Bardzo prosta w przygotowaniu zupa-krem o delikatnie słodkim smaku marchwi i cebuli. Jest dość gęsta i bardzo sycąca. Najlepiej smakuje skropiona oliwa z oliwek z płatkami parmezanu. Składniki: 700g marchewki 2 ziemniaki biała cebula biała część pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1l bulionu warzywnego 1 łyżeczka słodkiej papryki Sól, czarny pieprz 500ml bulionu warzywnego 200ml(...)wszystkie wcześniej przygotowane warzywa oraz łyżeczkę słodkiej papryki. Przesmażyć około 5 minut a następnie podlać bulionem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości warzyw. Całość zmiksować na gładki krem z dodatkiem 200ml mleka. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Serwować z odrobina oliwy z oliwek (może być aromatyzowana), płatkami parmezanu, czarnuszką i/lub zieleniną
Pyry na Gazlodowy z sosem truskawkowym Przygotuj blender, miarkę kuchenną, szklankę, łyżkę, miskę, sitko, ewentualnie łyżkę do lodów. Przygotuj składniki: 250 ml lodów waniliowych, 200 ml sorbetu z mango, 200 ml kremu jajecznego typu advocat, wafelki do dekoracji, Sos: 1 szklankę truskawek, 3 łyżki cukru pudru. Zacznij od przygotowania sosu truskawkowego. Owoce umyj, osusz na sitku i odszypułkuj. 2-3 większe truskawki(...)pokrój w plasterki, pozostałe owoce zblenduj z dodatkiem cukru pudru. Do pucharków rozłóż sorbet i lody waniliowe. Lody w pucharkach polej kremem jajecznym i przygotowanym sosem truskawkowym. Deser udekoruj pokrojonymi na plasterki truskawkami i wafelkami
blog.moje-pasje.infoPyszna zielona kompozycja z zielonymi szparagami w roli głównej. Do sałatki użyłam całych szparagów ale najlepiej użyć samych główek (np. gdy robimy zupę krem główki można wykorzystać do sałatki a resztę zmiksować na krem). Główki są najsmaczniejsze i ładniej prezentują się na talerzu. składniki: 6-7 zielonych szparagów 1 garść listków szpinaku 1 garść rukoli 10-12 małych pomidorków
Monia miesza i gotujeZupa ze świeżych zielonych ogórków. Jest delikatna i lekka, pachnąca ogórkiem i koperkiem - idealna na wiosnę. Trochę zmodyfikowałam ją pod siebie, gdyż nie jest to do końca zupa krem - ogórki nie są zblendowane, tylko starte na tarce i dokładnie czuć je podczas jedzenia. Osobiście wolę bardziej takie zupy, ale jeśli komuś przeszkadzają takie farfocle w zupie polecam zblendować 😉 Dla mnie(...)Podsmażamy około 5-7 min., a następnie zawartość patelni przenosimy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zestawiamy z ognia i blendujemy na gładki krem. Ogórki obieramy ze skórki, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do garnka i gotujemy przez około 5 min. Na końcu dodajemy serek topiony oraz posiekany koperek
Kuchnia MagdaLenyjeszcze trochę jagód, więc postanowiłam zrobić kruchą tartę z jagodami, pychotka. SKŁADNIKI Ciasto: ½ kostki margaryny, 1i 1/3 szkl. mąki, 3 łyżki cukru, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 łyżka kakao Krem: 200 g sera kremowego philadelphia, 200 g śmietany 36 %, 3 łyżki cukru pudru, ½ szkl. jagód 4 łyżeczki żelatyny, 1/3 szkl. wrzątku Dodatkowo: gorzka czekolada lub polewa WYKONANIE Ciasto: Formę(...)bułką tartą.Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Ciastem wylepiamy formę, nakłuwamy widelcem, wkładamy do lodówki na 20 minut. Schłodzone ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy 20 minut. Krem: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier, a następnie serek. Na końcu dodajemy jagody oraz przestudzoną żelatynę. Wylewamy na ostudzone ciasto, wierzch polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą
