właściwie to nigdy nie gotowałam zupy ziemniaczanej (oprócz kremu). Żeby nie było banalnie, podkręciłam smak wędzoną papryką. Jestem pewna, że moim facetom będzie smakować... Zupa powstała również w ramach wspólnego gotowania z grupą zaprzyjaźnionych blogerek. Temat to "Zupa z psiankami/psianką". Ania proponuje w tym temacie Zupę z czerwonej soczewicy z pomidorami. Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka
Czerwień i błękitprzyprawy. Smażymy kolejne 30 sekund dokładnie mieszając. Dolewamy pomidory i dusić przez kilka minu Dodrzucamy fasolę, wlewamy wywar, sos sojowy oraz przyprawiamy szczyptą soli. Przykrywamy i gotujemy przez 15 minut. Na koniec do pojemnika blendera odlewamy 3 chochelki zupy, dodajemy sok z cytryny, dużą garść świeżej kolendry i wszystko miksujemy na krem. Wlewamy z powrotem do garnka, doprawiamy do smaku
Dzieje kuchennej Wiewióryzrobić harrisę lub pastę z pieczonych batatów i pomidorów z imbirem, omlet berberski z kminem, karmelizowane serca drobiowe z granatem i hummusem z dyni z kozieradką i gałką muszkatołową, tatar jagnięcy z nasturcją, okonia morskiego z wanilią, czarny makaron z boczniakami, kalmarami i miso albo sezamki z musem z mango i kremem waniliowym na deser. Ewa pochodzi z Algierii
GRUBY WAŁEKczerwonych buraków czyli odpowiednik naszego barszczu to nie tylko domena krajów europejskich. Bardzo podobnie przygotowuje się go w Indiach, choć w zależności od regionu często dodaje się do niego pomidory i / lub marchewkę (wkrótce przepis) oraz nieco inne niż w Polsce przyprawy m.in. kumin, kurkumę, kolendrę, imbir, czasami też gorczycę, liście limonki kafir i pastę z tamaryndowca. Do dekoracji zazwyczaj(...)czerwoną cebulę i pozbawioną pestek papryczkę chili, a następnie zalać bulionem, dodać pozostałe przyprawy i gotować jeszcze około 15 minut. Wyjąć liść laurowy, a zupę zmiksować na gęsty krem. Udekorować gęstym jogurtem lub labnehem i kilkoma listkami ulubionych ziół
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadzięki temu mają więcej wartości odżywczych niż ich świeże odpowiedniki. Zamiast jeść zimą świeże pomidory, przygotujcie latem zapasy domowych sosów oraz passaty pomidorowej ( przepis-klik ). Możecie też kupić pomidory w puszce - są świetną bazą do zup, sosów i gulaszy warzywnych. 3. Ciepłe i sycące. Podstaw na comfort food. I nie mam tu na myśli tłustego mięsa czy sera, lecz warzywny(...)zmęczeni. Oto nasze rady: zamiast sałatek przygotujcie z warzyw dania na ciepło połączcie je z produktami zbożowymi i roślinami strączkowymi, dzięki czemu będą bardziej sycące świetnie sprawdzą się zupy-kremy, warzywa pieczone, gulasze warzywne w sosie pomidorowym, pilawy, risotto, warzywa faszerowane nie zapomnijcie dodać do potraw rozgrzewających przypraw, np. chilli, czosnku, imbiru, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy Przepisy śródziemnomorskie dobre
Chilli Czosnek i OliwaTak to już jest , że cały kalafior to na 2 osoby to za dużo ( szczególnie kiedy jest duży).Gotuję go jednak w całości i robię 3
Buniabaje w kuchniSkładniki na słodki dżem pomidorowy Słodki dżem pomidorowy 4 duże pomidory 1 szklanka cukru 1 plaster cytryny ze skórką ½ łyżeczki cynamony lub pół laseczki kory cynamonowej
