kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:137/648)

Tarta z mięsem mielonym, pieczarkami i cukinią 168

Tarta świetnie sprawdzi się na obiad, kolacje lub poczęstunek na uroczystościach. Daje nam wiele możliwości. Do farszu możemy dodać ulubione składniki, które cudownie podkreśli smak kruchego ciasta. Zapraszam! Tarta z mielonym, pieczarkami i cukinią Składniki: ciasto: 300g mąki  100g zimne masło 1 jajko szczypta soli 3 łyżki śmietany 18% farsz: 400g mięsa mielonego 2 cebule 500g pieczarek sól czosnkowa

Tagebuch po polsku
TARTA Z MIĘSEM MIELONYM 134

Wytrawne tarty u mnie niestety rzadko goszczą , ale już teraz mogę obiecać , że wkrótce się to zmieni! Dziś mam dla Was przepis na prostą , klasyczną , a jednocześnie niesamowicie smaczną. Kruche ciasto wypełnione po brzegi mięsem mielonym z dodatkiem warzyw i ulubionymi przyprawami jest świetnym pomysłem zarówno na obiad , jak i kolację na ciepło. Zachwyci zarówno na rodzinnym obiedzie

Ostra na Słodko
Mazurek ekspresowy 180

Mazurek to tradycyjne, słodkie ciasto kuchni polskiej, które przygotowuje się na Wielkanoc. Mój mazurek ekspresowy sporządzony jest z ciasta kruchego w czterech wersjach, każdy z mazurków został posmarowany powidłami śliwkowymi , polany polewą z gorzkiej czekoladą i udekorowany kolorowymi posypkami, kandyzowanymi owocami, migdałami i żurawiną. Każdy z tych mazurków wygląda trochę inaczej. Ale każdy z tych mazurków ma swój urok

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wielkanocny mazurek pomarańczowy 148

łyżka masła  1 łyżka cukru 1 łyżka kakao  Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujmy na stolnicę. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Nie jest to typowe ciasto kruche więc należy być cierpliwym przy jego zagniataniu ( jest bardzo kruche)  Gotowe ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Pomarańcze wyparzamy w wrzątku

ciastkarnia na kruchym spodzie
domowe krucho drożdżowe kapuśniaczki 321

składniki na ciasto krucho drożdżowe: ok. 640 g mąki orkiszowej lub pszennej 230 g masła 35 g drożdży 1 jajko 250 ml kwaśnej śmietany 1 szczypta soli wykonanie: Na stolnicę wykładamy mąkę. Dodajemy sól oraz masło i siekamy. Następnie dodajemy jajko oraz 125 ml śmietany, siekamy. W pozostałej śmietanie dokładnie mieszamy drożdże i dodajemy do reszty składników. Siekamy nożem

Domowy Smak Jedzenia
KORZENNA SZARLOTKA DYNIOWA. 161

KORZENNA SZARLOTKA DYNIOWA. /autorski; w oparciu o zwykłą szarlotkę;/ kostka margaryny 3 szklanki mąki szklanka cukru 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu Z podanych składników wyrobiłam ciasto kruche. Podzieliłam na 2 równe części. Wylepiłam jedną z nich blaszkę (małą, kwadratową), drugą zostawiłam w lodówce na kruszonkę. Podpiekłam przez 10 minut w 200 stopniach, uprzednio nakłuwając równomiernie widelcem(...)przyprawami tak, aby większość płynu, który puści, wyparował (ok 20 minut). Wtedy przesiałam do dyni mąkę, wymieszałam dokładnie i wyłożyłam na podpieczony spód. Na masę dyniową rozkruszyłam pozostawione ciasto. Piekłam w 200 stopniach aż do wypieczenia, zezłocenia kruszonki, jakieś 45-50 minut. Po upieczeniu zostawiłam do wystygnięcia, aby masa mogła trochę się ściąć. SMACZNEGO!   Z dyniowymi pozdrowieniami, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Babeczki z budyniem 119

Babeczki z budyniem można dowolnie modyfikować. Można użyć ciasta półkruchego albo francuskiego, zamiast waniliowego budyniu użyć czekoladowego, śmietankowego czy też dżemu truskawkowego, wszystko zależy od Waszego pomysłu i aktualnego smaku. Choć przyznam Wam szczerze, że jednak klasyk o klasyk, w wersji(...)waniliowej te babeczki jak dla mnie smakują najlepiej. Nic więc dziwnego, ze pojawiaja się w moim domu co najmniej raz w miesiącu. To kiedy pojawią się u Was? Składniki: Kruche ciasto: 300 g mąki 150 g masła 100 g cukru 2 żółtka Budyń domowy: 400 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej ziarenka z dużej laski wanilii 100 g cukru

Słodkie Przyjemności
PIECZONE OPONKI SEROWE - odchudzona "oponka" Ci się upiecze. 183

głęboki tłuszcz, to wstawione do piekarnika. Nie jestem pewna, czy z tymi smażonymi oponkami nie łączy ich czasem jedynie kształt, ale wiem, że wyszły bardzo dobre. Nietypowe. Jakby połączenie ciasta kruchego, ptysiowego i precelka? Cholera, chyba nie da się ich do niczego porównać i trzeba przyznać jest - to oryginalna, pyszna propozycja na tłusty czwartek. SKŁAD: - ser (z wiaderka, 3 razy(...)wersja gluten free wyskoczy z piekarnika. MAMY TŁUSTY CZWARTEK , WIĘC PROPONUJEMY TAKŻE: *pączki pieczone z drożdży suchych i pączki pieczone z drożdży świeżych,*oponki smażone, *rogaliki z krucho-drożdżowego ciasta, *kokosanki. WSZYSTKO W WERSJI TRADYCYJNEJ I BEZGLUTENOWEJ.  Przepisy znajdziecie tutaj:   KLIKNIJ

