Przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę zgrabne małe pagórki. Piec w piekarniku 190º C przez 25 minut. Krem: 300 ml mleka laska wanilii przecięta wzdłuż 6 żółtek 1/2 szklanki cukru szczypta soli 70 gram mąki 70 gram serka mascarpone złote kuleczki cukrowe do dekoracji (opcjonalnie) Wlać mleko do garnka i wrzucić strączek wanilii. Zagotować, zdjąć z ognia(...)energicznie mieszać trzepaczką. Zagotować na średnim ogniu, aby się nie przypaliło. Mieszać, aż masa zgęstnieje.Odstawić do całkowitego ostygnięcia pod przykryciem. Po ostygnięciu wmieszać z serkiem mascarpone. Otrzymanym kremem nadziewamy za pomocą rękawa cukierniczego ptysie. Czas na karmel: szklanka cukru 80 ml wody syrop glukozowy Wodę i cukier umieścić razem na patelni i gotować, aż zrobi się bursztynowy
AZgotuj!kajmakowej, 1 szklanka wiórków kokosowych, 50 g starkowanej mlecznej czekolady. Nieodzowny drobiazg na poprawę humoru - czyli deser :) Dzisiaj zaproponuję dosyć słodki deser kokosowo-kajmakowy, którego bazę stanowi pyszny krem z serkiem mascarpone i koglem-moglem, a dodatki w postaci kajmaku, czekolady i wiórków kokosowych - doskonale uzupełniają całość. Z podanych składników wychodzi 6 porcji deseru. Pokruszone na "piasek" ciasteczka wymieszać dokładnie
Świat Domowej Kuchniprowansalski tort. Bezowo-migdałowe, cienkie i zwarte blaty przełożone migdałowym kremem. Przepis oryginalny zakładał przygotowanie kremu na bazie masła, z dodatkiem migdałowego olejku. Zamieniłam go na delikatny krem na bazie serka mascarpone, aromatyzowany amaretto, leciutki i smaczny. Świetnie komponuje się z kruchymi, lekko gorzkimi migdałowymi blatami. składniki: blaty: 200 g migdałów 300 g cukru pudru 10 białek sok z jednej(...)cytryny krem: 250 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone łyżka cukru pudru 3 łyżki amaretto ponadto: 50 g ciemnej, gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka Wysuszone migdały zmielić dość drobno. wymieszać z połową cukru pudru. Białka ubić (dodałam szczyptę soli) na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać z migdałami. Masę podzielić na pół
6niebodeser po przygotowaniu musi postać w lodówce ok. 4 godzin. Pewnie wiele osób zada sobie pytanie – co nas tak bardzo urzeka w tym deserze? Myślę, że gładki krem z serkiem mascarpone idealnie komponujący się z kawowym smakiem biszkoptów. Zobaczcie zatem, jak przygotować domowe tiramisu … Domowe tiramisu – składniki: 400g biszkoptów 500g serka mascarpone 400g śmietany 30% 2 łyżeczki(...)musi wyjść nam bita śmietana, a jedynie dość sztywna i elastyczna masa. Dodajemy serek mascarpone i całość mieszamy na bardzo wolnych obrotach do połączenia się wszystkich składników. W naczyniu układamy warstwami (od dołu): nasączone w kawie biszkopty (wystarczy, że zanurzymy je z każdej strony w kawie) krem mascarpone nasączone w kawie biszkopty krem mascarpone nasączone w kawie biszkopty krem mascarpone
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dżemu agrestowego z kiwi - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki soli - 1/4 szklanki wody - 100g jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki oleju roślinnego - kilka kropel barwnika zielonego w żelu Krem do dekoracji: - 250g serka mascarpone - 200g śmietany 30% - 1/2 szklanki cukru pudru waniliowego - 1 kiwi Najpierw przesiewamy mąkę i wsypujemy do niej cukier, sodę i sól. Wszystko razem mieszamy i dodajemy wodę(...)stopni i pieczemy ok. 25-30 minut. Po wystygnięciu mufinek robimy krem. Najpierw ubijamy śmietanę a następnie powoli wsypujemy cukier dalej ubijając. Na końcu dorzucamy serek mascarpone i jeszcze chwilę ubijamy. Gotowy krem przekładamy do szprycy i dekorujemy mufinki. Na wierzch każdej udekorowanej mufinki kładziemy kawałeczek kiwi i możemy już wcinać Smacznego
Kuchenne Wariacjestarte owoce i mieszamy. Smażymy na rumiano na oleju rzepakowym. Mus czekoladowy. -dwie duże łyżki kremu czekoladowego -serek mascarpone -śmietanka 30% 1/3 kubka śmietany ubijamy trzepaczką, dodajemy 3-4 łyżeczki mascarpone pojedynczo łącząc ze śmietaną; miksujemy. Tak przygotowaną masę łączymy z kremem (u mnie nutella), lub roztopioną, wystudzoną czekoladą mleczną
BaRepasjeśli do tego jeszcze są słodkie… idealnie! ;) Dziś mam dla Was zatem propozycję na słodki upominek: tort czekoladowo truskawkowy z bitą śmietaną. Żeby krem był bardziej stabilny dodałam do niego serek mascarpone i śmietanFix, można użyć też dowolnej bitej śmietany w proszku jako utrwalacza. Biszkopty piekłam w dwóch niedużych(...)tortownicach o średnicy 18 cm. Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 (płaskie) łyżki kakao 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 500-600 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietanFixu lub innego utrwalacza do bitej śmietany +truskawki do dekoracji, białe wytrawne wino na poncz lub dowolna
Ciastkozercyjeszcze są słodkie… idealnie! ;) Dziś mam dla Was zatem kolejną propozycję na słodki upominek na Dzień Matki: tort czekoladowo truskawkowy z bitą śmietaną. Żeby krem był bardziej stabilny dodałam do niego serek mascarpone i śmietanFix, można użyć też dowolnej bitej śmietany w proszku jako utrwalacza. Biszkopty piekłam w dwóch niedużych(...)tortownicach o średnicy 18 cm. Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 (płaskie) łyżki kakao 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 500-600 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietanFixu lub innego utrwalacza do bitej śmietany +truskawki do dekoracji, białe wytrawne wino na poncz lub dowolna
Ciastkozercyczerwony Biszkopt z makiem: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka suchego maku Krem mascarpone: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru sok z cytryny do smaku barwnik czerwony Do nasączenia: sok z połówki cytryny woda cukier Dodatkowo: dżem(...)blaty. 2. W identyczny sposób przygotować biszkopt z makiem, ale na koniec zamiast barwnika dodać suchy mak do ciasta. Po upieczeniu wystudzić. 3. Zrobić krem: śmietankę ubić z cukrem, dodać serek mascarpone i sok z cytryny, wymieszać. Odrobinę masy odłożyć do osobnej miseczki, dodać czerwony barwnik i wymieszać. 4. Przełożyć tort: Blat różowy nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny
Kuchnia domowa AniPyszne "lekkie" ciasto biszkoptowe przełożone jedną warstwą kremu na bazie serka mascarpone. Do tego rodzaju ciasta pasuje wiele owoców (np. borówka amerykańska, jagody, jeżyny itp), w tym wypadku użyłam mrożonych truskawek. Całość smakowała pysznie i prezentowała się równie dobrze. Bardzo polecam. :) Ciasto biszkoptowe z truskawkami i galaretką PRZEPIS {forma: 20x35 cm}Temperatura pieczenia: 170oC | Czas pieczenia: 30 min. Ciasto(...)szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 4 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru kilka kropli aromatu waniliowego 2 śmietan - fix'y (opcj.) Poncz 1/2szkl. przegotowanej wody sok z cytryny rum cukier do smaku Przygotowanie Ciasto. Białka ubić, dodać cukier, po 1 żółtku i na końcu
coolinarnastrefa.blogspot.compłaska łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 75 g masła /miękkiego skórka otarta z 1 cytryny (tylko żółta, zewnętrzna część) szczypta soli KREM 250 g serka mascarpone 75 g masła ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 -3 łyżki cukru pudru DODATKOWO : pestki granatu * Słodkie ziemniaki (bataty) myjemy, obieramy i kroimy w grubą kostkę. Układamy na blaszce, przykrywamy folią spożywczą(...)przygotowanej formy, wygładzamy wierzch. Pieczemy około 40-50 minut, lub do tzw. suchego patyczka (w zależności od wielkości blaszki). Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do przestygnięcia. KREM : W misie miksera umieszczamy miękkie masło, serek mascarpone, ekstrakt z wanilii oraz cukier puder. Ubijamy, aż masa lekko się napuszy i nie będzie w niej grudek. Kremem smarujemy wierzch ostudzonego ciasta, posypujemy pestkami granatu
cool and mintyokoło 12 sztuk 6 białek 30 dag cukru Szczypta soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Opcjonalnie czerwony barwnik Krem: ½ litra śmietany kremówki 25 dag sera mascarpone 3 łyżki domowego budyniu cytrynowego Lemon curd 2-3 łyżki cukru pudru 3 banany Jak wykonać ? Bezy: Piekarnik nagrzewamy do 180*c. Białka jaj o temperaturze pokojowej(...)suszymy 90 minut, zostawiamy w zamkniętym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Bezy mają być twarde a w środku z delikatną pianką. Krem: Schłodzoną kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone na sztywny krem, dodajemy pod koniec cukier puder oraz cytrynowy budyń lemon curd, miksujemy tylko do połączenia. Dekorujemy kremem gniazdka podajemy od razu z pokrojonymi bananami. Uwaga: Banany wciskamy krem
Wanilia i Kardamonjajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej barwniki spożywcze: żółty, pomarańczowy, czerwony, zielony, niebieski, fioletowy ( ja używałam tych w proszku) 5 dodatkowych miseczek Krem: 750g serka mascarpone ( 3 opakowania po 250g) 5 łyżek cukru pudru 5 łyżek śmietany 18% 7 dorodnych truskawek spora garść malin Do tego: owoce do udekorowania wierzchu ciasta ( u mnie maliny(...)blat osobno 10min w 160*C. 9. Gotowe blaty odłóż do wystygnięcia. Krem: 1. Jedno opakowanie mascarpone ( 250g) podziel na pół - do pierwszej połowy dodaj garść rozgniecionych malin i 1/2 łyżki cukru pudru, do drugiej dodaj drobno pokrojone truskawki i 1/2 łyżki cukru pudru. 2. Pozostały serek mascarpone wymieszaj z 4 łyżkami cukru pudru i śmietaną. Całość: 1. Na spód
Kuchnia w Słońcu SkąpanaNajlepsza tarta czekoladowa w sieci na bazie batoników czekoladowych Lusette z pysznym, delikatnie wytrawnym, musem czekoladowym i kremem czekoladowym na bazie serka mascarpone i rozpuszczonej czekolady mlecznej. Do tego najlepsza dekoracja z posypki czekoladowej, truskawkowej oraz pokrojonych w kostkę czekoladowych batoników. Chyba nie ma lepszej propozycji na Walentynkowy deser. Uwierzcie! Składniki (na tarte o średnicy 10- 12 cm): Ciasteczkowy(...)spód kruchy: 2 batoniki Lusette o smaku czekoladowym 50 gram masła Mus czekoladowy: 100 gram czekolady deserowej 50 ml śmietany 36% 1 białko jaja Krem czekoladowy: 100 gram serka mascarpone 100 gram czekolady mlecznej Dodatkowo: wiśnie z syropu posypka czekoladowa i truskawkowa/ wiśniowa 1 batonik czekoladowy Lusette do dekoracji W malakserze umieszczam pokrojone drobno batoniki i masło
Mango PapajaZaraz po upieczeniu roladę wyjąć truskawkami ku górze na mokrą, oprószoną cukrem ściereczkę. Zrolować wraz ze ściereczką tak, aby warstwa ciasta z truskawkami była w środku. Ostudzić. Krem: 250g serka mascarpone, 400 ml śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, 50g białej czekolady, 200g truskawek. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać serek mascarpone
Z miłości do słodkości