu, pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje. Tarta jabłkowa z budyniem to wspaniały pomysł na deser. Składniki: * na kruche ciasto: 150 g margaryny 2 łyżki cukru pudru łyżka śmietany 18% 250 g mąki pszennej 1 jajko * na nadzienie: 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 600 ml mleka 5 średnich jabłek łyżeczka cynamonu * dodatkowo: cukier puder
Kulinarny Pamiętnikłyżki cukru 80g masła 1 jajko 250 g czerwonych porzeczek – 2 garście Przygotowanie: Wszystkie składniki (mąkę, masło, cukier, płatki owsiane i jajko) przełożyć do miski i zagnieść ciasto (jak kruche). Ciasto powstanie grudkowate i dosyć miękkie. Ciasto odłożyć do lodówki na ok. 15 minut. W tym czasie porzeczki opłukać, wysuszyć i przebrać. Formę (najlepiej do tarty, ale może być
Fabryka pomysłówcukru 2 łyżki zimnej wody 1 biała czekolada 0,5 l śmietany 36 % dżem malinowy Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać zimną wodę wodę i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę.Piec w temp.190 stopni przez 15 potem zdjąć
Moje domowe kucharzenieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tartaletki z najlepszym kruchym ciastem. Na pewno będę do niego wracać. Ciasto wychodzi kruche, delikatne i chrupiące. Krem wykonany z serka mascarpone, śmietany kremówki i białej czekolady. Zrobione z sezonowych truskawek ale równie dobrze można zrobić z innymi owocami np: malinami lub jagodami. Z przepisu wychodzi
Marta Gotujewiaderkowy * 100 g masła * szklanka cukru * 5 jajek * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * pół tabliczki mlecznej czekolady * 5 połówek brzoskwini z puszki Przygotowanie : Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, odstawić na pół godziny do lodówki. Twaróg ucierać z masłem do połączenia, dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie oraz posiekaną czekoladę. Żółtka ubić z cukrem na kogel, białka na sztywną
Magiczne Życie MartyWitam Was kochani! Wczoraj pokazałam Wam urocze wielkanocne babeczki , więc dzisiaj pora na wielkanocne kruche ciasteczka! Ciasto kruche banalne do przygotowania, a tworzenie ciasteczek - sama przyjemność! Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćMusicie zrobić to ciasto, jest rewelacyjne. Mamy jeszcze świeże owoce więc warto to wykorzystać. Jest kruche z pyszną lekką pianką. Można powiedzieć, że rozpływa się ustach. Składniki: 1 kostka margaryny 1,5 szk mąki pszennej 1 szk mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 żółtek Pianka 5 białek(...)cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 szt budynie waniliowe 1/2 szk oleju rzepakowego Rapso 300 g borówki amerykańskiej 100 g malin cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche; Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i uformować wałek. Wałek podzielić na 5 części, 3 części i 2 części włożyć
Ala piecze i gotujemogę powiedzieć? Jedynie to, że ta szarlotka jest po prostu doskonała. Klasyka w najczystszym wydaniu, kruchy spód i wierzch z ciasta kruchego, środek wilgotny, kremowy, z mocno cynamonowym aromatem, ciężki mus jabłkowy. I jadłam kiedyś podobną szarlotkę do tej, gdzieś u ciotki, babci kuzynki czy innej krewniaczki, słynącej z doskonałych ciast, teraz już nie pomnę, któż to był zacz(...)Jedna mała uwaga: ja nieco zmodyfikowałam przepis, ale klasyczny znajdziecie w pod powyższymi linkami. A przy okazji - polecam gorąco do tego wypieku mąkę orkiszową, ciasto wyszło niezwykle delikatne i kruche, a przy tym zdrowsze niż na mące białej. No, podobno...! ;) Składniki: 350 g mąki orkiszowej typ 630 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła 1,5 łyżeczki proszku
Kuchnia PrezydentowejTradycyjny przysmak, zawijaniec z dowolnym nadzieniem. Ja dziś ciasto drożdżowe zastąpiłam kruchym, a nadzienie wykonałam z tegorocznych grzybków(...)Składniki na ciasto: 30 dag mąki 4 łyżki masła lub margaryny 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka smalcu 3 łyżki śmietany 1 jajko Sól do smaku Z podanych składników zagnieść kruche ciasto na stolnicy i cienko rozwałkować na prostokąt. Składniki nadzienia: 50 dag świeżych grzybów 1 cebula 2 czerstwe bułeczki 2 łyżki tłuszczu 2 jajka Sól i pieprz do smaku Sposób
Tradycyjna Kuchniawykonanie. Trzeba mieć trochę wprawy, ale jak to się mówi: trening czyni mistrza , to dotyczy również kulinariów. Do ciasta dodajemy 1 łyżkę cukru trzcinowego, 1 szklankę zmielonych migdałów, pół szklanki jogurtu greckiego i tylko 1/2 szklanki mąki. Ciasteczka są delikatne, kruche, są według mnie idealne. Jak chcemy by były bardzo słodkie to możemy je delikatnie posypać cukrem pudrem. 1 szklanka(...)kostkę. Migdały i mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i jogurt, wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie, ale od czego mamy technikę. Wiadomo, że ciasto kruche nie lubi podwyższonej temperatury. Ciasto wkładamy do woreczka i wstawiamy na 30 minut do zamrażalnika. Ciasto dzielimy na kilka części , każdy kawałek rozwałkowujemy niezbyt cienko na podsypanej mąką stolnicy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsamodzielnie: migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, przesuszyć i zmielić 4-5 białek maks 1/2 szkl cukru pudru Mąkę migdałową i cukier wymieszać. Dodać białka i zagnieść ciasto. Ciasto będzie dosyć kruche. Blachę średniej wielkości nasmarować masłem/ margaryną. Ciasto wyłożyć na blachę i wygnieść na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec maksymalnie 30 minut(...)wyschło. Po upieczeniu przestudzić. Na początku ciasto było strasznie twarde - myślałam, że będę musiała użyć siekiery do jego porąbania. Ale po dwóch dniach całość zmiękła i miała konsystencję ciasta kruchego. Masa chałwowo - orzechowa 200 g chałwy mały kubeczek śmietany 30% 100 g masła/ margaryny 1 szkl orzechów włoskich Całość wrzucić do garnka i podgrzać do rozpuszczenia. Należy cały czas
Ze smakiem bez glutenuMakowiec zawijany z ciasta półkruchego to alternatywa dla krucho-drożdżowej strucli makowej lub makowca na kruchym cieście . Łączy on w sobie cechy obu tych wypieków: zawijaną formę strucli i ciasto, jakie znajdziemy w makowcu na kruchym (a właściwie półkruchym) spodzie. Makowiec to ciasto, bez którego trudno wyobrazić sobie Święta, więc nie warto rezygnować z przygotowań własnoręcznie wykonanej masy makowej. Będzie
Smakołyki Bereniki