Jak chyba większość Polaków i ja lubię pomidorową. Tyle tylko że ja uwielbiam lane kluchy, a M. zdecydowanie bardziej woli gdy w zupie jest ryż. Tym
Kuchnia w czekoladzieprzygotowywania gorących i rozgrzewających zup. Ciecierzyca była jakiś czas temu zapomniana, ale wróciła na polskie stoły. Możemy w sklepach kupić ja suszona lub w puszce. Zupa z ciecierzycy i pomidorów jest bardzo pożywna więc możemy spokojnie przygotować tylko jedno danie wtedy. Zupę z ciecierzycy możemy przygotować w wersji wegetariańskiej lub z rosołu czy pomidorówki. Możemy bawić się smakami. Składniki(...)bulion, passatę pomidorową i cukier. Przyprawić solą i pieprzem. Zagotować zupę. Po zagotowaniu dodać ciecierzycę wraz z 4 łyżkami zalewy. Gotować na średnim ogniu przez 20 minut. Zblendować na krem. Makaron krajanka Arc Pol ugotować al dente. Gorącą zupę podawać z makaronem. Wpis powstał we współpracą
Kuchnia w oparachmałe kulinarne wyzwanie? ;) Składniki: żeberka jagnięce, porcjowane po 2 kostki ziemniaki marynowane buraki z domowej spiżarni (przepis podam Wam jeśli będziecie zainteresowani :)) czerwone wino bulion oliwa z suszonych pomidorów świeża mięta kilka ząbków czosnku sól i piperz Do dzieła: Mięso myjemy, osuszamy i porcjujemy. Z wina, mięty, oliwy i czosnku i pieprzu przygotowujemy marynatę. Nie podaję proporcji - bo wszystko zależy(...)przez około 20 min. Czas smażenia i wykańczania w piecu zależy od stopnia wysmażenia, jaki lubicie. Eksperymentujcie! ;) Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a później przecieramy na gładki krem. Ja podałam combry na puree bez masła - ale możecie wkręcić łyżkę na sam koniec. Po usmażeniu jagnięciny nie szorujcie od razu patelni. Wlejcie na nią marynatę (bez ziół), szklankę bulionu
Spektrum SmakuWreszcie można oddychać, wyjść na dłuższy spacer, funkcjonować normalnie. Ale na obiad czy kolację i tak wolę lżejsze dania, które jednocześnie są bogate w smaki. Ostatnio chodzą za mną pomidory. Na balkonie już wiszą zielone kuleczki pomidorków koktajlowych, ale na polu jeszcze z miesiąc trzeba będzie poczekać na pierwsze zbiory. A głód pomidorowy narasta z każdym dniem(...)mniejsze kawałki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Do kielicha blendera włożyć paprykę, chili, czosnek i chleb, dolać szklankę przecieru pomidorowego, zmiksować wszystko na jednolity krem. Wymieszać z pozostałym przecierem, posolić i doprawić do smaku. Śmietankę ubić na sztywno. Krem wlać do pucharków lub szklanek. Na wierzch wyłożyć ozdobny kleks bitej śmietanki, posypać płatkami chili
Obiad gotowyJedna z ulubionych zup wielu rodaków :) która musi być idealna i tu właśnie znajdziecie przepis na nią!. Najlepsza konsystencja zupy to coś pomiędzy wodnistym kapuśniakiem a zupą krem z brokułów. Taka będzie też ta zupa, zagęszczona naturalnie na solidnym wywarze drobiowym z szczyptą pietruszki, majeranku i prozdrowotnej czarnuszki. Małe i przypominające trochę kminek ziarno czarnuszki to moim zdaniem bardzo zaszufladkowana(...)małe korzenie pietruszki pokrojone w kostkę 1/4 selera pokrojonego w kostkę 1 mocno przypalona obrana cebula 10 cm kawałek umytego pora Pieprz czarny Sól himalajska Majeranek Czarnuszka 4 pomidory 400-450 ml koncentratu pomidorowego Mały pęczek natki pietruszki 150ml śmietany 18%tł Przygotowanie: 1/Zagotowujemy w garnku ok. 6L wody i na małym gazie przygotowujemy wywar z drobiu, kilku kulek ziela
