krem - 19817 przepisów (strona:522/1322)

Tort dla Filipa 122

rzątku, wystudzić i prze lać do blaszki . Biszkopt przekroić na trzy części. Każdą nasączyć ponczem z soku z pomarańczy. Ubić kremówkę z cukrem. Dodać serek mascarpone. Odłożyć kilka łyżek kremu, wymieszać go z barwnikiem. Smarować każdy blat dżemem i kremem. Na pierwszy blat położyć galaretkę. Boki i wierzch tortu wyrównać. Schłodzić. Położyć opłatek i udekorować niebies kim kr emem

Magiczne Życie Marty
Krem z kalafiora - wegański :) 189

krem to chyba moje najlepsze odkrycie kulinarne ostatniego czasu! Jest niesamowicie przepyszny! Kremowy, gęsty, jakby puszysty, lekko śmietankowy, dzięki użyciu owsianej śmietanki. Przepis jest bardo prosty, składniki nie wyszukane, dostępne w każdym sklepie (śmietankę można pominąć lub dodać jogurtu w wersji wegetariańskiej). Dotychczas zawsze robiłam takie zupy z brokuła, zapominając o kalafiorze. Jednak teraz nadrobię zaległości, bo coś czuję(...)małym ogniu, pod przykryciem przez 35 minut.  Teraz dodaj bulion w proszku, pozostałe przyprawy oraz śmietankę. Wymieszaj i gotuj jeszcze 5-10 minut.  Całość zblenduj na gładki krem.  Gotową podawaj z dodatkiem pietruszki

Zdrowie na języku :P
Na życzenie dzieci- zupa pełna słońca 141

które uwielbiają marchewki. Aby jednak nie pozostała to taka zwyczajna papka dla dzieci nico ją podkręciłam dodając imbir i mini klopsiki w stylu marokańskim. Spróbujcie i oceńcie jak smakuje. Krem z marchewki z klopsikami w stylu marokańskim składniki: 800 g marchwi 2 ziemniaki 1 duża cebula lub 2 małe 2 ząbki czosnku 2 szczypty mielonego imbiru  200 ml mleczka(...)oraz ziemniaki, dodajemy też cebulę z czosnkiem i imbir. Gotujemy do chwili aż warzywa zmiękną. Odstawiamy do przestygnięcia, a gdy zupa nie będzie już tak gorąca miksujemy ją na krem, dodajemy mleczko kokosowe oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Do mięsa mielonego dodajemy pozostałą cebulę, koncentrat pomidorowy, jajko, połowę posiekanej kolendry oraz przyprawy - kmin rzymski, pieprz

Przysmaki Karolki
TORT URODZINOWY MINIONEK 185

pszennej 1 łyżeczka sody  szczypta soli 3/4 szklanki kefiru 50 g kakao 2 duże jajka 120 g masła 250 g cukru brązowego cukier waniliowy * składniki w temperaturze pokojowej krem : 400 g mascarpone 330 ml śmietanki 36 % 1/2 szklanki cukru pudru 2 banany masa maślana: 100 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny dodatkowo: masa cukrowa(...)minut, do suchego patyczka.  Po upieczeniu studzimy w formie, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce. Czynność powtarzamy dla drugiej porcji ciasta. Kiedy ciasto ostygnie, możemy zająć się kremem. W mikserze umieszczamy mascarpone i bitą śmietanę, ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder, porcjami. Kiedy całość jest sztywna, wyłączamy mikser. Na ostudzone ciasto, wykładamy pokrojone w plastry, kawałki banana. Następnie wykładamy

KuchcikoweLove
,,Pawi ogon pod bezą” 136

soku z cytryn Ciasto na rolady: 3 szkl. mąki tortowej, 1/2 kostki margaryny, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 2 małe jajka, 1/2 szkl. cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 litr mleka, 6 łyżek cukru, 1 budyń waniliowy, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki tortowej, 1/2 kostki margaryny Dodatkowo: powidła truskawkowe 20 dag orzechów(...)dłuższego boku. Z każdym ciastem postępujemy tak samo. Gdy przygotujemy 3 rolady układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180ºC przez około 30-40 min. Krem Szklankę mleka odlewamy. Resztę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do odlanej szklanki mleka dodajemy mąki, budyń, żółtka i dokładnie mieszamy. Gdy mleko zarznie wrzeć dodajemy mieszankę i energicznie mieszamy

