drobnego cukru 150 g białej czekolady 150 g płatków migdałowych 3 łyżki zmielonych migdałów 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny skórka otarta z ½ cytryny Krem jogurtowy: 150 g serka mascarpone 70 ml jogurtu greckiego 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z ½ cytryny ½ łyżeczki żelatyny fix rozpuszczonej w 1 łyżce wody Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Białka(...)centymetrów lub mniejszą wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Nakrywamy blaszkę folią aluminiową pieczemy około 1 godzin. Studzimy ciasto w piekarniku. Przygotowujemy w międzyczasie krem. Skórkę z cytryny wyparzamy. Wszystkie składniki na krem mieszamy mikserem na niskich obrotach. Wkładamy do lodówki na około godzinę.Gotowy krem wykładamy na wystudzone ciasto. Przechowujemy ciasto w lodówce
Mania Gotowaniasiebie. Masa. Chłodną śmietankę ubić z łyżeczką cukru pudru. Wstawić do lodówki. W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem na gładką masę. Stopniowo dodawać do nich serek mascarpone. Połączyć w jednolity krem i dodać dosłownie łyżkę rumu z owoców. Na sam koniec dodać połowę ubitej śmietany i jak ktoś lubi odrobinę skórki z cytryny, żeby nie było za mdło(...)dobrze odsączyć na sitku. Gruszkę pokroić w kosteczkę. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni. Na ostudzonym spodzie rozsmarować połowę masy mascarpone. Na niej w miarę równomiernie ułożyć połowę pokrojonej gruszki. Położyć kolejną bezę, tym razem z kraterkiem. Powtórzyć warstwę serka i gruszki. Na wierzch dodać bitą śmietanę a na niej ułożyć wedle fantazji namoczone w rumie figi, daktyle i suszone
Jemy Pijemyszczypta soli SERNIK KAJMAKOWY: 1 kg twarogu zmielonego 5 jajek 1/2 szklanki cukru 250 g masy kajmakowej 2 budynie toffi 200 g śmietanki kremówki 30% szczypta soli KREM KAWOWY: 250 g serka mascarpone 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 200 g masy kajmakowej 2 łyżeczki kawy zbożowej 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka wody kakao do posypania Przygotować biszkopt orzechowy oddzielając białka(...)Wstawiać do piekarnika nagrzanego do 180 *C. Po czym zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec przez 60 min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a później wstawić do lodówki. Krem kawowy. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na około 10 min. Masę kajmakową przełożyć do garnuszka, wsypać kawę i wlać 1/2 szklanki śmietanki. Podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając trzepaczką
https:KKuchniaMniamtrzcinowego 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli 100 g czekolady milka z daim 100 g masy krówkowej Krem kajmakowy: 200 g serka mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 g masy krówkowej Przygotowanie: Banany rozgniatamy dokładnie widelcem lub blenderem, aż powstanie gładka masa. Łączymy banany z jajkiem, maślanką, masłem oraz ekstraktem(...)wypełniamy je do około 1/3 wysokości ciastem. Następnie nakładamy łyżeczkę masy kajmakowej. Przykrywamy nadzienie pozostałym ciastem do około 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy 20 minut. Dokładni studzimy. Przygotowujemy krem. Mascarpone miksujemy z masą krówkową dodając ją po łyżeczce. Cały czas miksujemy na najniższych obrotach. Gotowy krem schładzamy przez około godziny w lodówce. Gotowe babeczki ozdabiamy kremem
Mania GotowaniaTiramisu nikomu przedstawiać nie trzeba :) To klasyczny włoski deser, składający się z kremu na bazie żółtek i serka mascarpone oraz biszkoptów nasączonych w ponczu z mocnej kawy i likieru Amaretto. Wariacji na temat Tiramisu jest wiele; spotkać można przepisy na Tiramisu kokosowe, piernikowe, nawet dyniowe :) czy też z owocami. Pamiętam jak kiedyś w jednej restauracji zamówiłam na deser Tiramisu(...)malinami można postąpić tak samo lub po prostu rozgnieść je widelcem wraz z cukrem. Krem: Jajka sparzyć zanurzając je na kilka sekund we wrzącej wodzie. Białka dokładnie odseparować od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą i gęstą masę. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone, w kilku turach, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Dodać likier i zmiksować. W osobnym
