kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:135/648)

Tarta ze śliwkami i kremem patissiere 166

theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: Ciasto kruche:   150 g zimnego masła  240 g mąki pszennej   80 g cukru pudru  2 żółtka   1/2 łyżeczki soku z cytryny Krem patissiere:  3 żółtka(...)śliwek + 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, obie mąki wymieszać razem z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka i zagniatać szybko ciasto, dodając w razie potrzeby sok z cytryny. Ciasto najlepiej zarabiać siekając składniki nożem, następnie szybko zagniatać. Ewentualnie posłużyć się malakserem i zagnieść ciasto na pulsacyjnych obrotach urządzenia. Ciasto uformować w kulę, owinąć

kolorowotorcikowo
Tarta z brokułami i szynką 394

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przepis na szybki a zarazem bardzo smaczny pomysł na obiad czy kolację. Tarta na kruchym cieście z dodatkiem brokuła, szynki, papryki i pomidorków koktajlowych. Całość zalałam masą jajeczno – śmietanową z dodatkiem żółtego sera. Taka tarta to świetny pomysł na obiad dla „niejadków”, jest zdrowa

Marta Gotuje
Tarta z pomidorkami, serem ricotta i cukinią 215

Kolejny dzień targowy, kolejne cukinie, kolejne pomidory. Tym razem pomidory nietypowe. Uznałam, że małe pomidorki najlepiej będą pasowały do tarty. Zrobiłam więc kruche ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 kostki zimnego masła (125g) 1 jajko sól Siekam nożem aż będą maleńkie kawałeczki masła, potem szybko zagniatam. Do zamrażarki ciasta nie wkladam, ale jak ktoś chce to proszę bardzo, niech sobie

Z butelką mleczka w tle
Tarta z kurczakiem, gruszkami i gorgonzolą 160

Dzień dobry! Wczoraj pokazałam Wam szybką tartę z cebulą na cieście francuskim , a dzisiaj zapraszam na nieco bardziej pracochłonną, na cieście kruchym. Smakiem dorównuje, a może i nawet przewyższa tą cebulową :-). Gruszki i gorgonzola... klasyka prawda? Na blogu oczywiście już to połączenie znajdziecie, zapraszam - bruschetta i frittata . Tym razem postanowiłam te składniki wykorzystać jako farsz do tartaletek. Ciasto bardzo kruche

Pora coś zjeść
Tarta cytrynowo - limonkowa 149

lubi Ona za słodkich i za ciężkich ciast dlatego idealnym pomysłem okazała się lekka tarta cytrynowa z limonką i miętą. Jest to bardzo łatwe ciasto jeśli zrobienie ciasta kruchego nie stanowi dla nas problemu. Nawet nie potrzebujemy miksera ani żadnych innych sprzętów kuchennych tylko piekarnik :) Zachęcam do zrobienia, zwłaszcza przy obecnej pogodzie, gdzie nadmiar witaminy C na pewno

Pyza i Surówka
Tarta cytrynowa 182

Udało się ! Przepis zaczerpnęłam z bloga Sto kolorów kuchni . A na pikniku to właśnie Karolina częstowała swoją tartą. Dziękuję Ci ! Składniki ( na blachę 23 cm i 2 małe tartaletki ): CIASTO KRUCHE:  * 150 g zimnego masła  * 240 g mąki pszennej *   80 g cukru pudru *     2 żółtka * 1/2 łyżeczki soku z cytryny Masło kroimy(...)Cukier mieszamy z mąką. Szybko siekamy masło razem ze składnikami suchymi, ewentualnie robimy to w malakserze, używając funkcji pulsacyjnego siekania. Następnie dodajemy żółtka i sok z cytryny - szybko zagniatamy ciastoCiasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Zimne ciasto wałkujemy, przenosimy do blachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem. Na wierzch ciasta

kolorowotorcikowo
Tarta z białej czekolady na owsianym spodzie 360

Przekładamy do formy na tarte z ruchomym dnem, wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 15-20 minut - do zarumienienia.  Na całkowicie ostudzone kruche ciasto wylewamy krem z białej czekolady - wyrównujemy. Na ostudzoną czekoladę wykładamy cieniutką warstwę bitej śmietany, a następnie posypujemy czekoladowymi wiórkami. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.  Smacznego

Słodkie Przyjemności
Muffiny Nadziewane Mięsem 156

Muffiny nadziewane mięsem to rewelacyjny dodatek do czerwonego barszczu i świetna przekąska. To danie urozmaici każde przyjęcie. Mięso w pikantnym sosie zapieczone w kruchym cieście jest pyszne. Można je przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika tuż przed podaniem. Te muffiny mogą stać się popisowym daniem każdego kto zechce je wypróbować. W przepisie podano ilości produktów do upieczenia około 24 muffin