Podróż w kulinaria
Mazurek chałwowy z pistacjami i granatem 169

Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru drobnego (trzcinowy) 1/2 kosztki zimnego masła 3 łyżki lodowatej wody Krem: 250 gram mascarpone 2 łyżki tahiny 2 łyżki cukru pudru siekane pistacje owoc granatu 180 stopni piekarnik/30 min Wszystekie składniki ciasta przekładam do malaksera - oprócz wody. Kiedy powstanie parwie kruszonka wlewam zimną wodę. Po chwili pojawia sie kula ciasta. Przekładam(...)wykładam na ciasto warstwę papieru do pieczenia i obciażam fasolą. Piekę 15 minut. Po tym czasie zdejmuję papier i fasolę. Dopiekam jeszcze 15 minut. Studzę spód. Na zimny przekładam krem chałwowy, posypuję owocami granatu i siekanymi postacjami

AZgotuj!
Mazurek czekoladowy z bakaliami i mazurek karmelowy 119

zawartości kakao, 30 g masła (1 duża łyżka), orzechy laskowe,  suszone daktyle, suszone morele, nadzienie karmelowe: 200 ml słodkiej śmietanki 30%, 150 g czekolady karmelowej - karmellove, 60 g kremu karmelowego - kalmellove, posypka cukrowa kolorowa. Przygotowanie: Mąkę siekamy z margaryną i cukrem, dodajemy jajka, żółtko i zagniatamy na jednolite elastyczne ciasto. Dzielimy na dwie części, jedną z nich rozwałkowujemy cienko(...)Masę przelewamy na przestudzone ciasto i układamy bakalie. Odstawiamy do lodówki na min. 2 godz. Mazurek karmelowy: Masę przygotowujemy tak samo jak czekoladową z tym, że zamiast masła dodajemy krem karmelowego. Masę przelewamy na drugie ciasto, na wierzch dodajemy ciasteczka i ozdabiamy posypką cukrową. Odstawiamy do lodówki, żeby masa zastygła

Moniki Smakołyki
Wielkanocne babeczki 216

Dziś przepis na babeczki wielkanocne. Same w sobie są proste i smaczne, ale całą robotę robi dekoracja! Niestety nie jest to deser lekki. Maślany krem-lukier to prawdziwa bomba kaloryczna! Do tego rafaello, lukier plastyczy, posypki... No ale przy okazji świąt można przymknąć oko na liczenie kalorii... Takie babeczki na będą też piękną dekoracją wielkanocnego stołu. Jeśli macie jeszcze trochę(...)maksymalnie 20 minut, aż wyrosną i ładnie się zrumienią.   Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem i esencją waniliową na puszystą masę. Nakładać sporą ilość kremu na każdą babeczkę. Z wiórków lub płatków czekoladowych usypać gniazdka. Ułożyć w nich kolorowe, czekoladowe jajeczka

Kulinarne Inspiracje
Mazurek z lemon curd i polewą 141

Pyszne, delikatne ciasto na kruchym spodzie z cytrynowym kremem i polewą czekoladową. Przepyszny mazurek, który koniecznie musisz wypróbować w te Święta!  Składniki: 200 gram mąki pszennej  120 gram masła  2 białka 1 łyżka kwaśnej śmietany  szczypta soli  2 łyżki cukru pudru  Lemon curd: sok z 1 cytryny  3 żółtka  80 gram masła(...)cytryny. Mieszam przez cały czas podgrzewając masę. Po około kwadransie mieszanka powinna zacząć gęstnieć. Kiedy zgęstnieje na tyle, na ile tego oczekujemy ściągamy z ognia i studzimy. Przygotowanym kremem wypełniamy tartę.  Masło, wodę, kakao i cukier podgrzewam do rozpuszczenia i połączenia składników. Gotową polewą polewam mazurka i dekoruję płatkami migdałów. Schładzam w lodówce przez kilka godzin. Smacznych, spokojnych