Opowieści z piekarnikaBeza- zgodnie z przepisem z bloga na Bezę z kremem mascarpone i malinami : szklanka białek 2 szklanki cukru łyżka mąki ziemniaczanej łyżka octu Krem: słodka śmietanka 30% lub 36%, kartonik 300 ml opakowanie serka mascarpone, ok 250 g płaska łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: maliny borówka amerykańska listki świeżej mięty opcjonalnie mrożona mieszanka owoców kompotowych (truskawki, wiśnie, porzeczki, maliny) Wykonanie(...)bardzo istotne, ponieważ śmietany nie możemy "przebić", wtedy powstanie masło :) Zatem gdy osiągniemy pożądany stan, dodajemy cukier waniliowy i pomału, łyżkami dodajemy serek mascarpone i na wolnych obrotach miksera mieszamy do uzyskania gładkiej, puszystej, jednolitej masy. Połowę kremu wykładamy na jeden placek bezy, układamy na nim troszkę owoców, następnie przykrywamy drugą bezą i postępujemy tak samo, czyli wykładamy na niego
Taste Of My Dayszklanki mąki pszennej 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 szczypta soli PIANKA WIŚNIOWA: 450 g wiśni mrożonych Hortex 2 łyżki cukru 1/2 szklanki wody 1 opakowanie galaretki wiśniowej KREM MICHAŁKOWY: 250 g serka mascarpone 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 250 g cukierków białych Michałków 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody OZDOBY: bita śmietana cukierki orzeszki wiśnie dekoracje cukiernicze Składniki(...)galaretkę, zdjąć z ognia i mieszać, aż całkiem się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Wystudzone wiśnie zmiksować blenderem. W trakcie miksowania owoce się spienią i dzięki temu powstanie puszysty mus. Krem z Michałkami. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na ok 10 min. Cukierki posiekać nożem i wsypać do garnuszka. Zalać 1 szklanką śmietanki kremówki. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukierki
https:KKuchniaMniamostygnięcia formy (około 10 minut), następnie nożem objeżdżamy ciasto wokół formy i wyciągamy odwracając dnem do góry na kratkę -zostawiamy do całkowitego ostygnięcia biszkoptu. Składniki na krem kokosowy: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% do deserów 1 szklanka wiórków kokosowych 4 łyżki mleczka kokosowego 2/3 szklanki cukru pudru Schładzamy śmietankę i serek mascarpone (najlepiej by w lodówce spędziły(...)minimum 2 godziny). Śmietankę ubijamy na sztywno (aż powstanie bita śmietana). Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką! Następnie dodajemy cukier puder oraz mleczko kokosowe i ponownie mieszamy do połączenia składników. 1/3 masy odkładamy do lodówki (do dekoracji boków i wierzchu tortu). Do reszty masy natomiast dodajemy wiórki, mieszamy do połączenia. Składniki do nasączenia biszkoptu
Moje-pitraszenieKakao Ekstra Ciemnego z Ghany E.Wedel 150 g cukru pudru papier do pieczenia Królewski krem chałwowy 300 ml śmietanki 30-36% 250 g chałwy waniliowej E.Wedel 250 g serka mascarpone Do smaku: świeże owoce: truskawki, maliny, borówki amerykańskie mięta Do dekoracji starta czekolada (gorzka lub mleczna) lub rozdrobnione nasiona kakaowca (do kupienia(...)Dodać schłodzony serek mascarpone i krótko ubijać w mikserze na delikatny gęsty krem. Na jeden krążek bezowy nakładamy cały krem chałwowy, przykrywamy drugim krążkiem i delikatnie dociskamy. Górny krążek bezowy posypujemy startą gorzką czekoladą Wedel. pozostawiamy w chłodnym miejscu na godzinę lub dwie. Do bezy możemy podać świeże owoce sezonowe, które idealnie komponują się z kremem. Bezy małe
SzczyptaSmaQryż czy ziemniaki... Składniki: 2 filety z kurczaka (około 550-600 g) 8-10 pomidorów 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka bazylii suszonej 1 łyżeczka oregano suszonego sol, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Pomidory dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy(...)pomidorów razem z czosnkiem i przyprawy: suszone oregano, suszoną bazylię, paprykę mieloną oraz paprykę chili. Gotujemy około 5-7 min., a następnie blendujemy sos na gładki krem. Na końcu dodajemy serek mascarpone i trzymamy na ogniu, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Filety z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy
Kuchnia MagdaLenyryż czy ziemniaki... Składniki: 2 filety z kurczaka (około 550-600 g) 8-10 pomidorów 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka bazylii suszonej 1 łyżeczka oregano suszonego sol, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Pomidory dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy(...)pomidorów razem z czosnkiem i przyprawy: suszone oregano, suszoną bazylię, paprykę mieloną oraz paprykę chili. Gotujemy około 5-7 min., a następnie blendujemy sos na gładki krem. Na końcu dodajemy serek mascarpone i trzymamy na ogniu, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Filety z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy
Kuchnia MagdaLenyjesień...Przepis znalazłam u Kasi.Składniki:Ciasto:4 jajka2 szklanki mąki1 szklanka cukru1 szklanka oleju rzepakowego2 szklanki tartej na drobnych oczkach marchewki2 łyżeczki sody2 łyżeczki cynamonuKrem biały:250 g serka mascarpone300 ml śmietanki 30%cukier puder do smakuaromat cytrynowy Warstwa pomarańczowa:1/2 litra soku typu Kubuś1 budyń śmietankowy1 galaretka pomarańczowaSposób wykonania:1. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy mąkę(...)24x28cm i pieczemy ok 40 minut w 180 st. C (do suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na dwa blaty.2. Śmietankę ubijamy, dodajemy mascarpone, a na koniec słodzimy do smaku i dodajemy aromat. Krem wykładamy na ciasto, przykrywamy drugim blatem ciasta i wkładamy do lodówki.3. Zagotowujemy 1 i 1/2 szklanki soku, w pozostałej części rozpuszczamy budyń. Na gotujący
Kuchnia domowa Anipalniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, nie doprowadzać do wrzenia. Żelatynę dodać do ciepłych malin, dokładnie wymieszać. Wystudzić. Wstawić do lodówki na całą noc. Krem malinowy: 500 g serka mascarpone frużelina malinowa Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Mascarpone i frużelinę umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę. Polewa truskawkowa: 120 g dżemu truskawkowego aksamitnego(...)palnika. Do gorącego dodać żelatynę i dobrze wymieszać do połączenia. Przestudzić i lekko schłodzić w lodówce, by polewa zgęstniała. Wykonanie Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze. Posmarować 1/3 kremu malinowego. Przykryć drugim blatem, następnie posmarować połową pozostałego kremu. Przykryć ostatnim czekoladowym blatem. Boki tortu posmarować pozostałym kremem, oprószyć czekoladowymi drobinkami. Schłodzić. Po chwili na górę wylać tężejącą polewę truskawkową
kulinarnyswiatdominastępnie przekrawamy na trzy równe blaty. (Ja podzieliłam składniki na trzy równe części i upiekłam osobno trzy blaty, gdyz nie przepadam za przekrawaniem ) składniki na krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 4 – 5 łyżek cukru pudru lub do smaku wykonanie: Śmietankę ubijamy na pół sztywno dodając stopniowo cukier puder. Serek rozmikowujemy. Dodajemy do niego śmietankę(...)słoiczka dżemu brzoskwiniowego 2 pomarańcze, obrane i pokrojone na mniejsze kawałeczki ok. 200-250 g podłużnych biszkoptów wstążka opcjonalnie dodatkowy krem do dekoracji wierzchu (zmiksowałam 250 g śmietanki kremówki z 125 g serkiem mascarpone oraz cukrem do smaku + barwniki) składniki na nasączenie: ok. 200 ml naparu z herbaty wymieszane z 1 łyżeczką soku z cytryny wykonanie tortu: Pierwszy blat biszkoptu
Domowy Smak Jedzenia