staniemy się ich posiadaczami. Kto bardziej się ucieszył na ich widok, oczywiście, że mama. Za to syn miał zdecydowanie wielką radochę przy stemplowaniu i nadawaniu kształtu ciasteczkom. Są kruche, maślane, lekko korzenne. Idealne na zbliżające się święta, ale nie tylko. W szczelnie zamkniętym pojemniku można je długo przechowywać, a z dnia na dzień jeszcze bardziej zyskują na smaku. Bardzo polecam(...)żółtka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki kardamonu 0,5 łyżeczki zmielonego imbiru Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i zagniatamy ciasto hakiem do ciasta kruchego. Można również zagnieść ręcznie. Robimy kulę, lekko spłaszczamy i wkładamy na około 1h do lodówki. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy na grubość około 4 mm, wycinamy ciasteczka foremką
Made By Mom And Sonżółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany Nadzienie: pół kg półtłustego twarogu 1 szklanka cukru 4 łyżki pasty tahini 2 białka Przygotowanie: Ciasto kruche: Posiekać masło z mąką i cukrem, palcami rozetrzeć grudki, dodać żółtko i jogurt/ śmietanę. Zagnieść ciasto, następnie rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wyciąć kształt jajka (brzegi zagiąć
Domowa Cookierenka AgiTarta, którą wymyśliłam na przyjęcie z okazji przyjazdu przyjaciółek. Bardzo delikatna, łagodna, lekka. Na bardzo kruchym cieście, z grillowaną cukinią, zapiekanym jogurtem greckim, serem feta. Tarta jest uniwersalna, ponieważ jogurt można zastąpić prawie każdym rodzajem sera „białego”, natomiast cukinię można zastąpić grillowanym bakłażanem, zbanszowanymi brokułami czy grillowanymi pomidorami lub papryką. Ciasto przygotowałam dzień wcześniej i trzymałam w lodówce(...)sera fety, mięty i jogurtu greckiego, przepis tutaj . Inspiracja przepis z Kwestii Smaku . Składniki na kruchy spód (forma * o średnicy 26 cm, liczone u dołu): 250 gr mąki 150 gr zimnego masła 1 jajko sól Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, najlepiej wszystkie składniki wrzucić do malaksera i siekać dopóki wszystkie składniki się dobrze nie połączą (porobią się
moj przepis nablogu W garach u Gosi. Zdjęcie tego ciasta sprawiło u mnie ślinotok, więc postanowiłam je przygotować, trochę modyfikując. Dodałam truskawki, natomiast zamiast masy śmietanowej dodałam masę krówkową. Składniki: Kruche ciasto: 3 żółtka (3 białka do bezy) 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 100 gram masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Wszystkie składniki(...)złoty kolor (ok. 20 minut). Upieczone ciasto pozostawiamy w blasze i studzimy. Masa owocowa z galaretkę: 3 galaretki o smaku truskawkowym 500 gram mrożonych owoców (maliny i truskawki) - nie rozmrażamy wcześniej 3,5 szklanki wody Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. Dodajemy zamrożone owoce (uwaga galaretka szybko tężeje). Gdy zacznie tężeć wylewamy na kruchy blat. Wstawiamy do lodówki. Jak galaretka
tojestpyszne.blogspot.comSzarlotka to tradycyjne jesienne ciasto, którego nie może zabraknąć w żadnym domu. Jabłka z cynamonem i kruche ciasto to według mnie idealne, zawsze sprawdzające się połączenie. Podczas pieczenia w kuchni rozchodzą się takie aromaty, że ciężko jest się powstrzymać żeby nie zjeść od razu połowy blachy. Polecam zwłaszcza miłośnikom korzennych smaków. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkapoczątkowego gniecenia ciasta używam robota kuchennego, dopiero pod koniec pracy robię to ręcznie. Wszystkie składniki ciasta umieść w misce robota, albo jeśli nie masz robota – na stolnicę. Kruchego ciasta nie powinno się wyrabiać ręcznie, żeby nie rozgrzewać masła, dlatego też składniki początkowo najlepiej siekać długim nożem. W momencie, w którym składniki połączą się na tyle, że dalsza praca robota
