krem z pomidorów - 1437 przepisów (strona:66/96)

ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM - PIKANTNA 211

posmak. i jest to jedyne danie gdy nie przeszkadza nam rozgotowany makaron, bo gdy postoi, to robi się bardzo miękki, ale jest extra- polecam spróbować). Po ok.5 minutach dorzucam pomidory w puszce, przyprawiam ketchupem pieprzem, dodaję szczyptę lub dwie chili( odkryłam super chili w młynku- polecam). W razie potrzeby rozcieńczyć przegotowaną wodą.  Na końcu dolewam kremówkę i wsypuję natkę(...)natkę, którą posypujemy jeszcze zupę w bulionówce).  A tutaj wersja dla małych niejadków, czyli dzieci, które twierdzą, że nie lubią warzyw w zupie. Zapewniam Was, że taką zupę krem zjedzą z apetytem. Wtedy po prostu odlewam zupę przed doprawieniem chili i miksuję w małym garneczku. Smacznego

Smaczne Zdrowe
.908. upieczone w słoiku + 2 pomysły na ryż 152

ciasto kukurydziane z nadzieniem serowym pieczone w słoiku po miodelce (krem czekoladowy z dodatkiem miodu)~ Dzisiaj oprócz śniadania mam dla Was dwa szybkie, proste i smaczne pomysły na wykorzystanie ryżu - jeden na obiad i drugi na lunch. Użyłam ryżu z warzywami Piątnica , który polecam - jest bardzo smaczny, suszone warzywa dodają mu ciekawego smaku! :) OBIAD - Smażony ryż curry z warzywami PRZEPIS(...)porcje/ ~125g (woreczek) ryżu z warzywami Piątnica ~woda do ugotowania ryżu* ~sól ~curry, pieprz, kurkuma, ostra papryka, kozieradka suszona Piątnica , przyprawa pomidor-czosnek-bazylia Piątnica - do smaku ~300g cukinii ~średnia papryka ~150g pieczarek ~ząbek czosnku ~1-2 łyżki oleju Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Warzywa kroimy i dusimy do miękkości na paleni. Zdejmujemy warzywa z patelni i rozgrzewamy

breakfast of dreams
Krem pomidorowy 123

Składniki: Baza do zupy: -1/2 l wody -1 marchewka -1 korzeń pietruszki -3 gałązki zielonego selera -gałąź kopru -gałąź lubczyku -1 obrana cebula -dwa

Kulinarne przemyslenia
Z wizytą u Kurta Schellera w Kurt Scheller Academy 187

korzystałam wcześniej z niego. Hummus jak dla mnie za mało wyrazisty. Osobiście bardziej bym go przyprawiła. Wyścigi z Kurtem na zawijanie trójkątów. Podobno moje wyszły najładniejsze :) Dorada z suszonymi pomidorami, oliwkami i ziemniakami.   Sama patroszyłam, pierwszy raz w życiu, rybę, Do tej pory zawsze filety, bądź też ryby patroszone. Wrażenia dotykowo zapachowe nie dla mnie :) Pozostanę przy kupowaniu(...)mielonej wołowiny i mielonej piersi z kurczaka z dodatkiem mięty. Super smak. A do tego sos na bazie jogurtu greckiego z karmelizowanym masłem i płatkami chilii. Super smak ! Krem brulee z lawendą.  Krem smakował, jak budyń. Lawenda nadała mu oryginalnego aromatu. Ogólnie bardzo dobry deser, nie za słodki. Kurs sam i z drużyną do pomocy :) w drużynie siła ! OCENA

Mój Smak na Życie
ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY 132

Zupa z czerwonej soczewicy, lekko pikantna, bardzo rozgrzewająca,pyszna. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli chcecie uzyskać intensywniejszy kolor zupy możecie dodać 1 puszkę pokrojonych bez skórki pomidorów. Składniki: 200 g czerwonej soczewicy 2 małe ząbki czosnku  1/4 papryczki chilli  1,5 l bulionu warzywnego  1 łyżeczkę słodkiej papryki 1 łyżka oleju rzepakowego  natka(...)czosnek chwilę podsmażam. Następnie dodaję soczewicę i znów chwilę podsmażam.  Do garnka wlewam bulion, dodaję 1 łyżeczkę słodkiej papryki i gotuje przez 20 minut. Zupę blenduję na gładki krem, posypuję posiekaną natka pietruszki, doprawiam solą i pieprzem

Kukuleczki
karnawał w królestwie garów 128

padron  daktyle zapiekane rosti/jajko/anchois   zapiekane tartinki z ciasta francuskiego gniazdka z ciasta filo ze szpinakiem   słodko słone poduszeczki z halloumi muffinki z serem i suszonymi pomidorami   chipsy ziemniaczane z serem mini tarty z porem i szynką mini tarty ze szpinakiem chorizo z pomidorkami koktajlowymi chorizo z krewetkami krewetki w szynce serrano małże zapiekane pierożki(...)sznyclami po wiedeńsku   dipy mandarynki w czekoladzie   skórki pomarańczowe w czekoladzie śmietanowiec - galaretowiec faworki-chrust róże karnawałowe pączki churros     makaroniki czekoladowo malinowe kulki drożdżowe z kremem orzechowo-czekoladowym   babeczki herbatniczki migdałowe krem czekoladowy bąbelki na NowyRok poncz I ponczII

królestwo garów
Pasta z tofu z zielonym groszkiem i bazylią 151

zupełnie spontanicznie i... pod dyktando Zuzi :) ona jest niesamowita i ma czasem pomysły, za które tylko po stopach całować :D groszku w zupie nie tknie (chyba, że to zupa krem i nie wie, że go wrzuciłam), w sałatce rzadko, a taki z zalewy, prosto z puszki wsuwa z taką prędkością, jakby tydzień głodowała :D jak zobaczyła, że wyciągam tofu(...)delikatna, a zarazem ma charakterystyczny smak groszku i nutę bazylii, a delikatność przełamana jest pieprzem i cytryną. Takie pasty służą nam w roli masła ;) i czasem do kanapki jeszcze pomidor, a czasem... nic :D Można też posmarować pastą krakersy, dodać oliwki, czy świeże zioła i imprezowa przystawka bezglutenowa w wersji wegańskiej gotowa. Polecam też na drugie śniadanie do pracy. Pasta

Kolorowy Przepisownik
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 171

ogórkami Pracochłonne lecz warte wysiłku Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero Łosoś w galarecie Bakłażan i papryka z pastą orzechową Aromatyczny pasztet z selera Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Pieczone pierogi z mięsem Chicken Pie Babka ziemniaczana Wegeburgery z marchewką Piróg biłgorajski Zupy jedzone po północy;) Zupa orientalna z kurczakiem Tajska zupa(...)zupa z soczewicy i bulguru Grochówka na wędzonych żeberkach Kwaśnica na gęsinie Zupy jedzone w dniu następnym, wzmacniające osłabione siły i żołądek: Congee - zupa ryżowa Rosół lubczykowy Zupa miso Krem z białych warzyw Zupa jarzynowa z quinoa i wodorostami Pierożki wonton z aromatycznym bulionem Dietetyczna zupa z dyni i imbiru Congee z tofu, miso i glonami Bulion warzywny Dietetyczny krem

Codziennik Kuchenny
Zupa krem z czerwonej soczewicy 215

Naszło mnie na coś "nowego" na obiad, postanowiłam więc wypróbować nowy przepis a mianowicie  zupę krem z czerwonej soczewicy.  Ale teraz kilka słów o tym "specyfiku".  Soczewica ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - właściwości zdrowotnych. Soczewica przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem(...)ciąży kwasu foliowego :)  Tak więc oto spróbowałam i się nie zawiodłam :) Zakupy: - bulion warzywny ( świeże warzywa lub kostki rosołowe) - 2 marchewki - 1 pietruszka - 250 g czerwonej soczewicy - puszka pomidorów krojonych - sól, pieprz Przygotowanie: Do garnka z bulionem wkładam obraną i pokrojoną marchew i pietruszkę. Jak woda zacznie wrzeć dodaję wcześniej wypłukaną soczewicę. Kiedy soczewica będzie już miękka ( trzeba wyciągnąć

