kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:183/648)

Szarlotka na kruchym cieście 639

Szarlotka to tradycyjne jesienne ciasto, którego nie może zabraknąć w żadnym domu. Jabłka z cynamonem i kruche ciasto to według mnie idealne, zawsze sprawdzające się połączenie. Podczas pieczenia w kuchni rozchodzą się takie aromaty, że ciężko jest się powstrzymać żeby nie zjeść od razu połowy blachy. Polecam zwłaszcza miłośnikom korzennych smaków. Czytaj więcej

Czekoladowa muffinka
ŻYTNIA TARTA ZE SZPARAGAMI / RYE ASPARAGUS TART 89

początkowego gniecenia ciasta używam robota kuchennego, dopiero pod koniec pracy robię to ręcznie. Wszystkie składniki ciasta umieść w misce robota, albo jeśli nie masz robota – na stolnicę. Kruchego ciasta nie powinno się wyrabiać ręcznie, żeby nie rozgrzewać masła, dlatego też składniki początkowo najlepiej siekać długim nożem. W momencie, w którym składniki połączą się na tyle, że dalsza praca robota

Martyna Cooks
TARTA Z KURKAMI I JARMŻEM / CHANTERELLE & KALE TART 95

początkowego gniecenia ciasta używam robota kuchennego, dopiero pod koniec pracy robię to ręcznie. Wszystkie składniki ciasta umieść w misce robota, albo jeśli nie masz robota – na stolnicę. Kruchego ciasta nie powinno się wyrabiać ręcznie, żeby nie rozgrzewać masła, dlatego też składniki początkowo najlepiej siekać długim nożem. W momencie, w którym składniki połączą się na tyle, że dalsza praca robota albo

Martyna Cooks
Tarta z owocami w lekko cytrynowym kremie 157

Tarty piekę intuicyjnie. Mam swój podstawowy przepis na ciasto kruche, sprawdzone proporcje i tylko eksperymentuję z rodzajami mąk i dodatkami. Do ciast na wytrawnie dodaję czasem suszone zioła albo starty żółty ser, do ciasta na słodkie często dodaję zmielone orzechy. Do środka to co fantazja podpowie, warzywa, resztki mięs, ryby, sery no i oczywiście na słodko przeróżne owoce. Wypełnienie

Cooking for Emily
TARTA Z KURKAMI I JARMŻEM / CHANTERELLE & KALE TART 134

początkowego gniecenia ciasta używam robota kuchennego, dopiero pod koniec pracy robię to ręcznie. Wszystkie składniki ciasta umieść w misce robota, albo jeśli nie masz robota – na stolnicę. Kruchego ciasta nie powinno się wyrabiać ręcznie, żeby nie rozgrzewać masła, dlatego też składniki początkowo najlepiej siekać długim nożem. W momencie, w którym składniki połączą się na tyle, że dalsza praca robota albo

Martyna Cooks
SZARLOTKA LEŚNA 169

Cześć Wam po krótkiej przerwie, dzisiaj pyszności i słodkości specjalnie dla Was. Pyszne ciasto kruche z dużą ilością jabłek, jagodami i jeżynami, z dodatkową porcją bezy. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i jest dość tanie w wykonaniu. Szarlotka leśna bo tak nazwałam to ciasto, okazała się strzałem w dziesiątkę podczas spotkania

SMYKWKUCHNI
Tarta z kremem bydyniowo marcepanowym i truskawkami 154

odmówi tarty z truskawkami i marcepanem? Kruche ciasto, słodkie truskawki i obłędny krem. Idealne ciasto do kawy! Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła lub margaryny 100 g cukru 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% Szczypta soli Krem: 1 budyń o smaku czekoladowym (40 g) 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 125 g masła 100 g marcepana Dodatkowo

VioletoweKucharzenie
ŻYTNIA TARTA ZE SZPARAGAMI / RYE ASPARAGUS TART 128

początkowego gniecenia ciasta używam robota kuchennego, dopiero pod koniec pracy robię to ręcznie. Wszystkie składniki ciasta umieść w misce robota, albo jeśli nie masz robota – na stolnicę. Kruchego ciasta nie powinno się wyrabiać ręcznie, żeby nie rozgrzewać masła, dlatego też składniki początkowo najlepiej siekać długim nożem. W momencie, w którym składniki połączą się na tyle, że dalsza praca robota