Kuchnia PROzdrowotnazastanawiam czego nie można zrobić z dyni - de facto ten złoty miąższ nadaje się do wszystkiego. Nie warto trzymać się sztampy i ograniczać te cudowne dynie jedynie do zupy krem, notabene bardzo smacznej, ale możliwości dyniowe są znacznie szersze. Dziś polecam Wam bardzo słoneczną pizzę w kolorach jesieni. Pomidorowy sos w połączeniu z upieczoną dynią, gorgonzolą w przyzwoitych ilościach(...)pizze o śr ok 20 cm każda 200 g dyni 100 g sera gorgonzola 100 g mozzarelli 1 łyżeczka sumaku Sos pomidorowy 1 szalotka 2 ząbki czosnku 400 g pomidorów * 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka miodu oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz * poza sezonem mogą być z puszki Przygotowanie: Ciasto - w misce miksera wyposażonego
Słodki Kompromisczasu do odpoczywania. Składniki: 2 – 3 porcje makaronu np.warkoczyk, świderki, 2 średniej wielkości marchewki, ½ małej dyni, 6 kolorowych słodkich mini papryczek, 2 łyżki oleju rzepakowego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią, świeży tymianek, curry do smaku, sól do smaku, szczypta mielonego pieprzu ziołowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, kubek bulionu (ok. 200 ml), sezam czarny, ser twardy(...)papryczek odrywamy tylko ogonki, jeśli maja dużo pestek to je usuwamy. Warzywa przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy za pomocą blendera. Dolewamy bulionu, nie wszystko na raz, krem ma być gęsty. Całość przecieramy przez gęste sito, żeby uzyskać idealną kremowość, a jednocześnie oddzielimy skórki z warzyw. Do przetartych warzyw dodajemy sól, pieprz ziołowy i czarny do smaku, oraz dodatkowo
Moniki Smakołykizrywy i się zabieramy ochoczo, po czym nam przechodzi. O ile wiosna, lato i wczesna jesień sprzyjają jedzeniu większej ilości warzyw i owoców, tak już późniejszy okres nie bardzo. Pomidory o smaku tektury z wodą, zwiędnięte sałaty i wszystko pachnie chemią. Tymczasem mamy swoje, polskie warzywa, które bardzo często są niedoceniane, lub przyzwyczailiśmy się do jedzenia ich w formie surowej(...)papki do obiadu (czas zrobić przepis na idealne „pióre”), w sałatkach lub pieczone. Ja mam dla was propozycję zupy. Pewnie powiecie, że ueeeee ziemniaczkanka. No nie taka znowu ziemniaczanka. Krem z ziemniaków z chrzanem i popcornem. Brzmi może dziwnie, ale jest pyszne. Potrzebujemy: 6 ziemniaków jedna pietruszka łyżka świeżo tartego chrzanu lub dwie łyżki chrzanu ze słoiczka dwa listki laurowe
ladykitchenczarnuszką, jest świeżutki, chrupiący i pyszny. Towarzyszy mu domowy chleb upieczony na drożdżach oraz pasta z fasoli i smalec ze skwarkami. Początek naszej kolacji zapowiada się smakowicie. Kolejno zamawiamy: krem z kiszonego ogórka ze śmietanką (19 zł) - zupa jest kwaskowa, ma fajny oryginalny smak, czerwony barszcz z kołdunami z kaczką (19 zł) - barszcz jest lekko pikantny, esencjonalny, to są idealnie(...)wyrazu i smaku, nie licząc bardzo ostrej czerwonej cebuli, której nie da się zjeść. Krewetki są malutkie, ale mamy dodatkowy bonus - w środku sałatki jest włos! sałatka z pomidorami, mozzarellą i owocami z musztardowym dressingiem - w środku są też gruszki, maliny i truskawki, płatki migdałów i cholernie ostra czerwona cebula, której się nie da zjeść. Straszny misz masz... sałatka robi
Kulinarne przygody GatityTylko jedno słowo „gaspacho”, a brzmi jak cały poemat. Super prosta zupa-krem, chłodnik, znana na całym świecie, pożywna, zdrowa, z łatwo dostępnych składników, kremowa, lekka, chłodna… Eh długo by gadać. Czas przygotowania: 10 minut Studzenie: 30 minut Liczba porcji: 2 Hiszpańskie przysłowie mówi „De Gaspacho no hay empacho”- dobrych rzeczy nigdy nie jest za dużo. Dobrego gaspacho(...)pierwotnie robiona była w ten sposób, że czosnek i suchy chleb ucierano w moździerzu na gładką pastę, którą rozcieńczano wodą, oliwą i octem winnym. Kiedy Kolumb przywiózł z Ameryki pomidory, ogórki i papryki, trafiły do gaspacho wchodząc w skład żelaznego zestawu ingrediencji zupy. Gaspacho występuje w bardzo wielu odmianach, ale najbardziej znana jest andaluzyjska wersja, z południowego regionu Hiszpanii, będącego
