Kruchy truskawkowiec W ciastach niezbyt dobrze się czuję i poruszam , ale niestety taka już rola matki ,że czasami nawet z ciastem dzieci każą się zmierzyć . Oczywiście sięgam po jak najłatwiejsze przepisy , żeby tylko się upiekło – głównie mi " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> To ciacho jest proste i smaczne , można je robić z każdymi sezonowymi owocami(...)pieczemy około 45 -50 minut , najlepiej pod kontrolą ,żeby nie przypalić . To ,że z ciasta wycieknie trochę soku z truskawek po bokach to normalne , jak wystygnie , zmieni się w pyszny dżem . Pamiętajmy ,żeby nie używać termoobiegu . Smacznego Post Kruchy truskawkowiec pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżytwarogu 1 1/2 szklanki cukru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag masła 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 7 białek Sposób wykonania: 1. Przygotuj kruche ciasto: miękką margarynę, wymieszaj z mąką i cukrem , dodaj kakao, proszek do pieczenia i żółtka , zagnieć jednolite ciasto, podziel na dwie części i włóż je do zamrażarki na 60 minut(...)ciągle ucierając.Dodaj twaróg, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. 3. Z białek ubij pianę i delikatnie wymieszaj z masą.Tak przygotowaną masę serową przełóż na kruchy spód, przykryj drugą częścią potarkowanego ciasta. Piecz przez godzinę i 10 minut w temperaturze 180 stopni
Darcia w kuchniwcale redukować. Jeśli karmel po 20 minutach nadal jest rzadki gotujcie go dalej. Mój ciągnącą konsystencje uzyskał dopiero po 50 minutach! Mój kruchy spód ładnie się upiekł, był lekko rumiany i lekko urósł. Kiedy kroiłam już gotowe ciasto okazało się(...)widać na zdjęciach, że spód jest dziwny w przekroju. Trochę jakby zakalcowaty? w smaku ciasto było pyszne ale spód nie był tak kruchy jak powinien. Nie raz piekłam już kruche ciasta a tu taka niespodzianka
Dzieje kuchennej Wiewiórylawendy żółtko do posmarowania ciastek z wierzchu szczypta soli morskiej i suszonej lawendy do dekoracji Z masła, żółtka, cukru, mąki, kwaśnej śmietany i suszonej lawendy zagniatam ciasto kruche. Schładzam w lodówce zagniecione ciasto przez godzinę. Wałkuję ciasto o grubości 1 cm i wykrawam niewielkie ciastka. Wierzch ciasta smaruję roztrzepanym żółtkiem, posypuję lawendą i odrobiną soli morskiej. Surowe
Mango Papajazimno i choć robiłam już ich wiele to właśnie malinowo śmietankowy z wyczuwalną nutą kakao bardzo mi zasmakował. Delikatny rozpływający się w ustach, a na końcu lekka chrupkość ciasta kruchego...mogę zajadać. Zapraszam... Na ciasto: 140 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 3 łyżki kakao 1 żółtko 1 łyżka zimnej
Kubki smakuciasto tak pyszne i lekkie, że aż samo się w ustach rozpływa. Duża ilość malin, galaretka również malinowa, ubita śmietana i beza :) Ciasto to wykonane jest na kruchym cieście, jednak mi w lodówce zalegały białka jaja, więc moja malinowa chmurka jest na podłużnych biszkoptach maczanych w soku malinowym :) Składniki na formę prostokątną 24 na 26 cm: * około
Zrób to smacznieIdealny, bezglutenowy wypiek na Boże Narodzenie. I nie tylko... W zależności od preferencji można zrobić go z mniejszą ilością ciasta a większą ilością maku. Kruche ciasto bezglutenowe jest proste i wymaga tylko mąki kukurydzianej i skrobi ziemniaczanej. Ciasto jest delikatne, lekkie i pulchne. Składniki: 300 ml mąki kukurydzianej 100 ml skrobi ziemniaczanej 100 ml cukru 1/2 kostki margaryny 1 łyżeczka
Ze smakiem bez glutenulodówce otwartą puszkę z ananasem już kilka dni myślałam jak go wykorzystać, co upiec i w końcu dzięki pomocy mamy wyszło takie przepyszne kombinowane ciasto. Przepyszne, wilgotne i bardzo kruche. Ciasto kakaowe jest wykorzystane z przepisu na cielaczka Składniki: 2 szkl mąki 1 szkl cukru 3/4 szkl oleju 2 jajka 1 szkl mleka 2 łyżki kakao 2 łyżki powideł
