łyżki zmielonego cynamonu 115 g masła 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki mleka Krem: 300 ml śmietany kremówki (36%), schłodzonej 125 g serka mascarpone, schłodzonego 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodatkowo: duże precelki (na rogi) oczy - draże mleczne (np. Jutrzenka), źrenice(...)każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka (fot.1) . Wystudzić na kratce. Teraz czas na krem. Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i wanilię umieścić w misie miksera. Ubić do powstania gęstego, sztywnego kremu. Babeczki udekorować kremem przekładając go do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką (fot.2
Świat Ciastażelu (możesz tu kupić ) 50 ml likieru wiśniowego Krem kukułkowy: 3 łyżki kremu kukułkowego (możesz tu kupić) 3 łyżki ubitej śmietany 36% 1 łyżka wódki 250 g mascarpone Dodatkowo: 100 g wiśni kandyzowanych Piątnica (tu kupisz) 50 g gorzkiej czekolady Biszkopt ciemny: Całe jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao(...)gotujemy z 0,5 szklanki cukru i 1 szklanki wody. Pod koniec zaciągamy 1 łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczone w niewielkiej ilości wody. Zagotowujemy i przekładamy do wyparzonych słoików. Krem kukułkowy: Serek mascarpone miksujemy z 3 łyżkami ubitej śmietany 36% oraz gotową masą kukułkową i łyżką wódki. Złożenie ciasta: W obręczy tortownicy 24 cm umieszczamy jeden blat ciemnego ciasta, wykładamy połowę
VioletoweKucharzenie250g serka mascarpone, · 200g gorzkiej czekolady, · 3 łyżki z górką cukru muscovado. Miksujemy serek na puszystą masę. Rozpuszczamy czekoladę z cukrem w kąpieli wodnej i po lekkim schłodzeniu dodajemy do serka i dokładnie mieszamy. Kroimy ciasto na 2 części, wykładamy ¾ kremu resztę zostawiamy do posmarowania wierzchu
Leśny Zakątekowoców . Pyszny chrupiący spód i delikatne, kremowe masy to rozkosz dla podniebienia. Składniki na ciasteczkowy spód: 125g pokruszonych herbatników 40g cukru 85g masła Składniki na kremy: 500ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru frużelina wiśniowa 100 g ciasteczek oreo Składniki na frużelinę wiśniową: 250g wiśni ½ cytryny 4 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)cytryny. Gotujemy ok 10minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody. Dodać do owoców, wymieszać i zagotować. Dodajemy żelatynę, mieszamy aż się całkowicie rozpuści. Studzimy. Krem: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Krem podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać pokruszone ciasteczka oreo, a do pozostałej frużelinę wiśniową. Poncz
Słodki Zakątekserka mascarpone 6 łyżek cukru pudru kilka kropelek fioletowego barwnika spożywczego w żelu Śmietana i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą aż do otrzymania sztywnego kremu. Odkładamy 4 łyżki. Krem rozsmarowujemy na powierzchni i bokach toru. Odłożony krem przekładamy do worka cukierniczego z tylką Wilton nr 16. Robimy małe kwiatuszki jeden obok drugiego na zaplanowanej części(...)mascarpone i cukier puder ubijamy mikserem na sztywny krem. Całość dzielimy na części (najlepiej przekładać krem do miseczek i trzymać je w lodówce w czasie przygotowywania poszczególnych kolorów). Krem podzieliłam wg proporcji: biały krem bez barwnika – 1/5 całego kremu niebieski krem – 1/5 całego kremu + niebieski barwnik różowy krem – 1/5 całego kremu + różowy barwnik ciemno fioletowy krem – 2/5 całego kremu + różowy
Trzeci talerzWilgotne i puszyste mocno czekoladowe ciasto bez glutenu i proszku do pieczenia. Po upieczeniu środek ciasta opada i tworzy idealne miejsce na krem z serka mascarpone i śmietanki oraz ulubione owoce lata. Niebo w gębie - zapewniam! Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: 200 g gorzkiej czekolady 90 g masła 4 jajka - oddzielnie żółtka i białka łyżka kakao
wyzwania kuchenneowoce, aby się nie przypaliły. 3. Gdy brzoskwinie będą już miękkie zdejmujemy rondelem z ognia, wyciągamy rozmaryn, po czym miksujemy je na mus za pomocą blendera. Odstawiamy do wystygnięcia.Krem mascarpone:1. W misce ubijamy(...)sztywno schłodzoną śmietanę z 1 łyżką cukru pudru.2. W drugiej miseczce miksujemy serek mascarpone z 1 łyżką cukru pudru.3. Za pomocą łyżki łączymy serek z ubitą śmietaną, delikatnie mieszamy.Do pucharków nakładamy odrobinę musu brzoskwiniowego, krem mascarpone, ponownie mus i krem mascarpone. Całość posypujemy startą czekoladą i dekorujemy listkami rozmarynu.Smacznego
W kuchni KatieTiramisu to pyszny deser z kremem z serka mascarpone i likieru amaretto. Przyznam szczerze że mam do niego ogromną słabość, może. Często go przyrządzam na szybko gdy nie mam czasu na przygotowanie ciasta. Składniki: 250 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżki likieru amaretto Dodatkowo: 1 op. małe opakowanie biszkoptów Mamut Kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(...)zalewamy gorącą wodą i dodajemy cukier, odstawiamy do ostudzenia. Mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier puder oraz likier amaretto i ucieramy. Biszkopty maczamy w ostudzonej kawie, układamy pierwszą warstwę w szklankach lub pucharkach. Na biszkopty układamy warstwę masy z serkiem, posypujemy kakao i układamy warstwę biszkoptów. Ponownie na biszkopty wykładamy krem i posypujemy kakao, w ten sam sposób postępujemy
Bajeczna Kuchniamleko 4 łyżki gorzka czekolada 1/2 tabliczki nutella 4 łyżki masło orzechowe 2 łyżki mąka tortowa 170 g. esencja z wanilii kilka kropel (można pominąć) Krem: serek philadelphia, mascarpone lub homogenizowany naturalny 100-150 g. nutella 3 łyżki ~~METODA~~ Ciasto: Miękkie masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem. Dodajemy jajka, esencję i mleko. Miksujemy. Mąkę przesiewamy(...)małych obrotach do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do połowy foremek wyłożonych papilotkami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni ok. 20-25 min., do suchego patyczka. Krem: Do serka dodajemy nutellę i mieszamy. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy ostygnięte babeczki
Kuchnia Paulettesrabarbar także muśnięty aromatem wanilii. Zakochacie się po pierwszym kęsie! SKŁADNIKI (podłużna blaszka do tarty) spód 150 g czekoladowych ciasteczek 75 g masła 2 łyżki cukru kryształ Diamant krem 500g serka mascarpone 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego 2 lyżki cukru pudru Diamant rabarbar 5-6 łodyg rabarbaru 500ml wody 1 szklanka cukru kryształ Diamant 1 laska wanilii SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciastka(...)korimy na kawałki o szerokości naszej formy. Wrzucamy do wrzącego syropu i gotujemy 4-6 minut w zależności od grubości rabarbaru. Studzimy. Mascarpone ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Na schłodzony spód wykładamy krem, wyrównujemy. Na kremie układamy wystudzone kawałki rabarbaru. Można polać dodatkowo syropem. Smacznego! www.uczymyjakslodzic.pl