Martyna Cooks
Ciasto twarogowe- kruche, idealne do ciasteczek 104

Sprawdzony przepis na pyszne i kruche ciasto twarogowe ! Wystarczy odrobina konfitury i ciasteczka gotowe! Składniki: 25 dag twarogu 25 dag mąki 25 dag margaryny Wykonanie: Połączyć składniki, zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce, rozwałkować na grubość 1 cm. Piec w temperaturze 190 stC ok 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto kruche z jabłkami i bezą 137

uzyska się, dodając kisiel o wybranym smaku. Rzecz jasna, gdy używamy mniej soczyste jabłka, wystarczy je obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Można zaszaleć z dodatkami- u mnie padło na orzeźwiającą miętę ;)   Składniki: kruchy spód: 225g mąki 4 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła masa jabłkowa:  1-1,5 kg soczystych jabłek pół(...)gotujemy aż zmiękną. Przecieramy przez sito. W razie potrzeby słodzimy. Do gotującego się musu dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w wodzie. Gotujemy 3 minuty. Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto. Chłodzimy pół godziny w lodówce. Następnie wylepiamy nim spód blaszki, nakłuwamy kilkukrotnie i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodajemy cukier

Wrzosowa Polana
Szarlotka z bezą kokosową 228

porze roku, jabłka w moim domu są owocami wszechobecnymi.Zjadamy je jako dżemy, marmolady w ciastach i oczywiście na świeżo. Dzisiaj proponuję szarlotkę z bezą kokosową na kruchym cieście . Ciasto pięknie pachnie i bardzo smakuje.Polecam. Składniki na ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła  3 żółtka 4-5 łyżek cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżka bułki tartej tłuszcz

Gorący kąsek
TARTA Z MASĄ MIGDAŁOWĄ I ŚLIWKAMI 132

Śliwki i migdały a do tego chrupiące kruche ciasto. Tarta z masą migdałową i śliwkami  musi koniecznie zagościć na Waszych stołach. Naprawdę polecam! Polecam również tarty: z jabłami z truskawkami z warzywami z owocami lata ze szpinakiem z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki na ciasto: 250g mąki pszennej 125g cukru pudru 125g masła 1 jajko 2 łyżki

potrawyregionalne
Wegański „Twix” 195

mówi? Tak, batonik „Twix” tylko że weganie nie jedzą takich rzeczy- wiadomo, ale od dziś weganie sami robią sobie twixa! Mieszałam, kombinowałam i udało się! Składniki: kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 5 łyżek oleju roślinnego (kokosowy będzie idealny) 50 g cukru (brązowy mile widziany) 1 mały bardzo dojrzały banan Karmel: 1 l mleka sojowego (sojowego, to ważne

greenscarf
Szarlotka z kardamonem 156

moja pierwsza tak udana szarlotka. Świetne kruche ciasto, z "Szarlotki na sposób wiedeński" z książki Zofii Zawistowskiej "Desery i wypieki domowe", którą dostałam od Mamy na Mikałaja pamiętnego roku 1991. ;) Notabene robiłam wiele ciast z tej książki i wszystkie się udawały. A pomysł na przyprawienie jabłek kardamonem pochodzi od mamy Prezydenta, nomen omen też Zofii

Kuchnia Prezydentowej
Kruche babeczki nadziewane sałatką porową 127

nadzienie: 2 pory, 2 łyżki masła, 2 jajka, sól do smaku, pieprz do smaku. Wykonanie ciasta: Mąkę posiekać z masłem i jajkiem dodając po trochę śmietanę. Zagnieść kruche  ciasto i odstawić w chłodne miejsce. Wykonanie: Pory dokładnie umyć, cienko pokroić i udusić na maśle. Pod koniec duszenia dodać jajka i przyprawy do smaku i dokładnie wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować

Tradycyjna Kuchnia