Uwielbiam krem karpatkowy.... Ale nie chciało mi się robić ciasta karpatkowego i dlatego powstała wersja na biszkopcie. Całkiem udana:-) Oczywiście bezglutenowa. Biszkopt bezglutenowy - składniki: 3 jaja - ogrzane do temperatury pokojowej 120 g cukru 120 g mąki bezglutenowej 20 ml oleju cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dalej ubijając dodawać(...)blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bezglutenową bułką tartą lub zmielonymi na puch płatkami kukurydzianymi. Piec ok 25 - 30 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu. Upieczony biszkopt wystudzić. Bezglutenowy krem karpatkowy - składniki: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe - bezglutenowe 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej 3 łyżki cukru ewentualnie cukier waniliowy 1/2 litra mleka
Ze smakiem bez glutenumiłego spędzania czasu w kuchni. A korzystając z męskiej pomocy, aż chce się gotować :) Zielono i wiosennie za oknem i w naszych talerzach również. Króluje niepodzielnie zupa krem z brokułów :) Krem brokułowy Składniki: brokuł 2 małe ziemniaki marchewka pół pietruszki kostka rosołowa pieprz sól grzanki Przygotowanie: Kostkę rosołową lub bulion gotujemy. Do gorącego wywaru wrzucamy pokrojonego
Lawendowe NieboMiałam bataty czyli słodkie ziemniaki i nie miałam na nie pomysłu, tym razem nie. Zupa zawsze dobrze smakuje jak nie wiesz co zrobić, tak powstała zupa krem, pożywna, pachnąca, idealna na obiad. Gotuje się szybko i szybko znika a doskonale syci. Zupa krem ze słodkich ziemniaków. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieodrzuca was na wejściu zapach przepalonego oleju. Karta dań nie jest bardzo duża, ale właściciel gwarantuje dzięki temu zawsze świeże potrawy. Zdecydowaliśmy się z mężem oboje na sezonową zupę krem z bagietką czosnkową, a jako danie główną mąż wybrał: Tagliatelle Supermirafiori (czyli makaron z polędwiczką wieprzową, szynką parmeńską i pieczarkami, z papryczki piri piri zrezygnował), a ja zdecydowałam się(...)oknem, tego dnia było zimno i deszczowo, a zupa była mocno rozgrzewająca. W sumie tak nam smakowała, że nie zapytaliśmy co dokładnie było w środku Była to zupa krem i wydedukowaliśmy, że w jej skład musiała wchodzić jakaś fasola oraz szczaw (no chyba, że się mylimy, a Pan Marcin lub Pan Krzysztof rozwiążą tu w komentarzach nasza zagadkę ). Była bardzo
RelaxtimeZnowu beza za mną chodziła i po tygodniu się złamałam. Miałam jeszcze w lodówce trochę kremu cytrynowego, który wykorzystywałam do pysznych, waniliowych ciasteczek i wiedziałam, że z bezą będzie smakował idealnie. Ubiłam tylko trochę bitej śmietany z mascarpone i wspaniały deser gotowy! Moje Żarłoczki były usatysfakcjonowane, bo bezę z kremem bardzo lubią . Ja też nie odmówię porządnej porcji, ponieważ silnej
Smaczna Pyzacytryny Herbatniki rozdrobnij, np. za pomocą blendera. W oddzielnej misce krótko zmiksuj/zblenduj mleko, jogurt i sok z cytryny. Dodaj skórkę cytrynową i wymieszaj łyżką. Nakładaj do pucharków warstwy: herbatniki, krem cytrynowy, herbatniki, krem cytrynowy. Można udekorować plasterkiem cytryny. Fotorelacja z Bieszczad (kwiecień 2017) Gastronomia -> warto spróbować lokalnych przysmaków: pierogów nazywanych warenyky , z kaszą gryczaną i serem wędzonym
Qlinarnie i Qlinarniebiałych szparagach, z dodatkiem pikantnej kiełbaski chorizo, dzięki której został przełamany delikatny smak zupy oraz obowiązkowo doprawiona odrobiną gałki muszkatołowej i skórki z cytryny, która subtelnie orzeźwia całość. Zupa-krem w sezonie szparagowym, to nie tylko sezonowy rarytas, a wręcz pyszna konieczność! 😋 4 porcje: * woda- 1 litr * szparagi- 500 g * ziemniaki- 250 g * kiełbasa chorizo- 150 g * cebula(...)obrane i przekrojone na 3-4 części- wlać wodę, wsypać suszoną włoszczyznę i zagotować. Gotować około 10-15 minut- w zależności od grubości i świeżości szparagów. Zmiksować na gładki krem (można pozostawić parę główek do ozdoby wierzchu), a jeżeli pojawią się jakiekolwiek łyki, to zupę przelać przez sitko. Na koniec doprawić solą, pieprzem, skórką z cytryny oraz gałką. Podawać
