Brr.... Pora zamienić krótkie portki do biegania na te dłuższe :P Nie zaprzeczę - ostatnio szukałam nawet rękawiczek:P Lecz pomimo obraźliwych obelg rzucanych przeze mnie na
My simple kitchenJeśli chcecie zapoznać się z ich asortymentem zapraszam na stronę Hańderek a także do polubienia ich na fb Składniki: garść roszponki rzodkiewki zielony ogórek por pomidorki koktajlowe natka pietruszki polędwica z kurczaka Hańderek krem balsamiczny o smaku figowym Przygotowanie: Roszponkę umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Ogórek, por i rzodkiewki pokroić w plasterki. Pomidorki przekroić na pół. Na dnie
Ala piecze i gotujewitaminy C niż pomarańcza nawet po ugotowaniu? Zawierają dużo błonnika,żelaza, wapnia i są niskokaloryczne. Zatem jedzmy je jak najczęściej pod różnymi postaciami. Proponuję zupę krem brokułową. Obrałam dwie marchewki,pora,selera,pietruszkę. Warzywa gotowałam jak na rosół, można z dowolnym mięsem. Dodałam liść laurowy,ziele angielskie,sól i pieprz do smaku. Po ugotowaniu w garnku zostawiłam marchewkę(...)koniec dodałam opakowanie topionego serka kremowego . Następnie wszystko zmiksowałam. Możecie dodać jak zupa będzie za rzadka ziemniaki- wedle uznania i również je zmiksować. Ja wolę wersję lżejszą. Wlałam krem do miseczki,dodałam łyżeczkę gęstej śmietany i posypałam grzankami. Zamiast śmietany można wlać łyżka dobrej oliwy. Polecam i życzę smacznego
potrawyregionalneKontynuując nasze zamiłowanie do kremowych zup, dzisiaj nadeszła pora na kolejną propozycję, a mianowicie zupe krem z pieczarek. Wspaniała delikatna zupa, o aksamitnym smaku doskonała zarówno zimą, jak i latem. Mimo, że jedna z nas nie przepada za tymi grzybami, to zupe z nich zajada ze smakiem. Czas przygotowania: 20 minutIlość porcji: 3Składniki: 500g pieczarek cebula 60g masła
Kolizje Smakówzmiksowaniu na krem. Do tego rodzaju zup zawsze podaję jakiś chrupiący dodatek. Dziś prażone płatki migdałów. Składniki: mrożone brokuły (200g); może być oczywiście świeży Zielona zupa krem mrożony groszek (100g) zielona część pora łyżeczka zielonej czubrycy duży ząbek czosnku łyżka octu ryżowego lub sok z cytryny sól,pieprz jogurt naturalny lub grecki łyżka płatków migdałowych (uprażonych) woda łyżka masła Zagotować
Weekendy w domu i ogrodzieciasteczek lotus z chrupiącymi kawałkami ciasteczek. Krem nie zawiera barwników ani aromatów. U mnie wyjadany jest łyżeczką i uwierzcie, że na jednej ciężko zakończyć. To najlepszy krem w słoiczku jaki do tej pory próbowałam. Kolejny produkt który zrobił na mnie wrażenie to francuskie Macarons de Pauline . Również po raz pierwszy miałam okazję je spróbować. Kilka razy próbowałam(...)Różne kolory i smaki kremów nadają im niepowtarzalnego wyglądu i smaku. Jeśli chodzi o trzeci produkt to polecam go na życzenie córki. Są to ekstremalnie kwaśne cukierki Toxic Waste . Jak wiadomo dzieciaki lubią ekstremalne i kwaśne słodycze a w tym przypadku potwierdziło się to na 100 %. Tak kwaśnych cukierków do tej pory nie jadła. Spożycie tych cukierków wywołuje skrajny
Ala piecze i gotujeporze roku ciasta z jabłkami smakują zdecydowanie najlepiej;)) Dlatego też często u nas goszczą. Tym razem sięgnęłam po stary, sprawdzony przepis na biszkopt z masą jabłkową, delikatnym kremem budyniowym i puszystą pianką z białek...forma 23x33 cm Biszkopt:3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki pszennej.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Stale ubijając dodawać
Z miłości do słodkościbazie cukru, jajek i masła. Konsystencją przypomina budyń. Doskonały jako dodatek do ciast, deserów czy tortów. Wypiekom nadaje niepowtarzalny smak i kolor! Jak dla mnie najlepszy krem cytrynowy jaki do tej pory wymyślono ;) Polecam! Składniki: (na około 400 ml) 200 ml soku z cytryny (około 4-5 cytryn) skórka z 1 cytryny 150 g cukru 120 g masła
Nastoletnie Wypiekanieostatnich pysznie słodkich, wiosennych tartaletkach z cytrynowym kremem i bezową chmurką przyszła pora na wypiek zdecydowanie stonowany smakiem, mniej słodszy, zdrowszy a równie cudownie smaczny. Ciasto bananowe z syropem klonowym różni się delikatnie smakiem od tradycyjnych bananowych ciasto-chlebków. Nie jest aż tak mocno bananowe gdyż większość bananów jest na wierzchu ciasta a syrop klonowy nadaje mu lekko karmelowego smaku
Made By Mom And Sonkanapek z mozarellą. Wygrała wiosna. I niech to będzie dobry znak. Skorzystałam w pierwszej kolejności z zupy z groszku i z cukinii z pesto. Do tej pory pojawił się tu zarówno krem z groszku (klik) jak i zupa z cukinii (klik), ale wywoływanie wiosny trwa dalej, więc konsekwentnie gram z zielone :) Zupa robi się sama, jest smaczna, niezbyt gęsta
W kuchni wieczoremZUPA KREM ZE SZPINAKU Zupa krem ze szpinaku i składniki : 500 gram szpinaku Duży por 1,5 litra bulionu warzywnego 2 – 3 ziemniaki Ser riccotta 2 ząbki czosnku Mini-grzanki Sól Pieprz Zupa krem ze szpinaku sprawdzi się na pewno podczas aktywnego dnia, gdy pochłonięci jesteśmy rożnymi sprawami często nawet z braku czasu pomijamy taki posiłek. Nie jest(...)przez organizm spalone, a do obiadu jeszcze daleko. Jeżeli nie zaspokoję swojej potrzeby to na obiad na pewno nałożę sobie większą porcję bo będę już bardzo głodny. Taka zupa krem ze szpinaku doskonale wpasowuje się w pięcioposiłkowy plan dnia, jest to trzeci posiłek, i dzięki niemu następne posiłki, to będą mniejsze porcje. Szpinak opłukujemy kilkukrotnie i usuwamy łodyżki. Nalewamy wody
Markowy smakcebule Por koperek natka pietruszki Sól, pieprz Zioła: majeranek, lubczyk, bazylia, oregano szczypta imbiru ewentualnie wywar mięsny olej Szatkujemy cebule i podsmażamy. Wystarczy łyżka oleju aby krem nie był zbyt ciężki. Dodajemy poszatkowanego pora i pokrojoną na kilka części główkę brokuła. Podsmażamy jeszcze chwilę i dodajemy wody, posiekanej natki, koperku, ulubione zioła np. majeranek oraz łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu
prawdziwe jedzenieSkładniki: 1 mały kalafior, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1/3 małego pora, 1/4 cebuli, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, czarny sezam Skworcu. Polecam też zupy krem z dyni, kurek, cukinii i brokuła. Przygotowanie: Do 1 litra zimnej wody dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i por. Przyprawiamy pieprzem i solą. Po 10 minutach dodajemy
Aga w kuchniTemperatura za oknem trochę spadła, więc pora na zupę, lekką z sezonowych warzyw. Dziś przedstawiam krem z młodej kapusty z dodatkiem cukinii. Lekka zupa krem z młodej kapusty Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 średnia cukinia 3 nóżki z kurczaka 1.5 litra wody pęczek koperku 1/ 2łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka zmielonego lubczyku płynna przyprawa maggi 1 łyżka domowej
Kulinarne przygody Gatityłączyć się ze sobą i stworzyć w środku jeden duży bąbel. Jajka i tłuszcz tworzą ponadto wodoszczelną strukturę, która w dużym stopniu chroni ciasto przed nasiąkaniem kremem.” Tyle ze strony „technicznej”, teraz pora na profiterolki. Tematem Ciasta na niedzielę były – Rurki lub ptysie, eklerki . Składniki na ciasto: - 1 szklanka mąki tortowej * - 250 ml wody - 125 g masła(...)wdzięcznych nazwach, takich jak profiteroles, religieuses, croquembouche, carolines, Paris-Brest, eklerki czy karpatka. Tak naprawdę jednak wszystkie te desery różnią się od siebie tylko kształtem i wielkością oraz rodzajem kremu, dlatego wszelkie autorskie kombinacje są jak najbardziej wskazane. Oddzielną grupę stanowią ptysie smażone, m.in. zeppole i beignets. Z ciasta ptysiowego można też przygotować potrawy wytrawne.” Upieczone przechowujemy w suchym, chłodnym
mojewypiekiinietylko