Martyna Cookspoczątkowego gniecenia ciasta używam robota kuchennego, dopiero pod koniec pracy robię to ręcznie. Wszystkie składniki ciasta umieść w misce robota, albo jeśli nie masz robota – na stolnicę. Kruchego ciasta nie powinno się wyrabiać ręcznie, żeby nie rozgrzewać masła, dlatego też składniki początkowo najlepiej siekać długim nożem. W momencie, w którym składniki połączą się na tyle, że dalsza praca robota albo
Martyna CooksTarty piekę intuicyjnie. Mam swój podstawowy przepis na ciasto kruche, sprawdzone proporcje i tylko eksperymentuję z rodzajami mąk i dodatkami. Do ciast na wytrawnie dodaję czasem suszone zioła albo starty żółty ser, do ciasta na słodkie często dodaję zmielone orzechy. Do środka to co fantazja podpowie, warzywa, resztki mięs, ryby, sery no i oczywiście na słodko przeróżne owoce. Wypełnienie
Cooking for Emilypoczątkowego gniecenia ciasta używam robota kuchennego, dopiero pod koniec pracy robię to ręcznie. Wszystkie składniki ciasta umieść w misce robota, albo jeśli nie masz robota – na stolnicę. Kruchego ciasta nie powinno się wyrabiać ręcznie, żeby nie rozgrzewać masła, dlatego też składniki początkowo najlepiej siekać długim nożem. W momencie, w którym składniki połączą się na tyle, że dalsza praca robota albo
Martyna CooksCześć Wam po krótkiej przerwie, dzisiaj pyszności i słodkości specjalnie dla Was. Pyszne ciasto kruche z dużą ilością jabłek, jagodami i jeżynami, z dodatkową porcją bezy. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i jest dość tanie w wykonaniu. Szarlotka leśna bo tak nazwałam to ciasto, okazała się strzałem w dziesiątkę podczas spotkania
SMYKWKUCHNIodmówi tarty z truskawkami i marcepanem? Kruche ciasto, słodkie truskawki i obłędny krem. Idealne ciasto do kawy! Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła lub margaryny 100 g cukru 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% Szczypta soli Krem: 1 budyń o smaku czekoladowym (40 g) 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 125 g masła 100 g marcepana Dodatkowo
VioletoweKucharzeniepoczątkowego gniecenia ciasta używam robota kuchennego, dopiero pod koniec pracy robię to ręcznie. Wszystkie składniki ciasta umieść w misce robota, albo jeśli nie masz robota – na stolnicę. Kruchego ciasta nie powinno się wyrabiać ręcznie, żeby nie rozgrzewać masła, dlatego też składniki początkowo najlepiej siekać długim nożem. W momencie, w którym składniki połączą się na tyle, że dalsza praca robota
Martyna CooksSprawdzony przepis na pyszne i kruche ciasto twarogowe ! Wystarczy odrobina konfitury i ciasteczka gotowe! Składniki: 25 dag twarogu 25 dag mąki 25 dag margaryny Wykonanie: Połączyć składniki, zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce, rozwałkować na grubość 1 cm. Piec w temperaturze 190 stC ok 20 minut
Tradycyjna Kuchniauzyska się, dodając kisiel o wybranym smaku. Rzecz jasna, gdy używamy mniej soczyste jabłka, wystarczy je obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Można zaszaleć z dodatkami- u mnie padło na orzeźwiającą miętę ;) Składniki: kruchy spód: 225g mąki 4 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła masa jabłkowa: 1-1,5 kg soczystych jabłek pół(...)gotujemy aż zmiękną. Przecieramy przez sito. W razie potrzeby słodzimy. Do gotującego się musu dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w wodzie. Gotujemy 3 minuty. Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto. Chłodzimy pół godziny w lodówce. Następnie wylepiamy nim spód blaszki, nakłuwamy kilkukrotnie i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodajemy cukier
Wrzosowa Polanaporze roku, jabłka w moim domu są owocami wszechobecnymi.Zjadamy je jako dżemy, marmolady w ciastach i oczywiście na świeżo. Dzisiaj proponuję szarlotkę z bezą kokosową na kruchym cieście . Ciasto pięknie pachnie i bardzo smakuje.Polecam. Składniki na ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła 3 żółtka 4-5 łyżek cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżka bułki tartej tłuszcz
Gorący kąsek