Ciasto parzone: 125 g masła 1 szklanka zimnej wody 1 szklanka mąki pszennej typ 500 4 jajka Szczypta soli Krem: ½ litra śmietany kremówki 30-36% 2 pełne łyżki sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 /2 łyżeczki pasty waniliowej 1 słoiczek jagody leśnej od Manufaktura Wielkoposka Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Ptysie: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło oraz(...)ptysie urosną duże. Nagrzewamy piekarnik do 200*c na grzaniu góra- dół . Pieczemy 20-25 minut. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu dzielimy je na pół. Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną kremówkę i serek mascarpone oraz cukier puder umieścić w naczyniu i ubić mikserem na gęsty krem, dodać pod koniec pastę waniliową do smaku i ponownie zmiksować. Kremem przełożyć ptysie
Wanilia i Kardamonłyzki cukru 2) CIASTO: 🍓 125 gr. mąki samorosnącej 🍓 125 gr. masła 🍓 125 gr. cukru 🍓 2 jajka 🍓 2 łyzki mleka 🍓 1 łyżeczka cukru waniliowego 3) KREM DO OZDOBY: 🍓 250 gr.serka mascarpone 🍓 200 ml. śmietany kremówki 🍓 3 łyżki cukru pudru 🍓 truskawki do dekoracji około 250 gr. WYKONANIE: MUS: Miksujemy 400 gr. truskawek, przecedzamy przez sito żebypozbyć się ziarenek, dodajemy 2 łyżki cukru(...)uznania, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 160*C 25 min. Gotowe babeczki zostawiamy do ostudzenia a my w tym czasie zrobimy krem do dekoracji. KREM DO DEKORACJI: 250 gr. serka mascarpone mieszamy ze smietaną kremówką (ok 200 ml), trzema łyzkami cukru pudru i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania kremu. Dodajemy resztę wcześniej zrobionego musu truskawkowego
Rita creativełyzki cukru 2) CIASTO: 🍓 125 gr. mąki samorosnącej 🍓 125 gr. masła 🍓 125 gr. cukru 🍓 2 jajka 🍓 2 łyzki mleka 🍓 1 łyżeczka cukru waniliowego 3) KREM DO OZDOBY: 🍓 250 gr.serka mascarpone 🍓 200 ml. śmietany kremówki 🍓 3 łyżki cukru pudru 🍓 truskawki do dekoracji około 250 gr. WYKONANIE: MUS: Miksujemy 400 gr. truskawek, przecedzamy przez sito żebypozbyć się ziarenek, dodajemy 2 łyżki cukru(...)uznania, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 160*C 25 min. Gotowe babeczki zostawiamy do ostudzenia a my w tym czasie zrobimy krem do dekoracji. KREM DO DEKORACJI: 250 gr. serka mascarpone mieszamy ze smietaną kremówką (ok 200 ml), trzema łyzkami cukru pudru i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania kremu. Dodajemy resztę wcześniej zrobionego musu truskawkowego
RITA food channelbudyniowa: 800 ml mleka 3/4 szklanki cukru 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (razem 80 g) 3/4 szklanki mąki pszennej 250 g masła łyżka cukru z wanilią jajko Krem z mascarpone: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany 30% lub 36% (schłodzić) łyżeczka cukru z wanilią lub ziarenka z laski wanilii 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 3 - 4 duże dojrzałe banany(...)wystudzenia. W wersji bardziej pracochłonnej masła nie gotować w mleku, tylko zmiksować je do puszystej konsystencji i stopniowo dodając ugotowany i wystudzony budyń miksować, aż powstanie jednolity krem. W tej wersji warstwa budyniowa będzie nieco jaśniejsza. Masę rozsmarować na dnie foremki wyłożonej herbatnikami i przykryć kolejną ich warstwą. Herbatniki pokryć cienką warstwą masy krówkowej. Jeśli masa jest bardzo gęsta
Kuchcik gotujemożna uczcić szczególne wydarzenia ? Oczywiście tort w wersji FIT! Tort "Mleczna kanapka" (uważam, że bardzo przypomina sklepowe batoniki) jest bez glutenu, mleka i białego cukru . Krem powstał na bazie serka mascarpone oraz jogurtu greckiego. Idealny na wyjątkowe okazje;) Wartości odżywcze (przeliczone z użyciem ksylitolu): 100 g to 256 kcal(...)papierowym położonym na sicie, które układamy na misce dzięki temu woda z jogurtu osiąknie. Do miski przekładamy serek oraz jogurt i przez chwilę miksujemy . Dosypujemy słodzik i ponownie miksujemy. Tak przygotowaną masą Smarujemy jeden krążek biszkoptu i przykrywamy drugim. Można odrobinę kremu pozostawić by delikatnie posmarować wierzch tortu. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z olejem kokosowym. Następnie smarujemy wierzch
