Tarta świetnie sprawdzi się na obiad, kolacje lub poczęstunek na uroczystościach. Daje nam wiele możliwości. Do farszu możemy dodać ulubione składniki, które cudownie podkreśli smak kruchego ciasta. Zapraszam! Tarta z mielonym, pieczarkami i cukinią Składniki: ciasto: 300g mąki 100g zimne masło 1 jajko szczypta soli 3 łyżki śmietany 18% farsz: 400g mięsa mielonego 2 cebule 500g pieczarek sól czosnkowa
Tagebuch po polskuWytrawne tarty u mnie niestety rzadko goszczą , ale już teraz mogę obiecać , że wkrótce się to zmieni! Dziś mam dla Was przepis na prostą , klasyczną , a jednocześnie niesamowicie smaczną. Kruche ciasto wypełnione po brzegi mięsem mielonym z dodatkiem warzyw i ulubionymi przyprawami jest świetnym pomysłem zarówno na obiad , jak i kolację na ciepło. Zachwyci zarówno na rodzinnym obiedzie
Ostra na SłodkoMazurek to tradycyjne, słodkie ciasto kuchni polskiej, które przygotowuje się na Wielkanoc. Mój mazurek ekspresowy sporządzony jest z ciasta kruchego w czterech wersjach, każdy z mazurków został posmarowany powidłami śliwkowymi , polany polewą z gorzkiej czekoladą i udekorowany kolorowymi posypkami, kandyzowanymi owocami, migdałami i żurawiną. Każdy z tych mazurków wygląda trochę inaczej. Ale każdy z tych mazurków ma swój urok
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżka masła 1 łyżka cukru 1 łyżka kakao Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujmy na stolnicę. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Nie jest to typowe ciasto kruche więc należy być cierpliwym przy jego zagniataniu ( jest bardzo kruche) Gotowe ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Pomarańcze wyparzamy w wrzątku
ciastkarnia na kruchym spodzieskładniki na ciasto krucho drożdżowe: ok. 640 g mąki orkiszowej lub pszennej 230 g masła 35 g drożdży 1 jajko 250 ml kwaśnej śmietany 1 szczypta soli wykonanie: Na stolnicę wykładamy mąkę. Dodajemy sól oraz masło i siekamy. Następnie dodajemy jajko oraz 125 ml śmietany, siekamy. W pozostałej śmietanie dokładnie mieszamy drożdże i dodajemy do reszty składników. Siekamy nożem
Domowy Smak JedzeniaKORZENNA SZARLOTKA DYNIOWA. /autorski; w oparciu o zwykłą szarlotkę;/ kostka margaryny 3 szklanki mąki szklanka cukru 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu Z podanych składników wyrobiłam ciasto kruche. Podzieliłam na 2 równe części. Wylepiłam jedną z nich blaszkę (małą, kwadratową), drugą zostawiłam w lodówce na kruszonkę. Podpiekłam przez 10 minut w 200 stopniach, uprzednio nakłuwając równomiernie widelcem(...)przyprawami tak, aby większość płynu, który puści, wyparował (ok 20 minut). Wtedy przesiałam do dyni mąkę, wymieszałam dokładnie i wyłożyłam na podpieczony spód. Na masę dyniową rozkruszyłam pozostawione ciasto. Piekłam w 200 stopniach aż do wypieczenia, zezłocenia kruszonki, jakieś 45-50 minut. Po upieczeniu zostawiłam do wystygnięcia, aby masa mogła trochę się ściąć. SMACZNEGO! Z dyniowymi pozdrowieniami, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiBabeczki z budyniem można dowolnie modyfikować. Można użyć ciasta półkruchego albo francuskiego, zamiast waniliowego budyniu użyć czekoladowego, śmietankowego czy też dżemu truskawkowego, wszystko zależy od Waszego pomysłu i aktualnego smaku. Choć przyznam Wam szczerze, że jednak klasyk o klasyk, w wersji(...)waniliowej te babeczki jak dla mnie smakują najlepiej. Nic więc dziwnego, ze pojawiaja się w moim domu co najmniej raz w miesiącu. To kiedy pojawią się u Was? Składniki: Kruche ciasto: 300 g mąki 150 g masła 100 g cukru 2 żółtka Budyń domowy: 400 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej ziarenka z dużej laski wanilii 100 g cukru
Słodkie Przyjemnościgłęboki tłuszcz, to wstawione do piekarnika. Nie jestem pewna, czy z tymi smażonymi oponkami nie łączy ich czasem jedynie kształt, ale wiem, że wyszły bardzo dobre. Nietypowe. Jakby połączenie ciasta kruchego, ptysiowego i precelka? Cholera, chyba nie da się ich do niczego porównać i trzeba przyznać jest - to oryginalna, pyszna propozycja na tłusty czwartek. SKŁAD: - ser (z wiaderka, 3 razy(...)wersja gluten free wyskoczy z piekarnika. MAMY TŁUSTY CZWARTEK , WIĘC PROPONUJEMY TAKŻE: *pączki pieczone z drożdży suchych i pączki pieczone z drożdży świeżych,*oponki smażone, *rogaliki z krucho-drożdżowego ciasta, *kokosanki. WSZYSTKO W WERSJI TRADYCYJNEJ I BEZGLUTENOWEJ. Przepisy znajdziecie tutaj: KLIKNIJ