Motylkowa Kuchniakwaśnej śmietany(np 18 %) dam truskawkowy,lub jakiś inny ulubiony szczypta soli Przygotowanie: z mąki,soli,cukru,i masła śmietany i żółtka zagnieść gładkie ciasto,(nie ugniatajmy za bo kruche ciasto jest lepsze jeśli jest szybko i krótko zagniatane) ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na prostokąt(odsypując mąką stolnicę),posmarować dżemem, zwinąć w roladkę zawinąć w folię
Swojskie jedzonkoNastępnie dodajemy oba rodzaje mąk, cynamon, proszek do pieczenia i aromat. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy słonecznik i len. Ponownie zagniatamy ciasto. Struktura ciasta powinna być zbita (jak ciasto kruche), łyżeczką nabieramy kawałki surowego ciasta, lekko spłaszczamy. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa FiestaMakowca nie może zabraknąć na świątecznym stole. U większości ludzi to tradycja. Makowiec może być na cieście drożdżowym, ale także na kruchym. U mnie kruche ciasto czekoladowe sprawdziło się idealnie. Ciasto jest mięciutkie, a farsz ma idealną konsystencje, co ułatwia zwinięcie rolady. Najlepsza jednak jest chrupiąca złota skorupka ! Polecam do kawki w rodzinnym gronie :)\ SKŁADNIKI: Ciasto: mąka
Kuchnia Paulettesksylitolem. Ugotowaną i przestudzoną kaszę zmiksować na gładkie puree razem z daktylami. Następnie dodać cynamon, masło, jajka, mąkę i płatki owsiane. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto o konsystencji ciasta kruchego. W razie potrzeby podsypać ciasto mąką. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez pół godziny. Po tym czasie połowę ciasta rozwałkować i przełożyć do foremki. Na cieście poukładać pokrojone w plastry
Kuchnia Bon Appetitwyjęłam z piekarnika. Zostawiłam do wystudzenia. Na całą noc. Na drugi dzień upudrowałam cukrem pudrem... ... i zabraliśmy się do spróbowania tego wspaniałego w smaku ciasta. Wyraźnie czuć maślany smak kruchego ciasta. Mięciutkie śliwki i lekko chrupiące płatki gruszek sprawiają, że to ciasto jest obłędnie pyszne i nie można poprzestać na jednym kawałku Upieczcie. Zachęcam, polecam i .... życzę SMACZNEGO! Krys
Kuchnia u Krysikwaśnej śmietany(np 18 %) dam truskawkowy,lub jakiś inny ulubiony szczypta soli Przygotowanie: z mąki,soli,cukru,i masła śmietany i żółtka zagnieść gładkie ciasto,(nie ugniatajmy za bo kruche ciasto jest lepsze jeśli jest szybko i krótko zagniatane) ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na prostokąt(odsypując mąką stolnicę),posmarować dżemem, zwinąć w roladkę zawinąć w folię
Swojskie jedzonkosmażonych jabłek, 1 galaretka cytrynowa Pianka budyniowa: 4 białka, 3 łyżki budyniu wiśniowego, 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: kasza manna WYKONANIE Ciasto: z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. 1/3 ciasta chowamy do zamrażarki. Resztą ciasta wykładamy foremkę, podpiekamy 20 min. w 180 stopniach. Masa jabłkowa: Jabłka zagotowujemy, dodajemy galaretkę, mieszamy. Piana budyniowa: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy
słodki bratekDelikatna szpinakowa tarta na cienkim cieście z dodatkiem jogurtu. Nie jest wysoka, by ciasto utrzymało ciężar nadzienia. Składniki: kruche ciasto z jogurtem - przepis tutaj - ( mąka pszenna , jajka, jogurt naturalny, sól) 300g żółtego sera gouda 200g szpinaku (użyłam mrożonego szpinaku, ważyłam również mrożony) 2 ząbki czosnku 50ml wody 100ml śmietany kremówki 30% 500g mascarpone 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka masła sól
Gotowanie i blogowaniesztywno białka i dodajemy je stopniowo do masy serowej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Na koniec dodajemy rodzynki i również delikatnie całość mieszamy. Gotową masę wykładamy na podpieczone ciasto kruche. Na wierzchu z pozostałego ciasta wycinamy paseczki i układamy na masie serowej tworząc kratkę, którą smarujemy żółtkiem. Pieczemy w 170 st. C. przez
Domowy Smak Jedzenia