Wypisz Wymaluj
Quiche z figami i kozim serem 97

razem przygotowałem  jednak   kruchy spód na bazie razowej mąki orkiszowej, dzięki czemu uzyskał niesamowity orzechowy aromat. A jak pachnie w całym domu podczas pieczenia! Gorąco polecam! :) Kruche ciasto: 220 g razowej mąki orkiszowej z pełnego przemiału (można użyć również pszennej) 110 g zimnego masła 1/4 łyżeczki soli morskiej 1 jajko Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować

Food Square
Czekoladowy mazurek na kruchym cieście 142

kajmakową posypany płatkami migdałów. Ale specjalnie dla was przygotowałam mazurek nieco bardziej pracochłonny czyli z dżemem porzeczkowym  i czekoladą. Smakiem dorównuje wszystkim pozostałym nawet mojemu faworytowi. Składniki na kruche ciasto : 300 gram maki + trochę do podsypywania 200 gram masła 100 gram cukru 2 żółtka szczypta soli 1 ogromna łyżka śmietany kwaśnej Składniki na wierzch mazurka: około 150 gram domowego

Życie zaczyna się w kuchni
Ciastka orzechowe na kruchym spodzie 104

jest konieczny i można na inną okoliczność zrobić kwadraty, prostokąty lub kółka. Ciastka są smaczne (niestety już dawno zjedzone) więc możecie  przepis wypróbować. Ciastka orzechowe na kruchym spodzie ciasto: około 30 dag mąki 20 dag masła 4 żółtka 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 2 łyżki  wiejskiej śmietany 1 łyżeczka kakao piana orzechowa: 25 dag cukru pudru(...)posiekanych orzechów lub wiórków orzecha kokosowego do dekoracji stopiona czekolada lub polewa czekoladowa Masło posiekaj z 25 dag mąki. Dodaj cukier, sól, żółtka i śmietanę po czym zagnieć szybko kruche ciasto dosypując trochę mąki, by ładnie się skleiło. Wstaw  ciasto do lodówki na pół godziny. Rozwałkuj ciasto podsypując je lekko maką na około 1/2 cm. Wykrój spód ciastek

Gotuj Sam!
Cebulowy quiche z chipsami z boczku 166

zachwyceni, proste smaki współgrające ze sobą tworzą pyszny obiad czy ciepłą kolację,warto choć raz skorzystać z tego przepisu na to proste danie. Mówiąc nieskromnie było pysznie! Składniki Na kruchy spód: 250 g mąki pszennej 125 g masła szczypta soli 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody Nadzienie: 5 cebul 10 dag wędzonego boczku 2 łyżki oleju 3 jajka(...)sól morska do smaku pieprz grubo mielony do smaku Sposób przygotowania Do miski przesiać mąkę dodać pokrojone na kawałki masło sól, dodać żółtko oraz wodę i siekaczem do ciasta kruchego wyrobić ciasto, gdy już się połączy zagnieść rękami kulę i wylepić czy rozwałkować w okrągłej formie do tarty wysmarowanej masłem o śr 24 cm -dno i boki po nakłuwać widelcem

Wanilia i Kardamon
Szarlotka 293

skłamię mówiąc, że najlepsza z najlepszych!  Przepis stary jak świat. Ciasto tak kruche, że do jedzenia jedynie łyżeczką. Dla mnie boska, obłędna i nie do pokonania!  Oczywiście najlepsza w wykonaniu mojej najmłodszej siostry Nati. Składniki: 3,5 szkl mąki pszennej 4 żółtka 250 g masła/margaryny 1/2 szkl cukru ewentualnie cukier waniliowy dobre szarlotkowe jabłka (antonówka, szara reneta(...)Wykonanie: Przesianą mąkę siekamy z zimnym masłem/margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, z czego jedna jest większa. Owijamy oddzielnie w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Kiedy ciasto jest całkowicie zamrożone zabieramy się za jabłka. Obieramy je i kroimy w plastry. Większą część ciasta ścieramy na tarce

Malinowe Pocałunki
paluchy czarownicy 145

miałam okazji wykorzystać. Akurat nadszedł dzień w którym przepis sprawdził się jak ulał.  Ciastka te nie są może skomplikowane w wykonaniu ale na pewno mogą wystraszyć. Wystarczy zagnieść kruche ciasto i zrolować je w niewielkie paluchy. Koniec palucha należy posmarować dżemem i przykleić na niego migdał. Całość pieczemy  i gotowe J Najzabawniejszy jest jednak widok rodziny i znajomych

ciastkarnia na kruchym spodzie
Jabłecznik z budyniem 848

Jabłecznik z budyniem. Thermomix przepisy. Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 130 g cukru pudru 200 g masła 2 łyżki gęstej śmietany 1/2 łyżeczki soli 5 żółtek Składniki na pianę: 5 białek 100 g drobnego cukru do wypieków 2 op budyniu waniliowego bez cukru(...)dodatkowo: 1500 g obranych i pokrojonych na 4 części jabłek (szara reneta) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy składniki na kruche ciasto i mieszamy czas 2 min/obr-4-5 . Białka, które nam zostały z jajek będą nam potrzebne do ubicia piany. Ciasto wyciągamy z naczynia, dzielimy na dwie części w stosunku 1/3 i 2/3. Mniejszą część ciasta

Themo przepisy