olejem z pestek dyni mieszanka sałat pomidor ser feta (lub ser sałatkowo - kanapkowy http://dodomku.pl/images/products/400x400/full/00019771.jpg) olej z pestek dyni (opcjonalnie prażone pestki słonecznika) Łączymy garść mieszanki sałat, pomidora i ser pokrojone w kostkę, (możemy dodać pestki słonecznika). Polewamy kilkoma kroplami oleju z pestek dyni! Świetnie smakuje z grzankami. Smacznego! Ann PS Na co wpływa olej(...)jest także przeciw rozstępom ; stosowany jest jako dodatek: w olejkach do masażu (w tym celu należy zmieszać go z innym olejem roślinnym w proporcjach 1:2), kremów i peelingów . Ze względu na ciemnozielono-brunatny kolor oleju stosuje się go w kosmetykach w ilości 10-20%, ponieważ istnieje możliwość farbowania skóry i ubrania. Źródło: http://olejzpestekdyni.info
Kuchnia moimi oczamipodaje się tartufo jako ćwiartki większego torciku lodowego, który przekrojono na 4 części. Jest też wersja dla osób, które boli gardło – jako ciastko, które przypomina dużego profiterola z kremem karmelowym w środku i okruchami ciasta czekoladowego na zewnątrz. W końcu 2 smaki muszą być. Z nietypowych słodyczy jest też torrone (najlepsze pochodzi z miejscowości Bagnara) i lukrecja, która też(...)jeszcze w tradycyjnej restauracji z kuchnią kalabryjską np. Le Vie del Gusto w Reggio di Calabria. Dostajemy mnóstwo małych miseczek zawierających ‘nduję, oliwki, wędliny, sałatkę z fasoli, anchois, nadziewane pomidory i papryki, smażone i marynowane warzywa. Przystawki dobrze charakteryzują kuchnię kalabryjską. Jest trochę owoców morza, bo jesteśmy nad morzem. To region rolniczy więc mamy dużo warzyw i wędlin własnej produkcji
Ugotowane pozamiatanepaczki, nie powinniście się tym przejmować - w końcu dostarczycie swojemu organizmowi tylko to, co najlepsze. Dalej mamy krakersy, podobnie jak chipsy - dostępne w czterech smakach: - włoskie zioła - pizza z pomidorami - tradycyjny chleb - orzechy brazylijskie & tymianek Z całej czwórki najbardziej posmakowały mi te ostatnie, ze względu na intensywny smak i zapach tymianku, który uwielbiam. Wszystkie są bardzo chrupiące i aromatyczne(...)gram białka, 6 gramów błonnika, 1 gram Omega-3, 6 porcji zieleniny (!) i pokrywają w 50% dzienne zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Do wyboru mamy francuską wanilię (o smaku kremu waniliowego wywodzącego się z Francji), czekoladę, jagodę, korzenną wanilię i smak naturalny. French Vanilla - bez wątpienia najlepszy ze wszystkich. W smaku bardzo intensywny, więc idealny :) W sumie
Poranek na słodkoGdy przypominam sobie smak domowych chwil, myślę o rosole podawanym tradycyjnie na niedzielny obiad. Przyznam szczerze, że ja weekendy w kuchni przeznaczam raczej na eksperymenty i
Mienta blogsmakowitymi dodatkami zachęci do zjedzenia śniadania nawet największego niejadka. Żeby zapewnić sobie dostawę wartościowych kalorii i już od rana dostarczać organizmowi potrzebnych witamin i minerałów, do sandwicza włóż warzywa (pomidora, paprykę lub zielonego ogórka), chude mięso (polędwica z indyka, pierś kurczaka) i np. pastę z awokado. W opiekanej kanapce może znaleźć się też jajko ugotowane na twardo, wędzona ryba, sałata(...)staniesz się perfekcyjnym kucharzem gotowym w każdej chwili na niezapowiedziane wizyty gości. Szybko upieczesz w nim słodkie ciasteczka czekoladowe, zrobisz wyśmienite gofry w kształcie serca, rurki z kremem, pankejki, a nawet amerykańskie pączki z dziurką. Wyjątkowo głodnym odwiedzającym zaproponujesz opiekane kanapki, panini, tosty w kształcie muszelek, a także opiekane ziemniaczki. A wszystko to dzięki jednemu prostemu urządzeniu. Opiekacze do kanapek
Codogarajedzenie! Przygotowaliśmy pyszne smoothie z jarmużem w roli głównej, super szybką i bardzo pożywną szafranową zupę z quinoa, wege fajitas z nadzieniem z soczewicy i orzechów z salsą z pomidorów, brokułowy dahl z brązowym ryżem a na deser raw sernik z orzechów nerkowca! Byliśmy zaskoczeni smakami, świetnym połączeniem przypraw! I kiedy tak gotowaliśmy, mlaskając z zadowolenia każdemu przyświęcała jedna myśli(...)następnie uprażyć na rozgrzanej patelni. Kiedy kasza i warzywa są już miękkie część z nich wyławiamy łyżką cedzakową do miski, a resztę zawartości garnka miksujemy blenderem na krem, w międzyczasie dodajemy 3/4 uprażonych migdałów i dalej miksujemy! Gotową zupę stawiamy ponownie na ogniu i dodajemy wyciągnięte wcześniej warzywa z kaszą i całość zagotowujemy. Gotową zupę nakładamy do miseczek, posypujemy
Plate of JoyZacznę od tego, że zupa jest pyszna, sycąca, szybka w przygotowaniu, pod warunkiem, że mamy już bulion warzywny, który można sobie ugotować np. poprzedniego wieczoru. Drugą