Mango Papaja
Mazurek 143

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy. 7. Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie z dodatkiem mleka kokosowego. 8. Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy z dodatkiem miodu na gładki krem. 9. Na wystudzone ciasto kruche nakładamy dżem a następnie krem kokosowy. 10. Mazurek dekorujemy wiórkami kokosowymi, suszoną żurawiną i migdałami. Mazurek jest bogaty w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości, - witaminę

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Domowe masło ze śmietanki 42% 195

przygotowywałam masło ze schłodzonej kremówki 36% , dodawałam do niego chilli, czosnek i masę przypraw. Niedawno jednak na rynku pojawiła się kolejna odsłona słynnej kremówki od Piątnicy, śmietanka do ubijania kremów i masła 42% ! No i powiem Wam… przepadłam! Masło jest o niebo bardziej kremowe (chociaż wcześniej też było niezłe), a jeśli poprzestaniemy na samym ubiciu kremówki to jest(...)podejście do takiego ozdobnego masła, także wybaczcie małe niedociągnięcia. Składniki: 400ml śmietanki 42% dobrze schłodzonej zimna woda foremka do masła Foremkę zalewamy zimną wodą, odstawiamy. Kremówkę ubijamy na sztywny krem, miksujemy nadal na wysokich obrotach aż kremówka opadnie i powstaną grudki masła. W rękach zagniatamy kulę masła, moczymy ją w zimnej wodzie i ponownie odciskamy nadmiar płynów. Masło gotowe! Foremkę

Gotowanie i blogowanie
Wytrawne kruche babeczki z pikantnym kremem twarożkowym z fetą 255

Takie oto babeczki wymyśliłam sobie na tegoroczną Wielkanoc. Kruche, ale nie na słodko, lecz z twarożkowym kremem. Bardzo lubię wytrawne kremy na bazie sera feta (lub sera typu feta) i dość często je przygotowuję. Są bardzo wdzięczne, bo można je przyprawiać na wiele sposobów. Tym razem postawiłam na lekko pikantny smak ostrej papryki. Nie martwcie się jednak, nie wypala kubków

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mazurek wielkanocny z powidłami i kremem orzechowym 198

lodówki rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na ciasto kładziemy kuleczki ceramiczne i wkładamy do piekarnika na około 30 minut do zrumienienia. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. 3 W międzyczasie przygotowujemy krem - mascarpone rozcieramy mikserem, a następnie dodajemy do niego masło orzechowe i cukier puder. Delikatnie miksujemy do połączenia się składników. 4 Na ostudzony spód ciasta wykładamy powidła śliwkowe, a następnie masę(...)Całość ozdabiamy jajeczkami i bukszpanem. 6 Ostawiamy na jakiś czas, aby powidła wsiąknęły w ciasto. *wpis powstał we współpracy ze sklepem online Bazylia.pl Artykuł Mazurek wielkanocny z powidłami i kremem orzechowym pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Mazurek (bardzo) czekoladowy 160

takich, którzy polubili te ( klik ) lub te ( klik ) ciasteczka. Pamiętajcie, że im lepszej jakościowo czekolady użyjecie, tym lepszy będzie smak mazurka - kruchego, delikatnego ciasta z rozpływającym się w ustach kremem.   Składniki Spód 200 g mąki pszennej 50 g kakao 150 g masła, lekko zmiękczonego, pokrojonego w kostkę 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 1 jajko 1 łyżka zimnego mleka Mąkę(...)obciąć mniej równe brzegi, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec przez 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Ostudzić. Krem czekoladowy 300 g gorzkiej czekolady 250 g śmietany kremówki Czekoladę pokroić na kawałki, wrzucić do miski. Śmietankę podgrzać w oddzielnym naczyniu, by była gorąca (ale nie doprowadzić do wrzenia). Zalać

Słodkie inspiracje
Kolorowe Ptasie Mleczko z Mleka Skondensowanego i Galaretek (Kolorowa Pianka) 1038

wykładamy biszkopty (przed ułożeniem każdy z nich namaczamy przez moment w mleku), a następnie jedną z mas uważając, aby nie przemieścić biszkoptów. Umieszczamy w lodówce na 20 minut. Resztę kremów starajmy się trzymać w ciepłym miejscu, aby nie zdążyły stężeć. Po tym czasie wyciągamy formę i wykładamy kolejny krem i znów umieszczamy w lodówce - czynność powtarzamy do wyczerpania kolorów. Chłodzimy

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania