jajka 100 g cukru 70 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Chrupiąca pralinka: 400 g masy kajmakowej o smaku kakaowym 150 g sucharków Krem śmietankowy: 500 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 120 g białej czekolady 1,5 łyżki żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody Wierzch: 2 opakowania galaretek malinowych lub truskawkowych 2,5 szklanki wrzątku(...)gotujemy! Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie chłodzimy przez całą noc w lodówce. Następnego dnia śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Przestudzoną wlewamy do masy śmietanowej. Ponownie miksujemy (tylko do połączenia się składników). Gotowy krem wykładamy na chrupiącą pralinkę. Wygładzamy i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Galaretkowy wierzch: Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Dokładnie mieszamy
VioletoweKucharzenieszkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 300 g jogurtu naturalnego 1 jajko 100 g mlecznej czekolady 100 g oleju kokosowego krem: 1 szkl śmietanki 30% 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 4 duże ciastka piernikowe oraz figa do dekoracji Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy razem z olejem kokosowym w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego przestudzenia(...)odstawiamy. Do dużej miski wlewamy zimną śmietankę, wsypujemy cukier puder i miksujemy na puszystą masę. Do ubitej śmietanki dodajemy po łyżce mascarpone i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec wsypujemy pokruszone ciastka i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy krem do szprycy i dekorujemy zimne babeczki wyjęte z papilotek. Na koniec dekorujemy plasterkami figi. Gotowe babeczki przechowujemy w lodówce. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarnewystudzonego ciasta odetnij wystającą górną część i pokrusz. Resztę ciasta przekrój wzdłuż na pół. KREM:Wszystkie składniki na krem muszą być wcześniej dobrze schłodzone w lodówce. W naczyniu ubij śmietanę kremówkę na sztywno. Dodaj do niej po łyżce mascarpone i ubij jeszcze krótko. Na koniec dodaj cukier i wanilię lub ziarenka z laski. OWOCOWA FRUŻELINA:W garnku wymieszaj(...)wody żelatynę. Całość dobrze wymieszaj.Schłodź frużelinę, by zgęstniała. Powinna mieć konsystencję żelu.SKŁADANIE TORTU:Dolny blat tortu połóż na ozdobnym talerzu lub paterze. Na niego nałóż połowę śmietankowego kremu, a następnie frużelinę. Przykryj drugim blatem, rozsmaruj pozostały krem i frużelinę. Na samą górę wysyp wcześniej pokruszone czekoladowe ciasto i ozdób wg uznania owocami i listkami mięty lub melisy.Tort należy
Słodko-Słony Świat Ilonypyszny deser, który zadowoli najbardziej wybredne gusta. Nam smakował bardzo! Składniki: (na małą keksówkę) duże opakowanie kakaowych herbatników KREM: 300ml kremówki 2 śmietan-fixy 200g mielonych orzechów laskowych (bardzo drobno mielonych, na mąkę) 3 łyżki cukru pudru 250g mascarpone (u mnie od Mlekomy(...)SZYSZKA: 3/4 puszki kajmaku orzechowego ryż preparowany (tyle, żeby osiągnąć dość zwartą konsystencję) Przygotowanie: Keksówkę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć pierwszą warstwę herbatników. KREM: Kremówkę ubić, pod koniec dodając cukier puder i śmietan - fixy. Następnie połączyć mascarpone z orzechami, dodać do ubitej kremówki. SZYSZKA: Ryż preparowany wymieszać z kajmakiem. Konsystencja ma być gęsta, ale do rozsmarowania. Na warstwę herbatników wyłożyć
Cakes By Kejtczęści i przełożyłam kremem. Mój krem Ten właśnie proponuję. Samo ciasto jest dość słodkie, więc cukru dodałam niewiele. • 300ml gęstej śmietany kremówki, • 250g serka mascarpone, • 50g cukru, • 150g zmiksowanych orzechów włoskich. Krem w/g autorki przepisu Tego kremu będzie za mało do tego tortu chyba, że ciasto upieczemy z połowy składników a cukru użyjemy tylko do smaku. • 250ml śmietany kremówki, • 150g
Leśny Zakątekjednak się da :) Kto nie wierzy niech sam spróbuje :) Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 200 ml śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru skórka starta z jednej limonki 2 łyżeczki soku z limonki 2 łyżki wiórek kokosowych Wierzch: 1 galaretka o smaku kiwi(...)papierem do pieczenia dnem i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20-25 min. Następnie studzimy. 2. Krem: Limonkę sparzamy we wrzątku. Ścieramy z niej cienko skórkę i wyciskamy sok. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, wiórki kokosowe, skórkę i 2 łyżeczki soku z limonki i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na biszkopt i wstawiamy
Na Ciasteczkowych Papierachpójdzie dobrze wasz biszkopt będzie równy jak stół, wsadźcie go jeszcze na 2 min do piekarnika. Gotowego biszkopta studzimy, ponieważ ciepłego trudno równo przekroić. Do zrobienia kremu potrzebne będą nam: 2 serki mascarpone około 1 kg mrożonych malin (lub świeżych w sezonie) 1 czubata łyżka żelatyny spożywczej 2 łyżki cukru pudru 1 mała śmietanka 30% Rozmrożone maliny zmiksujcie i odstawcie(...)żelatynę dodajemy do naszych malin i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy ciągle mieszając śmietankę z mascarpone i łączymy wszystko w jednolitą masę. Odstawiamy do momentu aż się zetnie. Wystudzonego biszkopta rozcinamy na pół, wyskrobujemy około 1 cm z wysokości środka ciasta i wypełniamy go kremem. Jeżeli boicie się że ciasto będzie suche możecie delikatnie nasączyć dolną warstwę ciasta herbatą malinową
Kuba Gotujecukru z prawdziwą wanilią 4 jajka 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 150 ml likieru waniliowego Dalkowski KREM: 1/2 szkl śmietanki 30% 125 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 30 ml likieru truskawkowego Dalkowski 1. Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puch. 2. Dalej ucierając dodawać po jednym jajku(...)upieczeniu odstawić na kratkę do całkowitego ostygnięcia. 6. Śmietankę ubić na średnich obrotach , doda ć cukier i mascarpone i miksować jeszcze chwilę . Wlać likier truskawkowy i zmiksować jeszcze raz , szybko, do połączenia składników. Gotowym kremem ozdobić babeczki
Kto ugości moich gości?kremem i letnimi owocami. Aby ułatwić i przyspieszyć sobie pracę, można z powodzeniem wykorzystać gotowe, babeczkowe podkłady. Wystarczy wtedy tylko napełnić je masą, udekorować sezonowymi, owocowymi dodatkami i …cieszyć się delikatną słodyczą z Waszymi gośćmi! Ja swoje tartaletki przygotowałam z masą chałwową, borówkami, truskawką i czereśnią. Skusicie się? Składniki 10-12 sztuk tartaletek (gotowych podkładów) 80 g serka mascarpone(...)Wykonanie Na dużym talerzu rozkładamy tartaletki. Ja do przepisu wykorzystałam gotowe podkłady. W miseczce za pomocą łyżki rozkruszamy chałwę. Do chałwy dodajemy serek mascarpone i łyżką ucieramy. Masą chałwową napełniamy tartaletki. Umyte owoce wykładamy na krem, lekko wciskając. Tartaletki schładzmy w lodówce przez ok. 30-50 min. Smacznego! Artykuł Tartaletki chałwowe z owocami letnimi pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniazroluj wzorem na zewnątrz na czystej lnianej ściereczce roladę. Zrolowaną roladę pozostaw w ścierce do ostygnięcia.KREM:Składniki na krem powinny być wcześniej schłodzone w lodówce.Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj do niej cukier puder oraz 2 łyżki serka mascarpone i dokładnie zmiksuj. Truskawki pokrój w drobne kawałeczki i dodaj do ubitej śmietany. Ostrożnie wymieszaj szpatułką. MONTAŻ
Słodko-Słony Świat Ilonyczekolady? Tak naprawdę doniczka z czekolady z kremem jest bardzo prosta do zrobienia i nie trzeba wielu składników. Jej wnętrze to odzwierciedlenie Twojej wyobraźni – jeśli masz ochotę na owoce czy galaretkę, możesz je tam umieścić. Ja postawiłam na standardowe zestawienie w mojej kuchni przy deserach , czyli krem z bitej śmietany z mascarpone i konfiturę truskawkowa. Do przygotowania czekoladowych doniczek
Rozdomowionasuchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przez parę minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Krem 250ml śmietanki 30% 250g mascarpone Przygotowanie : Do ubitej śmietanki dodawać stopniowo mascarpone do uzyskania jednolitej konsystencji. Cześć masy odłożyć do małej miseczki a pozostałą większość zabarwić barwnikiem spożywczym. Oczy stworków z brązowych
Smaczne Potrawyczekolady? Tak naprawdę doniczka z czekolady z kremem jest bardzo prosta do zrobienia i nie trzeba wielu składników. Jej wnętrze to odzwierciedlenie Twojej wyobraźni – jeśli masz ochotę na owoce czy galaretkę, możesz je tam umieścić. Ja postawiłam na standardowe zestawienie w mojej kuchni przy deserach , czyli krem z bitej śmietany z mascarpone i konfiturę truskawkowa. Do przygotowania czekoladowych doniczek
Rozdomowionawarzywa i różnego rodzaju sosy i pasty. Można podać je również z rybą lub mięsem, jeśli macie na to ochotę. Dla poszukujących nowych smaków polecam naleśniki z kremem słodkim przygotowanym z serka mascarpone lub twarożku z dodatkiem miodu, lub syropu z agawy i szczyptą wanilii. Naleśnik wyjdą w stylu ciasta z dodatkiem szpinaku o nazwie leśny mech . Podając naleśniki
SprawdzonaKuchnia.plPyszne, letnie ciasto to na pewno tarta na kruchym spodzie z kremem na bazie śmietany i mascarpone i do tego letnie owoce. Polecam :) Czytaj więcej
Ana Mari's world