Kolorowy PrzepisownikTarta zwykle kojarzona jest z kruchym lub francuskim ciastem, kremem i owocami. Coraz częściej występuje również w wytrawnej postaci. Tarta z kozim serem to połączenie klasyki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!faszerowane z szynką Jajka z anchois i kaparkami Marynowane jajka Faszerowane jajka z serkiem i pomidorami Jajka faszerowane z tuńczykiem Jajka faszerowane z ciecierzycą Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami Jajka w żółtym sosie chrzanowym Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Mięsne Pieczeń rzymska z jajkiem Świąteczna galantyna drobiowa Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Domowa(...)słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zupy Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany
Kulinarne przygody GatityZupa meksykańska Doskonała, bardzo treściwa, smaczna i rozgrzewająca zupa meksykańska, z kilku składników takich jak fasola, kukurydza, przecier pomidorowy, mięso mielone i bulion – powstaje potrawa
Księga-Smakuzakupem danego przedmiotu wolę spokojnie się zastanowić, czy jest mi potrzebny. Zdecydowanie należę do osób, które pieniądze wolą wydać na nowe naczynia kuchenne niż np. na reklamowany w telewizji krem przeciwzmarszczkowy. Ostatnim moim zakupem są talerzyki i miseczki inspirowane stylem azjatyckim. Staram się, przynajmniej raz w miesiącu kupić nowe przedmioty do sesji kulinarnych. Przeglądam sporo zdjęć, magazynów i stron(...)Przepięknie zdobiony, ceramiczny zestaw w azjatyckie wzory tak mi się spodobał w sklepie, że kupiłam dwie miseczki oraz dwa talerzyki. Jako pierwszy został w nich podany hummus z suszonymi pomidorami i podpłomykami. Talerzy mam naprawdę sporo, ale tylko nieliczne sztuki lubię szczególnie. Podobają mi się zwłaszcza jasne kolory, ostatnio połączenie bieli z granatem. Zauważyłam, że w stylizacjach kulinarnych lubię podobne
Moja smaczna kuchniaKlasyczne spaghetti bolognese z mięsem mielonym można dopełnić papryką czerwona, która nada daniu głębi. Ponadto papryka ma dwa razy więcej witaminy C niż sama cytryna. Prócz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cebulę. 4. Po podsmażeniu dodaj czosnek i imbir i smaż przez minutę. 5. Następnie dodaj Paste Pot Tikka Masala Patak’s i smaż przez 1 minutę 6. Dodaj pokrojone pomidory i smaż 2 minuty. 7. Dodaj mleko kokosowe i gotuj minutę, po czym dodaj łososia i gotuj na niewielkim ogniu przez 4-5 minut. 8. Podawaj z ryżem lub plackami(...)wody, dodaj nieco soli i gotuj aż warzywa zmiękną, ale będą jeszcze lekko jędrne. 3. Za pomocą chochli odłóż do osobnego naczynia ¼ ugotowanych warzyw. Większą część zblenduj na jednolity krem a pod koniec blendowania dodaj słoik sosu Korma Patak’s. Dopraw pieprzem cayenne. 4. Odłożone warzywa przełóż z powrotem do zupy, wszystko wymieszaj i gotowe. 5. Zupę podawaj z jogurtem
nietylkopasta.plinnych tylko jednego. Czasem dodaje się też masło, by sos był bardziej kremowy. Kucharze liguryjscy są znani z dodawania ugotowanego ziemniaka do sosu. Czasami też mieszają pesto z pomidorami lub dodają lekki ser jak Ricotta albo prescineua. Według tradycji, pesto podaje się z płaskim, wstążkowym makaronem trenette, gotowanym z małymi kawałkami ziemniaka. Pod koniec gotowania dodaje się fasolkę szparagową(...)smaku. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiczku, w lodówce, do 3-4 dni. Możesz też zamrozić sos. Smacznego! Paulina Popularne posty : Przed śniadaniem Muffinki marchewkowe na troski Zupa krem marchewkowa-lova Super prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca! Cuksy, cuksy i tarta czekoladowo-limonkowa Nigelli Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią! Spraw
Gotowanie to kochanieUwielbiam go. W każdej postaci, o każdej porze roku. Rozsmarowany na grzance. Pieczony z ziemiakami. Zmiksowany w zupie. Leczący gardło w mleku z miodem. Na pomidorach. W prowansalskim aioli. W sałatce. Na parapecie okna, gdzie leży w specjalnym koszyku i czeka, aż wyrwę kolejny ząbek - to chyba moja ulubiona czynność, zapewne podyktowana niesłabnącą chęcią(...)chroni przed złym okiem i wszelkimi urokami. Nie jest wykluczone, że to Żydzi byli promotorami czosnku wśród Prowansalczyków, którzy przypominają, że "na bankiecie Platona więcej jedzono czosnku niż kremu śmietankowego!". Dwa tysiące lat po tym filozofie i dwa tysiące kilometrów na północ William Shakespeare zapewniał " wolałbym w wiatraku żyć serem i czosnkiem niż zapychać się ciastkami
KUCHARNIA