Mama Gotuje
Miniserniczki z rabarbarem i truskawkami podane z mrożoną kawą 97

Niechęć do ser u moich pociech zmusza mnie do wymyślania smakołyków, które zachęcą je do pałaszowania nielubianych rzeczy. Zamieniłam więc sernik na małe tartaletki na kruchym cieście i zamierzony efekt został podstępem osiągnięty:) A dla dorosłych uczestników deserowej biesiady zaserwowałam dodatkowo truskawkową mrożona kawę klik . Składniki: CIASTO: 25 dkg mąki 14 dkg masła 5 dkg cukru 1 jajko szczypta soli

Magiczna kuchnia Darii
Malinowy sernik na Dzień Taty 163

dawna miałam na niego ochotę. Ten śliczny, różowiutki kolorek, intensywna barwa świeżych malin, kruchy spód i wierzch z idealnie białej bitej śmietany... Wygląda zjawiskowo.  Można zamiast kruchego spodu zrobić zwykły spód z pokruszonych ciastek. Można dać dowolne owoce sezonowe: jagody czy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Można kombinować do woli. Mi wersja z malinami zasmakowała ogromnie - nie za słodka(...)Justinka . Ogromnie dziewczynom dziękuję za wspólne pieczenie - już się nie mogę doczekać, żeby zobaczyć, jakie pyszności przygotowały. Malinowy sernik na zimno Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 100 g cukru 1/4 łyżeczki soli 125 g zimnego masła 1 jajko dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki mleka 10 g cukru masa serowa: 400 g serka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik królewski 1798

upiekłam po raz pierwszy bo zdaje się, że przepis ma już ponad dwadzieścia lat. Czym prędzej nadrabiam zaległości i zapraszam na  pyszny waniliowy sernik z rodzynkami, otulony kakaowym ciastem. W przepisie oryginalnym (click) użyto zwykłego, trzykrotnie mielonego twarogu, ja wykorzystałam twaróg sernikowy z wiaderka, który wg mnie świetnie się spisał. Sernik wyszedł taki jak lubię: konkretny i raczej ciężki(...)tylko zyska na smaku.... Zastanawiam się skąd nazwa”królewski”? Nie mam pojęcia.... chyba dlatego, że oblednie smakuje, prawdziwie po królewsku...   Sernik królewski Składniki na blaszkę 23x33 cm: Kruche ciasto:   200 g mąki pszennej 200 g mąki krupczatki 180 g masła 160 g cukru pudru 2 żółtka 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%ok 3 łyżki kakao( choć zależy

Mia Cucina Sofieta
Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona 203

rodzinka nie widzi różnicy w smaku, tj. taka na „zdrowszej” mące smakuje im równie dobrze, jak ta na białej mące. Składniki na blachę 28 na 24 cm: Ciasto kruche: 300 gr mąki (u mnie mieszana po 100 gr żytniej razowej i ziemniaczanej, 30 gr jaglanej, 70 gr gryczanej) 2 łyżki śmietany 140 gr masła zimnego lub margaryny(...)mnie 3 łyżki miodu) 1 jajko (jak robicie z mąki pszennej można dodać tylko samo żółtko) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera, wyrobić ciasto, tak aby uformowało się w kulę. Można też wyrobić ręcznie, wówczas należy mąkę, proszek i cukier posiekać nożem z masłem, coś

moj przepis na
ŚNIEGOWE KULE 314

oknem zima na całego, więc i na talerzu zimowy akcent musi się znaleźć! Ciastka śniegowe kule – znane i lubiane od lat! Niesamowicie delikatne , a zarazem kruche . Ciasto wręcz rozpływa się w ustach! Waniliowo – migdałowy smak i obłędny zapach skusi nawet największych przeciwników słodyczy! Robi się je błyskawicznie … i tak samo szybko znikają! SKŁADNIKI:   * mąka pszenna

Ostra na Słodko
Urodzinowa tarta Bonduelle 201

dań w słoikach na ciepło. Ten jubileusz trzeba uczcić pyszną warzywną tartą, którą wymyśliłam na poczekaniu, więc nie ma jakiejś szczególnej historii, zrobiłam ją od serca na kruchym słonym cieście które uwielbiam, z dodatkiem włoskiego sera ricotta i botwinki z przydomowego ekologicznego ogródka  i oczywiście z ulubionych puszek, nie wiem czy wiecie, że Rolnicy Bonduelle stosują płodozmian, aby zmniejszyć(...)możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami.   Najlepsza słona tarta jaką udało mi się zrobić w ostatnim czasie. Szczerze ? grzechu warta! Składniki : na okrągłą formę 28 cm: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 150 g masła 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% Duża szczypta soli Nadzienie: 25 dag sera ricotta 20 dag jogurtu greckiego 20 dag świeżego bobu

Wanilia i Kardamon
Kruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami 129

kapustą i pieczarkami to świetny dodatek do Wigilijnego barszczu z pieczonych buraków . Świetne na ciepło, ale również na zimno znikają ze stołu. Przygotowanie pieczonych pierożków można rozpocząć wcześniej. Kruche ciasto możemy trzymać w lodówce do trzech dni, a w zamrażalniku do trzech miesięcy. Farsz do pierożków również można mrozić. Pieczone pierożki wigilijne można upiec dzień przed Wigilią, a w dniu

Moja Delicja

Proponowane wyszukiwania