Rogaliki krucho-drożdżowe z serem to świetna alternatywa dla rogali z klasycznego ciasta drożdżowego. Tuż po upieczeniu smakują podobnie jak drożdżowe, następnego dnia przypominają bardziej ciasto kruche. Robi się je błyskawicznie, gdyż nie wymagają wyrastania i dłużej zachowują świeżość. Z poniższego przepisu przygotujecie 25-30 rogalików . Rogaliki krucho-drożdżowe z serem Składniki: CIASTO 500g mąki pszennej + do podsypywania 160g
Smakołyki Berenikiwybór owoców, że czasem trudno się zdecydować na co mamy ochotę. Zapiekane owoce zawsze stanowią dobrą opcję na deser. Czy to pod kruszonką czy też w z niewielką ilością kruchego ciasta tak jak tu. Do tego o tej porze roku owoce są tak słodkie, że całkowicie zrezygnowałam z dodawania cukru. Przed podaniem możecie je delikatnie oprószyć cukrem pudrem(...)masłem. Dodajemy żółtko i śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto. Wkładamy je do lodówki na 30 minut. Po schłodzeniu dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy je na grubość ok. 1-2 mm i jedną przekładamy do formy na tartę (użyłam formy o średnicy ok 26cm). Owoce myjemy, […] Artykuł Krucha tarta z brzoskwiniami, nektarynkami, morelami… pochodzi z serwisu Mienta
Mienta blogkobiet w ciąży a także niezastąpiony w produkcji czerwonych krwinek. My uwielbiamy tą tartę, ciekawe jak Wam przypadnie do gustu? Przepis dostałam od siostry. Serdecznie polecam;) Składniki: ciasto kruche: 25 dag mąki pszennej 12 dag masła płaska łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki lodowatej wody Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać sól, masło, wodę, oliwę i wyrobić gładkie
Krakowskie smaki Animało pracochłonne ciasto, które zadowoli podniebienie każdego! :) Podane składniki dotyczą formy na tartę o średnicy 25cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta z truskawkami i mascarpone – Składniki: Składniki na kruche ciasto: 250g mąki pszennej 125g masła szczypta soli 90g cukru pudru 1 żółtko Pozostałe składniki: 250g mascarpone 330ml śmietany kremówki 30% lub 36% 2 czubate łyżki cukru pudru
Kulinarne Przebojewybornie! Mięso z kaczki nadaje wytrawnego smaku i niepowtarzalnego klimatu tej potrawie. Doprawiłam je suszonymi prawdziwkami, odrobiną rozmarynu, świeżo zmielonego pieprzu i chrupiącej kiszonej kapusty. Wszystko zapiekłam w maślanym kruchym cieście z dodatkiem soli. Palce lizać, sprawdźcie sami! Post ten bierze udział w konkursie organizowanym na durszlak.pl pt. Mój piękny stół, sponsorowany przez www.mojpieknystol.pl . SKŁADNIKI: na ciasto(...)pół- kruche: - 150 g masła - 240 mąki pszennej - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajo - sól 1/2 łyżeczki - 1/4 łyżeczki kurkumy - łyżka lodowatej wody Szybko zagniatamy ciasto, na gładkie i miękkie. Ciasto wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez 30 minut w lodówce. FARSZ DO KULEBIAKÓW: - 400 g ugotowanego mięsa z młodej kaczki - 2 jajka - 150 g młodej kapusty kiszonej
SMYKWKUCHNIszatkowałam jak poleca siostra Aniela oraz dodałam dużo więcej cynamonu ponieważ go uwielbiam. . Ciasto . jest . zarówno . w . przygotowaniu . jak . i . w smaku podobne do ciasto kruchego które, już było podstawą do placka z malinami i budyniem . Szarlotka godna polecenia. Składniki Masa jabłkowa 1 kg jabłek
RAROSSAsamą myśl, aż ślinka cieknie. Idealne święta się szykują, prawda? Nie dość, że ciepłe, to jeszcze taaakie smaczne! :) Zapraszam na babeczki z masłem orzechowym i lodami! Składniki: Kukurydziane kruche ciasto 300 g mąki kukurydzianej 150 g masła 2 żółtka jajko 120 g cukru trzcinowego łyżeczka ekstraktu waniliowego lody waniliowe masło orzechowe - u mnie domowe ubita śmietanka garść orzechów arachidowych(...)niewielkie okruszki które wsypujemy do metalowych foremek na tartaletki. Ciasto lekko zagniatamy opuszkami palców i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12 minut do zarumieniania. Po tym czasie babeczki odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy domowe masło orzechowe (można użyć kupnego) – klik. Na ostudzone kruche spody nakładamy łyżeczkę masła orzechowego, na wierzch nakładamy łyżeczkę lodów