Tanio smacznie i prosto
Kilka pomysłów na... 136

tego cudownego wynalazku :3  was zostawiam z kilkoma szybkimi pomysłami, a sama idę korzystać ze słonecznej pogody idąc na spacer z bliskimi ;)   placki z ciecierzycy, z suszonymi pomidorami i kukurydzą, z sosem z tahini i płatków drożdżowych  (vegan)  buraczane placki gryczane z tahini  burger z hummusem i falafelami, pomidorowe frytki z selera (vegan) *bułka(...)syropem klonowym, kuskus, brokuł (vegan) ziemniaki smażone z porem, z sosem z tahini i płatków drożdżowych (vegan) a na osłodę  kakaowe tartaletki owsiane z daktyli,  z kakaowy kremem z awokado, daktyli i mleczka kokosowego (vegan

More food, love and dreams
Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów 126

  Już jakiś czas myślałam o tej zupie i w końcu się udało ją zrobić. Wyszła pyszna, aromatyczna i nawet mój maluszek zjadł dokładkę, a ona

Cynamonowe szczęście
Śledzie w sosie pomidorowym 217

pomidorowym Składniki: z przepisu z bloga Gotuję bo lubię 700 g śledzi typu Matjas 400 g cebuli 3 marchewki słoiczek koncentratu pomidorowego (użyłam takiego o pojemności 190g) 1 łyżeczka kremu balsamicznego 100 ml oleju 1 szklanka wody 1 ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1/2 gorczycy sól i pieprz do smaku Śledzie wymoczyć(...)obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać w pióra. Na patelni rozgrzać olej. Dodać marchewkę, cebulę oraz plasterki czosnku i podsmażyć przez kilka minut. Dodać wodę, koncentrat pomidory oraz wszystkie pozostałe składniki. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Do przestudzonego sosu dodać śledzie, wymieszać, przełożyć do szczelnie zamykanego pudełka lub słoika

Moja Galeria Smaku
Zimna miska według Duńczyka 170

więc naręcze rabarbaru (tak, tak, nawet teraz mam kilka łodyg w lodówce; nie oszukujcie więc, że sezon już się skończył), kobiałki truskawek, pęczki szparagów, młode cukinie i oszałamiająco pachnące pomidory, intensywne w kolorze czereśnie i rozkoszne, pełne maleńkich pesteczek maliny. Mojemu nie tak już sokolemu wzrokowi nie umknie nic - ostatnio z entuzjastycznym okrzykiem zachwytu rzuciłam się na czerwone porzeczki, które(...)czekają, aż po któryś sięgnę. Nie oparłam się, dodatkowo zachęcana przez C., któremu udzieliła się nagła i nieodparta ochota na te czerwone kuleczki. Będzie więc ciasto czekoladowe z porzeczkowym kremem - już niedługo Wam je pokażę. Tymczasem jednak wróćmy do rabarbaru - mojego kwaśnego, ulubionego. Mam ogromną słabość do tych zielono-różowych łodyg, więc sięgam po nie za każdym razem, gdy tylko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Naleśniki z kaszą jaglaną i sosem rabarbarowo-truskawkowym 142

warzywem – w końcu najczęściej zjadany jest na słodko, jest idealnym dodatkiem do ciast i deserów. W rzeczywistości to jednak warzywo – gatunek byliny. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw."      Naleśniki: na ok. 10 sztuk na patelni o średnicy(...)Jajka, sól, mleko, przesianą mąkę razem miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło i dolewamy je do ciasta, mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Krem z kaszy jaglanej: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1 łyżka masła 1 ½ łyżki cukru lub szczypta soli Kaszę wsypujemy do rozgrzanego, suchego garnka z grubym dnem (może być

bistro mama
Muszle makaronowe nadziewane leśnymi grzybami. 157

mogą być oczywiście mrożone) 1 cebula 1 mały por pół szklanki groszku konserwowego sól i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej pietruszki 1 łyżka masła   Sos; 1 puszka pomidorów bez skóry 1 garść rukoli 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka wody sól, pieprz , słodka papryka do smaku  1 kulka sera mozzarella    Przygotowanie; Muszle gotujemy(...)grzyby, dusimy do miękkości, aż wyparuje cały płyn. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Dodajemy groszek i pietruszkę, mieszamy.  Do blendera wkładamy wszystkie składniki sosu, blendujemy na gładki krem.  Makaronowe muszle nadziewamy grzybowym farszem. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem pomidorowym. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 min w temp. 180C. Pod koniec pieczenia na wierzchu

Radość kipiąca uśmiechem.