kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:136/648)

Półksiężyce z czereśniami 145

Macie czereśnie? Jest już dość późno, więc jeżeli nie macie dostępu do świeżych czereśni, do tego wypieku możecie wykorzystać już zawekowane. Ciacha robi się szybko, wiele nie potrzeba. Kruche ciasto z prawdziwego masła, słodkie czereśnie i cukier z prawdziwą wanilią, to to, co sprawi, że smak tych ciasteczek zapamiętacie na długo. Przekonałam Was? Mam nadzieję :) " Składniki : 150 g masła

Słodkie Przyjemności
Tartaletki z budyniem i owocami 621

można go przyrządzić samemu z mieszanki mleka i mąki, dzięki temu będzie trwalszy. Z podanego przepisu można przygotować 10 tartaletek o średnicy 9cm. Tartaletki z budyniem i owocami Składniki: ciasto kruche 200g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody szczypta soli masa budyniowa 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 375ml mleka 2 łyżki cukru(...)masło do wysmarowania foremek mąka do podsypania Wykonanie: - mąkę przesiać, dodać cukier i sól, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, na koniec dodać zimną wodę, szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto schłodzić 30 minut w lodówce - foremki do tartaletek o średnicy 9cm wysmarować masłem (można rozpuścić masło i posmarować foremki pędzelkiem), ciasto rozwałkować (jeśli jest klejące, można lekko podsypać mąką

Smakołyki Bereniki
Wytrawna wegańska tarta kawowo-czekoladowa 123

jutro. Kawę kocham pod wszelką postacią, i od dłuższego czasu chodziło za mną coś kawowego. Padło na tartę, bo nie ma lepszego połączenia jak idealnie kruche czekoladowe ciasto(...)wypełnione kremem kawowym do tego szklanka mleka migdałowego i jest super, nawet deszcz i mgła nie są w stanie zepsuć mi dnia. Składniki na formę o średnicy 28 cm: ciasto kruche: 200 g mąki pszennej 100 g rafinowanego masła kokosowego 60 g cukru pudru 1 mały banan 2 łyżki kakao 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Wszystkie składniki przełóż na deskę

greenscarf
Tarta z Mascarpone i Figami na Żytnim Spodzie 164

pierwszym kęsie pomyślałam, hmm dziwne takie. Mocno czuć żytni smak, totalnie niesłodki spód, krem słodki i figi.... Po drugim, dobre....... Nawet nie wiedziałam kiedy a siedziałam i odłamywałam kawałki ciasta, nabierając nim krem i kawałek figi lub jeżynę, potem to już całkiem odleciałam, bo i palce oblizywałam i w ogóle jak prosiak :) I tak sobie siedzę jedną ręką piszę(...)oblizuję z kremu, bo ta ręka non stop ucieka mi w stronę talerzyka :) Aaaa, jeśli nie jesteś gotowa na "nowe", a lubisz klasyczne smaki , tartę zrób na słodkim klasycznym kruchym cieście. Choć taka odmiana jak ta, jest całkiem sympatyczna i ja nie zamienię spodu na innym, bo wtedy według mnie tarta zrobiłaby się mega słodka i lekko mdła? Spód

Blondynka Gotuje
Kruche paszteciki z rybą 135

przypominam inne danie dobre dla dzieci na Wigilię – delikatne  pierogi z rybą   Print Recipe Kruche paszteciki z rybą Paszteciki z rybą ( i w kształcie ryby) w kruchym cieście. Świetne danie, nie tylko dla dzieci, idealne na świąteczny stół. Prep Time 30 mins Cook Time 20 mins czas odpoczywania ciasta 40 mins Total Time 50 mins Servings(...)ugnieść i przykryć drugim płatem ciasta. Dobrze docisnąć boki, i nożem wykroić kształt ryby. Mi z podanych składników wyszło 8 rybek ( czyli trzeba zrobić 16 prostokątów) Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować za pomocą pędzelka każdą rybę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rybki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut. Artykuł Kruche paszteciki z rybą pochodzi

Cooking for Emily
Sernik "Kopiko" 236

śmietankowy 1 łyżka mąki kukurydzianej biała polewa do dekoracji Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mąkę pszenną połączyć z cukrami, kawą rozpuszczalną, żółtkiem, proszkiem do pieczenia, dodać masło oraz śmietanę zagnieść ciasto kruche, wylepić ciastem blaszkę wyłożoną pergaminem o wym 24/28 cm. 2. Masa serowa: Zmielony twaróg utrzeć z cukrem oraz żółtkami wlać budyń rozrobiony w mleku, dodać mąkę kukurydzianą oraz masło

Wanilia i Kardamon
pysznotka ze śliwkami 181

wobec, i lubiana pychotka vel pani walewska. Moja pysznotka wygląda bardzo podobnie, jednakże w smaku mocno się różni, zaryzykowałabym stwierdzenie, że jest jeszcze lepsza:) A jaka jest? Dwie warstwy kruchego ciasta ze śliwkami i chrupiącą, orzechową bezą, przełożone delikatnym kremem na bazie serka mascarpone! Ciasto najlepsze jest drugiego dnia, kiedy kruche blaty nabiorą wilgoci, wówczas po prostu rozpływa się(...)białek, wierzch obu ciast posypać orzechami. Włożyć z powrotem do piekarnika, obniżyć temperaturę do 150 stopni, piec jeszcze około 1,5 godz. - beza powinna być jasna, ale krucha i chrupiąca. Gotowe ciasta wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone. Krem wyłożyć na jedno ciasto, przykryć drugim, delikatnie docisnąć