DefinicjaSmakuprzedłużam i poniżej znajdziecie przepis na to pyszne ciasto :) Polecam… Składniki na spód sernika (tortownica 24cm) 20 ciasteczek oreo ok. 50 g masła (4 łyżki) Składniki na krem 500g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% wanilia (aromat, cukier waniliowy) 10 ciasteczek oreo 200g białej czekolady 1 opakowanie śmietan fixu Składniki na polewę czekoladową 100ml mleka 100g czekolady mlecznej(...)ciasteczek oreo Przepis na spód Ciasteczka Oreo rozdrabniamy przy pomocy blendera. W rondelku roztapiamy masło. Rozdrobnione ciasteczka mieszamy z masłem i wykładamy na spodzie od tortownicy. Przepis na krem mascarpone Śmietanę miksujemy przez 1 minutę, dodajemy śmietan fix i miksujemy aż będzie gęsta. Dodajemy mascarpone, wanilię i mieszamy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i jak delikatnie ostygnie mieszamy z masą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!można nie lubić Tiramisu? Tym razem w wersji jesienno – dyniowej. Delikatne, o pięknym, słonecznym kolorze. Połączenie kremu z serkiem mascarpone i dyniowego puree, małe kawałeczki biszkoptów nasączone espresso, posypane kawą. Puree z dyni oraz cynamon nadają tiramisu jesiennego charakteru(...)cudownego aromatu. Składniki: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 400 g puree z dyni 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 100 g podłużnych biszkoptów 1/3 szklanki świeżo zaparzonej kawy 1-2 łyżki likieru Amaretto Wykonanie: Mascarpone łączymy z kremówką, cukrem i ubijamy do chwili powstania gęstego kremu. Następnie dodajemy puree z dyni, przyprawy
Podróż w kulinariaRozpływające się w ustach Tiramisu o aksamitnym i pełnym słodyczy smaku, to znakomity deser przełożony biszkoptami nasączonymi kawą oraz delikatym kremem z serka mascarpone i posypany kako. To znakomita kompozycja smaków, przysmak który błyskawicznie znika z talerza. składniki na formę 24 x 26 cm 750 g serka mascarpone 4 żółtka 3 – 4 łyżki cukru pudru 350 g podłużnych(...)masy jajeczniej dodajemy serek mascarpone i wszystko miksujemy do połaczenia się składników. Gotową masę dzielimy na dwie równe części. Zaparzoną i wystudzoną kawę wlewamy do miski. Połowę biszkoptów namaczamy dosłownie na sekundę w kawie i układamy jeden obok drugiego w formie do pieczenia, żaroodpornym naczyniu lub na płaskim talerzu. Na biszkoptach rozprowadzamy jedną część kremu i całość posypujemy cienką warstwą
Smakowite DaniaTiramisu to włoski deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą i migdałowym likierem Amaretto, przekładanych kremem z serka mascarpone, jaj i cukru. Istnieje wiele przepisów na ten deser - we Włoszech występuje on w wielu regionalnych wersjach. Czasami zamiast Amaretto do tiramisu dodaje się likier kawowy Kahlúa. Międzynarodową karierę tiramisu zrobiło po II wojnie światowej - w jej trakcie włoscy(...)serka mascarpone dodać żółtka i cukier wanilinowy i całość utrzeć mikserem na gładką masę. Na koniec dodać ubitą pianę i ponownie wszystko delikatnie wymieszać. W misce zmieszać kawę i Amaretto. W mieszaninie kolejno na chwilę zanurzać biszkopty i - nim mocno nasiąkną - wykładać na dno naczynia, w którym deser trafi do lodówki. Na warstwę biszkopotów wyłożyć warstwę kremu, a na nią
W SMAKCiasteczka bananowe, ale nie za sprawą nadzienia, a z dodatkiem świeżego, zmiksowanego banana w cieście :) do tego nadzienie z serka mascarpone z odrobiną śmietany - niebo w gębie :) delikatny dodatek świeżych borówek i już nic więcej do szczęścia (i do kawy) nie trzeba :) Patelnia do orzeszków leżała sobie w szafie około 30 lat... Nieużywana! Dowiedziałam się o niej dopiero(...)Składniki: Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej luksusowej 2 całe jajka 1/2 kostki margaryny 1 banan 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szkl. cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Krem: 125g serka mascarpone 1/3 szkl. śmietany 30% 3 łyżeczki cukru 1 czubata łyżeczka żelatyny 2-3 łyżki gorącej wody Dodatkowo: borówki amerykańskie/jagody/porzeczka Sposób przygotowania: Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę i proszek
Kolorowy Przepisownik