Eksperymentów zupowych ciąg dalszy. Nadal szukam, gotuję i próbuję. Dzisiaj kolejne kremowe odkrycie. Zupa z pora według Marysi . Zauważyłam,że zupy w formie kremu znacznie bardziej mi smakują i może nawet przełamują moją zupową niechęć. Może to dobra metoda na takich zupowych niejadków jak ja... A więc do dzieła... :) Aaaa... jeśli się obawiacie wyraźnego specyficznego "cebulowego(...)zupie , to bez obaw - pora przed dodaniem do zupy trzeba zeszklić na patelni, a dzięki temu nie jest tak cuchnący, a zupa jest naprawdę smaczna. KREM Z PORA Z PESTKAMI DYNI Składniki: 1 litr bulionu warzywnego liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 duży por 3 ziemniaki 1/2 szklanki mleka olej rzepakowy lub słonecznikowy sól i pieprz do smaku
Bon appetit mon amiekremem paprykowym i musztardą. Cukinia faszerowana mięsem i kaszą kuskus SKŁADNIKI: 2 cukinie 1 kulka mozarelli 100 g kaszy kuskus 250 g mięsa mielonego 1 łyżeczka pikantnego kremu paprykowego lub gulaszowego kawałek pora 1/2 papryki czerwonej sól 1/4 łyżeczki przyprawy uniwersalnej pieprz natka pietruszki 1/2 łyżeczki musztardy PRZYGOTOWANIE: Kaszę wsypujemy do miski, posypujemy przyprawą uniwersalną i zalewamy wodą(...)ponad kaszę. Mięso mielone podsmażamy na patelni, doprawione solą i pieprzem. Pora i paprykę myjemy, osuszamy i kroimy na drobne kawałeczki. Podsmażone mięso mieszamy z kaszą, papryką, porem, musztardą, kremem paprykowym i posiekaną natką pietruszki. Farsz doprawiamy sola i pieprzem. Z cukinii ucinamy końcówki, kroimy wzdłuż na połówki i łyżką usuwamy środek z pestkami. Tak przygotowane cukinie posypujemy pieprzem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzień dobry!Jesień coraz bardziej daje się we znaki, garderoba letnia idzie głęboko do szafy, a na jej miejsce wskakują ciepłe swetry. Jesień i zima to
Pora coś zjeśćDzień dobry!Zupy coraz częściej goszczą na naszym stole. Szczerze mówiąc w końcu doszłam do wniosku, że to właśnie zupa jest tym najprostszym daniem, które można
Pora coś zjeśćZupa krem z pora i ziemniaków jest bardzo przyjemną, szybką i lekką propozycją na obiad lub lunch. Można pominąć marchewkę i użyć tylko pora i ziemniaków. Ja uwielbiam ten puszysty krem z pikantnymi, czosnkowymi i chrupiącymi grzankami. Ciekawym dodatkiem jest dodanie topionego serka śmietankowego. Zamiast niego można przed podaniem skropić zupę oliwą extra vergine lub śmietaną. Składniki: 2 duże pory(...)łyżki oliwy extra vergine 40 g masła opcjonalnie: 100 g śmietankowego serka topionego sól biały pieprz słodka wędzona papryka Do podania: grzanki czosnkowe śmietanka 12% słodka wędzona papryka Pora dokładnie umyłam. Jasno zielone i białe części pokroiłam na małe kawałki. Pokroiłam również w kostkę marchewkę i ziemniaki. W garnku rozgrzałam masło. Wrzuciłam pokrojoną cebulę. Lekko ją posoliłam i szkliłam przez
potrawyregionalneDzień dobry! Już niewątpliwie nastała jesień. Wieczory są chłodniejsze, na drzewach pojawiają się żółte liście, a pod nogami znajdujemy kasztany. To ten czas, kiedy na straganach
Pora coś zjeśćstąd też takie skojarzenie z męską anatomią :-)Uprawiane od ponad 1000 lat. Awokado - składnik wielu potraw, coraz bardziej doceniane w naszych kuchniach.Można je kupić cały rok, dzięki różnym porom zbiorów poszczególnych odmian.Awokado najbardziej zadziwia dużą zawartością tłuszczu, jednak są to tłuszcze jak najbardziej zdrowe i cenne, wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto zawiera dużo witamin z grupy B, witaminę(...)skórki po prostu za pomocą łyżki. Co możemy zrobić z awokado? Oprócz guacamole, możemy je wykorzystać jak masło, smarując nim kanapki, dodać do ulubionego koktajlu, zrobić majonez lub właśnie, krem czekoladowy. Krem czekoladowy do złudzenia przypominający Nutellę®!Jeśli się nie powstrzymasz, to zjesz całą porcję od razu :DZapraszam!Pomysł podpatrzony u Olgi Smile.Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćtego jak dojrzałą dynię kupicie potrwa to od 20 do 35 minut - pamiętajcie aby od czasu do czasu przemieszać zawartość garnka. Gdy dynia będzie miękka przyjdzie pora na doprawienie naszego kremu. Więc dodajemy około 1 płaskiej łyżeczki imbiru, nieco mniej kardamonu, od serca słodkiej papryki i względnie od upodobań w kwestii ostrości potraw papryki ostrej, solimy i dodajemy świeżo mielonego(...)paprykę skórką do dołu i wkładamy do piekarnika na około 20-30 min. Paprykę po upieczeniu wrzucamy do miski, którą przykrywamy i zostawiamy paprykę do przestygnięcia. Najwyższa pora zblendować nasz krem i finalnie doprawić, tak więc sami ocenicie po spróbowaniu czego mu brakuje, pamiętajcie, że nie może on być zbyt pikantny ani też przesolony. Na koniec prażymy pestki dyni
Kuba GotujeAlfa-odżywianie pewnie dla niektórych z Was jest całkowicie czymś nowym, z czym do tej pory jeszcze się nie spotkaliście. Być może część z Was doskonale wie czym jest i na czym polega ten model żywienia. Ja niestety należałam do tej pierwszej grupy, ale z wielkim zainteresowaniem weszłam w świat alfa :) Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić sposób odżywiania w stylu alfa(...)woda kokosowa , olej z orzechów włoskich , figi suszone , morele suszone , rodzynki , praliny daktylowo-kokosowe , truskawka liofilizowana , krem z bakłażana , krem z pora i cukinii , koncentrat pomidorowy , olej kokosowy , powidła z wiśni , krem z orzechów nerkowca , świeże daktyle , koperek suszony , kurkuma , papryka ostra , lubczyk
Zdrowie na języku :Pnadzieję, że nie wpłynie ona na ilość dostarczonych dziś prezentów? :> Składniki: 2 łyżki masła 2 duże pory (bez liści) 1 litr bulionu - jak dla mnie w przypadku kremu z pora najlepszy jest bulion warzywny 1 średnia cebula 4-5 średnich ziemniaków 1/2 łyżeczki posiekanego koperku 1 łyżeczka posiekanej bazylii 1/2 łyżeczki posiekanego majeranku sól i pieprz do smaku Pory
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!rosołu. Pod wpływem temperatury niesamowicie zmienia smak i pamiętam do dziś lasagne z serem białym i porem, jaką przygotowała ongiś moja siostra. Farsz rozpływał się w ustach. Zupa krem z pora też smakuje rewelacyjnie. Zachęcam więc do eksperymentów z tym warzywem. Dzisiaj surówka z pora z dodatkiem marchewki, jabłka i ogórka kiszonego. Całość w sosiku z jogurtu. Jeśli macie dość
Mieszam w Garnkurosołu. Pod wpływem temperatury niesamowicie zmienia smak i pamiętam do dziś lasagne z serem białym i porem, jaką przygotowała ongiś moja siostra. Farsz rozpływał się w ustach. Zupa krem z pora też smakuje rewelacyjnie. Zachęcam więc do eksperymentów z tym warzywem. Dzisiaj surówka z pora z dodatkiem marchewki, jabłka i ogórka kiszonego. Całość w sosiku z jogurtu. Jeśli macie dość
Mieszam w Garnkutypowym barszczem z uszkami lub ewentualnie z barszczem ukraińskim (zwanym u nas "barszczem ze śmieciami") to w wersji KREM również może zachwycić.SKŁADNIKI:- buraki, 5-6- ziemniaki 2- marchewka 2-3- pietruszka 1- seler 1 mały- cebula 3-4- por 1/2 -1- jabłko np reneta 1-2- wywar mięsno-warzywny do przykrycia ziemniaków- kwaśna śmietana 1 kubek- dip czosnkowy domowy(...)ugotowane i pokrojone (z rosołu) marchewkę, seler, pietruszkę, pora. Wszystko blendujemy i doprawiamy. Wlewamy kiszony barszcz, zabielamy śmietaną, dodajemy dip czosnkowy (2-3 łyżki). Wszystko dokładnie mieszamy - w razie konieczności jeszcze doprawiamy. W miseczce posypujemy mieszanką z ziół i dodajemy pokrojone oliwki z kleksem oliwy z oliwek. Zupa krem jak na ten aksamitny rodzaj dania przystało smakuje zarówno
Wypisz Wymalujzwane też profiterolkami . Dzięki temu będę mogła zjeść znacznie więcej i nie dręczyć się wyrzutami sumienia za ptysiowe łakomstwo. Tak też zrobiłam. Gdy maluchy się suszyły, przyszła pora na krem. Ale jaki? Nawet nie byłam pewna czy mam w domu cytryny (remont nie sprzyja dbałości o zapas podstawowych produktów). Znów ściąga, tym razem innego autora, ale równie wspaniała. Angielskie(...)zmęczenie, brak czasu i jakichkolwiek innych alternatyw, ale mimo to zabrałam się za ten krem, po raz pierwszy w życiu. W podanej przez książkę wersji okazał się jednak niebywale prosty, nie przysporzył mi żadnych problemów, a co najważniejsze, był przepyszny! Pora zatem na sos jagodowy. Ratunku!!! Nie kupiłam jagód!!! Znów nieprzygotowana do zajęć! Ale mam mrożone
KUCHARNIAJuż pora... Idąc z duchem czasu należałoby rozpocząć wiosenne detoksy, odchudzanie- letnia sylwetko, wróć! i inne wyznaczone przez dzisiejszych 'lajfstajlowców' wynalazki. Żarty żartami, ale my z naszą zupą dziś idealnie wstrzelimy się w ten trend. Zupa krem z pieczonych marchewek z mleczkiem kokosowym przygotowana na warzywnym bulionie (lub drobiowym) to naprawdę dobra propozycja na początek jeszcze odrobinę chłodnej wiosny(...)pielęgnujmy swój wzrok, skórę i układ odpornościowy! Zapraszamy Was na prostą i przepyszną zupę krem , próbujcie :) Składniki ok. 1 litr bulionu (warzywny lub na drobiu) 3-4 spore marchewki 1 biała cebula ok. 10 cm kawałek jasnej części pora 2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku szczypta chilli (jak ktoś lubi ostrzejszą to wiadomo- więcej
Symfonia Smaków