Kulinarne fantazje Marioli Babeczki dyniowe z kremem karmelowym autorka: kamilagro | blog: Vegazone Szybkie Bułeczki czekoladowe z żurawiną i sosem kajmakowym autorka: anusia181 | blog: ania-gotuje Sernik kajmakowy na kakaowym kruchym cieście autorka: anusia181 | blog: ania-gotuje Kostka alpejska autorka: lucyna | blog: Pyszna piecze... 455. Saturday / słodka rozpusta w wersji XXL - wspólne gotowanie! autorka: whiness | blog: Relish it Rogaliki drożdżowe(...)masą krówkową autorka: magma | blog: ciastkarnia na kruchym spodzie Panna cotta po raz kolejny autorka: magma | blog: ciastkarnia na kruchym spodzie Sernik o smaku krówki autorka: edytaha | blog: Kuchenne zapiski CIASTO TOFFI autorka: Pyszne Kaprysy | blog: pysznekaprysy.blogspot.com Miodownik karmelowy autorka: anekbu | blog: Mania Gotowania Sernik krówkowy na spodzie Oreo autorka: anekbu | blog: Mania Gotowania Ile flottante - bezy pływająca wyspa autorka
Mania GotowaniaDruga wersja ciasta na tartę wytrawną. Elastyczne, łatwo się z nim pracuje, nie rośnie i jest bardzo kruche. Ciasto można rozwałkować dużo cieniej niż w wersji ciasta z masłem , co za tym idzie tarta jest delikatniejsza. Ta wersja nadaje się do lżejszych tart - z łososiem czy na przykład ze szpinakiem - które swoim ciężarem nie przebiją kruchego spodu. Składniki: 300g
Gotowanie i blogowaniektoś to ciacho tak nazwał. Kiedy piekłam je pierwszy raz nie widziałam co z tego wyjdzie, wyobrażałam sobie sądząc po nazwie coś bardziej suchego, kruchego, kokosowego. Zrobiłam też w ten sam dzień jeszcze drugie ciasto - sernik z nutellą na zimno (z brzoskwiniami).... Ale byłam wściekła kiedy po upieczeniu okazało się, że to ciasto smakuje jak dobry pieczony sernik. Zostaliśmy(...)można zmieniać dowolnie, można dać jogurt o innym smaku i inne owoce ale można także dać gęstą śmietanę i zrobić wersję śmietankową. Składniki na prostokątną blaszkę około 27x37: Na ciasto kruche: 3 szklanki maki pszennej tortowej pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 250 g masła lub dobrej margaryny 10 dojrzałych brzoskwiń Wszystkie składniki oprócz brzoskwiń
Poezja Smaków - blog kulinarnykonfitury z płatków róży Masło rozgniatamy palcami do dużej miski. Dodajemy do niego cukier puder oraz żółtka i sól. Na koniec dosypujemy mąkę i zagniatamy kruchy spód. Jeśli wyszedł zbyt twardy, można lekko pokropić ciasto wodą i zagnieść ponownie. Bez odstawiania do lodówki, wylepiamy ciastem spód tortownicy lub formy do tarty o wielkości 25 centymetrów. Pieczemy w 200 stopniach(...)doprowadzić do wrzenia. Ponownie na parze łączymy śmietankę z czekoladą i dodajemy również masło. Krem pozostawiamy do przestudzenia. Do polania spodu powinien mieć temperaturę pokojową. Na przestudzone kruche ciasto wykładamy konfiturę z róży. Tę zalewamy kremem czekoladowym. Na koniec formę zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Jeśli chcemy mazurek ozdobić bakaliami, należy zrobić to po polaniu
Kuchenna Kontrrewolucyaktórym wcale nie odpoczywamy, bo już prowadzimy kolejne ustalenia do jesiennej edycji :) Poniżej przepis na kruche babeczki, owocowe, które były hitem na moim stoisku podczas Żarłostacji :) Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki tortowej 150 g masła pokrojonego w kostkę 3 łyżki cukru pudru 1 duże jajko 1 łyżka śmietany szczypta soli Składniki na krem budyniowy: 1 budyń waniliowy(...)grubości ok. 3 cm, podsypując mąką. Wycinamy kółka, troszkę wieksze niż nasze foremki. Ciastem wykładamy foremki, nożem usuwamy nadmiar ciasta. Nakłówamy ciasto widelcem. Pieczemy przez około 20 - 25 minut na złoty kolor. Następnie kruche babeczki studzimy. W tym czasie przygotowujemy krem budyniowy. krem: Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, ale dodając mniejszą ilość mleka niż jest zalecane
