krem - 19817 przepisów (strona:510/1322)

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką 172

szklanki mąki pszennej 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na budyniową piankę: 5 białek ( z jajek wielkości L) 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe do ciast i kremów Winiary (2 x 35 g) 1/4 szklanki oleju rzepakowego Pozostałe składniki: 1 puszka brzoskwiń w syropie (po odsączeniu ok. 470 g) cukier puder do dekoracji Żółtka dokładnie utrzeć z dwoma(...)Następnie stopniowo dodawać po jednej łyżce cukru cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Otrzymana masa powinna być gładka i błyszcząca. Następnie stopniowo dodawać śmietankowe budynie co ciast i kremów Winiary, cały czas miksując. Na koniec cienką strużką wlać olej, dalej miksując. Bezowo-budyniową masę przełożyć na podpieczony spód. Brzoskwinie z puszki dokładnie odsączyć z zalewy na sitku i/lub papierowym

Zasmakuj Kuchni
Klasyczna Wu-Zetka (W-Z) 579

kakaową masą. Wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na około 40 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty. Krem: 250g miękkiego masła 2 cukry wanilinowe 130 g cukru pudru 3 szklanki kwaśnej śmietany w temperaturze pokojowej Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy kwaśną(...)śmietanę. Przygotowanym kremem przekładamy kakaowe ciasto. Polewa: 200g czekolady deserowej 1/4 szklanki kremówki lub mleka 2 łyżki masła 2 łyżki cukru Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku i ciągle mieszając rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Gdy wszystkie składniki się połączą, polewamy ciasto przygotowaną polewą.   Moje dziecko również spontanicznie wyraziło zachwyt nad ciastem

Smaki Na Talerzu
Sos kurkowy z makaronem, prosty sos z kurek 141

jakieś 15 minut. Dużo? Mało? Mało raczej I najwięcej roboty, jak to w życiu bywa, będzie z myciem grzybów. Ja lubię do różnych sosów czy niekiedy zup, takich typu krem, dorzucić ser. Zmienia się wtedy ich konsystencja a i zyskują na smaku. Warto poeksperymentować, z różnymi rodzajami dodawanych serów i zobaczyć, jak rodzaj sera wpłynie na smak. Polecam szczególnie sery(...)zwykle w daniach z grzybami natka. Ale koperek się też świetnie sprawdzi. A ja dzisiaj kultywuję ciąg dalszy sezonu kurkowego i na kolację głodne misie dzisiaj zjedzą zupę krem z kurek {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/08\/sos-kurkowy2.jpg","recipeIngredient":["250 g kurek\r","1 du\u017ca cebula\r","gar\u015b\u0107\u00a0sera \u017c\u00f3

Mieszam w Garnku
Zupa krem z dyni 111

Sezon na dynie trwa. Pogoda za oknem nie rozpieszcza - zimno, ciemno, ponuro i deszczowo. Gorący, rozgrzewający, złocisty krem z dyni jest idealny na te porę roku ! ☺ Składniki: ok 300 ml wywaru warzywnego, 600 g dyni, 3 średniej wielkości ziemniaki, 1 marchewka, Szczypta kurkumy i imbiru, Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Dynie oczyszczam,y obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki(...)marchew również obieramy, kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa gotujemy do miękkości w wywarze warzywnym. Całą masę blendujemy na gładki krem. Na koniec dodajemy kurkumę i imbir oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z gęstą śmietaną

Lena Gotuje
Uczta grillowa piwem popijana, czyli warsztaty z Sokołowem 117

mniszkiem o uroczej nazwie This is Mlecyk, a także jasne Kupieckie.  Degustacji towarzyszył obiad z czterech dań. Na przystawkę sałatka z arbuzem, serem oraz musem porzeczkowym, następnie podano krem z cukinii, sandacza z kluseczkami i brokułami, a na deser racuszki z waniliowym kremem. Już byłam najedzona po uszy, a przecież czekało nas jeszcze grillowanie z Sokołowem w Akademii Smaku

Obiad gotowy
Arbuzowiec 325

cytryny, miksując na wolnych obrotach miksera. Na koniec mąkę i mak. Mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy w 160 stopniach przez ok 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy.   Krem śmietanowy: 300 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy do rozpuszczenia, nie zagotowujemy, studzimy. Śmietanę miksujemy(...)wolnych obrotach miksera. Gotową śmietanę w ilości 1 łyżki dodajemy do żelatyny, mieszamy a następnie całość przekładamy do miski ze śmietaną i miksujemy do dokładnego połączenia. Tak przygotowany krem wykładamy na biszkopt kakaowy i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Masa arbuzowa: 500 g miąższu z arbuza 2 galaretki truskawkowe Arbuza pozbawiamy skóry i odpestkowujemy.   Blenderujemy na gładką masę

kulinarnyswiatdomi
Kalafior pieczony 283

pikantny . Przed pieczeniem dzielę kalafiora na różyczki co znacznie skraca czas pieczenia. Inne nasze przepisy z kalafiorem: Zupa kalafiorowa z liści i głąba Pierś kurczaka faszerowana kalafiorem Zupa krem z kalafiora Sałatka z kurczakiem i kalafiorem Zupa krem kalafiorowa Zupa kalafiorowa z kaszką kukurydzianą Sałatka z kalafiorem i majonezem Kotlety mielone z kalafiorem Sałatka z kalafiora Kalafior marynowany z marchewką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
WIŚNIOWA DELICJA 310

SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek, 1 szkl. mąki pszennej, ¾ szkl. cukru, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa wiśniowa: 1 słoik wiśni drylowanych (300 ml), 1 galaretka wiśniowa Krem śmietankowy: 300 ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 100 g serka waniliowego, 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: rozpuszczona czekolada lub polewa WYKONANIE   Biszkopt: Blaszkę o wym 24x38 cm wykładamy(...)formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 30 min. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na 2 placki. Masa wiśniowa: Wiśnie z sokiem zagotowujemy. W gorącym rozpuszczamy galaretkę. Krem śmietankowy: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek, cukier a na końcu lekko przestudzoną żelatynę. Na biszkopt wykładamy tężejącą masę wiśniową, przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy

słodki bratek
Babeczki z morelami 117

morelami. Zapraszam Składniki: ciasto: 3 świeże morele 1 szkl mąki 1 jajko 1 łyżka kakao 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru 1/4 szkl mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 1 szkl mleka 1 budyń waniliowy w proszku 2 łyżki cukru 150 g masła 3 świeże morele kuleczki cukrowe do ozdoby Przygotowanie:  Trzy morele myjemy i osuszamy. Następnie wyjmujemy(...)następnie dodajemy do niego po 1 łyżce zimnego budyniu i miksujemy tak aż dodamy cały budyń. Morele myjemy i osuszamy. Wyjmujemy z nich pestki i kroimy w cienkie plasterki. Krem budyniowy przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy go na zimne babeczki. Na koniec dekorujemy babeczki plasterkami moreli i cukrowymi ozdobami

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Krem z pomidorów malinowym na różowym winie 113

Pyszny i proty krem z pomidorów malinowych, które porwałam prosto z ogródka mojej mamy. Delikatny, smaczny i z bezbłędnymi dodatkami: brązowym ryżem i salsą z pomidorów.  Składniki (na 3-4 porcje): 1 kg malinowych pomidorów  ząbek czosnku  cebula  1 litr bulionu  250 ml różowego wina  sól, pieprz  1/2 cukinii  oliwa z oliwek(...)minuty. Wlewam wino, które redukuję o połowę. Wlewam bulion i gotuję zupę jeszcze 10 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję posiekane świeże zioła. Miksuję zupę na gładki krem i podaję z ugotowanym ryżem, natką pietruszki i salsą pomidorową.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Rogaliki w 10 minut! Croissanty ze śliwkami i czekoladą. 151

około 190 stopni dość szybko 12- 20 minut, w zależności od wielkości croissantów. PRZEPIS NA CROISSANTY SKŁADNIKI: - 2 arkusze ciasta francuskiego - 2-3 śliwki renklody fioletowe - 2-3 łyżki kremu czekoladowego Arkusz ciasta szybkim ruchem noża kroimy na spore trójkąty, na podstawie trójkąta układamy kilka plastrów śliwek, łyżkę kremu czekoladowego, rolujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki

SMYKWKUCHNI
4 pomysły na wegańskie gofry 136

takie desery, które  szczególnie  kojarzą mi się z latem. Należą do nich oczywiście lody,  rurki z kremem oraz  gofry. Przepisy na rurki z kremem (przepis) i lody (przepis) są już od jakiegoś czasu na blogu, a dziś przyszedł czas na gofry. Od jakiegoś czasu mam w swojej kuchni gofrownicę i testuję różne możliwości jej wykorzystania. Poniżej

wegujemy
Zupa krem z cukinii z czosnkowymi grzankami 200

Jeżeli na naszym stole goszczą zupy, to najczęściej goszczą one w formie kremu – nie tylko ze względu na swoją prostotę, ale głównie ze względu na wspaniały smak i na możliwość wykorzystania wszelkich dobroci, które przynosi nam sezon. Wystarczy przygotować bazę, którą stanowi dobry warzywny bulion (nie ukrywam faktu, że czasami ułatwiam sobie życie i korzystam z szybszej wersji w postaci(...)chwili cukinię. Podsmaż całość jeszcze 3 minuty i zalej ciepłym bulionem. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Za pomocą blendera ręcznego zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Aby przygotować grzanki rozgrzej piekarnik do 180ºC. Olej kokosowy lub margarynę połącz ze startym czosnkiem. Bagietkę pokrój i każdą kromkę posmaruj cienką warstwą

Roślinna - blog wegański
rolada malinowa 172

zwykły więc zmiksowałam mikserem jednak masa była zbyt sucha więc dodałam śmietankę) dodać zagęstnik do śmietany, 75 g cukru i cukier waniliowy (tak nie wanilinowy) ubić wszystko na puszysty krem - tu mi właśnie nie wyszło ;)  trochę malin pozostawić do dekoracji- resztę dorzucić do masy serowej i delikatnie wymieszać wystudzony biszkopt rozwinąć posmarować kremem pozostawiając wolne brzegi i zrolować roladę

Gotowanie z pasją
MINI TARTY Z KAJMAKIEM I BANANAMI 146

SKŁADNIKI na 6 tartaletek: Ciasto: 1 ¼ szkl. mąki krupczatki, 150 g masła, 1/3 szkl. cukru, szczypta soli, 2 łyżeczki ciemnego kakao, 2 łyżki zimnej wody, 1 żółtko Krem: 250 ml kremówki, 1 opakowanie śmietan-fix, 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: ½ puszki kajmaku, 1-2 banany, sok z cytryny, wiórki czekoladowe do posypania WYKONANIE Ciasto: mieszamy suche składniki, dodajemy pokrojone zimne(...)średnicy 10 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ochłodzone ciasto wałkujemy, wycinamy 6 równych kółek, wylepiamy nim foremki, nakłuwamy dno. Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem. Na spód tartaletek nakładamy kajmak, następnie układamy plastry banana, które skrapiamy sokiem z cytryny. Na wierzch kładziemy bitą śmietanę, posypujemy

słodki bratek