razem gruszek użyłam do przygotowania tarty. Dodatek wanilii okazał się trafiony, a tarta zniknęła w mig. Jest to ciasto dość słodkie, więc będzie idealne dla największych łasuchów :) Składniki: kruche ciasto: 15 dkg masła, 15 dkg mąki pszennej, 5 dkg cukru pudru, 1 żółtko, 2 łyżki zimnej wody. Schłodzone masło posiekać z przesianą mąką i cukrem. Dodać żółtko i wodę. Szybko
Codzienna kuchnia niecodziennałyżeczki cukru waniliowego - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i siekamy z masłem i margaryną. Dodajemy roztrzepane żółtka, śmietanę oraz cukry. Zagniatany ciasto kruche i odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ulubione kształty, smarujemy je roztrzepanym białkiem i posypujemy grubym ciastem. Pieczemy w 180 C przez około
Zainspirowana w kuchniMasło ucieram z cukrem oraz żółtkami. Dodaję zmielony ser. Wsypuję budyń oraz mąkę. Na końcu do masy dodaję pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszam. Masę serową wykładam na ciasto kruche. Wyrównuję. Z wiśni usuwam pestki. Owoce układam na wierzchu ciasta. Ciasto piekę około godziny w temperaturze 175 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiJest to danie z południowej Francji. Albo też z przygranicznego włoskiego regionu Liguria. Takie trochę podobne do pizzy jakby. Ciasto zwykle jest drożdżowe, chociaż znane są również wersje z kruchym ciastem. Główne (i właściwie jedyne) składniki to cebula, anchois i oliwki. Dużo cebuli. Bardzo dużo cebuli ;) We Włoszech czasami daje się jeszcze mozzarellę. Ale że to danie francuskie
Marder&Marder Manufactureobojętna i postanowiłam wypróbować go na własnych kubkach smakowych. Bazą dla mojego ciasta był przepis z bloga crispybiscuits.blogspot.com. Przepis lekko zmieniłam, dodałam zdecydowanie mniej cukru, a w przypadku ciasta kruchego, jak zawsze korzystam z niezawodnych proporcji mojej kochanej Mamy :) CIASTO 1,5 szklanki mąki 0,5 margaryny 4 żółtka 0,25 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku
Mój Smak na ŻycieJestem przekonana, że opisywać tego ciasta nie muszę. Szarlotka - i wszystko jasne ! Każdy zna, każdy lubi. A wariacji na tej temat możemy odnaleźć mnóstwo. Wystarczy przygotować ciasto kruche. Ja korzystam z uniwersalnego i niezawodnego przepisu mojej mamy. CIASTO 1,5 szklanki mąki 0,5 margaryny 4 żółtka 0,25 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto zagniatamy
Mój Smak na Życiezimnego masła roślinnego żółtko łyżka lub dwie lodowatej wody Jabłka: 2 jabłka pół szklanki cukru łyżka masła Wykonanie: Składniki ciasta szybko ze sobą łączymy, jak to zwykle bywa przy kruchym cieście :), zawijamy w folie i chowamy do lodówki na ok godzinę. W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środki, kroimy na ćwiartki, a je jeszcze na pół. Na patelni, na wolnym
Taste Of My Daybananowe z kajmakiem / 8. Smoothie bananowe / 9. Makowiec krucho-drożdżowy / 10. Miodownik / 11. Domowy twaróg (metoda szybka) / 12. Kukurydziane kruche ciasto bez glutenu Moje ulubione przepisy (poza tymi, które pojawiły się już wcześniej ;) ) 1. Wykwintna beza z truskawkami / 2. Pączki z ciasta parzonego / 3. Brownie z malinami
Słodkie Przyjemnościominie. Szalotka i sernik pojawiły się na stole. edit. wieeeeeelka szarlotka i jeszcze większy sernik. Czuć , że ciasta świeże , domowe … Szarlotka z dużą ilością jabłek na przepysznym kruchym cieście. Sernik jak dla mnie troszkę zbyt ciężki , zbyt zbity , ale to jest tylko i wyłącznie kwestia gustu. PODSUMOWUJĄC : Kuchnia tradycyjna , polska , ciężka , która ma swoje plusy i minusy. Ma wielu
Ostra na SłodkoKolejna odsłona kultowego ciasta. Tym razem postanowiłam urozmaicić ją rurkami z ciasta francuskiego wypełnionymi wisienkami. Połączenie iście medalowe. Cytrynowy krem karpatkowy, kruche ciasto francuskie w środku i słodkie wisienki. Składniki: 125 g masła/margaryny 1 szkl wody 1 szkl mąki 4 jajka Ulubiony krem karpatkowy Słoiczek wiśni drylowanych Opakowanie ciasta francuskiego Cytryna cukier z prawdziwą wanilią
Malinowe Pocałunkimanny 1 szklanka cukru 200 g masła ekstrakt waniliowy lub migdałowy Polewa: pół kostki margaryny pół szklanki cukru 1,5 łyżki wody 2 łyżki kakao Wykonanie: Ciasto Zagniatamy ciasto kruche z podanych składników. Dzielimy na 4 części, każdą część ciasta dobrze wałkujemy, wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, i pieczemy na złoty kolor przez 15 minut
Gorący kąsekNależy je wcześniej uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, dzięki czemu smak orzechów jest bardziej intensywny. Lubię wszystkie ciasta z jabłkami a szczególnie szarlotki bo są pieczone na kruchym cieście. Wersja z orzechami włoskimi bardzo przypadła mi do gustu. Warto upiec. Przepis podpatrzony na blogu Gotuję bo Lubię, podaję ze swoimi zmianami. Orzechowa szarlotka Temperatura pieczenia
coolinarnastrefa.blogspot.comObecną postać makaroników- dwie połówki ciastka przełożone kremem zawdzięczamy właśnie założycielowi wcześniej wspomnianej cukierni Laduree. Jeśli zastanawiacie się więc, co zrobić z białkami pozostałymi po pieczeniu babek czy ciasta kruchego, to makaroniki stanowiąidealne rozwiązanie. Najlepiej smakują następnego dnia, kiedy ciasto makaronikowe zdąży przejść smakiem kremu. Makaroniki, w brew pozorom nie są proste w wykonaniu. Tak naprawdę trzeba upiec
Mania Gotowaniamigdałowy 2-3 łyżki wiórków kokosowych (można pominąć) Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła Przygotowanie Ciasto. Zagnieść ciasto kruche z podanych składników. Podzielić na 4 części, każdą część ciasta wyłożyć na blaszkę i dobrze rozwałkować (natłuszczoną lub na papier do pieczenia) i upiec na złoty kolor. Krem. Mleko zagotować
coolinarnastrefa.blogspot.comMoje pierwsze takie ciasto z jabłkami, mimo wielu przeciwności jakie z nim przeszłam przy przygotowywaniu, w efekcie końcowym nadaje się do spożycia:) Apple pie od razu polubiłam, ponieważ ma w sobie sporą ilość masła - jest kruche, maślane, do tego te jabłka, coś dla mnie. Parę błędów przy nim popełniłam, bo to za krótko trzymałam w lodówce, z wałkowaniem też były(...)Ciasto trochę wygląda jak "z wypadku" ale w towarzystwie zimnego kakao i panów Beach Boys dało się sfotografować. Bazowałam na przepisie Apple pie znalezionym w Domowych-Wypiekach.pl :) Składniki kruche ciasto 2 szklanki mąki 250 g masła 1 jajko pół łyżeczki soli 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki zimnej wody nadzienie 5 szt większych jabłek 30 g mąki
pink envelope