Bon Appetit MałgorzatyCiasto jest po prostu rewelacyjne w smaku i przygotowuje się je błyskawicznie. Bardzo kruchy spód wypełniony kwaskowym, chrupiącym rabarbarem dopełnia wyśmienita, lekko zapieczona beza włoska. To właśnie ta ostatnia nadaje charakteru wypiekowi. Jest gęsta i słodka, właściwie przypomina bardziej krem niż bezę. Składniki: Ciasto: 200g mąki krupczatki 2 żółtka(...)łyżka cukru waniliowego 125g margaryny Nadzienie: rabarbar, użyłam cztery młode łodygi 1 łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka bułki tartej Beza: 2 białka 3 łyżki wody 130g cukru Wyrabiamy szybko kruche ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty i pieczemy 12 minut w 180 stopniach. W tym czasie obieramy i kroimy rabarbar na centymetrowe kawałki. Łączymy go z mąką ziemniaczaną. Teraz przejdziemy
Wrzosowa PolanaSkoro Boże Narodzenie to pierniki, a skoro Wielkanoc... to może kruche ciasteczka w kształcie jajek z królewską polewą i kropelkami czekolady? To powinna być obowiązkowa tradycja! Ja w tym roku podaruję takie ciasteczka mamie i babciom. Mi podoba się taka forma słodkości Wielkanocnych, a Tobie? Składniki (na 60 ciastek): 350 gram mąki pszennej tortowej 200 gram masła(...)szklanki cukru pudru szczypta soli 2 łyżki wody różanej Polewa królewska: 1 białko 1 szklanka cukru pudru rozpuszczona czekolada Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatam szybko na gładką i jednolitą masę. Ciasto wałkuję, niezbyt grubo i wykrawam foremką kształty. Wykrojone ciastka przekładam na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Ciastka piekę w piekarniku nagrzanym
Mango PapajaSernik to klasyk. Trudno jednak o jedyny, słuszny przepis na to ciasto. Pewny jest jeden składnik - biały ser! Mój sernik ma trzy poziomy: kruche ciasto na spodzie, śmietankowo-serowe wnętrze i kokosową bezę na wierzchu. Całość tworzy lekką kompozycję przenikających się smaków. Polecam! Dla mnie to kawałek nieba:) Składniki do wykonania kruchego spodu: 150g masła lub margaryny 150g cukru pudru
Kuchnia Pani Wiosnyrozpuszczamy ją w 400 ml wody) jagody 300 g Spód kruchy: 400 g mąki pszennej 4 jajka śmietana 18% 2 łyżki cukier 150 g Wykonanie ciasta kruchego : Do misy wsypujemy przesiana mąkę . Dodajemy pokrojoną margarynę oraz cukier . Wbijamy jajka i dodajemy śmietanę. Wyrabiamy ciasto i zawijamy je w folia aluminiową wkładamy do lodówki na godzinkę
Różowa kuchniaKruche pierogi z mięsem Przyznam się bez bicia. Nie cierpię robić pierogów. Niektórych relaksuje samo lepienie ciasta, dla mnie jest to monotonna czynność i dlatego pierogi bardzo rzadko goszczą na moim(...)stole. Jednak niekiedy nachodzi mnie ochota na pochłonięcie kilku apetycznych pierożków, więc zakasuje rękawy, chowam moją apatię pierogową pod dywan i zaczynam lepić pierogi :) A dzisiaj proponuję pierogi z ciasta kruchego, pieczone w piekarniku, chrupiące, z farszem z mięsa i aromatycznymi , świeżymi ziołami. Składniki: ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 2 jajka 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
na moim stole...Idealne połączenie kruchego ciasta z kwaśną porzeczką i lekką,chrupiącą bezą - ciasto,które silnie uzależnia,przynajmniej mnie. Ciasto: 160 g mąki pszennej 160 g mąki krupczatki 160 g masła 5 żółtek 2 łyżki cukru pudru skórka starta z cytryny szczypta proszku do pieczenia Beza: 5 białek 1 szklanka cukru szczypta soli 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Niespełnione zdolności kulinarneSkładniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (najlepsza mąka krupczatka) 2 łyżki gorzkiego kakao 350 g masła lub margaryny, zimnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 5 żółtek Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić
Czerwień i błękitRustykalna tarta z bardzo kruchego ciasta z ostatnimi już chyba w tym sezonie śliwkami. Jest zachwycająca w smaku a do tego bardzo prosta i nie trzeba mieć do niej nawet żadnej specjalnej foremki. Ciasto formuje się po prostu na papierze do pieczenia i już. Tarta ze śliwami najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepła a podana z lodami waniliowymi to już szczyt
Smaczna PyzaSkładniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka) 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 3 jajka Masa budyniowa: 3 budynie bez cukru (u mnie bananowe) 2/3 szklanki cukru 1 litr mleka Owoce (w sezonie używamy świeżych): 300 g mrożonych drobnych truskawek 300 g mrożonych jeżyn Budynie ugotować
Czerwień i błękitDzisiaj zapraszam na pyszne kruche ciasto z kokosem i powidłami. Przepis godny polecania. Jego zaletą jest smak i szybki sposób przygotowania. SKŁADNIKI Ciasto: 250 g margaryny 1, 5 szklanki maki pszennej 1,5 szklanki mąki krupczatki 3.4 szklanki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy starta skórka z jednej cytryny Masa kokosowa 5 białek
W kuchennym oknie EwyTarta francuska Słodkie klasyczne,kruche ciasto idealne na gorące dni. Można podawać ją z przeróżnymi owocami, kremami, budyniem lub galaretką. Składniki ciasto: 125g masła 125 cukru pudru 1 jajko 250g mąki sól łyżeczka aromatu waniliowego Składniki krem: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 1-2 łyżki cukru pudru parę kropli aromatu waniliowego Ciasto można wymieszać w mikserze
potrawyregionalneSkładniki: Kruche ciasto: 500g mąki pszennej tortowej, 2 jajka, kostka masła (250g), 150g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia (6g). Kruszonka: 150g masła, 100g cukru, 140g mąki. Ponadto: 1kg śliwek, cukier puder do posypania, masło do posmarowania blaszki. Przygotowanie: Składniki na ciasto wymieszać i zagnieść ciasto. Blachę (wymiary ok. 26x32cm) posmarować masłem i położyć papier do pieczenia. Ciasto ręką
W kuchni u Monikikogo: dla fanów kruchych ciast dla lubiących ciasta z orzeźwiającym akcentem dla chcących powrócić myślami do czasów dzieciństwa Składniki: 6 jajek 250g masła (lub 200g masła i 2 łyżki smalcu) szklanka cukru + 3 łyżki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500g mąki krupczatki 2 łyżki kakao słoik kompotu agrestowego lub 2 małe słoiczki kwaśnego dżemu (najlepiej agrestowego, kiwi, limonka, wiśnia, porzeczka
Mania WypiekaniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kruche ciasto z lekką kokosową masą z dodatkiem malin (jeśli nie macie malin, możecie użyć truskawek). Kokos i maliny to genialne połączenie. Zrobiłam je na niedziele do kawy, a że mieliśmy gości, ciasto zniknęło w tempie ekspresowym. Przepis znalazłam w gazetce Lidla. Polecam. Post Ciasto kokosowo
Marta GotujeKruche ciasto francuskie z pysznym szpinakowo-serowym farszem to propozycja idealna dla każdego. Nie wymaga wielu przygotowań, wiec każdy laik poradzi sobie z tym przepisem, a smak jest wprost fantastyczny. Szczerze polecamy! Przepis jest zainspirowanym i przerobionym daniem z KwestiiSmaku. Potrawa wolna od glutenu. * Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 200g szpinaku
Kolizje SmakówSzarlotka... to pyszne kruche ciasto, jabłka, cynamon... I ten cudowny zapach w domu, który unosi się podczas jej pieczenia. Kiedyś na jakimś wykładzie pewna pani powiedziała: "Dziewczyny, pamiętajcie! Jak chcecie, by mąż był szczęśliwy i zadowolony, niech czuje zapach szarlotki wracając z pracy do domu":) Jak tam z tymi mężami czującymi świeżą szarlotkę w domu jest to nie wiem
In my kitchen