Wypisz Wymalujrazem przygotowałem jednak kruchy spód na bazie razowej mąki orkiszowej, dzięki czemu uzyskał niesamowity orzechowy aromat. A jak pachnie w całym domu podczas pieczenia! Gorąco polecam! :) Kruche ciasto: 220 g razowej mąki orkiszowej z pełnego przemiału (można użyć również pszennej) 110 g zimnego masła 1/4 łyżeczki soli morskiej 1 jajko Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować
Food Squarekajmakową posypany płatkami migdałów. Ale specjalnie dla was przygotowałam mazurek nieco bardziej pracochłonny czyli z dżemem porzeczkowym i czekoladą. Smakiem dorównuje wszystkim pozostałym nawet mojemu faworytowi. Składniki na kruche ciasto : 300 gram maki + trochę do podsypywania 200 gram masła 100 gram cukru 2 żółtka szczypta soli 1 ogromna łyżka śmietany kwaśnej Składniki na wierzch mazurka: około 150 gram domowego
Życie zaczyna się w kuchnijest konieczny i można na inną okoliczność zrobić kwadraty, prostokąty lub kółka. Ciastka są smaczne (niestety już dawno zjedzone) więc możecie przepis wypróbować. Ciastka orzechowe na kruchym spodzie ciasto: około 30 dag mąki 20 dag masła 4 żółtka 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 2 łyżki wiejskiej śmietany 1 łyżeczka kakao piana orzechowa: 25 dag cukru pudru(...)posiekanych orzechów lub wiórków orzecha kokosowego do dekoracji stopiona czekolada lub polewa czekoladowa Masło posiekaj z 25 dag mąki. Dodaj cukier, sól, żółtka i śmietanę po czym zagnieć szybko kruche ciasto dosypując trochę mąki, by ładnie się skleiło. Wstaw ciasto do lodówki na pół godziny. Rozwałkuj ciasto podsypując je lekko maką na około 1/2 cm. Wykrój spód ciastek
Gotuj Sam!zachwyceni, proste smaki współgrające ze sobą tworzą pyszny obiad czy ciepłą kolację,warto choć raz skorzystać z tego przepisu na to proste danie. Mówiąc nieskromnie było pysznie! Składniki Na kruchy spód: 250 g mąki pszennej 125 g masła szczypta soli 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody Nadzienie: 5 cebul 10 dag wędzonego boczku 2 łyżki oleju 3 jajka(...)sól morska do smaku pieprz grubo mielony do smaku Sposób przygotowania Do miski przesiać mąkę dodać pokrojone na kawałki masło sól, dodać żółtko oraz wodę i siekaczem do ciasta kruchego wyrobić ciasto, gdy już się połączy zagnieść rękami kulę i wylepić czy rozwałkować w okrągłej formie do tarty wysmarowanej masłem o śr 24 cm -dno i boki po nakłuwać widelcem
Wanilia i Kardamonskłamię mówiąc, że najlepsza z najlepszych! Przepis stary jak świat. Ciasto tak kruche, że do jedzenia jedynie łyżeczką. Dla mnie boska, obłędna i nie do pokonania! Oczywiście najlepsza w wykonaniu mojej najmłodszej siostry Nati. Składniki: 3,5 szkl mąki pszennej 4 żółtka 250 g masła/margaryny 1/2 szkl cukru ewentualnie cukier waniliowy dobre szarlotkowe jabłka (antonówka, szara reneta(...)Wykonanie: Przesianą mąkę siekamy z zimnym masłem/margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, z czego jedna jest większa. Owijamy oddzielnie w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Kiedy ciasto jest całkowicie zamrożone zabieramy się za jabłka. Obieramy je i kroimy w plastry. Większą część ciasta ścieramy na tarce
Malinowe Pocałunkimiałam okazji wykorzystać. Akurat nadszedł dzień w którym przepis sprawdził się jak ulał. Ciastka te nie są może skomplikowane w wykonaniu ale na pewno mogą wystraszyć. Wystarczy zagnieść kruche ciasto i zrolować je w niewielkie paluchy. Koniec palucha należy posmarować dżemem i przykleić na niego migdał. Całość pieczemy i gotowe J Najzabawniejszy jest jednak widok rodziny i znajomych
ciastkarnia na kruchym spodzieJabłecznik z budyniem. Thermomix przepisy. Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 130 g cukru pudru 200 g masła 2 łyżki gęstej śmietany 1/2 łyżeczki soli 5 żółtek Składniki na pianę: 5 białek 100 g drobnego cukru do wypieków 2 op budyniu waniliowego bez cukru(...)dodatkowo: 1500 g obranych i pokrojonych na 4 części jabłek (szara reneta) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy składniki na kruche ciasto i mieszamy czas 2 min/obr-4-5 . Białka, które nam zostały z jajek będą nam potrzebne do ubicia piany. Ciasto wyciągamy z naczynia, dzielimy na dwie części w stosunku 1/3 i 2/3. Mniejszą część ciasta
Themo przepisy