Słodkie PrzyjemnościSkładniki na ciasto czekoladowe: 4 łyżki cukru pudru 4 żółtka 120 ml soku z truskawek 1/4 kostki rozpuszczonego masła 100 g rozpuszczonej czekolady mlecznej 12 truskawek Składniki na kruche ciasto: 2 żółtka jajko 150 g drobnego cukru 300 g mąki 200 g masła ziarenka z 1 laski wanilii szczypta soli morskiej 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z cukrem
Słodkie PrzyjemnościPaszteciki z ciasta kruchego, które zawsze się udają. Robi się je błyskawicznie i w równie szybkim tempie znikają z talerza. Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. SKŁADNIKI: Ciasto 50 dag mąki 25 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 2 . żółtka
RAROSSAkrem miał inny smak, to beza nie wyszła, to galaretka nie chciała odpowiednio stężeć.... W końcu udało się dopracować przepis do perfekcji - ciasto wyszło idealnie:) Potrzebne składniki. Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 200 g masła lub margaryny 0,5 szklanki cukru 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki(...)trochę studzimy. Truskawki dzielimy na mniejsze części - ja użyłam truskawek mrożonych, więc je trochę potraktowałam blenderem. Rozpuszczoną galaretkę mieszamy z truskawkami. Gdy całość będzie tężeć wylewamy na kruchy spód ciasta. Następnie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy, dodajemy do niej cukier, oraz cukier wanilinowy. Kremówkę mieszamy z serkiem mascarpone. Żelatynę rozpuszczamy w 75 ml wrzącej wody i dodajemy do masy. Gotowy krem
Pani domowarzygotowywania do Wielkanocy czas zacząć! Na pierwszy ogień idzie prosty mazurek z pomarańczami. Do kruchego maślanego ciasta dorzuciłem maku i uformowałem z niego kształt pisanki. Całość posmarowałem szybką w przygotowaniu konfiturą i kandyzowanymi plasterkami pomarańczy. Jeśli nie chce się Wam gotować konfitury lub zwyczajnie nie macie na to czasu, to kupna też się sprawdzi. Jeśli macie ochotę, to pod pomarańczową
Food SquareRurki z kremem .... genialne w swej prostocie ! :) W tym przepisie są nieprzesłodzone, kruche i delikatne. Mmm.... :) Składniki: kruche ciasto: 1 kostka masła (200 g) 2 szklanki mąki pszennej 1 cukier waniliowy 200 g śmietany 18 % krem: 1 litr mleka 1/4 kostki masła 2 jajka 4 żółtka szklanka cukru pudru 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Przygotowanie
Taste Therapyakurat znajdę pod ręką. Nie inaczej było tym razem. Szparagi połączyłem z wędzonym łososiem, aromatycznym roquefortem, pachnącym tymiankiem oraz prażonymi migdałami, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Do tego kruchy orkiszowy spód, którego orzechowy aromat podkręca smak dania jeszcze bardziej. Quiche ten przygotowałem specjalnie na rozpoczęcie mojej współpracy z Co Dziś w Menu , gdzie wraz z kilkorgiem szalenie zdolnych(...)jeszcze nie wiedzą, zapraszam do regularnych odwiedzin pod adresem: codzisw.menu , a całą resztę zachęcam do ukoronowania końca sezonu taką oto tartą. Niech zielona moc szparagów będzie z Wami! Ciasto kruche: 250 g razowej mąki orkiszowej 125 g zimnego masła 1 całe jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany ½ łyżeczki soli Mąkę wsyp do dużej miski i wymieszaj z solą. Wbij jajko
Food Squaresposób szybko i prosto zrobić szarlotkę . Inspirację do tego przepisu znaleźliśmy w internecie, ale wykonanie delikatnie zmodyfikowaliśmy :) Szarlotka będzie na „kruchym” spodzie , jednak przepis na „to kruche ciasto ” jest dość nietypowy :) Ciasto będzie z dodatkiem rodzynek i orzechów, jeśli ich nie lubicie lub z jakiegoś powodu nie możecie jeść – zrezygnujcie z nich. Pyszna szarlotka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!składniki ? - Biec do sklepu albo kombinować ;) Deszcz padał, więc postanowiłam kombinować. I tak klasyczna tarta cytrynowa zyskała nową odsłonę. Też smacznie :) Składniki ( na formę średnicy około 25 cm ) CIASTO KRUCHE: * 150 g zimnego masła * 240 g mąki pszennej * 80 g cukru pudru * 1 jajko Masło kroimy w kosteczkę. Cukier mieszamy z mąką
kolorowotorcikowo