Health-Fit-LifeRobiłam w tortownicy 26 cm, ale spokojnie można zrobić w większej blaszce. Składniki: Masa sernikowa: 1 sernik na zimno w proszku 500 ml. mleka 1 serek mascarpone 250 g. Masa tiramisu: 2 paczki kremu tiramisu (miałam 2x50 g. Jeśli będzie większy to 1 opakowanie) 350 ml. mleka 1 serek mascarpone 250 g. Nasączenie biszkoptów: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Agusiowe smakołykiSkładniki (forma o średnicy 26 cm najlepiej z wyjmowanym dnem): Spód: 400 g herbatników 120 g masła + 1 łyżka do nasmarowania formy Krem: 1 kubek (330 ml) śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 kubek (250 g) serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki goracej wody Dodatkowo: 5-6 świeżych fig miód(...)żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dobrze przestudzić. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę. Cały czas mieszając mikserem, dodawać partiami cukier, cynamon oraz serek mascarpone, a na koniec powoli dolać wystudzoną żelatynę. 3) Krem wyłożyć na przygotowany spód i wyrównać. 4) Na kremie ułożyć pokrojone w ósemki figi i odłożyć do lodówki na kilka godzin, do stężenia. 5) Przed
Fitsweet.meSkładniki (forma o średnicy 26 cm najlepiej z wyjmowanym dnem): Spód: 400 g herbatników 120 g masła + 1 łyżka do nasmarowania formy Krem: 1 kubek (330 ml) śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 kubek (250 g) serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki goracej wody Dodatkowo: 5-6 świeżych fig miód(...)żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dobrze przestudzić. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę. Cały czas mieszając mikserem, dodawać partiami cukier, cynamon oraz serek mascarpone, a na koniec powoli dolać wystudzoną żelatynę. 3) Krem wyłożyć na przygotowany spód i wyrównać. 4) Na kremie ułożyć pokrojone w ósemki figi i odłożyć do lodówki na kilka godzin, do stężenia. 5) Przed
Fitsweet.mekrem to łatwizna. Delikatna, puszysta, śmietankowa rolada idealnie łączy się z prostym, niesłodkim kremem i świeżymi letnimi owocami – kwintesencja lata zamknięta w letnim, prostym wypieku. Składniki (na dużą blachę piekarnikową): 5 jajek 150g mąki 100g cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego szczypta soli Nadzienie: 250g serka mascarpone 200ml śmietanki kremówki 250g świeżych malin (można też użyć truskawek, jagód, wiśni) 200g(...)odwijamy je ze ścierki. Od środka smarujemy roladę równomiernie dżemem malinowym. Robimy krem – dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Nie przestając ubijać, dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia na jednolity, gęsty krem. Krem rozkładamy równomiernie na posmarowaną dżemem roladę. Na krem rozkładamy równomiernie całe maliny. Delikatnie dociskając, zwijamy roladę. Przy końcu rolady krem za pewne lekko wyjdzie
Smaczna StronaKrem mietowy – wykonany przez DomoweTorty.com Gęsty, pyszny krem z orzeźwiającą miętową nutką- bez dodatku żelatyny, na bazie śmietanki i serka mascarpone. Świetnie nadaje się do ciast, tortów, a umieszczony w pucharku, przyozdobiony czekoladowymi wiórkami lub oblany polewą czekoladową- zamieni się w pyszny deser. Smacznego! SKŁADNIKI NA KREM MIĘTOWY: [na 6 pucharków lub do przełożenia i ozdobienia 1 tortu(...)schłodzonej śmietanki, wyjmujemy gałązki mięty-odsączając je ze śmietany na tyle, na ile jest to możliwe. Dodajemy do śmietanki serek mascarpone oraz cukier puder. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą miksera,aż osiągniemy gładką masę o kremowej konsystencji. Do kremu dodajemy trochę barwnika i rozprowadzamy go, delikatnie-ręcznie mieszając, aż całość osiagnie jednolity,miętowy kolor. Dla uzyskania ładnego efektu, nakładamy krem