słodki bratekkalafior jest bezwonny, więc może się te osoby skuszą i skosztują. Koniecznie ją spróbujcie! Nasze przepisy z kalafiorem: Zupa kalafiorowa z liści i głąba Pierś kurczaka faszerowana kalafiorem Zupa krem z kalafiora Sałatka z kurczakiem i kalafiorem Zupa krem kalafiorowa Zupa kalafiorowa z kaszką kukurydzianą Sałatka z kalafiorem i majonezem Kotlety mielone z kalafiorem Sałatka z kalafiora Kalafior marynowany
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrównież menu śniadaniowe czy na lekki lunch oraz wybór piwa i wina (już wkrótce). Właścicielki podkreślają, że w kuchni nie używają półproduktów - pracują na naturalnych składnikach , a wszystkie kremy i ciasta wykonują samodzielnie od zera [źródło: Trójmiasto ]. Ta autorska cukiernia zlokalizowana jest bardzo wygodnie, bo tylko rzut beretem od Ulicy Świętojańskiej - niekwestionowanego, kulinarnego centrum Gdyni . Mieszkańcy kojarzą to miejsce(...)się filiżanką tak pełną aromatu i smaku , że dodatki okazały się niepotrzebne. Serio, bardzo dobra kawa! Profiteroles - czyli po polskiemu po prostu ptysie :) Zwykle nadziane są bitą śmietaną lub kremem budyniowym. W tym przypadku jednak króluje delikatne mascarpone . Ciasto ptysiowe okazało się przyjemnie miękkie , o ciekawej fakturze za sprawą kruszonki - zwracam zwykle na nie baczną uwagę, bo przy typowych ptysiach
Grunt to przepis!szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/4 szkl alkoholu ( u mnie nalewka jeżynowa ) 2-3 łyżki powideł lub dżemu ( u mnie dżem porzeczkowy) Na krem 250 gr mascarpone w temp. pokojowej 1 tabliczka czekolady mlecznej bądź deserowej 1. Masło miksujemy z cukrem na puch i dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. 2. Dodajemy przesianą mąkę(...)Miksujemy, sprawdzamy czy jest odpowiednio słodkie (jeśli nie to możemy dodać 1-2 łyżki cukru pudru) i przekładamy ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej 1-2 h aby krem stężał. Po tym czasie, kroimy i zajadamy. Smacznego
Gotowanie...to proste !kruchą tartę... Ale czasem lubię dać się ponieść fantazji i stworzyć coś nowego, innego. Polecam Wam przepis na kokosowe ciasto z karmelizowanym rabarbarem. Kruchy kokosowy spód, aksamitny budyniowo-kokosowy krem i słodko-kwaśny rabarbar. PRZEPIS NA KOKOSOWE CIASTO Z KARMELIZOWANYM RABARBAREM Składniki na ciasto z rabarbarem: Kokosowy spód: 100 g daktyli bez pestek 3 łyżki oleju kokosowego 50 g płatków(...)jaglanych 100 g mąki kokosowej Krem budyniowo-kokosowy: 250 ml mleczka kokosowego ( z puszki ) 250 ml śmietanki 30% 100 g cukru 3 żółtka 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki żelatyny Karmelizowany rabarbar: 3-4 łodygi rabarbaru 2 łyżki wody 1 łyżka miodu 5 łyżek cukru trzcinowego Wykonanie ciasta z karmelizowanym rabarbarem: 1. Daktyle zalać ciepłą wodą, odstawić na około
kolorowotorcikowotrochę więcej oleju lub mąki w razie potrzeby. Składniki na nadzienie: 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej ulubione mleko (do gotowania kaszy) sok z 1-2 cytryn 1 opakowanie kremu kokosowego ksylitol (ewentualnie cukier puder lub inne sypkie słodziwo - dowolna ilość) 1 szklanka borówek + do dekoracji 1 duża garść (mogą być również mrożone lub przetwory) Polewa: 1 tabliczka wegańskiej, gorzkiej(...)czekolady + kilka łyżek wody/mleka roślinnego Ugotuj kaszę na mleku (może być lekko rozgotowana). Dodaj sok z cytryny, ksylitol, pokrojony na kawałki krem kokosowy i borówki. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę. Natłuść formę olejem (okrągła 28 cm średnicy lub kwadratowa o boku 20 cm) i wylep ją kruchym ciastem; możesz to zrobić rękami, nie musisz używać wałka. Piecz
