odpowiednią ilość wrzątku. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Kromki czerstwego chleba pokroić na kawałki i obsmażyć na patelni z obu stron. Zupę podawać z grzankami. Przygotowywanie białej zupy-krem sprzyjało lekturze "Świątecznej kafejki" Amandy Prowse . W książce poznajemy Beę w momencie śmierci jej męża, Petera. Po stracie męża 53-letnia kobieta ucieka w pracę, by nie myśleć o wielkiej
Weekendy w domu i ogrodziestaną się szkliste, a syrop gęsty. W czasie smażenia mieszamy i zbieramy pianę. Na koniec dodajemy kwasek cytrynowy. Blendujemy zasmażone owoce. Przeciskamy jeszcze przez sito, żeby pozostał nam gładki "krem". Smażymy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z ognia, przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem
Życie zaczyna się w kuchnizmiksowanego musu malinowego śmietanka około 100-150 ml cukier 2 łyżki, ale ilość zależy od waszych upodobań Przygotowanie: Jak w przypadku prawie wszystkich lodów, wszystkie składniki miksujemy na gładki krem/ płyn i mrozimy. Moje lody mroziły się całą noc. Przed podaniem wyjęłam je z zamrażalnika na około 20 minut, alby lepiej było wyjąc z pojemniczka. Formujemy całki w pucharek
Życie zaczyna się w kuchnitruskawkową: 400 gram truskawek 1 opakowanie żelatyny na 500 ml wody i 100 ml wrzątku 400 ml kompotu truskawkowego z zeszłorocznych przetworów (bez truskawek) 2 łyżki cukru Składniki na krem: 300 ml śmietanki 30%, koniecznie zimnej 2 łyżki cukru pudru 1 mały śmietan fix Spód: miodowe ziarenka Cenos Przygotowanie: Na początku, musimy zagotować trochę wody, następnie dodajemy żelatynę
Życie zaczyna się w kuchniopakowanie cukru waniliowego do ozdoby i smaku zostawiamy kilka truskawek Przygotowanie: Podobnie jak w przypadku naleśników, wszystkie składniki do blendera, blendujemy i nadzienie gotowe ;) PS.Rozświetlenie zdjęcia spowodowało, że krem stracił swój różowy kolor ;( Do akcji dołączyły: Kasia Madej , Joasia Łyga , Marzenka Szkodzińska , Dorotka Owczarek , Mal Gosia
Życie zaczyna się w kuchnilepsze wam wyjdą ...kto wie ;) Składniki: 600 gram truskawek 250 ml śmietanki 30 % 3 łyżki miodu Przygotowanie: Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i osuszamy. Miksujemy na niezbyt gładki krem, dobrze jak zostaną nam kawałki truskawek. Mieszamy pulpę truskawkową z bardzo zimną śmietanką. Jeżeli mamy czas możemy schłodzić wszystko jeszcze w lodówce, skróci to czas robienia lodów. Jeżeli
Życie zaczyna się w kuchniskóry i przekładamy na patelnię. Dodajemy cebulę, czosnek i koncentrat pomidorowy. Dodajemy natkę pietruszki (taką większą szczyptę) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podgrzewamy. Następnie miksujemy na gładki krem. Sos mieszamy z boczkiem i ugotowanym makaronem, natką pietruszki ewentualnie innymi ulubionymi ziołami
Życie zaczyna się w kuchniżelatyna odrobina wody Przygotowanie: Na samym początku gotujemy wodę w której rozpuścimy galaretkę truskawkową. Na 1 opakowanie galaretki odmierzamy nie więcej niż 100 ml. Serek miksujemy na gładki krem. Mieszamy z wystudzoną galaretką. odstawiamy na chwilę. W tym czasie możemy przygotować mus mango. Mango obieramy ze skóry, wydrążamy pestkę i miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody, mieszamy
Życie zaczyna się w kuchnibataty, marchewkę. Smażymy kilka minut co chwilę mieszając, dodajemy przyprawy. Jeszcze chwilę podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem lub wodą. Gotujemy przez 20 minut do miękkości batatów. Miksujemy na gładki krem i podajemy z pajdą świeżo wypieczonego chleba włoskiego i majerankiem świeżym
Życie zaczyna się w kuchnidokładnie wymieszaj. Do garnka wrzuć także rozmrożone maliny. W razie potrzeby całość dosłódź do smaku. Całość podgrzewaj, delikatnie mieszając, do momentu, gdy całość zgęstnieje. Na wystudzoną bezę wyłóż krem ze śmietany i Mascarpone. Na wierzchu rozłóż lekko przestudzone maliny z żelem
blog.moje-pasje.infogładkiej masy. Dzielę na 3 części. Banany kroję w niezbyt grube plasterki. Pierwszą część masy wylewam na delicje, układam plasterki banana i warstwę herbatników, powtarzam czynność. Następnie wylewam pozostały krem, układam banany i zalewam tężejącą galaretką. Ciasto chłodzę około 12 godzin (najlepiej pozostawić w lodówce
JejKuchniaśmietaną, dodaję cukier waniliowy. Przygotowuję galaretki (każdą rozpuszczam w 1 szklance wody), wlewam do kwadratowego lub prostokątnego naczynia. Odkładam do stężenia, następnie kroję w kostkę. Układam warstwy: galaretka, krem bananowy, pokrojone truskawki i kiwi. Na koniec dekoruję wiórkami czekolady
JejKuchniarazem smażę około 5 minut. Po tym czasie dodaję resztę przypraw, smażę jeszcze minutę. Całość zalewam gorącym bulionem, gotuję około 15 minut do miękkości słodkich ziemniaków. Warzywa miksuję na krem. Zupę podaję z serem pleśniowym, posypaną świeżą natką lub kolendrą
JejKuchniaILOŚĆ PORCJI: 10-15 WYMIARY BLACHY: 25*25 CM. Składniki na ciasto: 4 jajka, szklanka mąki, szklanka cukru, 4 płaskie łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Składniki na krem waniliowy: 2 budynie waniliowe z dodatkiem cukru, 2 szklanki mleka, 200 g masła (nie margaryny!). Składniki na masę kawową: 2 opakowania bitej śmietany "Śnieżka", 1/2 szklanki wody + 5 płaskich
JejKuchniaDziś pierwszy w Nowym Roku przepis kulinarny na blogu. Po wyczerpujących, głównie pod względem ilości jedzenia, Świętach Bożego Narodzenia proponuję Wam tym razem słodkość delikatną, bez tony kremu, czekolady, polewy ... (powiedziała, zajadając właśnie czekoladową tartę z rumem i czekoladowym ganache :) - chyba najlepsze ciasto, jakie ostatnio poczyniłam - przepis wkrótce!). :) Wracając zaś do tematu - coś, co chętnie zabierzecie ze sobą do pracy
Garniec Magalie