krem - 19817 przepisów (strona:757/1322)

Ciasto wiosenna zebra 3424

cukrem waniliowym i śmiatanexem. Za pomocą silikonowej szpatułki firmy Tarka i Miarka nakładamy ją na schłodzone już ciasto. Jest uniwersalna i bardzo przydatna w kuchni. Dzięki niej ciasto lub krem zostanie w całości wykorzystane a naczynie łatwiejsze do mycia. 6. Wierzch posypujemy utarta czekoladą. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki. Smacznego życzy Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: akcesoria kuchenne , biszkopt , bita śmietana

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Jogurtowy deser z jagodami - fit 163

dodać sok z cytryny i postawić w rondelku na ogniu, by je rozmrozić. Następnie pogotować kilka minut, by odparować nadmiar wody. Odstawić do przestudzenia. Przestudzone jagody zmiksować na gładki krem 4 łyżki jogurtu wymieszać z ksylitolem i rozłożyć w pucharkach. Uprzednio na dno wsypać po 4-5 ciasteczek amaretti. Resztę jogurtu podzielić na 3 części i dodawać kolejno porcje zmiksowanych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zdrowy sos karmelowy bez cukru 193

słoiczka i przechowuj w lodówce kilka dni. Wskazówki Możesz użyć dowolnego mleka roślinnego - ja użyłam kokosowego, ale możesz wybrać bardziej neutralne w smaku jak np. ryżowe (unikaj tych dosładzanych) Krem w zależności od upodobań i przeznaczenia możesz przygotować w wersji gęstej lub bardziej lejącej, dlatego dolewaj mleko stopniowo aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Użyłam oleju kokosowego nierafinowanego, ale jeśli chcesz uniknąć

Powiedz dietom nie
UCIERANE CIASTO CZEKOLADOWE Z OWOCAMI! 177

oczywiście czas na słodkości. Czas na słodki wypiek. Proste i szybkie ciasto, z owocami i czekoladą. Bardzo lubię, takie szybkie wypieki, lekkie ciasta na bazie oleju rzepakowego. Bez zbędnych kremów i mas czy bitej śmietany. Ciasto, które smakuje wszystkim, jest lekko wilgotne, nie zsycha się. Pozostaje świeże w temperaturze pokojowej do czterech dni. Przechowywane w lodówce nawet do tygodnia

SMYKWKUCHNI
ciasto pijak klasyczny 636

gotującego się mleka z cukrem. Mieszamy i gotujemy, aż powstanie budyń. Do gorącej masy dodajemy masło oraz olejek rumowy do smaku i mieszamy do połączenia się z masą. Gorący krem wylewamy na wystudzony i nasączony ponczem biszkopt. dodatkowo: herbatniki (na wierzch ciasta) ok. 3 kieliszki wódki polewa czekoladowa + parę kropli olejku rumowego poncz: ok. 100 ml wódki wymieszanej

Domowy Smak Jedzenia
Omlet ze szparagami i chili 137

więcej końca czerwca. Najbardziej popularne są te gotowane i polane masłem z tartą bułką, ale to pyszne i zdrowe warzywo ma wiele twarzy. Możemy z niego ugotować zupę, gęste kremy, bosko smakują pieczone lub grillowane; wraz z jajkiem tworzą idealny duet - w omlecie lub w jajecznicy. Są pysznym składnikiem świeżych sałatek, wytrawnych tart, terrin. Możemy je zapiekać pod beszamelem, zrobić

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z lemon curd, grejpfrutem i masą marcepanową 132

mąki pszennej 50 g cukru pudru 125 g masła w temperaturze pokojowej 3 łyżki soku z grejpfruta żółtko Masa marcepanowa: 200 g masy marcepanowej jajko 2 białka Krem cytrynowy lemon curd: jajko żółtko skórka starta z całej cytryny sok z całej cytryny 30 g cukru trzcinowego pół łyżeczki cynamonu 40 g masła Dodatkowo: duży czerwony grejpfrut Na 24 godziny przed

Mienta blog
Zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską 158

więcej końca czerwca. Najbardziej popularne są te gotowane i polane masłem z tartą bułką, ale to pyszne i zdrowe warzywo ma wiele twarzy. Możemy z niego ugotować zupę, gęste kremy, bosko smakują pieczone lub grillowane; wraz z jajkiem tworzą idealny duet - w omlecie lub w jajecznicy. Są pysznym składnikiem świeżych sałatek, wytrawnych tart, terrin. Możemy je zapiekać pod beszamelem, zrobić

Kulinarne przygody Gatity
Szparagowa zupa do picia 148

nacieszyć się nim ile to tyko możliwe, również pod względem kulinarnym. Właśnie dlatego teraz szparagi czy inne rarytasy opanowują moją kuchnię. Dzisiejsza propozycja to szparagi w kolejnej odsłonie. Ponieważ krem ze szparagów to ulubione danie moich dzieci to staram się zaspokajać ich oczekiwania, ale żeby nie było, że z tego powodu jest nudno, to wprowadzam nieco urozmaiceń. Tym oto sposobem

Przysmaki Karolki
tort z figurką konika 205

ciągu dwóch kolejnych dni. Zrobiłam więc prostokątny tort złożony z dwóch właściwie osobnych udekorowanych tak, że można je swobodnie rozdzielić. Wewnątrz kryje się jasny biszkopt przełożony malinową frużeliną i kremem na bazie serka mascarpone (z tego przepisu ). Wierzch udekorowany masą cukrową

6niebo
Zupa krem z pieczonej dyni 80

momentu aż ziemniaki będą miękkie. Tak jak już pisałam, można dodać mięso (np. pierś z kurczaka) - wtedy całość będzie treściwsza. Kiedy ziemniaki są miękkie należy zblendować całość na krem. Jeśli będzie za gęsty dolać wody, jeśli będzie za rzadki należy trochę podgotować i odparować.  Doprawić solą, pieprzem i imbirem. Podawać lekko przestudzone, z groszkiem ptysiowym lub grzankami - u mnie

Ze smakiem bez glutenu
Jak upiec dynię? 188

piec w 200 stopniach. Dalsza obróbka lub podanie zależy od inwencji i potrzeb. Ja upieczoną dynię studzę i zamrażam w porcjach na zupę. W zimie mogę sobie zrobić ekspresowy krem z dyni. Można ją też zjeść od razu, np. z dipem czosnkowym. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Zupa dyniowa z kiełbasą lub mielonką 141

przykryć wszystkie warzywa. Zagotować i gotować do miękkości ziemniaków i dyni - najlepiej, żeby się rozpadały. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Pogotować chwilę.  Zblendować całość na jednolity krem. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru dla podbicia smaku. W tej wersji można podawać np. z kleksem kwaśnej śmietany i groszkiem ptysiowym. Idąc dalej - do garnka wrzucamy mielonkę, porwaną

Ze smakiem bez glutenu
Zupa szpinakowa 146

czosnkiem, oczyszczony szpinak i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlewamy mleko. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 5-10 minut. Zdejmujemy z ognia i miksujemy przy pomocy blendera na jednolity krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na ciepło z jajkiem ugotowanym na twardo. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: ok. 15 zł Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Crème brûlée z malinami 168

zimną wodę, tak aby sięgała mniej więcej do połowy kokilek. W takiej kąpieli wodnej należy piec Crème brûlée przez około 40 minut w 180 stopniach. Po tym czasie krem należy schłodzić przez minimum 2 godziny przed podaniem w lodówce. Przed podaniem wierzch posypujemy równo brązowym  cukrem i przypalamy palnikiem tak aby się stopił i na wierzchu utworzyła się

Delusional Trine