6niebo
Ciasto cytrynowe z truskawkami 144

Kruchy, chrupiący spód, krem cytrynowy, obłędny i na to mnóstwo pysznych truskawek, to jest to co polubicie na pewno. Truskawki są teraz najlepsze pod warunkiem jednak że nie były sypane bo i takie udało mi się kupić i pachniały olejem napędowym. Kupcie zatem pyszne truskawki - próbujcie przy zakupie i pieczemy. Ciasto cytrynowe z truskawkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Empanadillas de atún y verduras verdes al horno - hiszpańskie pieczone pierogi z tuńczykiem i zielonymi warzywami 95

przetrwać. Jako że nadzień zawsze było do wyboru do koloru, to jakoś nie potrafiły mi się one znudzić. Empanadillas mogą być przyrządzane na kilka sposobów. Ich podstawą jest cienkie ciasto (kruche albo drożdżowe) oraz farsz, który może się składać, z czego dusza zapragnie. W Hiszpanii najczęściej nadziewa się je pisto - rodzajem leczo z bakłażana, cukinii i pomidorów oraz tuńczykiem, sardynkami(...)szklanki mrożonego groszku 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 ząbek czosnku 2 łyżki kaparów ½ łyżeczki czarnuszki 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo mielony czarny pieprz sól do smaku Ciasto : 480 g razowej mąki orkiszowej (ew. pszennej) ½ łyżeczki soli morskiej 1 jajko 170 g zimnego masła kilka łyżeczek lodowatej wody Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko * PRZYGOTOWANIE Ciasto Do miski wsypujemy mąką

Food Square
Tarta z mięsem mielonym, pieczarkami i cukinią 175

Tarta świetnie sprawdzi się na obiad, kolacje lub poczęstunek na uroczystościach. Daje nam wiele możliwości. Do farszu możemy dodać ulubione składniki, które cudownie podkreśli smak kruchego ciasta. Zapraszam! Tarta z mielonym, pieczarkami i cukinią Składniki: ciasto: 300g mąki  100g zimne masło 1 jajko szczypta soli 3 łyżki śmietany 18% farsz: 400g mięsa mielonego 2 cebule 500g pieczarek sól czosnkowa

Tagebuch po polsku
TARTA Z MIĘSEM MIELONYM 146

Wytrawne tarty u mnie niestety rzadko goszczą , ale już teraz mogę obiecać , że wkrótce się to zmieni! Dziś mam dla Was przepis na prostą , klasyczną , a jednocześnie niesamowicie smaczną. Kruche ciasto wypełnione po brzegi mięsem mielonym z dodatkiem warzyw i ulubionymi przyprawami jest świetnym pomysłem zarówno na obiad , jak i kolację na ciepło. Zachwyci zarówno na rodzinnym obiedzie

Ostra na Słodko
Mazurek ekspresowy 189

Mazurek to tradycyjne, słodkie ciasto kuchni polskiej, które przygotowuje się na Wielkanoc. Mój mazurek ekspresowy sporządzony jest z ciasta kruchego w czterech wersjach, każdy z mazurków został posmarowany powidłami śliwkowymi , polany polewą z gorzkiej czekoladą i udekorowany kolorowymi posypkami, kandyzowanymi owocami, migdałami i żurawiną. Każdy z tych mazurków wygląda trochę inaczej. Ale każdy z tych mazurków ma swój urok

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wielkanocny mazurek pomarańczowy 159

łyżka masła  1 łyżka cukru 1 łyżka kakao  Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujmy na stolnicę. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Nie jest to typowe ciasto kruche więc należy być cierpliwym przy jego zagniataniu ( jest bardzo kruche)  Gotowe ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Pomarańcze wyparzamy w wrzątku

ciastkarnia na kruchym spodzie
domowe krucho drożdżowe kapuśniaczki 331

składniki na ciasto krucho drożdżowe: ok. 640 g mąki orkiszowej lub pszennej 230 g masła 35 g drożdży 1 jajko 250 ml kwaśnej śmietany 1 szczypta soli wykonanie: Na stolnicę wykładamy mąkę. Dodajemy sól oraz masło i siekamy. Następnie dodajemy jajko oraz 125 ml śmietany, siekamy. W pozostałej śmietanie dokładnie mieszamy drożdże i dodajemy do reszty składników. Siekamy nożem

Domowy Smak Jedzenia
KORZENNA SZARLOTKA DYNIOWA. 170

KORZENNA SZARLOTKA DYNIOWA. /autorski; w oparciu o zwykłą szarlotkę;/ kostka margaryny 3 szklanki mąki szklanka cukru 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu Z podanych składników wyrobiłam ciasto kruche. Podzieliłam na 2 równe części. Wylepiłam jedną z nich blaszkę (małą, kwadratową), drugą zostawiłam w lodówce na kruszonkę. Podpiekłam przez 10 minut w 200 stopniach, uprzednio nakłuwając równomiernie widelcem(...)przyprawami tak, aby większość płynu, który puści, wyparował (ok 20 minut). Wtedy przesiałam do dyni mąkę, wymieszałam dokładnie i wyłożyłam na podpieczony spód. Na masę dyniową rozkruszyłam pozostawione ciasto. Piekłam w 200 stopniach aż do wypieczenia, zezłocenia kruszonki, jakieś 45-50 minut. Po upieczeniu zostawiłam do wystygnięcia, aby masa mogła trochę się ściąć. SMACZNEGO!   Z dyniowymi pozdrowieniami, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki