pomidorów, z dodatkiem dużej ilości gęstej śmietany i makaronem domowej roboty. Wspaniały smak. Nie do zapomnienia. Ja również gotowałam taką zupę i długo nie dawałam się przekonać, że gęsty krem z pomidorów z kleksem śmietany na wierzchu też może być pyszny. Eksperymenty z nowymi smakami rozpoczęłam wraz z rosnącą świadomością na temat zdrowego odżywiania, a także zmuszona zrobieniem małej rewolucji
Moja Mama GotujeJogurt sklepowy na pewno prawie nie zmienił swojego wyglądu, dalej jest gęsty i spójny, nie znajdziemy w nim ani odrobimy wody . Ekologiczny natomiast, na powierzchni sitka pozostawi niezwykle wartościowy krem i przynajmniej szklankę płynu tzw. serwatki. I o takie jogurty nam właśnie chodzi! Zero chemii, tylko naturalne składniki! Co jeszcze przemawia za tym, żeby kupować jogurty naturalne ze sklepów
Moja Mama Gotujeskładników: awokado oraz orzechów laskowych i który sprawia, że mój poziom s erotoniny ( hormonu szczęścia) rośnie z każdą kolejną łyżeczką tego smakołyku. Pełnia szczęścia na cały dzień! Krem z awokado i orzechów laskowych z dodatkiem gruszki Składniki: 15 dag orzechów laskowych 1 duże, dojrzałe awokado 2 i ½ łyżki miodu 2 łyżki kakao szczypta soli himalajskiej 1 łyżka
Moja Mama Gotujeoraz w Ameryce Północnej. W kuchni, korzeni chrzanu używa się do przyprawiania mięs, ryb, buraków ćwikłowych, ogórków kiszonych i białego sera. Używany go także, do wytwarzania niektórych rodzajów musztardy, kremów i majonezów. Korzeń chrzanu pospolitego zawiera substancje działające bakterio-, wiruso-, grzybo- i pierwotniakobójczo. Działanie to wykorzystywano w kulturze ludowej do wykonywania okładów oraz dezynfekcji trudno gojących się
Moja Mama GotujeSmaczliwka – czyli pospolite awokado, owoc pochodzący z wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych. Jak sama nazwa wskazuje, jest smaczny i nadaję się do przyrządzenia wielu rodzaju potraw. Sałatek, kremów, past, koktajli i deserów. Awokado jako pierwsi odkryli Meksykanie i szybko rozpowszechnili po całej Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej, stamtąd wieść o tej niezwykłej roślinie powędrowała już na cały świat
Moja Mama Gotujezdjęcie pokrywki i zwiększenie ognia. Odkładamy na bok i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Studzimy. Mikserem ubijamy ( przez 10 minut) jajka z cukrem pudrem. Do kremu przesiewamy mąkę i bardzo delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczone masło, lekko mieszając. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę ( 23 cm) smarujemy masłem, spód wykładamy krążkiem z papieru do pieczenia, jeszcze
Moja Mama Gotujewymieszaniu wlewamy do reszty musu. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietany partiami dodajemy mus truskawkowy z żelatyną delikatnie mieszając łyżką. Gotowy krem wykładamy na masę serową i wstawiamy do lodówki na całą noc. Rano dekorujemy według uznania (truskawkami, bezami, płatkami kwiatów). Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama GotujeLubicie zupy-krem? Oto jedna z naszych faworytek! Z dodatkiem jarmużu i czerwonej soczewicy. Wczesnowiosenna i rozgrzewająca. Zapraszamy! Zupa z dodatkiem jarmużu i czerwonej soczewicy Składniki: ½ szklanki czerwonej soczewicy 4 ziemniaki 2 marchewki 4-5 liści jarmużu 6 szklanek warzywnego bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz czerwona papryka 3 łyżki oliwy Przygotowanie: Umyty jarmuż pozbawiamy grubych
Moja Mama GotujeRoztop czekoladę z olejem kokosowym w kąpieli wodnej lub w mikrofali i wlej mieszankę do mielonych orzechów. Dodaj szczyptę soli, cukier, kakao i odrobinę mleka. Miksuj do uzyskania gładkiego kremu – możesz dodać odrobinę mleka lub wody, gdy będzie za gęsty. Przełóż do słoika i wstaw do lodówki, żeby stężał. Obierz mango i pokrój je na plasterki. Na patelni grillowej zgrilluj
Eat me! Fit me!czas nagrzewania się piekarnika. 5. Piecz 8min w 210*C. Masa marcepanowa: 1. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie, regulując gęstość masy wodą (powinna mieć konsystencję rzadszego kremu). Śmietana: 1. Śmietanę ubij na sztywno wraz z cukrem pudrem. Całość: 1. Wystudzonym bułeczkom odetnij wierzchy/ czapeczki. 2. Na środek bułeczek wykładaj porcję masy marcepanowej (możesz nieznacznie wydrążyć środki). 3. Nadzienie
Kuchnia w Słońcu Skąpanaboczniak, rukola) 25 zł koszyk z dynią (czarny ryż, piklowana brukselka, chili, orzechy włoskie, kiełki) 22 zł W menu znajdziemy także zupę dnia, są to z reguły sezonowe warzywne kremy, codziennie inne. Koszykowe porcje są spore, można się nimi najeść do syta. Próbowałam u Siewców koszyki z indykiem, kurczakiem, z kalafiorem ( z poprzedniego menu) i z ostatnią nowością czyli
Kulinarne przygody GatityZa oknami wreszcie piękna wiosenna pogo da. Na talerzach zatem zagościły kolory. Kolory dyni, kalafiora i marchewki. Smak delikatny, ale i wyrazisty, który polubi również
ChilliJemyzmiksować mikserem lub porządnie zadbać o roztarcie wszystkich grudek mąki. Lubię nasmażyć górę naleśników i podjadamy je same z talerza lub część ze zrobionym nadzieniem, część z dżemami czy kremem czekoladowym. Co kto lubi lub na co najdzie kogo ochota. Drukuj Przepis na naleśniki III – przepis na ciasto naleśnikowe Składniki 250 g mąki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody
Mieszam w Garnkulubią budyń więc dostały pączki właśnie z budyniem. Chociaż tradycyjne pączki nadziewam konfiturą albo powidłami przed smażeniem to w przypadku budyniu lepiej zrobić to wstrzykując nadzienie, budyń albo jakiś krem, dopiero po usmażeniu ciastek. Tak jest wygodniej i mamy pewność, że nie wypłynie podczas smażenia. Słowo się rzekło i niniejszym Smaczna Pyza zaprasza na puszyste, domowe pączki nadziane waniliowym budyniem
Smaczna Pyzadelikatnym i lżejszym Brownie. W związku z tym że przy okazji robienia tłustoczwartkowych łakoci ostało mi się sporo białek, to postanowiłam je wykorzystać w nieco odmienny sposób. Deser dopełnia krem i dekoracja z wymienionych wafelków czekoladowych Lusette. Zatem do dzieła. Składniki na 4 porcje : 100 g Wafelków Lusette o smaku czekoladowym 4 białka
vaniliowoczekoladowa