Qlinarnie i QlinarnieByła zupa krem z zielonych szparagów więc dla odmiany teraz wersja z białymi szparagami. I białe i zielone są smaczne jednak osobiście wolę szparagi zielone. Jak dla mnie są smaczniejsze i przede wszystkim nie trzeba ich obierać a do tego u mnie zielone są zdecydowanie bardziej dostępne. Zupka wyszła bardzo smaczna i pożywna, podałam ją z prażonymi płatkami migdałowymi(...)kostkę obrane ziemniaki. Następnie do garnka wrzucić pokrojone ziemniaki i całość zalać bulionem. Gotować do miękkości, następnie zestawić garnek z ognia. Dodać śmietankę i całość zmiksować na gładki krem. Do smaku doprawić gałką i odrobiną pieprzu. Gdyby zupa była zbyt gęsta można dolać nieco bulionu
Monia miesza i gotujepołączenia bazylii ze słodkimi owocowymi wypiekami, doskonale do siebie pasują :) Biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl cukru 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru op. śmietan fixu Cukier bazyliowy: 2 łyżeczki cukru kryształu 5-6 listków świeżej bazylii Dodatkowo: 1/2 szkl malin(...)pieczenia, delikatnie wymieszać szpatułką. Na dno tortownicy (18cm) wyłożyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz. Wylać biszkopt. Piec ok 25 minut w 180 stopniach. Ostudzić, przekroić na dwa blaty. Krem: W misie miksera utrzeć mascarpone ze śmietanką i cukrem. Gdy masa zacznie gęstnieć dodać śmietan fix. Nie miksować za długo! Cukier bazyliowy: W moździerzu utrzeć cukier i listki bazylii. Biszkopt ułożyć
Smakołyki Asiherbatą z cytryną. masa : W naczyniu zmiksować serek mascarpone z cukrem, śmietanką, ekstraktem i cappuccino. tort: Na paterze lub spodzie tortownicy umieścić pierwszy blat, dokładnie rozsmarować konfiturę, nałożyć porcję kremu cappuccino. Podobnie postąpić z drugim blatem. Po przykryciu tortu ostatnią częścią biszkoptu, całość posmarować cienką warstwą kremu. Posypać wiórkami kokosowymi i orzechami. Artykuł Tort kakaowy z cappuccino i konfiturą
Raj dla Podniebieniamoże wiosenna tarta z jabłkami? Składniki: ciasto: 125g mąki pszennej 75g zimnego masła szczypta soli 2 łyżki zimnej wody nadzienie: 3 jabłka 50g masła 100g śmietanki kremówki 140g kremu karmelowo-czekoladowego (użyłam gotowego firmy Brinkers) Wykonanie: ciasto : do przesianej mąki dodać zimne masło, wodę oraz sól, szybko zagnieść ciasto, schłodzić 10min, następnie wylepić ciastem formę do tarty (śr.22cm), podpiec(...)ok.15minut w piekarniku rozgrzanym do 180C. nadzienie: jabłka obrać, pokroić na plasterki,wrzucić na patelnię razem z masłem, smażyć aż do zrumienienia się owoców. Krem czekoladowo-karmelowy przełożyć do małego garnuszka, dodać śmietankę, zamieszać i podgrzać na słabym ogniu (nie gotować!). Na podpieczony spód wyłożyć podsmażone jabłka, a następnie całość zalać sosem. Piec ok.15-20minut w 170-180C. /inspiracja Chabrowe
Raj dla PodniebieniaSycąca, gęsta, rozgrzewająca. Pyszna! Kremowa konsystencja, delikatny posmak imbiru i słodycz dyni sprawiają, że kociołek zostaje wymuskany do spodu. W zeszłym roku robiłam krem z dyni, teraz postanowiłam urozmaicić go pieczoną papryką. I to był świetny pomysł. Polecam! Składniki: 1litr bulionu drobiowego, 500g dyni, 4 żółte papryki, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 2 łyżki serka śmietankowego, sól(...)kostkę, przełożyć do garnka z bulionem. Dodać upieczoną paprykę, gotować całość na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie,dodać serek i zmiksować, następnie doprawić do smaku. Smacznego! Artykuł Zupa krem z dyni i pieczonej papryki z serkiem śmietankowym pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebienia