Dzień dobry!Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć smacznych, świątecznych dań, prawda?Do dań również zaliczają się desery, dlatego też dzisiaj proponuję Wam pyszne babeczki cytrynowo
Pora coś zjeśćAksamitna i gęsta zupa krem z porów z grzankami lub groszkiem ptysiowym to smakowite danie w sam raz na obiad lub gorącą kolację. Taka zupa to idealne rozwiązanie dla amatorów kremowych zup a jej przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. składniki na 4 porcje 2 duże pory 4 ziemniaki 1 duża cebula 3 łyżki masła roślinnego(...)cebulę a następnie dodajemy do niej pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pory, wszystko chwilę smażymy od czasu do czasu mieszając i zalewamy gorącym bulionem. Warzywa gotujemy około 20 minut do momentu aż ziemniaki będą miękkie, zupę zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Przestudzoną zupę miksujemy na gładki krem doprawiamy solą, gałką muszkatołową oraz czarnym pieprzem, dolewamy śmietanę i wszystko mieszamy
Smakowite Daniapf.type = 'text/javascript';if('https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Dziś coś lekkiego, a zarazem sycącego :) Zupa krem z pora SKŁADNIKI: duży pory 1 cebula kilka ziemniaków bulion warzywny sól, pieprz Dodatki : , cebulka prażona pokruszony ser feta Pora oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną część, dokładnie(...)roztopić masło, dodać pory, ziemniaki i cebulę. Podgrzewać na średnim ogniu kilka minut aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu zamieszać. Zwiększyć ogień, wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 15 minut. Posolić, popieprzyć do smaku, i zmiksować na gładki delikatny krem. Posypać
MarciochaKucharzyjednak powstała zupa-krem. Kobieta zmienną jest ;) Krem ten jest bardzo gęsty i z dodatkiem grzanek/groszku ptysiowego/ciabatki stanowi sycący posiłek. W smaku jest słodko-ostra. Polecam ! 'krem serowy z pora i cukinii' Składniki (na 3 porcje): - 3 cienkie młode pory lub jedna duża - 3 średniej wielkości zielone cukinie - 2 ząbki czosnku - 100-150g sera żółtego* - 1 szklanka(...)dodać do podsmażonego pora oraz delikatnie posolić. Smażyć kolejne 5 minut. Warzywa zalać mlekiem i wywarem. Gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw (ok 15-20 minut). Ser pokroić w kostkę i dodać do zupy i gotować do rozpuszczenia się sera (należy często mieszać zupę, aby ser się nie przypalił.). Następnie zupę zmiksować blenderem na gładki krem (jeśli uważacie
CookYourselfZUPA KREM Z PORÓW I CUKINII SKŁADNIKI: 1-1,5 l bulionu drobiowego 2 duże cukinie 1 duży albo dwa średnie pory (biała część) średnia cebula 3-4 średnie ziemniaki 3 łyżki śmietany 12% 3 ząbki czosnku 3 łyżki natki pietruszki szczypta kminku mielonego pieprz i sól do smaku prażony słonecznik chilli w proszku (opcjonalnie) łyżka masła cebulka dymka WYKONANIE(...)Cebulę i czosnek posiekać, przesmażyć na łyżeczce masła. Dodać pory pokrojone w plasterki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Wszystko przyprawić lekko solą i pieprzem a następnie przesmażyć wszystko do lekkiego zrumienienia, przełożyć do garnka. Cukinię pokroić w kostkę (nie obierać), oprószyć pieprzem i chili i przesmażyć na tej samej patelni, na której uprzednio przygotowaliśmy pozostałe warzywa. Warzywa zalać bulionem
Calzonella.commyśli mi się, że i to nie jest przypadkowe, że to symbolizuje naszą pełną, dobrą formę. Taką stałość, wciąż tę samą, choć każdego dnia zmieniającą się. Tak dokładnie jak pory roku. Przychodzi koniec wakacji i oczywiście szkoła. Trzeba wejść w pewien szkolny i domowy rygor, żeby wszystko zagrało. Mam trochę maniakalny stosunek do zup, może nawet przesadzam(...)treningami, rowerami.... Mamy dosyć szeroki repertuar zup, ale są w naszym jadłospisie takie, które pojawiają się częściej. Wszyscy chętnie jemy zupy kremowe, jednym z przykładów jest krem z porów z nutą curry. Prosta i szybka zupka. Aby przygotować 8 porcji, robię oczywiście zawsze zupę na dwa dzionki, potrzeba: - 2 duże lub 3 średnie pory - 4 średnie ziemniaki - łyżka
I tu będę miała takie tegorące dni. Można podawać ją z przeróżnymi owocami, kremami, budyniem lub galaretką. Składniki ciasto: 125g masła 125 cukru pudru 1 jajko 250g mąki sól łyżeczka aromatu waniliowego Składniki krem: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 1-2 łyżki cukru pudru parę kropli aromatu waniliowego Ciasto można wymieszać w mikserze lub ręcznie. Wsypałam mąkę do miski. Rozmieszałam(...)mąką. Nagrzałam piekarnik do temp. 200 stopni. Rozwałkowany placek wyłożyłam na formę do tarty. Ponakłuwałam go widelcem. Piekłam około 30 minut na złoty kolor. Odstawiłam do wystygnięcia. Pora na krem. Zmiksowałam śmietanę kremówkę ( bardzo schłodzoną) Można wsypać opakowanie śmietan - fix, aby utrzymać gęstą konsystencję kremu. Wsypałam cukier puder. Ja dodałam jedną łyżkę. Jak wolicie bardziej słodką to można oczywiście
potrawyregionalnePłynne czwartki Od dawna chodziła za mną jakaś dobra, wyrazista zupa, przeglądając książkę Kate McMillan "Smaczne Zupy" trafiłam na interesujący przepis i od razu wiedziałam, że
Codzienne Gotowaniezawsze najelegantszym daniem na świecie -, ale od postanowienia do czynu droga daleka. Poczytałam więc co nieco, podszkoliłam się i wreszcie przystąpiłam do działania. I tak narodziła się zupa krem z pora . Poczułam się wtedy, jakbym konsumowała jadalny aksamit. Ciepły płyn o delikatnym, subtelnym smaku spływał ospale trasą mojego przełyku, naznaczając go już na zawsze. Przyjemne ciepło wypełniało mnie całą(...)a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); I tak zaczęła się moja przygoda z zupami kremami. ZUPA KREM Z MARCHWI Z MARCHEWKĄ GLAZUROWANĄ MIODEM Składniki na glazurowaną miodem marchewkę: - 1-2 spore marchewki - 2-3 łyżki miodu - 50 gram masła - pieprz - sól Przygotowanie glazurowanych miodem
Życie zamknięte w smakusmaku, dlatego zdecydowałam się na próbę wykorzystania w torcie ananasa. Dacquoise (czyt. dakłaz) jest całkiem nietrudny do wykonania. Trzeba upiec dwa spody bezowe i dobrać do nich pożądany krem, raczej niezbyt słodki, ponieważ beza jest mocno słodka. Oto czego potrzebujemy: - 6 białek - 150 g cukru - 100 g cukru pudru - 200 g orzechów laskowych - masło do wysmarowania tortownicy - mąka(...)górnej półki na dolną i odwrotnie. Po upieczeniu pozostawiamy bezy do przestudzenia w tortownicach ok. pół godziny, potem ostrożnie przekładamy blaty np. na papier kuchenny. Teraz pora przygotować krem. Bierzemy: - 6 żółtek - 2 opakowania cukru wanilinowego - 80 g cukru - sok z 1 średniej cytryny - 12 g żelatyny - 50 ml wody - 600 ml śmietanki 30% lub 36% - ok. 1 szklanka pokrojonych
I tu będę miała takie tejutro mieszkam cały dzień w różnych biurach i znów słońce zobaczę tylko przez szybę. Ale gdybym mogła, to zjadłabym taką właśnie zupę (pomysł z niezastąpionej Kwestii Smaku ). ZUPA KREM Z PORÓW I ZIEMNIAKÓW W CIEŚCIE FRANCUSKIM 350 g ziemniaków 4 średnie pory (nasze własne!!!) 1 cebula (też nasza:)) 40 g masła 800 ml wody 3 łyżki oliwy sól
les mirabelleslekkie i smaczne, a przede wszystkim szybkie w przygotowaniu. W spiżarni znalazłam dorodnego kalafiora, jak tylko go zobaczyłam wiedziałam, że będzie z tego krem :D Bardzo pyszny i delikany, z mnóstwem wspaniałych dodatków - karmelizowanym porem, prażonym kalafiorem w curry oraz chipsami z szynki parmeńskiej. Prawdziwa eksplozja smaków :) SKŁADNIKI krem 1 duży kalafior ( dwie spore różyczki oddzielić od reszty) 1/2 korzenia(...)trochę wody. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą, pieprzem oraz łyżką oliwy truflowej ( oliwa ma bardzo intensywny smak, więc taka ilość w zupełności wystarczy). Na talerz nalewamy krem, następnie układamy po łyżce karmelizowanego pora oraz prażonego kalafiora. Posypujemy chipsami oraz kiełkami rozdkiewki. Smacznego
DefinicjaSmakuUwielbiam kremy! Dzisiaj podzielę się swoim przepisem na krem z pora. Niebo w gębie :) składniki: 1 litr bulionu (drobiowy lub warzywny) 3 Pory 1 cebula pół marchewki śmietana 18% masło przyprawy sól, pieprz, gałka muszkatołowa grzanki lub groszek ptysiowy Przygotowanie Kroimy białą część pora w plastry, to samo robimy
Kukuleczkizupie to sprawiają że zupa jest bardzo pożywna. Zróbcie sobie taki rarytas a domownicy będą zadowoleni, polecam. Mnie smakowała ogromnie i chyba zrobię jeszcze raz dziś albo jutro. Krem z porów z klopsikami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepodzieli się z nami jakimś ciekawym przepisem, których w zanadrzu ma wiele? :) A ja? Właściwie nie wiem. Planów nie mam, czekam na kulinarną wenę ;) Ostatnio jadłam pyszną zupę krem z porów u koleżanki (Beatko, pozdrawiam :)). Mam zamiar ją zrobić i jeżeli uda mi się powtórzyć efekt to chętnie podzielę się z Wami przepisem. To gotujmy i świętujmy
zadanie-gotowaniePrzepyszna zupa krem z porów na bulionie krewetkowym w stylu azjatyckim! Uwielbiam eksperymentować z kuchniami świata, dzisiaj ten eksperyment wyszedł perfekcyjnie! Przepyszna, aromatyczna, rozgrzewająca, z dużą ilością aromatycznych przypraw takich jak świeży imbir, trawa cytrynowa, czosnek czy chili. Postanowiłam zrobić coś zupełnie nowego i świeżego z warzywa które raczej dość często wykorzystujemy jako dodatek ale nie jako główny składnik
SMYKWKUCHNIposypałam blat mąką i rozwałkowałam ciasto o średnicy większej niż forma. Przed zapieczeniem ponakłuwałam spód widelcem. Nagrzałam piekarnik do 200 stopni i wstawiłam tartę na 10 minut. Pora na krem migdałowy. Do miksera wbiłam jajka i wsypałam brązowy cukier. Zmiksowałam na puszystą masę. Dodałam aromat waniliowy i miękkie, pokrojone na kawałki masło. Ponownie wszystko miksowałam. Zmieliłam migdały
potrawyregionalneVegetarian broth lub/or bulion z nori / vegetarian broth with nori 14. Zupa grzybowa / Wild mushroom soup 15. Krupnik z dynią / Barley soup with pumpkin 16. Zupa-krem z porów / Cream of leek 17. Kremowa zupa brokułowa / Cream of broccoli 18. Zupa marchewkowa / Carrot soup 19. Włoska minestrone / Italian vegetable soup 20. Zupa z ciecierzycy / Chickpea soup Cutlet
Qlinarnie i Qlinarniezupy - gęste i rozgrzewające, w sam raz na tę porę roku;) Pozdrawiam! PS. Pierwszym przepisem jaki wykorzystałam z tej książki był pomysł na zupę porową , czy raczej krem z pora - bardzo smaczna, kremowa, gęsta, rozgrzewająca. Polecam! Następna w kolejce jest zupa z brukselki
Codzienne Gotowanienaprawdę nie jest nam potrzebna). Forma ceramiczna za to jest zdecydowanie ładniejsza, możemy w niej od razu podać potrawę na stół, i kroić na porcje w naczyniu. Pora na krem. Zagotujcie 500ml mleka z masłem, cukrem i nasionami wanilii. W pozostałych 200ml rozmieszajcie dokładnie 2 budynie, mielony cynamon i startą gałkę. Wlejcie rozmieszany proszek budyniowy na gotujące mleko
Karo in the KitchenDziś znowu szybki wpis, bo dzień jest tak piękny, że postanowiłam go wykorzystać na całego. Także moją dzisiejszą propozycją na tą, jakże cudowną porę jest zupa krem z porów i ziemniaków. Jak dla mnie taka lekka zupka sprawdza się idealnie, gdy nie mam za bardzo ani czasu, ani chęci dłużej stać przy garnkach. Smacznego! Składniki: 5 dużych ziemniaków 1 duży
psgotujemyMiał być krem z porów, ale mi porów zabrakło;) Trochę zmodyfikowałam mój kulinarny plan. Wyszło pysznie:) Zupa bardzo aromatyczna, słodkawa i ostra. Ze względu na swoje rozgrzewające właściwości świetnie nadaje się na obiad czy kolację w chłodne dni. Składniki: Bulion warzywny 1,5 l 4 spore cebule 1 por łyżka kurkumy łyżeczka pieprzu cayenne Składniki na bulion: 4 marchewki
pyszne zdrowościjeść”, w Bartnej Chacie jest co jeść i to smacznie zjeść. Na obiad podano nam: - Zupa patriotycza z kozim serem – połączenie na jednym talerzu kremu z buraków i kremu z pora. Zupa otrzymała w tym roku tytuł „Perła Kulinarna”, Poznań 2014. Uważam, że całkiem zasłużenie. Ser kozi wytwarzany jest na miejscu. - Pierś kurczaka glazurowana sądeckim miodem spadziowym, podana
królestwo garówDużo groszku w zamrażarce dzięki Agnes "zmusił mnie" do zrobienia kolejnej potrawy z groszkiem.... i nauczył jeszcze jednego...nie fotografujemy gorących (parujących) potraw, bo
Humanistka w kuchniZainspirowały mnie "Moje smaki życia". Nie mogłam przejść obojętnie wobec jej zieloności. Ponieważ pokochałam ostatnio zupy kremy przyszła pora na ten z groszku. Składniki proste, ogólnodostępne, zupa awaryjna na dzień taki jak dzisiejszy. Zalatany, upalny, duszny. O dziwo zakwalifikowałabym ja do tych orzeźwiających :) Ja jadłam ją na wczesną kolację. Stała się zwieńczeniem wariackiego dnia
Dzieje kuchennej WiewióryPogoda za oknem nie nastraja optymistycznie, więc czas rozgrzać się od środka ! Proponuję pyszną, szybką i prostą do zrobienia zupę z porami i
Kulinarne przygody GatityCześć! Wczoraj zaprezentowałam Wam na porowym fanpage apetyczne zdjęcie zupy. Od razu pojawiły się komentarze z prośbami o przepis, więc przyśpieszyłam trochę pracę i przepis już
Pora coś zjeść