Domowe Tortytemperaturze 160-170 stopni przez około 35-40 minut bądź do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić w uchylonym piekarniku. Gdy będzie wystudzony przeciąć na 3 blaty. Krem kawowy: 375 gram serka mascarpone 375 ml śmietany kremówki 36% 6 płaskich łyżeczek żelatyny 100 gram kawy cappuccino 5 łyżek drobnego cukru do wypieków Wykonanie: Żelatynę rozpuścić 2/4 gorącej wody. Dokładnie wymieszać
Krakowskie smaki Anikokosowy krem i pianka z białej czekolady o wyrazistym smaku, nie jest trudne do wykonania, ciasto jak marzenie idealne dla osób poszukujących mocno kokosowych smaków. Gwarantuję że na jednym kawałku się nie skończy. Składniki: Ciasto: 5 jaj 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki budyniu śmietankowego 3/4 szklanki cukru Masa kokosowa: 1/2 litra śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 5 łyżek(...)gotujemy, dodajemy połamaną białą czekoladę , odczekamy chwilę i mieszamy do rozpuszczenia.Zimną masę wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia miksujemy do uzyskania puszystego kremu MASA KOKOSOWA: Dobrze schłodzoną kremówkę łączymy z serkiem mascarpone cukrem pudrem i likierem kokosowym, miksujemy do uzyskania gładkiego kremu, pod koniec wsypujemy wiórka i mieszamy. PRZEŁOŻENIE: Jeden płat biszkopta nasączamy połową ponczu, smarujemy kokosowym
Wanilia i Kardamonjajek (L) szklanka drobnego cukru 3 łyżki śmietany 18% szklanka mąki pszennej typ 450 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao lub karobu (u mnie karob) Krem z mascarpone: 250 g serka mascarpone 400 ml śmietany 30% (schłodzić) 8 łyżek cukru pudru łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Czereśnie z galaretką: 500 g dojrzałych czereśni 2 galaretki cytrynowe łyżka soku(...)łyżek cukru trzcinowego Dodatkowo: 250 g borówki amerykańskiej Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie ciasta z czereśniami i mascarpone: Ciasto: Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich sztywną i lśniącą pianę. Ubijając białka stopniowo dodawać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia. Pod koniec dodawać po jednym żółtku
Kuchcik gotujeformę o bokach około 15 cm x 15 cm Pieczemy przez 25 minut w temp. 180 stopni C. Studzimy całkowicie. Kruszymy w dłoniach na "jadalną ziemię". Krem: - 2 banany - 150 g serka mascarpone - 100 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym - 1 zmiażdżony widelcem banan Serek mascarpone ucieraj z serkiem homogenizowanym, dodaj pogniecionego widelcem banana. Całość wymieszaj dokładnie. Na dno pucharków
SMYKWKUCHNIdużych białek • szczypta soli • 300 g drobnego cukru do wypieków • 2 łyżki cukru trzcinowego demerara • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny • 8 suszonych daktyli Krem: • 250 g schłodzonego serka mascarpone • 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 30% • 1 łyżka cukru pudru • 150 g masy kajamkowej z puszki • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich • 10 daktyli Dodatkowo: • cukier puder do oprószenia(...)lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. 6. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc. 7. Następnego dnia przygotować krem. Mascarpone wymieszać z masą kajamkową na gładką masę (można to zrobić mikserem lub rózgą). 8. Śmietanę kremówkę i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na sztywno. Mascarpone połączyć
W mojej kuchni