Niedzielny kucharzgłównie w okresie jesiennym . Możemy zjeść ją na słodko w cieście, owsiance, pankejkach, czy nawet herbacie i kawie ( PRZEPIS TUTAJ ), jak również na wytrawnie , jako krem, czy prezentowane przeze mnie dzisiaj placki. Z autopsji wiem, że smakują nawet tym najbardziej zagorzałym miłośnikom mięsa. Dlaczego warto jeść soczewicę? - jest świetnym źródłem białka (osoby(...)dyni (dynię ugotować i zblendować) - 3-4 łyżki otrębów (ja używam żytnich) - 1/2 cebuli - ząbek czosnku - świeża nać pietruszki (suszona też będzie w porządku) - kilka pomidorków koktajlowych lub mały pomidor - łyżka nasion słonecznika - 1cm świeżego lub pół łyżeczki suszonego imbiru - łyżeczka kuminu - sól, pieprz, pieprz cayenne Wykonanie: 1. Ugotuj soczewicę - mi to zajmuje około 15 minut (Uważaj, żeby
Pland based filleSKŁADNIKI: 1 duża cebula 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 duże marchewki 2 małe pietruszki 15 małych pomidorków średnica około 4-5cm 1l. bulionu
Dziś Ja gotujebawią się studenci, ale bardzo miło, szybko i profesjonalnie. Co ugotowała Samar dla Sphinxa? W nowym menu jest: Chlebek manouche z za’atarem i serem Zupa krem z czerwonej soczewicy Hummus z buraczkami i pasta z bakłażana Baba Ganoush Shoarma wołowa na hummusie, czyli mięso wołowe podawane z buraczkową pastą z ciecierzycy, pitą i sałatką tabbouleh Shish(...)całkiem spora porcja chrupiącej wołowiny. Hummus buraczkowy był pyszny i dobrze pasował kolorystycznie do mięsa. Nie smakowała mi tylko sałatką tabbouleh podawana jako dodatek – o tej porze roku pomidory nie mają żadnego smaku i można by dodać nieco więcej zieleniny. Mój mąż jest psychofanem steków argentyńskich, które w Sphinksie są mięciutkie i bardzo korzystne cenowo, więc jak zobaczył
Ugotowane pozamiataneziemniaki dokładnie pokryte były przyprawami. Układamy je na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Sałatę rwiemy na drobne kawałki, pomidora kroimy w szóstki lub ósemki, a szalotkę w piórka. Szczypiorek siekamy. Całość mieszamy, a przed podaniem polewamy pozostałą częścią sosu, w którym marynował się kurczak. Po 20 min. pieczenia ziemniaki(...)danie z białym, półwytrawnym winem. Dobre jedzenie plus dobre wino, czego chcieć więcej? No cóż... przydałby się jeszcze deser. Jutro przepis na mój podwójnie czekoladowy tort z wiśniami i kremem śmietankowym. Serdecznie zapraszam
Ratunku obiadUwielbiam pomidory, bardzo żałuję, że obecnie nie smakują tak jak latem. Dla mnie pomidorowa pora powinna trwać wiecznie :D Dlatego u mnie pomidorówka, ale taka w mojej wersji, na wywarze z warzyw, które później blenduję, dzięki czemu zupa jest gęsta i kremowa, tak jak lubię. Potrzebujemy: udko z kurczaka, bądź porcję rosołową dwie duże marchewki 1 pietruszka 1/4 selera(...)ziele angielskie i liście laurowe na talerz. Do zupy dolewamy przecier, dodajemy czosnek niedźwiedzi i bazylię i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i blendujemy zupę z warzywami, aby powstał nam krem, w zależności od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać, możemy dolać nieco więcej wody, wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych. Doprawiamy zupę i ponownie stawiamy na gazie. Mięso obieramy od kości
MamaOskarka