Kraina Miodem Płynącaktórego wypłukujemy z niego sporą ilość jego wartości odżywczych. Na blogu znajdziecie garść przepisów z kalafiorem w roli głównej : Keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera Pieczony kalafior Indyjska zupa krem z kalafiora Rozgrzewający krem z kalafiora z chili Wartości odżywcze surowego kalafiora ( w 100 g) Wartość energetyczna (kcal) 24 Tłuszcz 0,3 g Kwasy tłuszczowe nasycone
Kulinarne przygody Gatityprzepis na budyń jaglany z wanilią i bananami zrobiony był na mleku i zawierał również jogurt naturalny. Dzisiejsza wersja ma nieco inną konsystencję i bardziej przypomina krem. W smaku mocno czekoladowy, bez białego cukru i laktozy. Bazą kremu jest kasza jaglana gotowana na mleku migdałowym. Całość dosłodzona została melasą karobową i bananem. Do tego uprażone orzechy laskowe
vaniliowoczekoladowaBozeny Sikoń - mistrzyni cukiernictwa). Pierwszy raz robiłam bezę włoską. Lubię, kiedy wszystko udaje się za pierwszym razem. I tak było w tym przypadku. Tarta jest wspaniała w smaku. Krem zrobiłam na bazie mleczka kokosowego ze skórką cytryny. Ciasto: pół szklanki mąki bezglutenowej uniwersalnej 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 kostki zimnego masła łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki zimnej wody Zagnieść(...)składników ciasto. Schłodzić. Upiec w 180 stopniach /30 minut. Krem: 250 ml mleczka kokosowego skórka z jednej cytryny 200 ml wody 2 zółtka łyżka cukru trzcinowego płaska łyzka mąki ziemniaczanej Zagotować mleczko ze skórką cytryny. W naczyniu rozpuscić wodę z żołtkami, cukrem i skrobią. Wymieszać . Do gotującego sie mleczka ( uwaga nie przypalić!) wlać mieszaninę i mieszać trzepaczką. Masę wyłożyć
AZgotuj!jest kolorowo i smacznie Kiedy świeci słońce zawsze nam dobry humor, a kiedy mam dobry humor to najprostsze dania smakują wyrafinowanie;) Z tej okazji zrobiłam tartę z owocami z kremem ze śmietanki i serka mascarpone;) Składniki na spód : 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko plus żółtko Niepełna szklanka cukru pudru Pół kostki masła Wrazie potrzeby dodać kwaśnej śmietany Zagnieść(...)ciasto. Przełożyć do foremek. Piec okołl 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Długość pieczenia zależy od wielkości foremek, dlatego dostosujcie czas. Składniki na krem: Owoce Serek mascarpone 250g 250 ml śmietanki 30% Ubić śmietankę z serkiem mascarpone. Wyłożyć na wystudzony spód, udekorować owocami. Artykuł Prosta tarta z owocami pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty ForkZieleń, róż i biel tworzą piękną kompozycję kolorystyczną, zaś groszek... Artykuł KREM Z GROSZKU Z RZODKIEWKĄ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEtalerzu do jajek, żółtkami do góry. Do miski wrzucić 1 jajko, starty na tartce na małych oczkach ser oraz jogurt i majonez. Blenderem zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Krem nałożyć na jajka, posypać obiema paprykami. Udekorować posiekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomirzątku, wystudzić i prze lać do blaszki . Biszkopt przekroić na trzy części. Każdą nasączyć ponczem z soku z pomarańczy. Ubić kremówkę z cukrem. Dodać serek mascarpone. Odłożyć kilka łyżek kremu, wymieszać go z barwnikiem. Smarować każdy blat dżemem i kremem. Na pierwszy blat położyć galaretkę. Boki i wierzch tortu wyrównać. Schłodzić. Położyć opłatek i udekorować niebies kim kr emem
Magiczne Życie Martykrem to chyba moje najlepsze odkrycie kulinarne ostatniego czasu! Jest niesamowicie przepyszny! Kremowy, gęsty, jakby puszysty, lekko śmietankowy, dzięki użyciu owsianej śmietanki. Przepis jest bardo prosty, składniki nie wyszukane, dostępne w każdym sklepie (śmietankę można pominąć lub dodać jogurtu w wersji wegetariańskiej). Dotychczas zawsze robiłam takie zupy z brokuła, zapominając o kalafiorze. Jednak teraz nadrobię zaległości, bo coś czuję(...)małym ogniu, pod przykryciem przez 35 minut. Teraz dodaj bulion w proszku, pozostałe przyprawy oraz śmietankę. Wymieszaj i gotuj jeszcze 5-10 minut. Całość zblenduj na gładki krem. Gotową podawaj z dodatkiem pietruszki
Zdrowie na języku :P