KorniszonkiZima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepyszna zupa krem, która zasmakuje każdemu. Jest delikatna, łagodna w smaku i smaczna. Składniki (wychodzi mniej więcej 3-4 porcje): 350 g obranej już dyni (ja miałam zamrożoną już pokrojoną w kostkę) 2-3 mniejsze ziemniaki 1,5 łyżki masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 pomidor 1 litr bulionu warzywnego (przepis: tutaj ) 0,5 szklanki mleka pestki dyni
Gotuj z Mąkąprzez praskę. Dodajemy pomidory, doprawiamy sol ą i pieprzem. Na koniec dolewamy gorący bulion oraz 2-3 gałązki tymianku. Zupę gotujemy ok. 15 minut. Do zupy dodajemy oliwki, kapary oraz pokrojone w kostkę kromki chleba (bez skórki). Zupę gotujemy kolejne 5 minut. Przygotowaną zup ę miksujemy na krem. **** PREPARAZIONE Scottate
La grande e la piccola cuocapolać sosem cukiniowym, obsypać pokrojonym w kostkę pomidorem. Na wierzch można ułożyć kawałki gotowanego kurczaka. Inne przepisy z CUKINIĄ możecie znaleźć u: Karoliny - Ciasto z cukinii i Lazania z cukinii Alicji - Kasza jaglana z cukinią, marchewką i brokułem Ani - Cukinia a la ananas na zimę i Ciasto cukiniowe z malinami i kremem cytrynowym Jeśli chcesz do nas dołączyć, możesz napisać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieuwielbiam. W zeszłym roku gotowałam przepyszną zupę: Krem z białych szparagów z pesto z estragonu , koniecznie muszę ją ponownie ugotować, a Wam z całego serca polecam :). Szparagi w sezonie jem prawie codziennie w różnych kombinacjach, teraz przedstawiam sałatkę Potrzebne składniki: 0,5 pęczka białych szparagów garść sałaty garść czosnku niedźwiedziego 5 pomidorów koktajlowych 0,5 ogórka zielonego lub 2 konserwowe
Łycha smakówmija dzionek? Ostatnio Moni gotuje same kremy na obiad. A dlaczego? Szybko, prosto, a najważniejsze, że zdrowo! Podobno każdy, nawet taka Mimi potrafiłaby to zrobić. No cóż, Mimi jeszcze nie próbowała, ale za to WY możecie się popisać! Macie pełną dowolność. Tu akurat jest cukinia i papryka, ale z dodatkiem pomidorów też by było dobrze. Próbujcie, na pewno wyjdzie pysznie
Gotowanie, czyli hobby dla każdegomarchewki, ale ponieważ całkiem niedawno jedliśmy krem z buraków , postanowiłem podejść do tematu kreatywnie. Po dziesięciominutowej burzy mózgów na stoisku warzywnym kupiliśmy potrzebne produkty i dzisiaj młody przyniósł ze szkoły dzieło: Brukselkę ugotowałem i jutro zrobię kotleciki, a dzisiaj zrobiłem coś takiego: Składniki: cukinia kalarepa marchewka cebula cukrowa papryka czerwona pomidor 2 ząbki czosnku natka pietruszki oliwa z oliwek
Gotuj z MisiemKiszone pomidory - pomidory, jogurt, koperek, cebulka i czosnek oraz ostra papryka! Pomidory kiszone w jogurcie to moje internetowe odkrycie. Szukając informacji o kiszonkach natknęłam się na
Korniszonkimusimy jej wcześniej podgotowywać ), przekrojone na pół pomidory oraz mozzarellę. Wrzucamy makaron, delikatnie mieszamy, by się nie rozpadł, podgrzewamy, aż mozzarella się roztopi. Doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeża bazylią i tartym parmezanem. Smacznego! Ps. W ofercie Primo Gusto znajdziemy nie tylko świetnej jakości makarony i przetwory pomidorowe, ale i doskonałe oliwy, kremy balsamiczne, oliwki i wiele wiele innych produktów
Ostra na Słodkosałatki a resztę zmiksować na krem). Główki są najsmaczniejsze i ładniej prezentują się na talerzu. składniki: 6-7 zielonych szparagów 1 garść listków szpinaku 1 garść rukoli 10-12 małych pomidorków, u mnie papryczkowe 80 g fety sos balsamiczny do skropienia olej do skropienia, u mnie z zalewy z suszonych pomidorów Podane składniki wystarcza na przygotowanie dwóch porcji sałatki
Monia miesza i gotuje